Ухвала
від 22.12.2022 по справі 908/2680/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

22.12.2022 Справа № 908/2680/22

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали заяви про поновлення строку на пред`явлення кредиторських вимог

кредитора: Головного управління ДПС у Запорізькій області (пр. Соборний, буд. 166, м. Запоріжжя, 69107, ЄДРПОУ ВП 44118663) в особі представника (самопредставництво ДПС) Головного управління ДПС у Запорізькій області Козарик Надії Григорівни (пр. Соборний, буд. 166, м. Запоріжжя, 69107, РНОКПП НОМЕР_1 )

до боржника: Державного підприємства «Підприємства державної кримінально-виконавчої служби України (№ 88), ідентифікаційний код юридичної особи 08680098 (вул. Привокзальна, 7, с. Мала Токмачка, Пологівський район, Запорізька область, 70550)

Голова ліквідаційної комісії: Безштанківський Дмитро Петрович (вул. Привокзальна, 7, с. Мала Токмачка, Пологівський район, Запорізька область, 70550)

ВСТАНОВИВ:

20.12.2022 до Господарського суду Запорізької області надійшла заява Головного управління ДПС у Запорізькій області в особі представника (самопредставництво ДПС) Головного управління ДПС у Запорізькій області Козарик Надії Григорівни вих. № 32155/6/08-01-13-03-05 від 13.12.2022 до Державного підприємства «Підприємства державної кримінально-виконавчої служби України (№ 88), голова ліквідаційної комісії: Безштанківський Дмитро Петрович, про поновлення строку на пред`явлення кредиторських вимог.

У заяві про поновлення строку на пред`явлення кредиторських вимог заявник (кредитор), на підставі ст.ст. 4.42, 161, 162, 171, 172 просить поновити строк звернення до суду. Визнати дії голови ліквідаційної комісії Державного підприємства «Підприємства державної кримінально-виконавчої служби України (№ 88) Дмитра Безштанківського протиправними. Зобов`язати голову ліквідаційної комісії Державного підприємства «Підприємства державної кримінально-виконавчої служби України (№ 88) Дмитра Безштанківського визнати кредиторські вимоги ГУ ДПС у Запорізькій області такими, що заявлені без порушення строку та прийняти до задоволення кредиторські вимоги ГУ ДПС у Запорізькій області до третьої черги.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.12.2022 заяву у справі № 908/2680/22 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Розглянувши матеріали вищезазначеної заяви, господарський суд дійшов висновку, що заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до ст. 3 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Згідно зі ст. 4 цього ж кодексу:

1. Право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом.

2. Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

3. До господарського суду у справах, віднесених законом до його юрисдикції, мають право звертатися також особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

5. Відмова від права на звернення до господарського суду є недійсною.

Статтею 5 ГПК України передбачено:

1.Здійснюючи правосуддя, господарський суд захищає права та інтереси фізичних і юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

2.У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного права чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону.

Стаття 6 кодексу зазначає про подання позовних та інших заяв, скарг та інших передбачених законом процесуальних документів, які подаються до господарського суду і можуть бути предметом судового розгляду.

Господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного) (ст. 12 ГПК України).

Відповідно до ст. 14 ГПК України:

1. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

2. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд. Таке право мають також особи, в інтересах яких заявлено вимоги, за винятком тих осіб, які не мають процесуальної дієздатності.

Статтею 41 кодексу встановлено: у справах позовного провадження учасниками справи є сторони та треті особи. У справах можуть також брати участь органи та особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Згідно зі ст. 45 ГПК України:

Сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу.

Позивачами є особи, які подали позов або в інтересах яких подано позов про захист порушеного, невизнаного чи оспорюваного права або охоронюваного законом інтересу.

Відповідачами є особи, яким пред`явлено позовну вимогу.

Відповідно до ст. 162 ГПК України:

1. У позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

2. Позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

3. Позовна заява повинна містити:

1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються;

4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову;

6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору;

7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися;

8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

4. Якщо позовна заява подається особою, звільненою від сплати судового збору відповідно до закону, у ній зазначаються підстави звільнення позивача від сплати судового збору.

5. У разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

6. У позовній заяві можуть бути вказані й інші відомості, необхідні для правильного вирішення спору.

Згідно зі ст. 164 ГПК України:

До позовної заяви додаються документи, які підтверджують:

1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів;

2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

2. Позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

3. У разі необхідності до позовної заяви додається клопотання про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

4. До заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

5. До позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Статтею 171 ГПК України передбачено, що позов пред`являється шляхом подання позовної заяви до суду першої інстанції.

Відповідно до ст. 112 Цивільного кодексу України:

1. У разі ліквідації платоспроможної юридичної особи вимоги її кредиторів задовольняються у такій черговості:

1) у першу чергу задовольняються вимоги щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров`я або смертю, та вимоги кредиторів, забезпечені заставою чи іншим способом;

2) у другу чергу задовольняються вимоги працівників, пов`язані з трудовими відносинами, вимоги автора про плату за використання результату його інтелектуальної, творчої діяльності;

3) у третю чергу задовольняються вимоги щодо податків, зборів (обов`язкових платежів);

4) у четверту чергу задовольняються всі інші вимоги.

Вимоги однієї черги задовольняються пропорційно сумі вимог, що належать кожному кредитору цієї черги.

2. Черговість задоволення вимог кредиторів за договорами страхування визначається законом.

3. У разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи.

4. Вимоги кредитора, заявлені після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред`явлення, задовольняються з майна юридичної особи, яку ліквідовують, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, заявлених своєчасно.

5. Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними.

Відповідно до позиції Верховного Суду (справа № 922/416/19, постанова від 20.01.2020) якщо відповідач перебуває у процедурі припинення, кредиторські вимоги позивачем мають заявлятися до ліквідаційної комісії для включення їх до проміжного ліквідаційного балансу, а у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову, звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії (юридичної особи в особі ліквідаційної комісії), як зазначено у частині третій статті 112 ЦК України, про включення кредиторських вимог до проміжного ліквідаційного балансу.

За змістом положень частин третьої, четвертої статті 112 ЦК України у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право протягом місяця з дати, коли він дізнався або мав дізнатися про таку відмову звернутися до суду із позовом до ліквідаційної комісії. За рішенням суду вимоги кредитора можуть бути задоволені за рахунок майна, що залишилося після ліквідації юридичної особи. Вимоги кредитора, заявлені після спливу строку, встановленого ліквідаційною комісією для їх пред`явлення, задовольняються з майна юридичної особи, яку ліквідовують, що залишилося після задоволення вимог кредиторів, заявлених своєчасно.

Виходячи із змісту статті 112 ЦК України, у разі відмови ліквідаційної комісії у задоволенні вимог кредитора або ухилення від їх розгляду кредитор має право звернутися до суду.

Отже, законодавством передбачений спеціальний порядок задоволення кредиторами своїх вимог до особи, яка припиняється шляхом звернення із відповідними вимогами до ліквідаційної комісії такої особи.

Крім того, суд зауважує, що з урахуванням вищевикладеного, судом розглядаються саме позовні вимоги, і окремий розгляд заяви про поновлення відповідного строку звернення до суду до подання заяви по суті спору, процесуальним законодавством не передбачено.

Згідно зі ст. 172 вказаного кодексу, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Згідно зі ст. 174 ГПК України:

1. Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

2. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

3. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

4. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Відповідно ч.ч. 1, 4 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

В даному випадку, позивачем подано саме заяву про поновлення строку на пред`явлення кредиторських вимог кредитора Головного управління ДПС у Запорізькій області в особі представника (самопредставництво ДПС) Головного управління ДПС у Запорізькій області Козарик Надії до боржника - Державного підприємства «Підприємства державної кримінально-виконавчої служби України (№ 88), голова ліквідаційної комісії Безштанківський Дмитро Петрович із посиланням на норми Кодексу адміністративного судочинства України.

Заявникові слід привести подану заяву у відповідність до норм Цивільного кодексу України, а також Господарського процесуального кодексу України, зокрема, щодо форми і змісту відповідної заяви до господарського суду, суб`єктного складу сторін та відповідного змісту вимог та викладення обставин, а також щодо доказів у справі.

До того ж, враховуючи відсутність можливості направлення заяви з додатками іншій стороні поштовим зв`язком, позивачу слід здійснити всі можливі заходи щодо з`ясування місцезнаходження іншої сторони на даний час та дійсної на сьогодні поштової та електронної адреси іншої сторони та інших можливих засобів зв`язку із іншою стороною, враховуючи наведення у заяві електронної адреси іншої сторони.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 ГПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з ч. 2 ст. 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Виявлені судом недоліки позовної заяви є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву залишити без руху.

2.Надати заявникові строк для усунення вищевказаних недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали суду надавши суду:

- приведену заяву у відповідність до норм Цивільного кодексу України, а також Господарського процесуального кодексу України, зокрема, щодо форми і змісту відповідної заяви до господарського суду, суб`єктного складу сторін та відповідного змісту вимог та викладення обставин, а також щодо доказів у справі;

- відповідне обгрунтування щодо подання належних доказів у справі;

- докази здійснення всіх можливих заходів щодо з`ясування місцезнаходження іншої сторони на даний час та дійсної на сьогодні поштової та електронної адреси іншої сторони та інших можливих засобів зв`язку із іншою стороною, враховуючи наведення у заяві електронної адреси іншої сторони.

3. Роз`яснити заявникові, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу на підставі п. 4 ст. 174 ГПК України.

Звернути увагу, що копії документів засвідчуються відповідно до вимог пункту 5.27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2003), затвердженої наказом Держспоживстандарту України від 07.04.2003 № 55, згідно з яким відмітка про засвідчення копії документа складається зі слів: Згідно з оригіналом, назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5009.

Копію даної ухвали направити заявникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання 22.12.2022 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя А.О. Науменко

Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108023964
СудочинствоГосподарське
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —908/2680/22

Судовий наказ від 05.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Судовий наказ від 05.05.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Рішення від 05.04.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 13.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 01.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 01.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 05.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 05.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 22.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 22.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні