Ухвала
від 22.12.2022 по справі 922/3655/21
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

22 грудня 2022 року

м. Київ

cправа № 922/3655/21

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду: Краснова Є. В.- головуючого, Мачульського Г. М., Уркевича В. Ю.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Товариства з обмеженою відповідальністю «Лтава Град»</a> на постанову Східного апеляційного господарського суду від 09.11.2022 (колегія суддів: Пуль О. А., Тарасова І. В., Фоміна В. О.) у справі

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Фактор Плюс» до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лтава Град»</a>, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, - Приватного акціонерного товариства «Мульті Весте Україна 2», про розірвання договору та припинення права,

ВСТАНОВИВ:

У 2021 році Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Фактор Плюс" звернулося до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Лтава Град" (далі - ТОВ «Лтава Град»), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, - Приватного акціонерного товариства «Мульті Весте Україна 2», про:

- розірвання договору купівлі-продажу земельних ділянок від 14.03.2019;

- припинення речового права (права власності) у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, записи про реєстрацію права власності ТОВ «Лтава Град» на земельну ділянку, розташовану за адресою: м. Харків, вул. Плеханівська, 128, площею 4,9414 га, кадастровий номер 6310136900:03:001:0004;

- припинення речового права (право власності) у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, записи про реєстрацію права власності ТОВ «Лтава Град» на земельну ділянку, розташовану за адресою: м. Харків, вул. Плеханівська, 128, ріг вул. Енергетична, площею 5,2491 га, кадастровий номер 6310136900:03:002:0010.

10.01.2022 Господарський суд Харківської області ухвалив рішення про відмову у позові.

09.11.2022 Східний апеляційний господарський суд прийняв постанову, повний текст якої складений 18.11.2022, якою скасував судове рішення першої інстанції та ухвалив нове рішення про задоволення позову.

08.12.2022 ТОВ «Лтава Град» звернулося з касаційною скаргою на цю постанову суду апеляційної інстанції, в якій просить її скасувати, а рішення місцевого господарського суду залишити в силі.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.12.2022 справу передано на розгляд колегії суддів у складі: Краснова Є. В. - головуючого, Мачульського Г. М., Уркевича В. Ю.

Відповідно до частини четвертої статті 294 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) в ухвалі про відкриття касаційного провадження зазначаються підстава (підстави) відкриття касаційного провадження.

Приймаючи до уваги обґрунтування скаржником підстави касаційного оскарження, передбаченої пунктом 1 частини другої статті 287 цього ж Кодексу, колегія суддів дійшла висновку про те, що матеріали касаційної скарги є достатніми для відкриття касаційного провадження.

За змістом статті 295 ГПК України учасники справи мають право подати до суду касаційної інстанції відзив на касаційну скаргу в письмовій формі протягом строку, встановленого судом касаційної інстанції в ухвалі про відкриття касаційного провадження. Оскільки подання відзиву на касаційну скаргу в письмовій формі є правом учасників справи, то у разі реалізації такого права суд касаційної інстанції встановлює відповідний строк для подання зазначеного відзиву.

Крім того, ТОВ «Лтава Град» заявило клопотання про зупинення дії оскаржуваної постанови до закінчення її перегляду в касаційному порядку, мотивуючи його існуванням ризику того, що позивач до закінчення перегляду її в касаційному порядку не тільки здійснить перереєстрацію права власності на відповідні земельні ділянки, а й відчужить їх чи здійснить дії щодо поділу (об`єднання) земельних ділянок, у результаті чого відповідні об`єкти будуть перетворені в інші об`єкти, що унеможливить чи ускладнить відновлення прав відповідача, та унеможливить поворот виконання оскаржуваної постанови у випадку скасування її Верховним Судом.

Право суду зупинити дію оскаржуваного судового рішення передбачене абзацом 2 частини четвертої статті 294 та частиною першою статті 332 ГПК України.

Утім, колегія суддів вважає доводи, наведені у клопотанні ТОВ «Лтава Град» непереконливими, оскільки у такому випадку не буде дотримано одного з передбачених частиною третьою статті 2 ГПК України основних принципів господарського судочинства - обов`язковості судового рішення.

Крім того, посилання скаржника стосовно необхідності зупинення дії оскаржуваної постанови саме з підстав ймовірності її виконання протирічать статті 18 ГПК України, згідно з якою судові рішення, що набрали законної сили, є обов`язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об`єднаннями на всій території України. Невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом. Обов`язковість судового рішення не позбавляє осіб, які не брали участі у справі, можливості звернутися до суду, якщо ухваленим судовим рішенням вирішено питання про їхні права чи інтереси. До того ж статтею 326 цього ж Кодексу передбачено імперативну норму щодо обов`язковості виконання судового рішення і встановлено необхідність притягнення особи до відповідальності у випадку його невиконання.

Підсумовуючи викладене, а також враховуючи, що, окрім набрання законної сили оскаржуваної постанови, ймовірності видачі виконавчого документа і пред`явлення його до виконання, скаржником не наведено інших обставин на підтвердження підстав необхідності зупинення її дії, клопотання ТОВ «Лтава Град» задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 234, 287 - 290, 294, 295, 301, 332 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Відкрити касаційне провадження за касаційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю «Лтава Град»</a> та здійснити перегляд оскаржуваної постанови у відкритому судовому засіданні 01 лютого 2023 року о 16:00 годині у приміщенні Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, в залі судових засідань № 10 (кабінет № 332).

2. Учасники справи мають право подати до Верховного Суду за вищевказаною адресою або через систему «Електронний суд» відзиви на касаційну скаргу до 25 січня 2023 року, відсутність яких не перешкоджає здійсненню касаційного перегляду.

3. Інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://supreme.court.gov.ua.

4. Довести до відома учасників справи, що їхня явка в судове засідання є необов`язковою. Верховний Суд також роз`яснює про право сторін подати заяви про розгляд справи за їх відсутності, а також про їх право брати участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку статті 197 Господарського процесуального кодексу України. Сторони також можуть подати до Верховного Суду заяви про розгляд справи за їх відсутності.

5. Відмовити Товариству з обмеженою відповідальністю «Лтава Град»</a> у задоволенні клопотання про зупинення дії постанови Східного апеляційного господарського суду від 09.11.2022 у справі № 922/3655/21 до закінчення її перегляду в касаційному порядку.

6. Витребувати з Господарського суду Харківської області та/або Східного апеляційного господарського суду матеріали справи № 922/3655/21.

7. Надіслати копію цієї ухвали до Господарського суду Харківської області та Східного апеляційного господарського суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Є. В. Краснов

Суддя Г. М. Мачульський

Суддя В. Ю. Уркевич

СудКасаційний господарський суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108025295
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/3655/21

Постанова від 22.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 01.02.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 22.12.2022

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 09.11.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 12.10.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 22.09.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 22.08.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 21.02.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 14.02.2022

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні