Ухвала
від 28.12.2022 по справі 761/24177/22
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 761/24177/22

Провадження №2/369/6007/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.12.2022 року м. Київ

Суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області Янченко А.В., перевіривши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «УНН» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ісландія» про спростування недостовірної інформації, захист честі, гідності та ділової репутації, -

ВСТАНОВИВ:

27.12.2022 року до провадження судді Києво-Святошинського районного суду Київської області Янченка А.В. надійшла цивільна справа № 761/24177/22 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «УНН» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ісландія» про спростування недостовірної інформації, захист честі, гідності та ділової репутації.

Суд, перевіривши матеріали справи та зібрані в ній докази, знаходить, що позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «УНН» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ісландія» про спростування недостовірної інформації, захист честі, гідності та ділової репутації, необхідно передати за підсудністю до Ірпінського міського суду Київської області, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 27 ЦПК України позови до фізичної особи пред`являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

Як вбачається з відомостей, які зазначені у позовній заяві, відповідач 1 ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , що не належить до територіальної юрисдикції Києво-Святошинського районного суду Київської області.

Згідно з вимогами ч. 2 ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до матеріалів позовної заяви, місцем реєстрації відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю «Ісландія» є Київська область, Бучанський район, м. Буча, вул. Шевченка, буд. 50А.

При подані позовної заяви представник позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «УНН» обґрунтовував застосування правил підсудності з посиланням на ч. 1 ст. 27 ЦПК України, тобто за місцем реєстрації відповідача 1 ОСОБА_1 .

Проте згідно ухвали Шевченківського районного суду м. Києва від 18.11.2022 року вбачається, що інформації щодо реєстрації місця проживання ОСОБА_1 26.08.1976 ІНФОРМАЦІЯ_1 в ІТС «Реєстр територіальної громади м. Києва» за введеним запитом не знайдено, у зв`язку з чим цивільну справу № 761/24177/22 за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «УНН» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ісландія» про спростування недостовірної інформації, захист честі, гідності та ділової репутації, було направлено за підсудністю до Києво-Святошинського районного суду Київської області, за місцем знаходженням відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю «Ісландія» (Київська область, Бучанський район, м. Буча, вул. Шевченка, буд. 50А).

Згідно ізЗаконом України"Провнесення змінидо ЗаконуУкраїни "Просудоустрій істатус суддів",щодо територіальноїюрисдикції місцевихсудів натериторії Українидо прийняттязакону,щодо змінисистеми місцевихсудів натериторії Україниу зв`язкуз утворенням(ліквідацією)районів,від 03.11.2020року,№950-IX,розділ XII"Прикінцевіта перехідніположення"Закону України"Просудоустрій істатус суддів"(ВідомостіВерховної РадиУкраїни,2016року,№ 31,ст.545із наступнимизмінами)доповнити пунктом3-1такогозмісту:3-1.До набраннячинності закономУкраїни,щодо змінисистеми місцевихсудів натериторії Україниу зв`язкуз утворенням(ліквідацією)районів відповіднімісцеві судипродовжують здійснюватисвої повноваженняу межахтериторіальної юрисдикції,визначеної донабрання чинностіПостановою ВерховноїРади України"Проутворення таліквідацію районів"від 17.07.2020року № 807-IX, але не пізніше 01.01.2022 року".

Законом від 16.11.2021 року № 5387 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку із утворенням (ліквідацією) районів", продовжено термін на один рік здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів згідно з Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 року № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів») територіальної юрисдикції, але не пізніше 01.01.2023 року.

Згідно роз`яснення Вищої ради правосуддя, до 01.01.2023 року зберігається територіальна юрисдикція, яка діяла до ухвалення Парламентом постанови про утворення та ліквідацію районів.

Відповідно до ч. 9 ст. 187 ЦПК України, якщо за результатами отриманої судом інформації буде встановлено, що справа не підсудна цьому суду, суд надсилає справу за підсудністю в порядку, встановленому ст. 31 цього Кодексу.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду. Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення (ч. 3 ст. 31 цього Кодексу).

За таких обставин, оскільки позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «УНН» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ісландія» про спростування недостовірної інформації, захист честі, гідності та ділової репутації, не належить до територіальної юрисдикції Києво-Святошинського районного суду Київської області, її слід направити для розгляду за територіальною підсудністю до Ірпінського міського суду Київської області, за місцезнаходженням нерухомого майна.

Керуючись ст. ст. 30, 31, 261 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «УНН» до ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Ісландія» про спростування недостовірної інформації, захист честі, гідності та ділової репутації, передати за підсудністю до Ірпінського міського суду Київської області (08200, м. Ірпінь, вул. Мінеральна, 7).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається до Київського апеляційного суду через Києво-Святошинський районний суд Київської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційну скаргу було подано протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя А.В. Янченко

Дата ухвалення рішення28.12.2022
Оприлюднено30.12.2022
Номер документу108164322
СудочинствоЦивільне
Сутьспростування недостовірної інформації, захист честі, гідності та ділової репутації

Судовий реєстр по справі —761/24177/22

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Третяк Я. М.

Ухвала від 28.12.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Пономаренко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні