Ухвала
від 26.12.2022 по справі 304/822/16-ц
ПЕРЕЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 304/822/16-ц Провадження № 6/304/17/2022

У Х В А Л А

26 грудня 2022 року м. Перечин

Перечинський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючої судді Гевці В.М.,

за участі секретаря судового засідання Ковач М.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву Комунальної установи «Виноградівський дитячий будинок-інтернат» Закарпатської обласної ради, заінтересовані особи Великоберезнянський міжрайонний відділ Державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), Чинадіївський дошкільний навчальний заклад інтернатного типу Закарпатської обласної ради та ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження,

В С Т А Н О В И В:

Директор комунальної установи «Виноградівський дитячийбудинок-інтернат»Закарпатської обласноїрадизвернувся до суду із вказаною заявою, яку мотивує тим, що рішенням Перечинського районного суду Закарпатської області від 30 серпня 2016 року позов органу опіки та піклування Перечинської районної державної адміністрації в інтересах малолітньої дитини ОСОБА_2 до ОСОБА_1 задоволено повністю та, зокрема, стягнуто з останньої на користь обласного Будинку дитини міста Свалява Закарпатської області аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки від всіх видів її заробітку (доходу), але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 01 липня 2016 року і до досягнення дитиною повноліття. Ухвалою Перечинського районного суду Закарпатської області від 05 жовтня 2020 року замінено стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа № 304/822/16-ц, виданого Перечинським районним судом Закарпатської області 23 січня 2017 року, з обласного Будинку дитини міста Свалява Закарпатської області на Чинадіївський дошкільний навчальний заклад інтернатного типу Закарпатської обласної ради. Однак, 05 серпня 2022 року Департаментом соціального захисту населення Закарпатської ОДА видано путівку № 51 про влаштування ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до Комунальної установи «Виноградівський дитячий будинок-інтернат» Закарпатської обласної ради, а відтак з цього ж дня останнього передано на подальше соціальне утримання, виховання та проживання до вказаного вище закладу. Законним опікуном ОСОБА_2 є КУ «Виноградівський дитячийбудинок-інтернат»,який єналежною стороноюстягнення завиконавчим провадженням.

За наведених обставин просить заяву задовольнити.

У судове засідання учасники справи не з`явилися, однак подали клопотання, в яких просили розглянути заяву без їх участі, а тому суд відповідно до ч. 3 ст. 442 ЦПК України розглядає заяву в їх відсутності.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, суд відповідно до частини 2 статті247ЦПК України, постановив здійснювати розгляд справи у відсутності сторін, які належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши та оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні доказів у справі, які є належними, допустимими та достатніми в своїй сукупності, суд дійшов такого висновку.

Так, у судовому засіданні встановлено, що рішенням Перечинського районного суду Закарпатської області від 30 серпня 2016 року у справі № 304/822/16-ц позбавлено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; стягнуто з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь обласного Будинку дитини міста Свалява Закарпатської області (код ЄДРПОУ 01992660, м. Свалява, вул. Б.Хмельницького, № 1 Закарпатської області), аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки від всіх видів її заробітку (доходу), але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 01 липня 2016 року і до досягнення дитиною повноліття.

Також встановлено, що ухвалою Перечинського районного суду Закарпатської області від 05 жовтня 2020 року заяву Чинадіївського дошкільного навчального закладу (дитячого будинку) інтернатного типу Закарпатської обласної ради, заінтересована особа ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження задоволено, замінено стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа № 304/822/16-ц, виданого Перечинським районним судом Закарпатської області 23 січня 2017 року, про стягнення з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь обласного Будинку дитини міста Свалява Закарпатської області (код ЄДРПОУ 01992660, м. Свалява, вул. Б.Хмельницького, № 1 Закарпатської області), аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки від всіх видів її заробітку (доходу), але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 01 липня 2016 року і до досягнення дитиною повноліття, з обласного Будинку дитини міста Свалява Закарпатської області на Чинадіївський дошкільний навчальний заклад (дитячий будинок) інтернатного типу Закарпатської обласної ради (ЄДРПОУ 22114939; адреса місцезнаходження: 89640, Закарпатська область, Мукачівський район, смт. Чинадійово, вул. Санаторна, № 75А).

Однак, згідно з направлення (путівки) № 51 від 05 серпня 2022 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , влаштовано до КУ «Виноградівський дитячий будинок-інтернат» Закарпатської обласної ради.

Відповідно до довідки № 369 від 05 серпня 2022 року, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , дійсно з 17 серпня 2022 року виховується у КУ «Виноградівський дитячий будинок-інтернат» Закарпатської обласної ради, де перебуває на повному державному утриманні.

Згідно з ст. 245 СК України, якщо дитина постійно проживає у закладі охорони здоров`я, навчальному або іншому дитячому закладі, функції опікуна та піклувальника щодо неї покладаються на адміністрацію цих закладів.

Відповідно до частини першої та другоїстатті 442 ЦПК Україниу разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

За змістом частини 5 статті 15 Закону України «Про виконавче провадження», у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах,унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Крім того, нормастатті 442 ЦПК України має імперативний характер, оскільки в ній прямо визначено правило поведінки, а саме: замінити сторону виконавчого провадження, а не замінювати сторону виконавчого провадження лише у відкритому виконавчому провадженні чи за інших обставин.

Таким чином, заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

Крім того, виконання судових рішень у цивільних справах є складовою права на справедливий суд та однією з процесуальних гарантій доступу до суду та ефективного захисту сторони у справі, що передбачено статтями6,13 Конвенції прозахист прав людини і основоположних свобод.

Відповідно дочастини 1 статті 129-1 Конституції Українисуд ухвалює рішення іменем України і судове рішення є обов`язковим до виконання.

У пункті 9статті 129 Конституції Українидо основних засад судочинства віднесено обов`язковість рішень суду.

Частиною першоюстатті 18ЦПК Українивизначено, що судові рішення, що набрали законної сили, обов`язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, і за її межами.

Згідноз ч. 1ст.442ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Зважаючи на наведені обставини, а також положення чинного законодавства, враховуючи, що малолітня дитина,в інтересахякої здійснюєтьсястягнення аліментів,направлена доіншого навчальногозакладу,внаслідок чоговідбулась замінастягувача увиконавчому провадженні,тому суд вважає, що є всі підстави для заміни сторони виконавчого провадження з виконання рішенням Перечинського районного суду Закарпатської області від 30 серпня 2016 року у справі № 304/822/16-ц.

Тому, керуючись ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», ст. ст. 2, 7, 10, 44, 258-261, 263, 442 ЦПК України, суд,

П О С Т А Н О В И В:

Заяву Комунальної установи «Виноградівський дитячий будинок-інтернат» Закарпатської обласної ради, заінтересовані особи Великоберезнянський міжрайонний відділ Державної виконавчої служби Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ), Чинадіївський дошкільний навчальний заклад інтернатного типу Закарпатської обласної ради та ОСОБА_1 , про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити сторону стягувача у виконавчому провадженні з примусового виконання виконавчого листа № 304/822/16-ц, виданого Перечинським районним судом Закарпатської області 23 січня 2017 року, про стягнення з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на користь обласного Будинку дитини міста Свалява Закарпатської області (код ЄДРПОУ 01992660, м. Свалява, вул. Б.Хмельницького, № 1 Закарпатської області), аліменти на утримання дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частки від всіх видів її заробітку (доходу), але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з 01 липня 2016 року і до досягнення дитиною повноліття, з Чинадіївського дошкільного навчального закладу інтернатного типу Закарпатської обласної ради (код ЄДРПОУ 22114939; адреса місцезнаходження: 89640, Закарпатська область, Мукачівський район, смт. Чинадійово, вул. Санаторна, № 75А) на КУ «Виноградівський дитячий будинок-інтернат» Закарпатської обласної ради (код ЄДРПОУ 03191555; адреса місцезнаходження: 90300, Закарпатська область, м. Виноградів, вул. Станційна, 64).

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Закарпатського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня підписання ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження ухвали суду, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Головуюча: Гевці В. М.

Дата ухвалення рішення26.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108151224
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —304/822/16-ц

Ухвала від 26.12.2022

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Гевці В. М.

Ухвала від 13.09.2022

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Гевці В. М.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Чепурнов В. О.

Рішення від 30.08.2016

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Амарович В. П.

Ухвала від 08.07.2016

Цивільне

Перечинський районний суд Закарпатської області

Амарович В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні