Ухвала
від 30.11.2022 по справі 320/2743/20
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про поновлення пропущеного строку

для пред`явлення до виконання виконавчого листа

30 листопада 2022 року Справа № 320/2743/20

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кушнової А.О., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області про поновлення пропущеного строку на пред`явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області до Комунального некомерційного підприємства "Баришівська багатопрофільна лікарня" Баришівської селищної ради Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Баришівська селищна рада Київської області, про застосування заходів реагування у вигляді зупинення роботи,

в с т а н о в и в :

До Київського окружного адміністративного суду звернулось Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області з позовом до Комунального некомерційного підприємства "Баришівської центральної районної лікарні" Баришівської районної ради Київської області про застосування заходів реагування у вигляді часткового зупинення експлуатації (роботи) Комунального некомерційного підприємства "Баришівська центральна районна лікарня" Баришівської селищної ради Київської області, а саме: експлуатацію будівель стаціонарного корпусу (лікувального корпусу літ."А"), поліклініки літ. "Б" та інфекційного відділення літ. "В", які розташовані за адресою: Київська область, Баришівський район, смт. Баришівка, вул. Київський шлях", 126, 07500, до усунення порушень, зазначених в акті від 20.12.2019 №411.

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 30.03.2020 відкрито спрощене провадження у справі № 320/2743/20 без проведення судового засідання, витребувано докази у справі від сторін.

Також ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 30.03.2020 залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Баришівську селищну раду Київської області.

Рішенням Київського окружного адміністративного суду від 29.09.2021 адміністративний позов задоволено. Застосовано заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) будівлі та приміщень Комунального некомерційного підприємства "Баришівська багатопрофільна лікарня" Баришівської селищної ради Київської області (ідентифікаційний код 01994379, місцезнаходження: 07500, Київська область, Баришівський район, смт. Баришівка, вул. Київський шлях, 126), а саме: експлуатацію будівель стаціонарного корпусу (лікувального корпусу літ."А"), поліклініки літ. "Б" та інфекційного відділення літ. "В" шляхом зобов`язання відповідача повністю зупинити експлуатацію вказаного об`єкта до повного усунення порушень, зазначених в акті перевірки від 20.12.2019 №411.

Ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 09.02.2022 апеляційну скаргу Комунального некомерційного підприємства «Баришівська багатопрофільна лікарня» Баришівської селищної ради Київської області на рішення Київського окружного адміністративного суду від 29 вересня 2021 року в справі за адміністративним позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області до Комунального некомерційного підприємства «Баришівська багатопрофільна лікарня» Баришівської селищної ради Київської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Баришівська селищна рада Київської області про застосування заходів реагування у вигляді зупинення роботи - повернуто особі, яка її подала.

Отже вказане судове рішення набрало законної сили 09.02.2022.

19.04.2022 матеріали справи повернуті до Київського окружного адміністративного суду з Шостого апеляційного адміністративного суду.

06.10.2022 Київським окружним адміністративним судом було виготовлено виконавчий лист №320/2743/20 про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) будівлі та приміщень Комунального некомерційного підприємства "Баришівська багатопрофільна лікарня" Баришівської селищної ради Київської області (ідентифікаційний код 01994379, місцезнаходження: 07500, Київська область, Баришівський район, смт. Баришівка, вул. Київський шлях, 126), а саме: експлуатацію будівель стаціонарного корпусу (лікувального корпусу літ."А"), поліклініки літ. "Б" та інфекційного відділення літ. "В" шляхом зобов`язання відповідача повністю зупинити експлуатацію вказаного об`єкта до повного усунення порушень, зазначених в акті перевірки від 20.12.2019 №411.

Виконавчий лист №320/2743/20 отримано представником позивача Пальчевським А.А. 25.10.2022, про що свідчить особистий підпис представника позивача згідно розписки, наявної в матеріалах справи.

21.11.2022 на адресу суду від Головного управління ДСНС України у Київській області надійшла заява від 28.10.2022 №5601-7270/5611, в якій позивач просить суд поновити пропущений строк на пред`явлення виконавчого листа №320/2743/20 до виконання.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, суд виходить з наступного.

Як було встановлено судом, 06.10.2022 Київським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №320/2743/20, в якому зазначено, що судове рішення набрало законної сили 09.02.2022, строк пред`явлення виконавчого документа до виконання до 10.05.2022. Виконавчий лист №320/2743/20 отримано нарочно представником позивача - 25.10.2022.

Відповідно до п. 18.2. ч. 1 Розділу VII "Перехідні положення" КАС України в редакції Закону № 2147-VIII оформлення і видача судових рішень, якими вносяться зміни до виконавчих документів (у тому числі про виправлення помилки у виконавчому документі; визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню; стягнення на користь боржника безпідставно одержаного стягувачем за виконавчим документом; поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання; відстрочку чи розстрочку виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання; зупинення виконання судового рішення; заміну сторони виконавчого провадження), здійснюються в паперовій формі судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Частиною першою статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

При цьому, згідно з положеннями п.10 ч.1 ст. 4 КАС України, письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи запровадження в Україні воєнного стану та скорочений процесуальний строк розгляду заяв, поданих у порядку ст. 376 КАС України, суд вважає можливим розглянути заяву про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у порядку письмового провадження.

Суд зазначає, що поважними причинами пропущення строку визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

Таким чином, звертаючись до суду з клопотанням про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання, стягувач повинен обґрунтувати поважність причин пропуску строку з посиланням на відповідні докази.

Статтею 12 Закону України від 02.06.2016 №1404-VIII "Про виконавче провадження" передбачено, що виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються у разі: 1) пред`явлення виконавчого документа до виконання; 2) надання судом, який розглядав справу як суд першої інстанції, відстрочки або розстрочки виконання рішення.

Згідно з п. 2 ч. 4 ст. 4 Закону України "Про виконавче провадження" виконавчий документ повертається стягувачу органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем без прийняття до виконання протягом трьох робочих днів з дня його пред`явлення, якщо пропущено встановлений законом строк пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Згідно з ч. 5 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" у разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв`язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника - з дня закінчення строку дії відповідної заборони.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 Закону України "Про виконавче провадження" стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Як було встановлено судом, виконавчий лист №320/2743/20 був отриманий заявником нарочно у Київському окружному адміністративному суді 25.10.2022, у той час як строк пред`явлення до виконання виконавчого листа №320/2743/20 - 10.05.2022.

Тобто виконавчий лист отримано представником позивача поза межами строку пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Отже, враховуючи несвоєчасну видачу судом виконавчого листа та отримання виконавчого листа представником позивача поза межами строку пред`явлення виконавчого листа до виконання, з огляду на неможливість подання такого виконавчого документу до примусового виконання у зазначений у виконавчому листі строк пред`явлення його до виконання, суд дійшов висновку про поважність причин пропуску строку для пред`явлення виконавчого листа Київського окружного адміністративного суду №320/2743/20 до виконання та про наявність підстав для поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Враховуючи викладене, заява про поновлення строку пред`явлення до виконання виконавчого листа №320/2743/20 підлягає задоволенню, а такий строк - поновленню, та має обчислюватись з дати постановлення даної ухвали.

Керуючись статтями 243, 248, 376 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Київській області від 28.10.2022 №5601-7270/5611 про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі №320/2743/20 - задовольнити.

2. Поновити строк пред`явлення до виконання виконавчого листа №320/2743/20, виданого Київським окружним адміністративним судом 06.10.2022 та обчислювати з 30 листопада 2022 року строк пред`явлення до виконання виконавчого листа №320/2743/20, виданого Київським окружним адміністративним судом 06.10.2022.

3. Встановити строк пред`явлення виконавчого листа №320/2743/20, виданого Київським окружним адміністративним судом 06.10.2022, - до 02 березня 2023 року.

4. Оригінал ухвали надіслати (видати) позивачу (його представнику), копію ухвали надіслати (видати) учасникам справи (їх представникам), зокрема, шляхом направлення тексту ухвали електронною поштою, факсимільним повідомленням (факсом, телефаксом), телефонограмою.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або у судовому засіданні у разі неявки учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Суддя Кушнова А.О.

Дата ухвалення рішення30.11.2022
Оприлюднено15.12.2022
Номер документу107837677
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у вигляді зупинення роботи

Судовий реєстр по справі —320/2743/20

Постанова від 31.10.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 06.10.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Постанова від 09.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

Ухвала від 07.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

Ухвала від 12.12.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

Ухвала від 30.11.2022

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 09.02.2022

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 03.12.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні