Рішення
від 14.04.2010 по справі к39/20-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12.04.10р. Справа № К39/20-10

За позовом ОСОБА_1, м . Дніпропетровськ

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Фантазі я", м. Дніпропетровськ

Третя особа-1: ОСОБА_2, м. Дн іпропетровськ

Третя особа-2: ОСОБА_3, м. Дн іпропетровськ

Третя особа-3: ОСОБА_4, м. Дн іпропетровськ

Третя особа-4: ОСОБА_5, м. Дн іпропетровськ

Третя особа-5: ОСОБА_6, м. Дн іпропетровськ

Третя особа-6: ОСОБА_7, м. Дн іпропетровськ

Третя особа-7: ОСОБА_8, м. Дн іпропетровськ

Третя особа-8: ОСОБА_9, м. Дн іпропетровськ

Третя особа-9: ОСОБА_10, м. Д ніпропетровськ

Третя особа-10: ОСОБА_11, м. Д ніпропетровськ

Третя особа-11: ОСОБА_12, м. Д ніпропетровськ

про визнання недійсним и змін до установчих докумен тів товариства

Суддя Ліпинський О.В.

Представники:

від позивача: ОСОБА_13, д ов. від 22.02.2010

від відповідача: не з' яви вся

від третьої особи-2: ОСОБА _3

ОСОБ А_14, дов. від 27.03.2010р. № 1120

від третіх осіб 1, 3-11: не з' яв ився

СУТЬ СПОРУ:

Громадянка ОСОБА_15 (на далі Позивач) звернулася з по зовом до Товариства з обмеже ною відповідальністю „Фанта зія” (надалі Відповідач), в яко му просить суд поновити стро к позовної давності та визна ти недійсними зміни № 1 до уста новчих документів ТОВ „Фанта зія”, які нотаріально посвід чені 05.06.2003 року.

Позовні вимоги мотивовані тим, що оскаржувані зміни до у становчих документів товари ства прийняті без відповідно го рішення загальних зборів учасників товариства, що є по рушенням вимог ст.ст. 41, 59 Закон у України „Про господарські товариства”, згідно яких, вне сення змін до статуту товари ства віднесено до виключної компетенції вищого органу то вариства.

Відповідач відзив на позов ну заяву не подав, явку повнов аженого представника в судов і засідання не забезпечив.

Згідно ст. 75 ГПК України, суд вважає можливим розглянути с праву за наявними в ній матер іалами.

Третя особа-2 в своїх поясне ннях наданих суду зазначає, щ о оскаржувані зміни до устан овчих документів товариства були прийняті на підставі рі шення загальних зборів учасн иків від 31.03.2003 року, яке підписа но Позивачкою особисто, але о ригінал протоколу зазначени х зборів остання зберігає в с ебе та не надає його для огляд у суду.

08.04.2010 року Третьою особою-2 под ано клопотання про залучення її в якості співвідповідача у справі. За умов відсутності передбачених ч. 1 ст. 24 ГПК Укра їни підстав для залучення О СОБА_16 (Третя особа-2) до участ і у справі в якості другого ві дповідача, зазначене клопота ння судом відхилень.

ОСОБА_16 подано клопотання про залучення до участі у спр аві в якості третьої особи бе з самостійних вимог на предм ет спору приватного нотаріус а Жукової Ю.В., якою було по свідчено справжність підпис ів учасників ТОВ „Фантазія” на оскаржуваних змінах до ус тановчих документів товарис тва. З огляду на відсутність п ередбачених ч. 1 ст. 27 ГПК Україн и, обставин, які зумовлюють не обхідність залучення третьо ї особи, клопотання судом від хилено.

08 квітня 2010 року Третьою особ ою-2 (ОСОБА_16.) подано заяву п ро застосування строків позо вної давності щодо позовних вимог про визнання недійсним и змін до установчих докумен тів ТОВ „Фантазія”.

Треті особи 1, 3-11 в судові засі дання не з' явилися, письмов их пояснень по суті спору суд у не надали.

За згодою представників по зивача та третьої особи-2, в су довому засіданні 12.04.2010 оголоше но вступну та резолютивну ча стини судового рішення, згід но ст. 85 ГПК України.

Дослідивши матеріали спра ви, вислухавши пояснення пре дставників, господарський су д, -

ВСТАНОВИВ:

Рішенням загальними збора ми товариства покупців ДКППО Н № 65 «Фантазія»від 01.08.1996 року бу ло затверджено статут та уст ановчий договір Товариства з обмеженою відповідальністю „Фантазія”.

Розпорядженням Виконком ом Дніпропетровської місько ї ради народних депутатів № 923 -р від 01.11.1996 року було проведено державну перереєстрацію Тов ариство з обмеженою відповід альністю „Фантазія”.

Як убачається з матеріалів справи, в 2003 році учасниками ТО В „Фантазія” було підписано зміни № 1 до установчих докуме нтів товариства, зокрема, змі ни до Статуту товариства, та з міни до Установчого договору про створення та діяльність товариства.

Справжність підписів учас ників на вказаних змінах до у становчих документів посвід чені приватним нотаріусом Дн іпропетровського міського н отаріального округу Жуков ою Ю.В. 05 червня 2003 року.

Мотивуючи свої позовні вим оги щодо визнання недійсними змін № 1 до установчих докумен тів ТОВ „Фантазія”, Позивачк а зазначає, що в порушення вим ог ст.ст. 41, 59 Закону України „Пр о господарські товариства”, оскаржувані зміни були прийн яті без наявності рішення за гальних зборів учасників тов ариства, до виключної компет енції яких, віднесено виріше ння питання щодо внесення зм ін до статуту товариства.

Разом із тим, як убачається з матеріалів справи, та не зап еречується Позивачкою в пода ному нею позові, у березні 2003 ро ку було проведено загальні з бори учасників ТОВ „Фантазія ”, на яких згідно преамбули пр отоколу зборів (а.с. 13) прийнято рішення про внесення змін та доповнень до Статуту та Уста новчого договору ТОВ „Фантаз ія” у відповідності із Закон ом України „Поро господарськ і товариства”, а також з метою приведення установчих докум ентів товариства у відповідн ість до вимог Закону України № 3095-Ш від 07.03.2002 року „Про внесенн я змін до закону України „Про господарські товариства”.

Таким чином, наявними в мате ріалах справи доказами, спро стовуються доводи Позивачки щодо прийняття оскаржуваних змін № 1 до установчих докумен тів ТОВ „Фантазія” без наявн ості відповідного рішення ви щого органу управління товар иства. При цьому, суд звертає у вагу на ту обставину, що відсу тності на проколі зборів уча сників товариства, якими бул о затверджено оскаржувані зм іни № 1 до установчих документ ів ТОВ „Фантазія” підпису го лови зборів, не вказує на авто матичну недійсність зазначе ного рішення. Вказані обстав ини можуть бути підставою дл я визнання відповідного акта недійсним в судовому порядк у.

В матеріалах справи відсут ні докази визнання недійсним зазначеного вище рішення за гальних зборів учасників ТОВ „Фантазія”, не заявлено таки х вимог і в рамках даної справ и.

Таким чином, з огляду на змі ст позовної заяви та додані д о неї документи, у суду відсут ні підстави для визнання нед ійсними зміни № 1 до установчи х документів ТОВ „Фантазія”.

Суд не приймає до уваги заяв у третьої особи-2 про застосув ання строку позовної давност і відносно вимог про визнанн я недійсними оскаржуваних зм ін № 1 до установчих документі в ТОВ „Фантазія”, адже відпов ідно до ч. 3 ст. 267 ЦК України поз овна давність застосовуєтьс я судом виключно за заявою ст орін у спорі, до яких ст. 21 ГПК У країни відносить позивача та відповідача. При цьому, перед бачений ГПК України обсяг пр ав третьої особи на рівні із п равами сторони (за виключенн ям певних винятків) не передб ачає можливість застосуван ня господарським судом поз овної давності за заявою за значеної особи, оскільки нав едений припис ст. 267 ЦК України є нормою права матеріальног о, а норми ГПК визначають саме процесуальні права сторін.

Відповідно до вимог ст. 49 ГП К України, судові витрати у сп раві покладаються на позивач а.

Керуючись, ст.ст. 1, 4, 12, 32, 33, 43, 44, 49, 82-85 Г ПК України, господарський су д, -

ВИРІШИВ:

В позові відмовити.

Суддя О.В. Ліпинський

Рішення підписано 14.04.2010

Дата ухвалення рішення14.04.2010
Оприлюднено26.08.2010
Номер документу10817380
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним и змін до установчих докумен тів товариства

Судовий реєстр по справі —к39/20-10

Постанова від 14.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Рішення від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Постанова від 15.06.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 11.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні