Ухвала
від 19.12.2022 по справі 420/23160/21
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

19 грудня 2022 р.м.ОдесаСправа № 420/23160/21

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: судді-доповідача: Бойка А.В., суддів: Шевчук О.А. , Федусика А.Г. , розглянувши питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДПС в Одеській області на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 14 липня 2022 року по справі № 420/23160/21 за позовом ОСОБА_1 до Овідіопольської районної ради , за участю третьої особи - Одеської районної ради Одеської області про визнання протиправним та нечинним рішення,

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 14.07.2022 року було задоволено позов ОСОБА_1 до Овідіопольської районної ради, за участю третьої особи - Одеської районної ради Одеської області про визнання протиправним та нечинним рішення.

На зазначене рішення суду першої інстанції Головне управління ДПС в Одеській області подало апеляційну скаргу, а також клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції.

В обґрунтування поданого клопотання ГУ ДПС в Одеській області посилалось на те, що участь у розгляді справи Головне управління не приймало, а тому про наявність рішення суду першої інстанції апелянт дізнався після ухвалення П`ятим апеляційним адміністративним судом рішення від 12.10.2022 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ГУ ДПС в Одеській області про скасування податкових повідомлень-рішень. Апелянт вказував на те, що з метою детального виявлення обставин справи та отримання інформації щодо оскарження рішення суду Головним управлінням ДПС в Одеській області листом від 31.10.2022 року було запитано інформацію у Одеської районної ради щодо дотримання Овідіопольською районною радою процедури прийняття рішення від 11.07.2014 року № 631-VI «Про затвердження технічної документації про нормативну грошову оцінку земель несільськогосподарського призначення Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів)". Апелянт зазначає, що лише після отримання листа Одеської районної ради Одеської області від 14.11.2022 року та, відповідно, отримання детальної інформації щодо дотримання Овідіопольською районною радою процедури прийняття рішення від 11.07.2014 року № 631-VI у Головного управління ДПС Одеській області виникла можливість подачі апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції.

Враховуючи викладене, апелянт просить визнати поважними проп поновити йому строк на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції.

Розглянувши подане клопотання колегія суддів доходить висновку про наявність підстав для його задоволення, з огляду на наступне:

Відповідно до ч. 1 ст. 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його ( проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Частиною 2 статті 295 КАС України визначено, що учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Частиною 3 статті 295 КАС України визначено, що строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Відповідно до рішення Європейського суду з прав людини від 19 червня 2001 року у справі Креуз проти Польщі право на суд не є абсолютним, воно може обмежуватися державою різноманітними засобами, в тому числі фінансовими.

Судом апеляційної інстанції було встановлено, що відповідно до матеріалів справи оскаржуване рішення суду першої інстанції було ухвалено 14.07.2022 року. При цьому Головне управління ДПС в Одеській області не було стороною у справі та, відповідно, участі у розгляді справи не приймало, копію судового рішення суду першої інстанції не отримувало.

При цьому колегія суддів враховує, що після того, як апелянту стало відомо про наявність оскаржуваного рішення суду першої інстанції ним з метою оскарження судового рішення було вжито заходів для з`ясування обставин щодо процедури прийняття Овідіопольською районною радою рішення від 11.07.2014 року № 631-VI «Про затвердження технічної документації про нормативну грошову оцінку земель несільськогосподарського призначення Овідіопольського району Одеської області (за межами населених пунктів).

Після отримання необхідних відомостей апелянт невідкладно подав апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції.

З огляду на все вищезазначене колегія суддів приходить до висновку, що викладені Головним управлінням ДПС в Одеській області в обгрунтування поданого клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення суду першої інстанції обставини є суттєвими та такими, що об`єктивно впливали на можливість апелянта своєчасно звернутись з апеляційною скаргою до суду апеляційної інстанції.

А відтак, на думку колегії суддів, апелянт має право на поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Одеського окружного адміністративного суду від 14.07.2022 року.

Апеляційна скарга за формою та змістом відповідає вимогам ст. 296 КАС України.

З огляду на зазначене, перешкоди для прийняття апеляційної скарги та відкриття апеляційного провадження П`ятим апеляційним адміністративним судом відсутні.

Згідно ч. 1 ст. 304 КАС України учасники справи мають право подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом апеляційної інстанції в ухвалі про відкриття апеляційного провадження.

Керуючись ст. ст. 296 300, 301, 321, 325, 328 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В :

Поновити Головному управлінню ДПС в Одеській області строк на апеляційне оскарження рішення Одеського окружного адміністративного суду від 14 липня 2022 року по справі №420/23160/21.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Головного управління ДПС в Одеській області на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 14 липня 2022 року по справі № 420/23160/21 за позовом ОСОБА_1 до Овідіопольської районної ради, за участю третьої особи - Одеської районної ради Одеської області про визнання протиправним та нечинним рішення.

Запропонувати особам, які беруть участь у справі, подати до П`ятого апеляційного адміністративного суду відзив на апеляційну скаргу у семиденний строк з моменту отримання копії даної ухвали суду.

Надіслати особам, які беруть участь у справі, копії ухвали про відкриття апеляційного провадження та копії апеляційної скарги.

В порядку ч.3 ст.300 КАС України витребувати адміністративну справу № 420/23160/21 з Одеського окружного адміністративного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідач Бойко А.В.Судді Шевчук О.А. Федусик А.Г.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.12.2022
Оприлюднено21.12.2022
Номер документу107932557
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Судовий реєстр по справі —420/23160/21

Ухвала від 09.10.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Постанова від 29.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 28.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 07.06.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 18.05.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 24.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Ухвала від 01.03.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 01.03.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 19.12.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

Ухвала від 19.12.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Бойко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні