Ухвала
від 08.12.2022 по справі 495/9751/22
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 495/9751/22

Номер провадження 1-кс/495/2509/2022

08 грудня 2022 рокум. Білгород-Дністровський

Слідчий суддя Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Білгород-Дністровському клопотання слідчого відділення №2 СВ Білгород-Дністровського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на знищення речових доказів,

В С Т А Н О В И В:

05.12.2022 року слідчого відділення №2 СВ Білгород-Дністровського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що 02.12.2022 до чергової частини відділення поліції №2 Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області надійшло повідомлення зі служби "102" щодо ймовірного забруднення земель на території Дивізійської сільської ради Білгород-Дністровського району Одеської області, що може створити загрозу для довкілля.

02.12.2022 року за вказаним фактом відділення №2 СВ Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні №12022162240001371, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України.

02.12.2022 року в період часу з 14:50 год ро 15:55 год було проведено огляд місця події, а саме заплави річки «Хаджидер», яка проходить з південної частини АДРЕСА_1 , за координатами: 45,923151, 29,975915. В ході огляду якого серед зарослів очерету в різних місцях виявлено по одиночні та групові по 2-4 особи дикої водоплавної птиці та вилучено 28 трупів загиблих птахів виду «Гусь білолобий» з яких 23 трупи цілих птахів, а 5 трупів об`їдених хижими тваринами, тобто рештки птахів, також вилучено 1 труп загиблого птаха виду «Мартин жовтодзьобий», 1 труп загиблого птаха виду «Лунь польовий» та 1 труп загиблого птаха виду «Лунь болотяний». Вказані 31 труп загиблих птахів, з яких 5 трупів виду «Гусь білолобий» поміщено до поліетиленового мішку чорного кольору та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №1», 8 трупів птахів виду «Гусь білолобий» поміщено до пропіленового мішка та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №2», 8 трупів птахів виду «Гусь білолобий» поміщено до пропіленового мішка та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №3», 5 трупів птахів рештками та 2 трупи частково об`їдені хижими тваринами, поміщено до пропіленового мішка та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №4», три трупи птахів, з яких 1 труп птаха виду «Мартин жовтодзьобий», 1 труп птаха виду «Лунь польовий» та 1 труп птаха виду «Лунь болотяний» поміщені до пропіленового мішка та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №5».

Також в ході проведення огляду місця події з заплави річки «Хаджидер» відібрано зразки води до полімерної пляшки, яку поміщено до сейф-пакету №PSP3128479.

5 трупів птахів виду «Гусь білолобий», які поміщені до поліетиленового мішку чорного кольору та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №1», з місця події направлено до Татарбунарської міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів для проведення дослідження з метою встановлення причини смерті та інших питань, що потребують наявності спеціальних знань.

02.12.2022 року слідчим ОСОБА_3 вилучені в ході огляду місця події зразки води та трупи птахів визнані речовими доказами у даному кримінальному провадженні, оскільки вказані зразки води та трупи птахів можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні та необхідні для подальшого проведення відповідних судових експертиз.

Згідно до Порядку «Зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2012 р. № 1104, речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню, мають непридатний стан, знищуються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду.

На підставі пункту 2, інструкції «Про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду» затвердженої наказом N 51/401/649/471/23/125 від 27.08.2010, у ході дізнання, досудового слідства і судового розгляду у кримінальних справах слідчий, працівник органу дізнання, прокурор на підставі відповідного процесуального рішення, у тому числі постанови або ухвали суду, зобов`язані вилучати: а) речові докази; б) предмети і документи, обіг яких заборонено (якщо у власника немає дозволу на їх придбання і зберігання); в) документи, які засвідчують особу заарештованих підозрюваних, обвинувачених (підсудних); г) інші документи, що мають значення у справі; д) гроші та інші цінності, виявлені під час накладення арешту на майно підозрюваних, обвинувачених, підсудних або осіб, які несуть за законом матеріальну відповідальність за їх дії, на якіможе бути звернено стягнення з метою відшкодування заподіяної матеріальної шкоди або забезпечення виконання вироку в частині конфіскації майна.

Для проведення подальшого досудового розслідування виникла необхідність на вчинення дій необхідних для знищення в порядку та на умовах, передбачених законом, трупів птахів в загальній кількості 31 штука, на підставі передбачених в порядку п. 3 ч. 6 ст. 100 КПК України, після проведення відповідного дослідження трупів спеціалістами.

З метою реалізації речових доказів, а саме надання дозволу на їх знищення у зв`язку з швидким псуванням, виникла необхідність зверненні до слідчого судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області.

З огляду на викладене, та не те, що виявлене та вилучене майно є майном процесуальний статус якого відповідає статті 98 КПК України, з метою проведення всебічного та повного досудового розслідування, слідчий просить клопотання задовольнити.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_4 підтримав клопотання та просив його задовольнити.

Вислухавши прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження, якими обґрунтовуються доводи клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Вирішуючи питання про знищення речових доказів, слідчий суддя виходить з того, що відповідно до умов ст. 98 КПК України, трупи птахів в загальній кількості 31 штука, вилучених в ході проведення огляду місця події від 02.12.2022 року є речовим доказом у кримінальному провадженні №12022162240001371 від 02.12.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 239 КК України .

На підставіч.7ст.100 КПК України,у випадках, передбачених п.п. 2, 4 та абзацом 7 ч.6 ст.100 КПК України, слідчий за погодженням із прокурором або прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування.

Відповідно до п.4 ч.6 ст.100 КПК України, речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню передаються для їх технологічної переробки або знищуються за рішенням слідчого судді, суду, якщо вони відносяться до вилучених з обігу предметів чи товарів, а також якщо їх тривале зберігання небезпечне для життя чи здоровя людей або довкілля.

Згідно ч. 8 ст. 100 КПК України, реалізація, технологічна переробка або знищення речових доказів у випадках, передбачених цією статтею, здійснюється в порядку, встановленим Кабінетом Міністрів України.

Згідно до Порядку «Зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2012 р. № 1104, речові докази у вигляді товарів або продукції, що піддаються швидкому псуванню, мають непридатний стан, знищуються за письмовою згодою власника, а в разі її відсутності - за рішенням слідчого судді, суду.

Згідно ч.2 ст. 29 Порядку речові докази у вигляді предметів чи товарів, що належать до вилучених з обігу, а також якщо їх тривале зберігання небезпечне для життя чи здоров`я людей або довкілля, на підставі відповідного рішення слідчого судді, суду передаються для їх технологічної переробки або знищуються.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції» №1393-XIV від14.01.2000, продукція, яка не відповідає обов`язковим вимогам чинних в країні нормативно-правових актів і нормативних документів щодо її безпеки для життя і здоров`я людини, майна і довкілля, відноситься до неякісної та небезпечної продукції.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про знищення речових доказів підлягає задоволенню після проведення дослідження спеціалістами Татарбунарської міжрайонної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Керуючись положеннями Порядку «Зберігання речових доказів стороною обвинувачення, їх реалізації, технологічної переробки, знищення, здійснення витрат, пов`язаних з їх зберіганням і пересиланням, схоронності тимчасово вилученого майна під час кримінального провадження», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 19 листопада 2012 р. № 1104, ст. 98, ст. 100 КПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого відділення №2 СВ Білгород-Дністровського районного відділу поліції ГУНП в Одеській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на знищення речових доказів - задовольнити.

Надати дозвіл на знищення трупів птахів в загальній кількості 31 штука, вилучених в ході проведення огляду місця події від 02.12.2022 року, з яким 5 трупів виду «Гусь білолобий» поміщено до поліетиленового мішку чорного кольору та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №1», 8 трупів птахів виду «Гусь білолобий» поміщено до пропіленового мішка та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №2», 8 трупів птахів виду «Гусь білолобий» поміщено до пропіленового мішка та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №3», 5 трупів птахів рештками та 2 трупи частково об`їдені хижими тваринами, поміщено до пропіленового мішка та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №4», три трупи птахів, з яких 1 труп птаха виду «Мартин жовтодзьобий», 1 труп птаха виду «Лунь польовий» та 1 труп птаха виду «Лунь болотяний» поміщені до пропіленового мішка та скріплено паперовою биркою з маркуванням «Пакет №5», після проведення дослідження спеціалістами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.12.2022
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу107847238
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про інші клопотання

Судовий реєстр по справі —495/9751/22

Ухвала від 14.04.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 15.03.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Постанова від 20.01.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Заверюха В. О.

Ухвала від 21.02.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 13.01.2023

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

Ухвала від 08.12.2022

Кримінальне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Мишко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні