Ухвала
від 22.12.2022 по справі 908/1435/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 22/86/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

22.12.2022 Справа № 908/1435/22

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя Господарського суду Запорізької області Ярешко О.В.,

При секретарі судового засідання Батрак М.В.

За участю представників учасників справи:

від позивача: не з`явився

від відповідача: не з`явився

розглянувши в судовому засіданні матеріали справи № 908/1435/22

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю Баядера Логістик (вул. Харченка Євгенія, буд. 42, м. Київ, 02088; поштова адреса: поштове відділення № 106, а/с, м. Запоріжжя, 69106)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Стар Вайн А (вул. Героїв Крут, буд. 111, м. Оріхів, Пологівський район, Запорізька область, 70500)

про стягнення 597 897,25 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 29.11.2022 підготовче засідання відкладено на 22.12.2022; витребувано у позивача оригінали доказів, поданих разом із позовом (згідно переліку, зазначеного в ухвалі). Уповноважені представники учасників справи викликані в судове засідання, явка яких визнана обов`язковою.

15.12.2022 до суду від позивача надійшли документи на виконання вимог суду, викладених в ухвалі від 29.11.2022.

У підготовче засідання 22.12.2022 представники сторін не з`явилися.

Відповідно до ч. 3 ст. 222 ГПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

21.12.2022 до суду за підписом представника відповідача Будько З.М. надійшло клопотання (вих. № б/н від 21.12.2022) про відкладення підготовчого засідання. Мотивуючи клопотання зазначив, що відповідачем витребовувались оригінали доказів, про що було постановлено ухвалу від 29.11.2022. Відповідач звертався до суду з метою ознайомлення з матеріалами справи, але з матеріалами справи його не ознайомили через те, що секретар судового засідання знаходиться на лікарняному, а помічник судді працює дистанційно. У зв`язку з чим унеможливлюється реалізація права на ознайомлення з матеріалами справи. Просив відкласти підготовче засідання для надання часу для ознайомлення з матеріалами справи представником ТОВ Стар Вайн А; про місце, дату і час підготовчого засідання завчасно повідомити засобами зв`язку, вказаними в цьому клопотанні; про дату і час ознайомлення з матеріалами справи повідомити представника ТОВ Стар Вайн А засобами зв`язку, вказаними в цьому клопотанні.

Суд відмовляє в задоволенні вказаного клопотання як процесуально необгрунтованого та розцінює дії відповідача як зловживання процесуальними правами, виходячи з такого.

Згідно ст. 42 ГПК України, учасники справи мають право, зокрема, ознайомлюватися з матеріалами справи, робити з них витяги, копії, одержувати копії судових рішень.

20.12.2022 об 9 год. 50 хв. до суду за підписом представника відповідача Ігліної К.В. надійшла заява (вих. № б/н від 20.12.2022) про надання можливості ознайомитися з матеріалами справи № 908/1435/22 з проведенням фотофіксації.

Цього ж дня (20.12.2022 об 11:00 год.) невідкладно суддею Ярешко О.В. було дозволено ознайомлення представника відповідача з матеріалами даної справи.

Проте, жоден представник відповідача, ані Будько З.М., ані Ігліна К.В., чи будь-який інший представник, для ознайомлення з матеріалами справи до суду не з`явилися; з метою ознайомлення до секретаря судового засідання, помічника судді Ярешко О.В. чи до керівника апарату Господарського суду Запорізької області представник ТОВ Стар Вайн А, з 20.12.2022 (з дня подання заяви про ознайомлення) по теперішній час не звертався. Суд звертає увагу, що 20.12.2022 суддею Ярешко О.В. проводилися судові засідання і робота проводилася в штатному порядку.

Натомість, відповідачем подано клопотання про відкладення підготовчого засідання, в якому викладені надумані обставини, щодо неознайомлення з матеріалами справи.

Суд зазначає, що представник відповідача не був позбавлений можливості ознайомитися з матеріалами справи також у день призначеного підготовчого засідання 22.12.2022, однак, у підготовче засідання з невідомих суду причин представник відповідача в суд не з`явився.

Відповідно до ч. 2 ст. 42 ГПК України, учасники справи зобов`язані, зокрема: виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою. Згідно частини третьої даної статті, у випадку невиконання учасником справи його обов`язків суд застосовує до такого учасника справи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Суд зазначає, що згідно ч. 1 ст. 43 ГПК України, учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Залежно від конкретних обставин суд може визнати зловживанням процесуальними правами дії, що суперечать завданню господарського судочинства, зокрема:1) подання скарги на судове рішення, яке не підлягає оскарженню, не є чинним або дія якого закінчилася (вичерпана), подання клопотання (заяви) для вирішення питання, яке вже вирішено судом, за відсутності інших підстав або нових обставин, заявлення завідомо безпідставного відводу або вчинення інших аналогічних дій, спрямованих на безпідставне затягування чи перешкоджання розгляду справи чи виконання судового рішення (ч. 2 ст. 4 ГПК України).

Враховуючи наведене, суд визнає дії відповідача щодо неявки в судове засідання, ухилення від реалізації своїх процесуальних прав та обов`язків з посиланням на необґрунтовані обставини зловживанням процесуальними правами, оскільки вказане клопотання спрямоване на затягування судового розгляду даної справи.

Відтак, з огляду на вищенаведене, на підставі ст. 132 ГПК України, суд оголошує попередження відповідачу за зловживання процесуальними правами та невиконання ухвали суду від 29.11.2022 щодо обов`язкової явки в підготовче засідання, призначене на 22.12.2022.

Суд зазначає, що відповідач не позбавлений можливості ознайомитися з матеріалами даної справи, згідно поданої заяви, в робочі дні та години Господарського суду Запорізької області. Про дату та час ознайомлення з матеріалами справи представник ТОВ Стар Вайн А додатково буде повідомлений телефонограмою суду засобами зв`язку, вказаними в клопотанні відповідача, що надійшло до суду 21.12.2022.

Згідно ч. 2 ст. 182 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва (ч. 7 ст. 183 ГПК України).

Відповідно ст. 120 ГПК України, суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою.

Дотримуючись принципів рівності та змагальності сторін, з метою надання відповідачу строку для подання відзиву на позов з урахуванням доказів, що подані позивачем, враховуючи, що питання, визначені частиною другою статті 182 ГПК України, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні, враховуючи неявку представників учасників справи, підготовче засідання судом відкладається, представники учасників справи викликаються у наступне у підготовче засідання, явка учасників справи у судове засідання визнається обов`язковою.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 42, 43, 120, 121, 132, 182, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання на 24.01.2023 о/об 11 год. 30 хв.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, буд. 4, корпус 1.

Електронна адреса Господарського суду Запорізької області: inbох@zp.arbitr.gov.ua, телефон гарячої лінії суду: (061) 7648930. Звернути увагу, що відповідно до ст. 42 ГПК України документи, які подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

2. Оголосити попередження відповідачу - Товариству з обмеженою відповідальністю Стар Вайн А за зловживання процесуальними правами та невиконання ухвали суду від 29.11.2022 щодо обов`язкової явки в підготовче засідання, призначене на 22.12.2022.

3. Встановити відповідачу строк до 06.01.2023 включно (з урахуванням часу поштового пробігу кореспонденції) для подання до суду відзиву на позов із доказами, що підтверджують надсилання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

4. Встановити позивачу строк для подання до суду: відповіді на відзив із документами, що підтверджують надсилання відповіді на відзив і доданих до неї доказів відповідачу - протягом 5 днів з дня отримання відзиву.

5. Викликати в судове засідання уповноважених представників учасників справи, явку яких визнати обов`язковою. При направленні у судове засідання уповноважених представників учасників справи, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників (правовстановлюючі (статутні) документи, довіреність).

6. Екземпляр даної ухвали надіслати на адресу учасників справи, відповідачу на адресу електронної пошти, вказану в клопотанні (вих. № б/н від 21.12.2022); про призначене підготовче засідання представника відповідача повідомити телефонограмою.

7. Попередити учасників справи про відповідальність (штраф), визначену ст. 135 ГПК України, за невиконання процесуальних обов`язків, зловживання процесуальними правами, вчинення дій або допущення бездіяльності з метою перешкоджання судочинству, неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Ухвала підписана 23.12.2022.

Суддя О.В. Ярешко

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення22.12.2022
Оприлюднено26.12.2022
Номер документу108057860
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —908/1435/22

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Звєздова Н. С.

Судовий наказ від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Рішення від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 24.01.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 22.12.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 29.11.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 02.11.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 11.10.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

Ухвала від 11.09.2022

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ярешко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні