Рішення
від 05.12.2022 по справі 522/3377/22
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/3377/22

Провадження № 2/522/3244/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2022 року Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючої судді Свяченої Ю.Б.,

при секретарі судового засідання Замниборщ А.С.

розглянувши у відкритому судовому засідання в залі суду в м. Одесі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Одеського літературного музею, Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць, Одеського історико-краєзнавчого музею, Управління з питань охорони об`єктів культурної спадщини Одеської міської ради, ОСОБА_2 про визнання права власності,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Приморського районного суду міста Одеси з позовом до Одеського літературного музею, Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць, Одеського історико-краєзнавчого музею, Управління з питань охорони об`єктів культурної спадщини Одеської міської ради, ОСОБА_2 про визнання права власності в порядку спадкування за законом після смерті доньки ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 на: квартиру АДРЕСА_1 та на Ѕ частину квартири АДРЕСА_2 , яка належала померлій на підставі договору дарування від 30.10.2007р.

В обґрунтування позовної заяви позивачем зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його донька ОСОБА_3 . За життя ОСОБА_3 склала секретний заповіт, за яким: належну їй квартиру за адресою: АДРЕСА_3 вона заповідає Одеському літературному музею, як музей-квартиру ОСОБА_4 , із збереженням всього залишеного в ній майна необмежений проміжок часу, а належну їй Ѕ частину квартири, за адресою: АДРЕСА_4 , - Одеському історико-краєзнавчому музею, за умови, що квартира стане його частиною, як музей старого побуту, із збереженням всього залишеного в ній майна необмежений проміжок часу.

Окрім того, в секретному заповіті зазначено, що у тому випадку, якщо міські організації, що приймають рішення про передачу майна музеям, відмовлять у виконанні цього бажання, ОСОБА_3 заповідає вказані квартири у власність Міжнародної ради з питань охорони пам`яток і визначних місць (ІКОМОС), а саме Українському національному комітету цієї організації, як музей старого побуту, на тих же умовах.

У разі відмови Міжнародної ради з питань охорони пам`яток і визначних місць (ІКОМОС) від спадкування вказаних квартир з відповідною умовою, то ОСОБА_3 заповідає вищезгадані квартири у власність Управління з питань охорони культурної спадщини Одеської міської ради, за умови організації в них музеїв, з усім залишеним в них майном. Проте якщо і Управління з питань охорони об`єктів культурної спадщини відмовиться від спадщини, то ОСОБА_3 заповідає, належні їй квартири ОСОБА_2 на умовах подальшої передачі квартир музею, із збереженням всього залишеного в них майна необмежений проміжок часу.

Одночасно в секретному заповіті зазначено, що у разі якщо не вдасться здійснити бажання ОСОБА_3 щодо створення музеїв, то квартири мають перейти у власність тієї особи, яка буде здійснювати їй допомогу за життя, а також візьме на себе клопіт з догляду за квартирами.

Жоден зі спадкоємців ОСОБА_3 за заповітом спадщину не прийняв, тому на думку позивача саме йому має відійти спадщина як спадкоємцю першої черги.

ОСОБА_1 звернувся до приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Мирончук В.В. з вимогою надати йому свідоцтво про право на спадщину на спадкове майно, проте нотаріус свідоцтво йому надати відмовилась без будь-яких причин.

Ухвалою суду від 18 лютого 2022 року позовну заяву було залишено без руху та надано час на виправлення недоліків, а саме : зазначити ціну позову.

10 березня 2022 року до суду надійшла заява про усунення недоліків позовної заяви.

Ухвалою суду від 06 квітня 2022 року провадження у справі відкрито в порядку загального позовного провадження з проведенням підготовчого засідання на 26 квітня 2022 року.

У підготовче засідання 26 квітня 2022 року учасники справи не з`явилися. Про дату, час та місце розгляду сповіщалися належним чином. Підготовче засідання відкладено на 24 травня 2022 року.

24 травня 2022 року була оголошена повітряна тривога. Підготовче засідання відкладено на 12 липня 2022 року.

27 травня 2022 року від представника позивача надійшло клопотання про витребування доказів, а саме належним чином засвідченої копії спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 у приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Мирончук В.В.

Ухвалою суду від 02 червня 2022 року задоволено клопотання позивача про витребування доказів по справі та витребувано від приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Мирончук В.В.:

-належним чином засвідчену копію спадкової справи ОСОБА_5 .

У підготовче засідання 12 липня 2022 року з`явилася представник позивача. Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися. Про дату, час та місце розгляду справи були належним чином сповіщені. Про причини неявки суд не повідомили. Підготовче засідання відкладено на 22 серпня 2022 року.

19 серпня 2022 року від представника позивача надійшло клопотання про залучення доказів, а саме адвокатського запиту щодо надання інформації чому приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Одеської області Мирончук В.В. не видано ОСОБА_1 свідоцтво про право на спадщину за законом на майно, яке належало ОСОБА_3 на день її смерті.

У підготовче засідання 22 серпня 2022 року з`явилася представник позивача. Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися. Про дату, час та місце розгляду справи були належним чином сповіщені. Про причини неявки суд не повідомили. Підготовче засідання закрито та оголошено перерву на 12 вересня 2022 року.

У судове засідання 12 вересня 2022 року з`явилася представник позивача, представник відповідача Управління з питань охорони культурної спадщини Одеської міської ради. Інші учасники судового засідання не з`явилися. Про дату, час та місце розгляду справи були належним чином сповіщені. Інші учасники справи про причини неявки суд не повідомили. Оголошено перерву на 13 жовтня 2022 року.

До суду 04 жовтня 2022 року надійшов відзив від Управління з питань охорони культурної спадщини Одеської міської ради, у якому зазначалось, що квартири ОСОБА_3 не належать до об`єктів культурної спадщини, не перебувають під охороною держави як пам`ятник, тому Управління з питань охорони культурної спадщини Одеської міської ради не в змозі виконати зазначену в секретному заповіті умову ОСОБА_3 і не може виступати спадкоємцем відносно зазначених квартир.

У судове засідання 13 жовтня 2022 року з`явилася представник позивача та представник Одеського літературного музею. Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися. Про дату, час та місце розгляду справи були належним чином сповіщені. Від представника Управління з питань охорони культурної спадщини Одеської міської ради до суду надійшло клопотання про розгляд справ за відсутності відповідача. Від представник до суду надійшла заява про відкладення розгляду судового засідання. Оголошено перерву на 24 листопада 2022 року.

18 жовтня 2022 року від приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Одеської області Мирончук В.В. надійшла копія спадкової справи після смерті ОСОБА_3 .

У судове засідання 24 листопада 2022 року з`явилася представник позивача. Інші учасники справи у судове засідання не з`явилися. Про дату, час та місце розгляду справи були належним чином сповіщені. Від представника Управління з питань охорони культурної спадщини Одеської міської ради до суду надійшло клопотання про розгляд справ за відсутності відповідача. Представником позивача надано пояснення по суті позовних вимог.

Дослідивши матеріали цивільної справи у їх сукупності, прийнявши докази, що є наявними у матеріалах справи, вислухавши думку представника позивача, повно і всебічно з`ясувавши обставини справи, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог та про можливість їх задоволення виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , є батьком ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про її народження, виданим 04 червня 1998 року відділом реєстрації актів громадянського стану Жовтневої районної адміністрації виконкому Одеської міської ради, актовий запис № 2646.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть, виданим Одеським міським відділом реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управляння Міністерства юстиції (м. Одеса), актовий запис №9382.

Після смерті ОСОБА_3 06.11.2020р. приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Мірончук В.В. було зареєстровано спадкову справу №66710173, що підтверджується Витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі №62370546.

За життя ОСОБА_3 склала секретний заповіт, який після її смерті був проголошений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Мірончук В.В. у присутності двох свідків та ОСОБА_1 , про що складено протокол від 04.11.2020р.

За секретним заповітом ОСОБА_3 розпорядилася передати:

- належну їй квартиру за адресою: АДРЕСА_3 , - Одеському літературному музею, як музей-квартиру ОСОБА_4 , із збереженням всього залишеного в ній майна необмежений проміжок часу;

- Ѕ частину належної їй квартири, за адресою: АДРЕСА_4 , - Одеському історико-краєзнавчому музею, за умови, що квартира стане його частиною, як музей старого побуту, із збереженням всього залишеного в ній майна необмежений проміжок часу.

Окрім того, в секретному заповіті зазначено, що у тому випадку, якщо міські організації, що приймають рішення про передачу майна музеям, відмовлять у виконанні цього бажання, ОСОБА_3 заповідає вказані квартири у власність Міжнародної ради з питань охорони пам`яток і визначних місць (ІКОМОС), а саме Українському національному комітету цієї організації, як музей старого побуту, на тих же умовах.

У разі відмови Міжнародної ради з питань охорони пам`яток і визначних місць (ІКОМОС) від спадкування вказаних квартир з відповідною умовою, то ОСОБА_3 заповідає вищезгадані квартири у власність Управління з питань охорони культурної спадщини Одеської міської ради, за умови організації в них музеїв, з усім залишеним в них майном. Проте якщо і Управління з питань охорони об`єктів культурної спадщини відмовиться від спадщини, то ОСОБА_3 заповідає, належні їй квартири ОСОБА_2 на умовах подальшої передачі квартир музею, із збереженням всього залишеного в них майна необмежений проміжок часу.

Одночасно в секретному заповіті зазначено, що у разі якщо не вдасться здійснити бажання ОСОБА_3 щодо створення музеїв, то квартири мають перейти у власність тієї особи, яка буде здійснювати їй допомогу за життя, а також візьме на себе клопіт з догляду за квартирами.

Після оголошення секретного заповіту приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Мірончук В.В. всім спадкоємцям ОСОБА_3 було надіслане повідомлення про відкриття спадщини, про що свідчить лист №45/02-14 від 06.11.2020р., який знаходиться в матеріалах спадкової справи.

Заявою №11, яка надійшла приватному нотаріусу Одеського міського нотаріального округу Мірончук В.В. 06.11.2020р. ОСОБА_1 прийняв обов`язкову частку у спадщині, яка залишилася після смерті ОСОБА_3 .

Заявою №18, посвідченою приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Несвітайлом І.І., яка надійшла приватному нотаріусу Одеського міського нотаріального округу Мірончук В.В. 30.11.2020р. ОСОБА_1 прийняв всю спадщину, яка залишилася після смерті ОСОБА_3 .

Комунальна установа «Одеський історико-краєзнавчий музей» відмовилась від прийняття спадщини, яка залишилася після смерті ОСОБА_3 , що підтверджується заявою №12 від 12.03.2021р., посвідченою приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Мірончук В.В.

Комунальна установа «Одеський літературний музей» відмовилась від прийняття спадщини, яка залишилася після смерті ОСОБА_3 , що підтверджується заявою №13 від 20.03.2021р., посвідченою приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Мірончук В.В.

Інші спадкоємці до приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу Мірончук В.В. з заявою про прийняття спадщини не зверталися.

Жодним зі спадкоємців не було отримано свідоцтво про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 .

Спадкова маса складається з наступного майна:

-квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується Свідоцтвом про право власності на житло, виданим Управлінням житлового-комунального господарства виконкому Одеської міської Ради народних депутатів, 26.03.1993 року, за № 8-241 (1/2 частина вказаної квартири) та Договором дарування від 15.07.2003 року, укладеним між ОСОБА_3 та ОСОБА_6 , посвідченим державним нотаріусом Шостої Одеської державної нотаріальної контори Петрушенко Т.А. (1/2 частина вказаної квартири);

-Ѕ частини квартири АДРЕСА_2 , що підтверджується Договором дарування від 30.10.2007р., укладеним між ОСОБА_3 та ОСОБА_6 , посвідченим державним нотаріусом Другої Одеської державної нотаріальної контори Масловою М.В.

Судом встановлено, що після смерті ОСОБА_3 з заявою про прийняття спадщини (як всієї спадщини так і обов`язкової частки у спадщині) звернувся лише позивач - ОСОБА_1 , який є батьком померлої.

Відповідно до положень ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

В силу ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1220 ЦК України, визначено, що спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини ст.1222 ЦК України.

Згідно ст.1223 ЦК України, право на спадкування мають особи визначені у заповіті.

ОСОБА_3 склала заповіт з умовою, як це передбачено ст.1242 ЦК України.

Відповідно до ч.1 ст.1241 ЦК України малолітні, неповнолітні, повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, непрацездатна вдова (вдівець) та непрацездатні батьки спадкують, незалежно від змісту заповіту, половину частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом (обов`язкова частка).

У відповідності до ст.1 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» до непрацездатних громадян віднесені особи, які досягли встановленого пенсійного віку (60 років), або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв`язку з втратою годувальника відповідно до закону.

На день смерті ОСОБА_3 , її батьку ОСОБА_1 було 77 років та він був пенсіонером, а тому він має право на обов`язкову частку у спадщині.

За таких обставин ОСОБА_1 має успадкувати після смерті ОСОБА_3 незалежно від наявності секретного заповіту: Ѕ частину квартири АДРЕСА_1 ; ј частину квартири АДРЕСА_2 .

За правилами ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини. Та в разі, якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

Відповідно до ч.1 ст.1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК України, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

Так як ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , то Одеський літературний музей та Одеський історико-краєзнавчий музей мали прийняти спадщину до 21 березня 2021 року, проте вони відмовились від прийняття спадщини. Український національний комітет Міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць (ІКОМОС) мав до 21 червня 2021 року мав прийняти спадщину після смерті ОСОБА_3 , проте відповідну заяву до нотаріуса так і не подав, у зв`язку з чим спадщину не прийняв. До 21 вересня 2021 року Управління з питань охорони об`єктів культурної спадщини Одеської міської ради мало прийняти спадщину шляхом подачі до нотаріуса відповідної заяви, чого не зробило. ОСОБА_2 мав прийняти спадщину після смерті ОСОБА_3 до 21 грудня 2021 року, чого не зробив.

Таким чином, жоден зі спадкоємців ОСОБА_3 за заповітом спадщину не прийняв.

За правилами ч.2 ст.1223 ЦК України у разі неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом право на спадкування за законом одержують особи, визначені у ст. ст. 1261-1265 ЦК України.

За положеннями ст. ст. 1258, 1261 ЦК України, спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від прийняття, крім випадків, встановлених ст. 1259 ЦК України.

Відповідно до ч.1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 392 ЦК України, право власності на майно може бути визнано судом у випадку коли це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати документа, який посвідчує це право. З урахуванням вищезазначеного та положень ст. ст. 1296-1299 ЦК України, питання про право спадкоємця на спадкове майно вирішується судом у разі невизнання такого права чи відмови нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Залишення без відповіді адвокатського запиту №05-03/22 від 15 липня 2022 року адвоката Криворучко В.О. щодо надання інформації про причини ненадання свідоцтва про право на спадщину ОСОБА_1 , який приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Мірончук В.В. було отримано 02 серпня 2022 року суд розцінює як відмову нотаріуса у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Враховуючи те, що відповідачі Одеський літературний музей та Одеський історико-краєзнавчий музей відмовилися від прийняття спадщини, відповідачі Український національного комітету Міжнародної ради з питань пам`яток і визначних місць (ІКОМОС), Управління з питань охорони об`єктів культурної спадщини Одеської міської ради та ОСОБА_2 не зверталися до нотаріальної контори з заявою про відмову від своєї частки у спадщині, але на теперішній час не бажають приймати спадщину після смерті ОСОБА_3 , а єдиним спадкоємцем після смерті доньки є позивач по справі, у зв`язку із чим, саме за ОСОБА_1 належить визнати право власності на вищезазначене майно.

У відповідності до ст.15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, а згідно ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч.1ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно із вимогами ч.1ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України.

Статтею 89 ЦПК України передбачено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), якій міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

З урахуванням викладеного суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 повністю обґрунтованими, доведеними відповідними доказами, тому позов підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 76-79, 133, 211, 258, 259, 263, 265, 273 ЦПК України, ст. ст. 15, 16, 1220, 1223, 1241, 1242, 1261, 1270, 1272, 1296, 1297 ЦК України суд, -

ВИРІШИВ:

Визнати право власності ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на квартиру АДРЕСА_1 в порядку спадкування за законом.

Визнати право власності ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на Ѕ частину квартири АДРЕСА_2 в порядку спадкування за законом.

Рішення суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Для учасників справи які не були присутні у судовому засіданні , зазначений строк обчислюється з дня отримання повного тексту рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту рішення суду.

Повний текст рішення виготовлено 02 грудня 2022 року.

Суддя Свячена Ю.Б.

05.12.22

Дата ухвалення рішення05.12.2022
Оприлюднено12.12.2022
Номер документу107789096
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —522/3377/22

Рішення від 05.12.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Рішення від 24.11.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 01.06.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 05.04.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 04.04.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

Ухвала від 18.02.2022

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Свячена Ю. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні