Ухвала
від 27.10.2022 по справі 357/9039/18
БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 357/9039/18

2/357/1087/22

У Х В А Л А

про залучення правонаступника відповідача

27 жовтня 2022 року Білоцерківський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - суддя Дубановська І. Д.

за участю секретаря судового засідання Дудка В.С.,

розглядаючи в м. Біла Церква, у відкритому підготовчому засіданні, клопотання представника позивача адвоката Тетері Світлани Ігорівни, про залучення правонаступника відповідача у цивільній справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Олійникова Слобода» до ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомплекс «Узин», державного реєстратора комунального підприємства Великодимерської селищної ради «Комунальна служба реєстрації речових прав» Мироненко Юлії Юріївни, про визнання недійсним договору оренди, скасування рішення про державну реєстрацію права на нерухоме майно та припинення права оренди,

У С Т А Н О В И В:

12 липня 2022 року до суду надійшло клопотання представника товариства з обмеженою відповідальністю «Олійникова Слобода» - адвоката Тетері С.І., в якому вона просила: залучити до участі у справі правонаступника ОСОБА_1 ОСОБА_2 .

Воно мотивоване тим, що у ході розгляду справи № 357/9039/18 стало відомо, що ОСОБА_1 померла. Водночас, у іншій справі № 357/7561/19, де учасником була ОСОБА_1 , залучено, як її правонаступника ОСОБА_2 .

Таким чином, адвокат Тетеря С.І. вважала, що відповідно до ч. 1 ст. 55 ЦПК України, суд має її клопотання задовольнити.

У зв`язку із тим, що до суду надійшли клопотання адвоката Тетері С.І., а також представника відповідача ТОВ Агрокомплекс «Узин» - Червінчик Є.Е. звернулися із заявами про проведення підготовчого засідання, за їх відсутності, у своїй заяві ОСОБА_3 клопотання, про залучення правонаступника підтримала, у свою чергу, інші учасники справи повідомлялися належним чином, причини неявки суду не відомі.

Судом установлено, що відповідач ОСОБА_1 , згідно із свідоцтвом про смерть від 19 червня 2020 року, померла, - ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Із рішення Білоцерківського міськрайонного суду Київської області від 13 липня 2021 року, вбачається, що правонаступником ОСОБА_1 є ОСОБА_2 .

Згідно із ч. 1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла, до інших осіб.

Згідно із ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 5 ст. 93 ЗК України право оренди земельної ділянки може відчужуватися, у тому числі продаватися на земельних торгах, а також передаватися у заставу, спадщину, вноситися до статутного капіталу власником земельної ділянки - на строк до 50 років, крім випадків, визначених законом.

Згідно із ч. 1 ст. 7 Закону України «Про оренду землі» від 6 жовтня 1998 року

№ 161-XIV, право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи-орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та цього Закону.

Отже, права та обов`язки за договором оренди землі входять до складу спадщини та можуть успадковуватись.

Таким чином, оскільки відповідач ОСОБА_1 померла, суд залучає до участі у справі її правонаступника ОСОБА_2 .

Керуючись ст. 55 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

клопотання представника позивача адвоката Тетері Світлани Ігорівни, про залучення у справі правонаступника відповідача, - задовольнити.

Залучити до участі у справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Олійникова Слобода» до ОСОБА_1 , товариства з обмеженою відповідальністю Агрокомплекс «Узин», державного реєстратора комунального підприємства Великодимерської селищної ради «Комунальна служба реєстрації речових прав» Мироненко Юлії Юріївни, про визнання недійсним договору оренди, скасування рішення про державну реєстрацію права на нерухоме майно та припинення права оренди, як правонаступника відповідача ОСОБА_1 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНКОПП: НОМЕР_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного суду, через Білоцерківський міськрайонний суд Київської області, протягом п`ятнадцяти днів, з дня її складення.

Ухвала набирає законної сили у порядку визначеному ст. 263 ЦПК України.

Ухвала складена та підписана 27 жовтня 2022 року.

Суддя Білоцерківського міськрайонного суду Київської області І. Д. Дубановська

Дата ухвалення рішення27.10.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108030792
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію права на нерухоме майно та припинення права оренди

Судовий реєстр по справі —357/9039/18

Рішення від 07.03.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Постанова від 17.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Верланов Сергій Миколайович

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Верланов Сергій Миколайович

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Коцюрба Олександр Петрович

Ухвала від 27.10.2022

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 22.07.2022

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 03.07.2020

Цивільне

Білоцерківський міськрайонний суд Київської області

Дубановська І. Д.

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

Ухвала від 18.12.2019

Цивільне

Київський апеляційний суд

Матвієнко Юлія Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні