Рішення
від 12.12.2022 по справі 526/1943/22
ГАДЯЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 526/1943/22

Провадження № 2/526/538/2022

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 листопада 2022 року Гадяцький районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Максименко Л.В.

секретаря судових засідань Павленко Т.І.

адвоката Заєць В.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в м. Гадяч цивільну справу № 526/1943/22 за позовом ОСОБА_1 до Краснолуцької сільської ради Миргородського району, третя особа: приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Заєць Ніна Миколаївна про визнання права власності на спадкове майно,

з участю позивача ОСОБА_1

в с т а н о в и в:

30 вересня 2022 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Краснолуцької сільської ради Миргородського району, третя особа: приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Заєць Ніна Миколаївна про визнання права власності на земельну ділянку (пай) площею 3, 0141 га, розташовану на території Краснолуцької (Сватківської) сільської ради, як за спадкоємцем за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Ухвалою судді від 04 вересня 2022 року провадження у зазначеній справі відкрито.

31 жовтня 2022 року ухвалою суду закрито підготовче судове засідання.

ОСОБА_1 в судовому засіданні позов підтримала, суду пояснила, що вона здійснювала догляд за ОСОБА_2 , яка за життя склала на неї заповіт. Вона була безпосередньо присутня при складанні заповіту, який посвідчував ОСОБА_3 , крім цього там було ще троє осіб. Після смерті ОСОБА_2 вона звернулася до нотаріуса, однак їй було відмовлено в оформленні спадщини, бо в заповіті не зазначено двох свідків.

Свідок ОСОБА_3 показав суду, що ОСОБА_1 здійснювала постійний догляд за ОСОБА_2 , яка мала вади зору, і остання виявила бажання скласти на неї заповіт. При складанні заповіту були присутні двоє свідків. Посвідчуючи заповіт, він вважав, що той хто підписує заповіт (рукоприкладчик) теж є свідком.

Свідок ОСОБА_4 показала суду, що ОСОБА_1 доглядала за ОСОБА_2 , яка була сліпою. Вона була свідком підпису документів, коли ОСОБА_2 прочитали заповіт, але її забули включити, хоча вона розписувалась у заповіті.

Свідок ОСОБА_5 показала суду, що вона була свідком складання заповіту від імені ОСОБА_2 , яка була сліпою. ОСОБА_2 повідомила, що все своє майно заповідає ОСОБА_1 , після чого ОСОБА_3 посвідчив заповіт. При складанні заповіту були присутні ОСОБА_4 та ОСОБА_6 .

Свідок ОСОБА_6 показала суду, що ОСОБА_1 здійснювала догляд за ОСОБА_2 , від імені якої було складено заповіт. Вона підписувала заповіт замість ОСОБА_2 на її прохання, факт написання рукописного тексту в заповіті не підтвердила.

Представник Краснолуцької сільської ради Миргородського району в судове засідання не з`явився, направив до суду заяву про розгляд справи без участі представника.

Третя особа: приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Заєць Ніна Миколаївна направила до суду заяву про розгляд справи без її участі, проти позовних вимог ОСОБА_1 не заперечує.

Судом встановлено, що згідно Державного акту на право приватної власності на землю та витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку ОСОБА_2 передана у приватну власність земельна ділянка площею 3.010 г, яка розташована на території Сватківської сільської ради.

15 вересня 2021 року у с. Сватки Гадяцького р-ну ОСОБА_2 на випадок смерті зробила розпорядження, яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті та на що за законом матиме право заповіла ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , повністю.

Вказаний заповіт посвідчено ОСОБА_7 , старостою Сватківського старостинського округу виконавчого комітету Краснолуцької сільської ради. Як вбачається з тексту заповіту він записаний зі слів ОСОБА_2 , яка у зв`язку з фізичною вадою зору не могла самостійно підписати заповіт, тому за її усним дорученням заповіт підписано ОСОБА_6 за участю свідка ОСОБА_5

ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Бірки Миргородського району ОСОБА_2 померла.

З довідок виконавчого комітету Краснолуцької сільської ради вбачається, що ОСОБА_2 на дату смерті була зареєстрована та проживала одна по АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 за власні кошти здійснила поховання ОСОБА_2 .

Після смерті ОСОБА_2 заяву про прийняття спадщини подала ОСОБА_1 , приватним нотаріусом Заєць Н.М. заведена спадкова справа № 332/2021.

Постановою приватного нотаріуса Заєць Н.М. від 12.09.2022 ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину по заповіту після смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , в зв`язку з тим, що заповіт є нікчемним, оскільки складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення.

Встановивши зазначені факти, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно достатті 1216 ЦК Україниспадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (стаття 1217 ЦК України).

Заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті (стаття 1233 ЦК України).

Згідно частини першоїстатті 1257ЦК України заповіт, складений особою, яка не мала на це права, а також заповіт складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення, є нікчемним.

Заповіт, як односторонній правочин підпорядковується загальним правиламЦК Українищодо недійсності правочинів. Згідно з частиною другоїстатті 215 ЦК України, якщо недійсність правочину встановлена законом, то він є нікчемним і визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

На дату складення оспорюваного заповіту вимоги до його форми та порядку посвідчення були визначені главою 85 книгишостої ЦК України,Законом України «Про нотаріат»та Порядком вчинення нотаріальних дій посадовими особами органів місцевого самоврядування, затвердженимнаказом Міністерства юстиції України від 11 листопада 2011 року № 3306/5(далі - Порядок).

Відповідно до частин першої - третьої та четвертоїстатті 1247 ЦК Українизаповіт складається у письмовій формі, із зазначенням місця та часу його складення. Заповіт має бути особисто підписаний заповідачем. Якщо особа не може особисто підписати заповіт, він підписується відповідно до частини четвертоїстатті 207 цього Кодексу. Заповіт має бути посвідчений нотаріусом або іншими посадовими, службовими особами, визначеними устаттях 1251-1252 цього Кодексу. Заповіти, посвідчені особами, зазначеними у частині третій цієї статті, підлягають державній реєстрації у Спадковому реєстрі в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України.

Якщо фізична особа у зв`язку з хворобою або фізичною вадою не може підписатися власноручно, за її дорученням текст правочину у її присутності підписує інша особа. Підпис іншої особи на тексті правочину, що посвідчується нотаріально, засвідчується нотаріусом або посадовою особою, яка має право на вчинення такої нотаріальної дії, із зазначенням причин, з яких текст правочину не може бути підписаний особою, яка його вчиняє (частина четвертастатті 207 ЦК України)

Згідно з частинами першою - третьою, п`ятою та шостоюстатті 1253 ЦК України, на бажання заповідача його заповіт може бути посвідчений при свідках. У випадках, встановлених абзацом третім частини другої статті1248і статтею1252цьогоКодексу, присутність не менш як двох свідків при посвідченні заповіту є обов`язковою. Свідками можуть бути лише особи з повною цивільною дієздатністю. Свідки, при яких посвідчено заповіт, зачитують його вголос та ставлять свої підписи на ньому. У тексті заповіту заносяться відомості про особу свідків.

За змістомстатті 37 Закону України «Про нотаріат», пункту 1.2. розділу І Порядку, зараз і надалі у редакції чинній на час складання спірного заповіту, право посвідчувати заповіти у сільських населених пунктах надано уповноваженим посадовим особам органів місцевого самоврядування.Статтею 1251 ЦК Українитакож передбачено, що у разі відсутності у населеному пункті нотаріуса, заповіт, крім секретного, може бути посвідчений уповноваженою на це посадовою особою відповідного органу місцевого самоврядування.

Пунктом 2.1. розділу ІІ Порядку передбачено, що нотаріальні дії вчиняються в приміщенні органу місцевого самоврядування. В окремих випадках, коли громадянин не може з`явитися в зазначене приміщення, нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаним приміщенням. Якщо нотаріальна дія вчиняється поза приміщенням органу місцевого самоврядування, то в посвідчувальному написі на документі і в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій записується місце вчинення нотаріальної дії із зазначенням адреси, а також причини, з якої нотаріальна дія вчиняється поза приміщенням органу місцевого самоврядування.

Посадові особи органів місцевого самоврядування, які вчиняють нотаріальні дії, посвідчують заповіти. При посвідченні заповіту посадова особа органу місцевого самоврядування встановлює особу заповідача та визначає обсяг його цивільної дієздатності. Посадова особа органу місцевого самоврядування посвідчує заповіти дієздатних громадян, складені відповідно до вимог статей1247,1251 ЦК Україниі особисто подані ними посадовій особі органу місцевого самоврядування. Заповіт має бути складений у письмовій формі, із зазначенням точного місця і часу складення заповіту, дати та місця народження заповідача та підписаний особисто заповідачем. Посадова особа органу місцевого самоврядування може на прохання особи записати заповіт з її слів власноручно або за допомогою загальноприйнятих технічних засобів. У цьому разі заповіт має бути прочитаний уголос та підписаний заповідачем, про що ним зазначається у заповіті перед його підписом. Якщо заповідач через фізичні вади не може сам прочитати заповіт, посвідчення заповіту має відбуватися в присутності не менш як двох свідків. Свідками можуть бути лише особи з повною цивільною дієздатністю. Текст заповіту має містити відомості про особи свідків, а саме: прізвище, ім`я, по батькові кожного з них, дату народження, місце проживання, реквізити паспорта чи іншого документа, на підставі якого було встановлено особу свідка. Свідки, при яких посвідчено заповіт, зачитують його вголос та ставлять свої підписи на ньому (пункти 1.1., 1.4. розділу ІІІ Порядку).

Якщо заповідач унаслідок фізичної вади, хвороби не може власноручно підписати заповіт, за дорученням заповідача він може бути підписаний іншим громадянином за правилами, викладеними у пункті 2.3 розділу II зазначеного Порядку, відповідно до якого у разі, якщо за фізичну особу, яка внаслідок фізичної вади, хвороби не може власноручно підписати заповіт чи заяву, підписується інша фізична особа, посадова особа органу місцевого самоврядування встановлює особу громадянина, що бере участь у нотаріальній дії, і особу громадянина, який підписався за нього. Копія документа, за яким встановлюється особа, долучається до примірника документа, який залишається у справах органу місцевого самоврядування.

При посвідченні заповітів та засвідченні справжності підпису на документах перевіряється справжність підписів осіб, які звернулись за вчиненням нотаріальної дії (пункт 2.4. розділу ІІ Порядку).

Оскільки ОСОБА_2 власноручно не могла підписати заповіт через вади зору, цей правочин на її прохання за її усним дорученням був підписаний ОСОБА_6 , проте в присутності одного свідка, а не двох, як того вимагає частина друга статті 1253 ЦК України, тому заповіт за змістом і формою не відповідає вимогам статті1247, частини четвертої статті207 ЦК Українита Порядку, і відповідно на підставі частини першоїстатті 1257 ЦК Українивін є нікчемним, про що обґрунтовано вказано у постанові нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Суд звертає увагу на ту обставину, що позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно у вигляді земельної ділянки, проте надані до позову докази та пояснення свідків, надані в суді, стосуються процедури складення та посвідчення заповіту і не стосуються безпосереднього предмету спору.

Відповідно до змісту пункту 14постанови Пленуму Верховного Суду України від 06 листопада 2009 року № 9 «Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсними», не допускається визнання дійсним заповіту, який є нікчемним у зв`язку з порушенням вимог щодо його форми та порядку посвідчення, оскільки нормиглави 85 ЦК Українине передбачають можливості визнання заповіту дійсним.

Посилання сторони захисту на ту обставину, що в процесі судового розгляду було встановлено дійсне волевиявлення заповідача та що заповіт відповідає волевиявленню ОСОБА_2 , суд оцінює критично, оскільки для оформлення та посвідчення заповіту недостатньо лише одного волевиявлення заповідача. Заповіт, як документ, має містити і інші необхідні реквізити, а в даному випадку і додаткові відомості як про рукоприкладчика, так і про свідків, які були присутні при його посвідченні та їх підписи. Також судом встановлено, що посвідчувальний напис на заповіті від імені особи, яка не може сама прочитати текст заповіту уголос теж не складався. Таким чином, хоча заповіт безпосередньо і засвідчує волевиявлення особи, проте при цьому має існувати сукупність інших факторів, які супроводжують таке волевиявлення і без яких заповіт не може вважатися дійсним правочином. Недостатньо і встановлення самого факту волевиявлення померлої особи для визнання права власності на її спадкове майно.

Відповідно до частини першої статті 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

Згідно частини другої статті 215 ЦК України недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Згідно абзацу першого частини першої статті 216 ЦК України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю.

Враховуючи, що при складанні оспорюваного заповіту та його посвідченні не було дотримано процедури, регламентованоїЦК України,Законом України «Про нотаріат» суд дійшов висновку про відсутність правових підстав для задоволення вимог позивача ОСОБА_1 , оскільки визнання права власності на спадкове майно на підставі заповіту, який є нікчемним, є неприпустимим.

Керуючись ст. 12, 81, 141, 263-265, 268, 273 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

позовні вимоги ОСОБА_1 до Краснолуцької сільської ради Миргородського району, третя особа: приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Заєць Ніна Миколаївна про визнання права власності на спадкове майно залишити без задоволення.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня йогопроголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повне найменування сторін:

Повне найменування сторін:

Позивач ОСОБА_1 , місце проживання АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податку - НОМЕР_1 .

Відповідач Краснолуцька сільська рада Миргородського району, місцезнаходження вул. Миру, 24 с. Красна Лука Миргородського р-ну, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 21051102.

Третя особа - приватний нотаріус Миргородського районного нотаріального округу Полтавської області Заєць Ніна Миколаївна, місце знаходження - вул. Драгоманова, 37 м.Гадяч

Повний текст рішення виготовлено 12 грудня 2022 року.

Головуюча: Л. В. Максименко

Дата ухвалення рішення12.12.2022
Оприлюднено13.12.2022
Номер документу107794266
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —526/1943/22

Ухвала від 21.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Дундар Ірина Олександрівна

Окрема думка від 10.10.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Дорош А. І.

Постанова від 10.10.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 27.06.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 20.04.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Чумак О. В.

Рішення від 12.12.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Рішення від 29.11.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

Ухвала від 31.10.2022

Цивільне

Гадяцький районний суд Полтавської області

Максименко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні