Постанова
від 14.09.2010 по справі к39/20-10
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2010 р. № К39/20-10

Вищий господарський су д України у складі колегії с уддів:

Муравйова О.В. - головую чого

Кривди Д.С.

Полянського А.Г.

за участю представників:

позивача не з' явились (про час та мі сце судового засідання повід омлені належним чином)

відповідача не з' явились (про час та мі сце судового засідання повід омлені належним чином)

третіх осіб не з' явились (про час та мі сце судового засідання повід омлені належним чином)

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу ОСОБА_4

на постанову

від Дніпропетровського апел яційного господарського суд у

15.06.2010 року

у справі № К39/20-10 господарського суд у Дніпропетровської області

за позовом ОСОБА_4

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "Фантазія"

треті особи

про 1. ОСОБА_5

2. ОСОБА_6

3. ОСОБА_7

4. ОСОБА_8

5. ОСОБА_9

6. ОСОБА_10

7. ОСОБА_11

8. ОСОБА_12

9. ОСОБА_13

10. ОСОБА_14

11. ОСОБА_15

визнання недійсним змін д о установчих документів

ВСТАНОВИВ:

Розпорядженням Заст упника Голови Вищого господа рського суду України від 13.09.2010 р оку у зв' язку з виходом з від пустки суддів Муравйова О.В. т а Полянського А.Г., призначено колегію суддів у постійноді ючому складі: Муравйова О.В . - головуючого, Кривди Д.С. , Полянського А.Г. для роз гляду касаційної скарги у сп раві № К39/20-10 господарського су ду Дніпропетровської област і.

ОСОБА_4 звернулас ь до господарського суду Дні пропетровської області з поз овом до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Фантазі я", треті особи ОСОБА_5, ОС ОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА _11, ОСОБА_12, ОСОБА_13, О СОБА_14, ОСОБА_15 про визна ння недійсними зміни № 1 до уст ановчих документів ТОВ “Фант азія”, які нотаріально посві дчені 05.06.2003 року.

Позові вимоги обґрунтова ні тим, що у березні 2003 року бул и призначені загальні збори учасників товариства з обмеж еною відповідальністю “Фант азія” з повісткою дня “Про вн есення змін і доповнень до Ст атуту та Установчий договір ТОВ “Фантазія” і реєстрація цих доповнень і змін”, але заг альні збори не відбулися і ні які рішення на ньому не прийм алися, а тому зміни № 1 до устан овчих документів товариства не могли бути прийняті.

Рішенням господарського с уду Дніпропетровської облас ті від 12.04.2010 року (суддя Ліпинсь кий О.В.), залишеним без змін по становою Дніпропетровськог о апеляційного господарсько го суду від 15.06.2010 року (судді: Бах мат Р.М. - головуючий, Лотоц ька Л.О., Євстигнеєва О.С .) у справі № К39/20-10 господарсько го суду Дніпропетровської об ласті у позові відмовлено.

Рішення та постанов а мотивовані тим, що в матеріа лах справи відсутні докази в изнання рішення загальних зб орів ТОВ “Фантазія” від бере зня 2003 року недійсним, а тому ві дсутні підстави для визнання недійсними змін № 1 до установ чих документів ТОВ “Фантазія ”, внесених відповідно до цьо го рішення.

Не погоджуючись з постано вою суду, ОСОБА_4 звернула сь до Вищого господарського суду України з касаційною ск аргою, в якому просить рішенн я та постанову у справі скасу вати та прийняти нове рішенн я, яким позов задовольнити, мо тивуючи касаційну скаргу дов одами про порушення судами а пеляційної інстанції норм ма теріального та процесуально го права, зокрема, статті 60 Зак ону України "Про господарськ і товариства", статей 203, 215 Цивіл ьного кодексу України. Зокре ма, заявник зазначає, що у змін ах № 1 до установчих документі в товариства “Фантазія” без будь-яких підстав і без її зго ди була зменшена її доля у ста тутному фонді до 32,09 %.

Відзив на касаційну скарг у не надано.

Відводів складу суду не зая влено.

Заслухавши доповідь судд і - доповідача, перевіривши на явні матеріали справи та дов оди, викладені у касаційній с карзі, колегія суддів вважає , що касаційна скарга не підля гає задоволенню з таких підс тав.

Згідно статті 108 Господарсь кого процесуального кодексу України судом касаційн ої інстанції є Вищий господа рський суд України.

Відповідно до вимог статті 1117 Господарського процесуаль ного кодексу України перегля даючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна ін станція на підставі встановл ених фактичних обставин спра ви перевіряє застосування су дом першої чи апеляційної ін станції норм матеріального і процесуального права.

Як встановлено господарсь кими судами першої та апеляц ійної інстанції, Товариство з обмеженою відповідальніст ю "Фантазія" створено на умова х угоди громадян України, кол ишніх членів товариства поку пців, які приймали участь у ви купі державного майна держав ного комунального підприємс тва побутового обслуговуван ня населення № 65 "Фантазія" згі дно договору купівлі-продажу від 05.04.1996 р. № 272/В, укладеного з пр едставництвом Фонду державн ого майна України в м. Дніпроп етровську.

Згідно розпорядження Дні пропетровської міської ради народних депутатів № 923-р від 01 .11.1996 р. "Про державну реєстрацію та перереєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності " товариство з обмеженою відп овідальністю "Фантазія" було перереєстроване.

Відповідно до Установчог о договору товариства учасни ками товариства є, в тому числ і, позивач, ОСОБА_4, яка має 51% статутного фонду, що станов ить 5491 грн.

Також судами встановлено , що у березні 2003 року було пров едено загальні збори учасник ів ТОВ “Фантазія”, на яких при йнято рішення про внесення з мін та доповнень до Статуту т а Установчого договору ТОВ “ Фантазія”.

Як зазначено судами, зміни д о Статуту ТОВ “Фантазія” бул и підписані учасниками зборі в, у тому числі і ОСОБА_4

В матеріалах справи знаход иться протокол загальних збо рів ТОВ “Фантазія” від берез ня 2003 року, який свідчить, що О СОБА_4 була присутня на зага льних зборах і на зборах слух али доповідь директора ТОВ “ Фантазія” Сударикову Л.Л. “Про внесення змін і доповне нь до Статуту і Установчого д оговору ТОВ “Фантазія” і реє страції цих доповнень і змін ”.

У протоколі зазначено, що пр о внесення змін і доповнень д о Статуту і Установчого дого вору голосували одноголосно .

При цьому судами зазначен о, що протокол підписано секр етарем зборів Рогожиною Л.Г . Підпис голови зборів ОСО БА_4 на протоколі відсутня, а ле відсутність підпису голов и зборів не є підставою для ав томатичного визнання недійс ним вказаного протоколу (ріш ення) загальних зборів.

На підставі вказаного ріше ння, 05.06.2003 року приватним нотарі усом Дніпропетровського міс ького нотаріального округу Жуковою Ю.В. (за реєстром № 506) були посвідчені зміни № 1 до установчого договору ТОВ "Фа нтазія", зокрема, до п.6 цього до говору, згідно з якими уставн ий фонд підприємства розподі лявся наступним чином: ОСОБ А_4 - 3455,29грн., що складає 32,09%; О СОБА_5 - 678,29грн., що складає 6,3% с татутного фонду; ОСОБА_6 - 779,51грн., що складає 7,24% статутног о фонду; ОСОБА_7 - 779,51грн., що с кладає 7,24% статутного фонду; ОСОБА_8 - 779,51грн., що складає 7,24% с татутного фонду; ОСОБА_9 - 77 9,51грн., що складає 7,24% статутного фонду; ОСОБА_10 - 678,29грн., що с кладає 6,3% статутного фонду; ОСОБА_11 - 779,51грн., що складає 7,24% с татутного фонду; ОСОБА_12 - 500 грн., що складає 4,64% статутного фонду; ОСОБА_13 - 779,51грн., що ск ладає 7,24% статутного фонду; О СОБА_14 - 500 грн., що складає 4,64% ст атутного фонду; ОСОБА_15 - 278,84грн., що складає 2,59% статутног о фонду.

Таким чином, рішенням загал ьних зборів учасників від 31.03.20 03 року проведено перерозподі л часток учасників товариств а.

Відмовляючи у задоволенн і позову, господарські суди в иходили з того, що в матеріала х справи відсутні докази виз нання рішення загальних збор ів ТОВ “Фантазія” від березн я 2003 року недійсним, а тому відс утні підстави для визнання н едійсними зміни № 1 до установ чих документів ТОВ “Фантазія ”, внесених відповідно до цьо го рішення.

Відповідно до статті 145 Цив ільного кодексу України Вищи м органом товариства з обмеж еною відповідальністю є зага льні збори його учасників.

До виключної компетенції з агальних зборів учасників то вариства з обмеженою відпові дальністю належить, зокрема, внесення змін до статуту тов ариства, зміна розміру його с татутного капіталу.

Згідно до частини 5 статті 89 К одексу, зміни до установчих д окументів юридичної особи на бирають чинності для третіх осіб з дня їх державної реєст рації, а у випадках, встановле них законом, - з моменту повідо млення органу, що здійснює де ржавну реєстрацію, про такі з міни. Юридичні особи та їх уча сники не мають права посилат ися на відсутність державної реєстрації таких змін у відн осинах із третіми особами, як і діяли з урахуванням цих змі н

Відповідно до статті 7 Закон у України "Про господарські т овариства" зміни, які сталися в установчих документах тов ариства і які вносяться до де ржавного реєстру, підлягають державній реєстрації за тим и ж правилами, що встановлені для державної реєстрації то вариства.

При цьому, орган державної р еєстрації проводить реєстра цію не факту збільшення розм іру статутного фонду товарис тва, а рішення товариства про зміни розміру статутного фо нду.

Як встановлено судами, ріш ення про внесення змін та доп овнень до Статуту та Установ чого договору ТОВ “Фантазія” є чинним, в установленому чин ним законодавством порядку н едійсним не визнавалось.

Статтями 15, 16 ЦК України пер едбачено право кожної особи на захист особистого немайно вого або майнового права та і нтересу у передбачений закон одавством спосіб. Оскільки в изнання недійсними змін до у становчих документів, скасув ання державної реєстрації зм ін до статутних документів є наслідком визнання судом не дійсності рішення загальних зборів учасників товариства про внесення змін до установ чих документів юридичної осо би і має здійснюватись в поря дку статті 31 Закону України "П ро державну реєстрацію юриди чних осіб та фізичних осіб-пі дприємців", звернення з окрем им позовом про визнання неді йсними змін до установчих до кументів, у даному випадку, не відповідає вимогам чинного законодавства.

Таким чином, твердження за явника про порушення і непра вильне застосування судом но рм матеріального та процесуа льного права не знайшли свог о підтвердження та суперечат ь матеріалам справи.

Враховуючи наведене, судов а колегія вважає, що постанов а суду апеляційної інстанції у справі прийнята у відповід ності з нормами процесуально го права, підстав для її зміни чи скасування не вбачається .

На підставі викладеного, ке руючись статтями 1115, 1117, 1119, 11111 Госп одарського процесуального к одексу України, Вищий господ арський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу ОСО БА_4 залишити без задоволен ня.

Постанову Дніпропетровськ ого апеляційного господарсь кого суду від 15.06.2010 року у справ і № К39/20-10 господарського суду Д ніпропетровської області за лишити без змін.

Головуючий О.Муравйов

Судді Д. Кривда

А. Полянський

Дата ухвалення рішення14.09.2010
Оприлюднено17.09.2010
Номер документу11183708
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —к39/20-10

Постанова від 14.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Рішення від 14.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 30.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 26.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кривда Д. С.

Постанова від 15.06.2010

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Бахмат Рауфа Муллахметовна

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 04.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 11.02.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 12.01.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні