Ухвала
від 09.12.2022 по справі 465/6758/19
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/6758/19

2/465/499/22

Ухвала

про відкладення розгляду справи

"09" грудня 2022 р. м. Львів

Франківський районний суд м. Львова в складі:

головуючого судді Кузь В.Я.

за участю секретаря судового засідання Савченко А.К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Гардіан" про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди, -

встановив:

Позивач звернувся до суду із позовною заявою про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди.

Ухвалою Франківського районного суду м.Львова від 20.12.2019р. провадження у справі відкрито та справу призначено до підготовчого засідання.

Ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 06.10.2020р. закрито підготовче провадження та призначено до судового розгляду по суті цивільну справу.

В чергове судове засідання учасники судового процесу не прибули, про причини неявки суд не повідомили, належним чином були повідомені про дату, час та міце розгляду справи. В матеріалах справи міститься клопотання представника відповідача ОСОБА_2 - адвоката Мацепури В.С. про відкладення розгляду справи. Клопотання мотивує тим, що відповідач ОСОБА_2 на даний час знаходиться за межами України, що унеможливлює його особисту явку до суду, а сам адвокат з 12.03.2022р. задіяний до безпосередньої участі в бойових діях та забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії в Донецькій та Луганській областях, що підтверджується довідкою В/ч НОМЕР_1 від 11.06.2022р.

У відповідності до вимог п.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання усіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.1 ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

П.1 ч.5 ст.12 ЦПК України, суд, зберігаючи об"єктивність і неупередженість, керує ходом судового процесу.

Відповідно до ч.2 ст.214 ЦПК України, головуючий відповідно до завдання цивільного судочинства керує ходом судового засідання, забезпечує додержання послідовності і порядку вчинення процесуальних дій, здійснення учасниками судового процесу їх процесуальних прав і виконання ними обов`язків, спрямовує судовий розгляд на забезпечення повного, всебічного та об`єктивного з`ясування обставин справи, усуваючи із судового розгляду все, що не має істотного значення для вирішення справи.

У відповідності до п.5 ч.2 ст.223 ЦПК України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку, якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

В підтвердження поважності причин неприбуття в судове засідання безпосередньо відповідача ОСОБА_2 до заяви про відкладення розгляду справи не долучено жодних документів, відтак неявку відповідача в судове засідання 09.12.2022р. суд визнає безпідставною.

Щодо неявки в судове засідання представника відповідача - адвоката Мацепури В.С. слід зазначити наступне. З долученої до заяви довідки за підписом начальника відділу кадрів ВЧ НОМЕР_1 ОСОБА_3 №12/377 вбачається, що з 12.03.2022р. ОСОБА_4 , старший офіцер (старший оперуповноважений) відділення боротьби з контрабандою відділу боротьби з транскордонною злочинністю головного оперативно - розшукового відділу ІНФОРМАЦІЯ_1 (ВЧ НОМЕР_1 ) ДПС України, безпосередньо бере участь в бойових діях або забезпеченні здійснення заходів з національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії в Донецькій та Луганській областях. Дана довідка датована від 11.06.2022р.

Разом з тим, представником відповідача не долучено доказів про те, що станом на день розгляду справи - 09 грудня 2022 року, він і надалі як військовослужбовець проходить службу в ВЧ НОМЕР_1 .

Згідно з ст..ст. 43, 44 ЦПК України, учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Зокрема, відповідно до п.2 ч.2 ст.43 ЦПК України, учасники справи зобов`язані сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи, а відповідно до п.3 з`являтися всудове засіданняза викликомсуду,якщо їхявка визнанасудом обов`язковою.

У зв`язку з вищенаведеним, суд визнає обов`язковою явку в судове засідання відповідача ОСОБА_2 , для дачі особистих пояснень з приводу обставин справи, незалежно від наявності у нього представника, який в подальшому в черговий раз не зможе прибути в судове засідання, та зобов"язує відповідача надати всі наявні у нього документи, які стосуються предмету спору, для їх дослідження у суді.

При цьому, суд роз"яснює відповідачу, що у випадку невиконання учасником справи його обов"язків, суд застосовує до такого учасника справи заходи процесульного примусу, передбачені ЦПК України.

Згідно з положеннями ч. 1 ст. 143 ЦПК України, заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства.

Керуючись статтями 43, 44, 143, 223, 247 ЦПК України, суд, -

постановив:

Визнати безпідставною неявку відповідача ОСОБА_2 та представника відповідача - адвоката Мацепури Валерія Степаноича в судове засідання 09 грудня 2022 року на 10 год. 00 хв.

Відкласти слухання справи за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Товариства з додатковою відповідальністю "Страхова компанія "Гардіан" про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди на 24 січня 2023 року на 14 год. 00 хв. у зв`язку з неявкою в судове засідання учасників судового процесу.

Визнати обов`язковою явку відповідача - ОСОБА_2 для дачі особистих пояснень з приводу обставин справи та зобов"язати відповідача надати всі наявні у нього документи, які стосуються предмету спору, для їх дослідження у суді, у судове засідання, яке відбудеться 24 січня 2023 року об 14 год. 00 хв.

Роз`яснити відповідачу та попередити про можливе застосування до нього заходів процесуального примусу у випадку невиконання вимог суду, а відповідно до ч.4 ст.223 ЦПК України у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Попередити учасників процесу про наслідки повторної неявки в судове засідання.

Суддя В. Кузь

Дата ухвалення рішення09.12.2022
Оприлюднено01.04.2024
Номер документу107835476
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо - транспортної пригоди

Судовий реєстр по справі —465/6758/19

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Трагнюк В. Р.

Рішення від 24.01.2023

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 09.12.2022

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 06.10.2020

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 20.12.2019

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні