Рішення
від 03.08.2022 по справі 676/5651/21
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/5651/21

Номер провадження 2/676/470/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ЗАОЧНЕ

03 серпня 2022 року Кам`янець-Подільський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючоїсудді - Швець О. Д.

з участю секретаря - Чекашкіній О.Л.

розглянувши в порядку ч. 2 ст. 247 ЦПК України в спрощеному провадженні в м.Кам`янець-Подільському цивільну справу за позовом Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості до ОСОБА_1 про повернення неправомірно отриманої допомоги по безробіттю,-

ВСТАНОВИВ:

Кам`янець-Подільський міський центр зайнятості звернувся до суду із позовом до ОСОБА_1 про повернення неправомірно отриманої допомоги по безробіттю. Мотивуючи свої позовні вимоги тим, що на підставі поданої заяви про надання статусу безробітного від 08.07.2020 р. ОСОБА_1 Кам`янець-Подільським міським центром зайнятості було надано статус безробітного та було призначено та розпочато виплату допомоги по безробіттю, починаючи з 08.07.2020 р. Після опрацювання спеціалістами центру зайнятості пам`ятки «Опрацювання рекомендації за результатами верифікації» від 23.07.2021 р. встановлено, що згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ОСОБА_1 з 17.11.2020 р. є ФОП, в зв`язку з чим було припинено виплату допомоги по безробіттю та знято з реєстрації як безробітного з 02.07.2021р. Відповідач приховав від працівників Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості факт своєї зайнятості та незаконно отримувати допомогу по безробіттю. 02.08.2021 р. відповідачу був вручений лист-претензія під особистий підпис, проте кошти залишаються несплаченими по теперешній час. Просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості 7031 грн. 18 коп. неправомірно отриманої допомоги по безробіттю та судові витрати.

Ухвалою Кам`янець-Подільського міськрайонного суду від 07 жовтня 2021 року розгляд справи призначений в порядку спрощеного провадження з повідомленням сторін.

В судове засдіання предстанвик позивача не з`явилась, подала клопотання про розгляд справи у її відсутності, позов підтримує, просить задовольнити.

В судове засідання відповідач не з`явився, причини неявки не повдіомив, про час імісце розгляду справи повідомлений своєчасно відповдіно п.3 с.8 ст. 128 ЦПК України.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відстуності сторін на підставі наявних у справі доказів.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

Дослідивши письмові матеріали справи суд встановив наступне.

За статтею 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними.

Згідно із частиною першоюстатті 1 Закону України «Про зайнятість населення`зайнятість - не заборонена законодавством діяльність осіб, пов`язана із задоволенням їх особистих та суспільних потреб з метою одержання доходу (заробітної плати) у грошовій або іншій формі, а також діяльність членів однієї сім`ї, які здійснюють господарську діяльність або працюють у суб`єктів господарювання, заснованих на їх власності, у тому числі безоплатно.

Частиною першою статті 4 Закону України «Про зайнятість населення» визначено, що до зайнятого населення належать особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно (у тому числі члени особистих селянських господарств), проходять військову чи альтернативну (невійськову) службу, на законних підставах працюють за кордоном та які мають доходи від такої зайнятості, а також особи, що навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах та поєднують навчання з роботою.

Судом встановлено, що 08 липня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості за сприянням у працевлаштування. В зв`язку з відсутністю підходящої роботи йому було надано статус безробітного та призначено виплату допоомги по безробіттю відповідно до ч. 2 ст. 22, ч. 3 ст. 23 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Статусу безробітного може набути зокрема особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи (пункт 1 частини першоїстатті 43 Закону України «Про зайнятість населення»).

Статус безробітного надається зазначеним у частині першій цієї статті особам за їх особистою заявою у разі відсутності підходящої роботи з першого дня реєстрації у територіальних органах центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця перебування (частина друга статті 43 Закону України «Про зайнятість населення»).

Під час здійснення верифікації та моніторингу достовірності інформації, поданої відповідачем до центру зайнятості, на підставі інформації отриманої з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ОСОБА_1 з 17.11.2020 р. зареєстрований фізичною особою-підприємцем.

Кам`янець-Подільським міським центром зайнятості було проведено розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», за результатом якого було підтверджено, що ОСОБА_1 є привтаним підприємцем з 17.11.2020 року, про що не повідомив центр зайнятості під час планових відвідувань.

Наказом Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості від 02 серпня 2021 року № 46 було припинено виплату допомоги по безробіттю та знято з реєстрації як безробітного з 02.07.2021р., у зв`язку з встановленням факту подання особою недостовірних даних та документів, на підставі яких було прийнято рішення про надання йому статусу безробітного, призначення (виплати) матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг, відповідно до підпункту 18 ч. 2 статті 22 Закону України «Про зайнятість населення».

Відповідальність за достовірність поданих до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, даних та документів, на підставі яких приймається рішення щодо реєстрації безробітного та призначення матеріального забезпечення, надання соціальних послуг, покладається на зареєстрованого безробітного (частина третя статті 44 Закону України «Про зайнятість населення»).

Реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, припиняється зокрема у разі: встановлення факту подання особою недостовірних даних та документів, на підставі яких було прийнято рішення про надання їй статусу безробітного, призначення (виплати) матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг; встановлення факту виконання безробітним оплачуваної роботи (надання послуг) (пункти 8 та 9 частини першої статті 45 Закону України «Про зайнятість населення»).

Між тим, відповідач приховав від працівників Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості факт своєї зайнятості та продовжував незаконно отримувати допомогу по безробіттю, незважаючи навіть на те, що його було своєчасно та належним чином ознайомлено з правами та обов`язками зареєстрованого безробітного щодо відповідальності за подання недостовірних даних і документів та несвоєчасне подання відомостей про обставини, що впливають на умови виплати забезпечення та надання матеріальних послуг, які визначені Законами України «Про зайнятість населення`та «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», що підтверджується власноручним підписом відповідача на заяві до центру зайнятості від 08.07.2020 р.

Факт зайнятості відповідача мав юридичне значення та значно впливав на умови нарахування та виплати останньому допомоги по безробіттю у період з 17.11.2020 р. по 02.07.2021р.

Враховуючи те, що фактична зайнятість особи унеможливлює, відповідно до вимог чинного законодавства України, отримання статусу безробітного та допомоги по безробіттю, а незаконно отримані кошти підлягають поверненню до Фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

У зв`язку з вищевикладеним, Кам`янець-Подільським міським центром зайнятості було прийнято рішення про повернення ОСОБА_1 коштів в сумі 7031,18 грн., які були неправомірно ним отримані в період з 17.11.2020 р. по 02.07.2021 р.

Беручи до уваги всі встановлені судом факти і відповідні їм правовідносини, належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємозв`язок доказів у сукупності суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог.

У відповідності до п.3.ч.2, ч.13 ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на користь позивача витрати по сплаті судового зборув розмірі 2270 грн.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 262-265, 279 ЦПК України, ст. 1, 7,9, 12, 20, 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», ст.ст. 525, 626, 901 ЦК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості до ОСОБА_1 про повернення неправомірно отриманої допомоги по безробіттю - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості 7031,18грн.неправомірно отриманої допомоги по безробіттю та 2270,00 грн. у відшкодування судових витрат.

Позивач: Кам`янець-Подільського міського центру зайнятості, ЄДРПОУ 22986823, юридична адреса: вул.Гунська, 9, м. Кам`янець-Подільський, Хмельницької області.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданною протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Швець О.Д.

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення03.08.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108157576
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них

Судовий реєстр по справі —676/5651/21

Ухвала від 04.04.2024

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 09.02.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Рішення від 03.08.2022

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

Ухвала від 21.10.2021

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Швець О. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні