Ухвала
від 30.11.2022 по справі 752/12835/22
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/12835/22

Провадження № 1-кс/752/5493/22

У Х В А Л А

Іменем України

30 листопада 2022 року м. Київ

Слідчий суддя Голосіївського районного суду міста Києва ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 ,

захисника ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого слічдого в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_5 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_6 , про застосування до підозрюваного:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця російської федерації, українцю, громадянину України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого

запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у кримінальному провадженні №42018110000000455, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.12.2018 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 367 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Голосіївського районного суду міста Києва надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_5 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_6 , про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018110000000455 від 17.12.2018 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 367 КК України.

В обгрунтування клопотання зазначено, що досудовим розслідуванням встановлено, що відповідно до наказу Служби автомобільних доріг у Київській області № 2 від 02.01.2004 відповідно до наказу Державної служби автомобільних доріг України «Укравтодор» від 15.04.2003 № 155 «Про структурні та кадрові зміни в дорожньому господарстві Київської області та штатного розкладу Служби автомобільних доріг у Київській області від 01.01.2004» ОСОБА_4 прийнято по переведенню 02.01.2004 з Дирекції автомобільних доріг, що будуються в Київській області в Службу автомобільних доріг у Київській області на посаду начальника лабораторії з контролю якості виробництва.

Відповідно до Положення про Лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області, затвердженої начальником Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_7 24.10.2017, Лабораторія з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області являється структурним підрозділом Служби автомобільних доріг у Київській області і підпорядковується головному інженеру Служби.

У своїй роботі Лабораторія з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області керується організаційними і методичними документами Держспоживстандарту України, даним положенням та діючими нормативними документами, які стосуються діяльності лабораторії.

Лабораторія з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області здійснює контроль якості матеріалів та робіт на об`єктах будівництва, капітального та поточного ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування області в процесі їх виконання за дорученням керівництва Служби.

Лабораторію очолює начальник, який призначається на посаду та звільняється з посади за наказами начальника Служби.

Служба забезпечує Лабораторію з контролю якості виробництва приміщенням, транспортом, засобами вимірювальної техніки випробувальним обладнанням. Лабораторію з контролю якості виробництва має в своєму розпорядженні актуалізований фонд нормативних, організаційно-методичних та інших документів, що необхідні для виконання метрологічних робіт.

Система з якості виконання вимірювань, якою керуються лабораторія при виконанні робіт, викладена у «Настанові з якості».

Начальник Лабораторії з контролю якості виробництва організовую роботу Лабораторії та несе особисту відповідальність за об`єктивність та достовірність виконаних метрологічних робіт та перед керівництвом Служби за результати діяльності Лабораторії.

Відповідно до Положення, основна діяльність Лабораторії з контролю якості виробництва є проведення вимірювань у визначеній галузі атестації, з метою контролю якості та відповідності нормативним документам:

-будівельних матеріалів: цементу, щебеню та гравію природного, ґрунту, піску та розчинів для будівництва;

-бетонів;

-дорожніх бітумів, емульсій, фарб для дорожньої розмітки;

-асфальтобетонних сумішей, асфальтобетонів та дорожніх покриттів.

Відповідно Лабораторія з контролю якості виробництва контролює відповідність матеріалів вимогам нормативних документів, надає рекомендації щодо поводження з сировиною та матеріалами, які не відповідають встановленим вимогам, оформляє документи за результатами проведених вимірювань.

Відповідно до Положення атестована Лабораторія з контролю якості виробництва має право виконувати вимірювання показників в межах галузі атестації:

-будівельних матеріалів;

-бетонів та розчинів;

-дорожніх бітумів, асфальтобетонів та бітумних емульсій.

Крім того Лабораторія з контролю якості виробництва має право:

-проводити вимірювання показників матеріалів згідно із затвердженою галуззю атестації;

-проводити контрольні вимірювання;

-приймати участь в розробці нормативної документації в галузі атестації;

-посилатися на факт атестації в документах, що видаються.

Відповідно до цього Положення на Лабораторію з контролю якості виробництва покладені наступні обов`язки:

забезпечувати системний контроль за якістю матеріалів та робіт на об`єктах будівництва, реконструкції, ремонтів та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування;

атестована Лабораторію з контролю якості виробництва згідно статуту атестації зобов`язана:

-здійснювати свою діяльність тільки в затвердженій галузі атестації і у відповідності з даним Положенням;

-відповідати критеріям атестації, що встановлені «Правилами уповноваження та атестації у державній метрологічній системі»;

-забезпечувати достовірність, об`єктивність та точність результатів вимірювань;

-заявляти про виконання вимірювань, що входять до галузі атестації;

-вести облік усіх претензій;

-своєчасно сплачувати витрати, що пов`язані з проведенням контролю та додержання умов проведення метрологічних робіт;

атестована Лабораторію з контролю якості виробництва відносно органу з атестації зобов`язана:

-забезпечити доступ у приміщення Лабораторії з контролю якості виробництва для перевірки відповідності вимогам атестації та (або) спостереження за виконанням робіт з випробувань, надавати можливість ознайомлення з результатами внутрішніх перевірок системи забезпечення якості вимірювань або перевірок на якість проведення вимірювань;

-проводити вимірювання з метою перевірки кваліфікації і компетентності працівників лабораторії під час контролю за додержанням умов проведення метрологічних робіт;

-надавати, у разі необхідності зразки матеріалів, що вимірюються, для проведення їх порівняльних вимірювань в інших лабораторіях;

-приймати участь, у разі необхідності, у порівняльних вимірюваннях;

-узгоджувати з органом з атестації зміни у статуту, а також сповіщати його про зміни у структурі, технічній оснащеності, стандартах та інших нормативних документах, що можуть вплинути на точність, об`єктивність та достовірність результатів вимірювань або на галузь діяльності лабораторії, що визначена під час атестації;

-своєчасно вживати заходи щодо метрологічного забезпечення робіт;

-своєчасно проводити періодичну та, вразі необхідності, позачергову атестацію.

Відповідно до зазначеного Положення Лабораторія з контролю якості виробництва в особі начальника несе відповідальність згідно з чинним законодавством за:

-за діяльність Лабораторії з контролю якості виробництва у відповідності з даним Положенням і Настановою з якості;

-повноту і правильність проведення вимірювань в затвердженій галузі атестації;

-об`єктивність і достовірність результатів вимірювань та оформлення протоколів по результатам вимірювань;

-неякісне виконання метрологічних робіт у галузі атестації;

-забезпечення і дотримання правил у умов охорони праці, життя і здоров`я людей та охорону навколишнього середовища;

-зберігання документів, матеріальних цінностей і результатів вимірювань;

-використання не відремонтованих, не атестованих і не повірених ЗВТ та ВО;

-продовження вимірювань по закінченню дій свідоцтва про атестацію;

-розголошення і не конфіденційність відомостей про результати вимірювань;

-несвоєчасну актуалізацію НД.

Відповідно до посадової інструкції начальника лабораторії з контролю якості виробництва № 1 від 24.10.2017, затвердженої начальником Служби автомобільних доріг у Київській області від 24.10.2017:

1.1. Начальник лабораторії з контролю якості виробництва належить до професійної групи «Керівники».

1.2. Призначення на посаду начальника лабораторії з контролю якості виробництва і звільнення з неї наказом начальника Служби автомобільних доріг у Київській області за подання головного інженера з дотриманням вимог Кодексу законів про працю в Україні.

1.3. Начальник лабораторії з контролю якості виробництва безпосередньо підпорядковується головному інженеру Служби автомобільних доріг у Київській області.

1.4. Начальнику лабораторії з контролю якості виробництва безпосередньо підпорядковані фахівці лабораторії.

Начальник лабораторії з контролю якості виробництва:

2.1. Забезпечує лабораторний контроль на відповідність дорожніх матеріалів і напівфабрикатів вимогам чинних нормативних документів. Оцінює якість будівельних матеріалів що надходять.

2.2. Очолює роботу з розроблення нових і вдосконалення існуючих методів лабораторного контролю та надає допомогу в їх впровадженні у виробництво.

2.3. Бере участь в заходах щодо впровадження нової техніки і нових технологій, пошуку нових джерел постачання місцевих дорожніх матеріалів.

2.4. Забезпечує постійний контроль за дотриманням правил виконання дорожньо-будівельних робіт. Визначає причини, що призводять до погіршення якості робіт, бере участь у розробленні та впровадженні заходів щодо їх усунення.

2.5. Очолює роботу з розробки методик, інструкцій, вказівок, поточного контролю за дотриманням технологій, якості робіт, з випробування готових виробів та оформлення документів, що засвідчують їх відповідність вимогам чинних нормативних документів тощо.

2.6. Вживає заходів щодо скорочення витрат праці під час проведення робіт з контролю за будівельним виробництвом, в тому числі з експрес випробувань на робочих місцях, здійснює контроль за правильним і точним їх виконанням працівниками лабораторії.

2.7. Здійснює нагляд за станом і роботою контрольно-вимірювальної апаратури, забезпечує своєчасне її подання на періодичну державну перевірку.

2.8. Здійснює контроль за станом лабораторного устаткування та робочих місць працівників лабораторії, вживає заходів для усунення наявних недоліків.

2.9. Організовує ведення лабораторних журналів і своєчасне оформлення результатів аналізів та випробувань.

2.10. Стежить за новими розробками з програмного забезпечення для електронно-обчислювальних машин (ЕОМ) та впроваджує їх у роботу лабораторії.

2.11. Організовує забезпечення лабораторії нормативною та метрологічною документацією.

2.12. Готує проекти наказів та розпоряджень з питань діяльності лабораторії.

2.13. Здійснює оперативний нагляд за безпечним технічним та експлуатаційним станом приміщення лабораторії.

2.14. Бере участь у розробленні колективного договору та виконанні його заходів.

2.15. Керує працівниками лабораторії.

Начальник лабораторії з контролю якої виробництва має право:

3.1. Ознайомлюватися з проектами рішень керівника Служби автомобільних доріг, що стосуються його діяльності.

3.2. Брати участь в обговоренні питань, що стосуються виконання його обов`язків.

3.3. Вносити на розгляд керівника Служби пропозиції щодо покращення роботи, пов`язаної з обов`язками, що передбаченні цією інструкцією.

3.4. Залучати фахівців всіх структурних підрозділів до вирішення покладених на нього завдань.

3.5. Вимагати від керівника служби сприяння у виконанні начальником лабораторії з контролю якості виробництва посадових обов`язків.

3.6. Зупиняти дорожні роботи, видавати приписи.

3.7. Приймати участь у роботі комісії з приймання в експлуатацію закінчених ремонтів ділянок доріг.

Начальник лабораторії з контролю якості виробництва несе відповідальність за:

4.1. Неналежне виконання або невиконання своїх посадових обов`язків, а також за невикористання або не повне використання своїх функціональних прав, що передбачені цією посадовою інструкцією, в межах, визначених чинним законодавством України про працю.

4.2. Правопорушення, скоєні в процесі здійснення своєї діяльності, в межах, визначених чинним адміністративним, кримінальним та цивільним законодавством.

4.3. Завдання матеріальної школи - в межах, визначених чинним цивільним законодавством та законодавством про працю України.

4.4. Порушення правил внутрішнього розпорядку, охорони праці та техніки безпеки, протипожежної безпеки.

Відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, службовими особами є особи, які постійно, тимчасово чи за спеціальними повноваженням здійснюють функції представників влади чи місцевого самоврядування, а також постійно чи тимчасово обіймають в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах чи організаціях посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, або виконують такі функції за спеціальним повноваженням, яким особа наділяється повноважним органом державної влади, органом місцевого самоврядування, центральним органом державного управління із спеціальним статусом, повноважним органом чи повноважною службовою особою підприємства, установи, організації, судом або законом.

Таким чином, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду начальника Лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України, був службовою особою, яка наділена організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями.

Досудовим розслідуванням установлено, що у період часу з 25.09.2019 по 27.12.2019 ОСОБА_4 , будучи начальником лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області, діючи за попередньою змовою групою осіб спільно з директором ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА (код ЄДРПОУ 36241045) ОСОБА_8 та провідним інженером відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_9 сприяв заволодінню бюджетними коштами під час проведення будівельних робіт по договору, укладеним 07.11.2018 за № 418-Д Службою автомобільних доріг у Київській області на «Послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) з ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 36241045), за наступних обставин.

Так, 07.11.2018 Службою автомобільних доріг в Київській області (замовник), в особі головного інженера ОСОБА_10 , який діє на підставі довіреності від 17.10.2018 № 12с/4359 та ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» (виконавець), в особі директора

ОСОБА_8 , який діє на підставі Статуту укладено договір № 418Д-18 на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+00 - 5+180 (окремими ділянками)

на суму 71 800 000,00 гривень.

Відповідно до умов зазначеного договору Виконавець зобов`язується надати Замовникові послуги, а Замовник прийняти та оплатити такі послуги, а саме ГБН Г.1-2018-182:2011. Послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка - Богуслав - /Р-04/ км 0+000

км 5+180 (окремими ділянками) ( 45233142 Ремонт доріг), відповідно до чинних нормативних документів в межах виділених фінансових ресурсів.

Для контролю за якістю надання послуг Виконавцем Замовник призначає свого представника (інженера), який контролює надання послуг по поточному середньому ремонту дороги (ділянки дороги), при необхідності із залученням випробувальної лабораторії Замовника.

Виконавець забезпечує відповідність якості будівельних матеріалів, конструкцій, устаткування, що постачається ним, шляхом оперативного лабораторного, операційного, вхідного контролю на відповідність специфікаціям, державним стандартам, технічним умовам, а також наявність самих сертифікатів, технічних паспортів, інших документів, що засвідчують їх характеристики і якість, та лабораторних підборів асфальтобетонних, щебеневих та інших сумішей.

Виконавець здійснює періодичні перевірки і випробування якості послуг, матеріалів і конструкцій згідно з чинними актами законодавства та нормативними документами і за три робочі дні до їх проведення повідомляє про це Замовника. Результати перевірок і випробувань оформляються протоколом (актом). Замовник має право вимагати проведення додаткових випробувань та перевірок матеріалів і послуг, в приймання яких він брав участь. Якщо використані матеріали і надані послуги не відповідають відповідним вимогам, а також при несвоєчасному запрошенні Замовника (або за відсутності запрошення), то витрати на ці випробування покриває Виконавець за власний рахунок. Виявлені в процесі перевірок і випробувань неякісні послуги підлягають виправленню у встановлені актом строки, а неякісні матеріали - заміні за рахунок Виконавця.

Відповідно до умов зазначеного договору, здавання-приймання послуг здійснюється у відповідності до СОУ 42.1-37641918-128:2014 «Настанова щодо прийняття робіт з поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування» з обов`язковим оформленням гарантійного паспорту прийнятих робіт з поточного середнього ремонту. Якщо при здаванні-приймання послуг, Замовник не приймає таких послуг до їх усунення.

Так, приблизно у вересні 2019 року, (більш точні дата та час стороною обвинувачення не встановлені), у директора ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» ОСОБА_8 виник злочинний умисел на заволодіння коштами під час виконання будівельних робіт по договору, укладеному 07.11.2018 за № 418-Д Службою автомобільних доріг у Київській області на «Послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) з ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА». Після цього, у невстановленому слідством місці та у невстановлений слідством час, усвідомлюючи, що виконання розробленого ним злочинного плану, направленого на заволодіння бюджетними коштами, можливо лише за умови залучення до його вчинення службових осіб Служби автомобільних доріг у Київській області та детального розподілу між ними обов`язків у вчиненні злочину та забезпечення взаємозв`язку між їх діями, домовився з провідним інженером відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_9 щодо пособництва у заволодінні коштами, виділеними на проведення будівельних робіт по договору № 418-Д від 07.11.2018.

Керуючись корисливим мотивом ОСОБА_9 погодився на пропозицію ОСОБА_8 і надав йому згоду на прийняття активної участі у вчиненні особливо тяжкого злочину. Після чого ОСОБА_8 довів до відома ОСОБА_9 план злочинних дій, направлений на заволодіння коштами під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги

Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками).

Так, згідно заздалегідь розробленого плану ОСОБА_8 , займаючи посаду директора ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) мав забезпечити виконання вказаних робіт, з порушенням вимог ДБН В.2.3-4:2015, ДСТУ Б В.2.7-119:2011, що дало можливість провести зазначені роботи з меншими фінансовими затратами. В подальшому, після виконання зазначених робіт ОСОБА_9 , обіймаючи посаду провідного інженеру відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Київській області, на якого покладено обов`язки по контролю надання послуг по поточному середньому ремонту зазначеної дороги (ділянки дороги), згідно відведеної йому злочинної ролі повинен був забезпечити прийняття робіт, виконаних ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА».

З метою приховування своєї злочинної діяльності та недопущення виявлення порушень під час здійснення контролю за якістю виконаних будівельних робіт працівниками Лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області, ОСОБА_9 , згідно відведеної йому злочинної ролі, залучив до вчинення вказаного кримінального правопорушення працівників зазначеної Лабораторії.

Після цього, у невстановленому слідством місті, у невстановлений слідством час, ОСОБА_11 та ОСОБА_8 , діючи за попередньою змовою між собою, запропонували начальнику лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 посприяти у заволодінні коштами, виділеними на проведення будівельних робіт по договору № 418-Д від 07.11.2018, шляхом забезпечення останнім внесення працівниками зазначеної лабораторії до протоколів випробувань матеріалів завідомо неправдивих відомостей щодо якості виконаних будівельних робіт.

Керуючись корисливим мотивом, ОСОБА_4 погодився на пропозицію ОСОБА_9 та ОСОБА_8 і надав згоду на прийняття активної участі у вчиненні особливо тяжкого злочину. Після чого ОСОБА_9 та ОСОБА_8 доведи до відома ОСОБА_4 план злочинних дій, направлений на заволодіння коштами під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками).

Реалізуючи свій злочинний умисел направлений на пособництво у заволодінні коштами, виділених на виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) ОСОБА_4 , використовуючи своє службове становище та діючи на підставі п.п. 2.15, 2.1, 2.4, 2.6 своєї Посадової інструкції та п.п. 1.6, 1.7 Положення про лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області, надав вказівку підлеглим, а саме провідному інженеру лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_12 та провідному інженеру лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_13 , виготовити офіційні документи, а саме протоколи випробувань, в які внести вказані ним недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015«Автомобільні дороги» з урахуванням зміни № 1.

У подальшому на виконання вказівки начальника лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 провідний інженер лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_12 та провідний інженер лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_13 , не будучи обізнаними у злочинних намірах ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення,11-А внесли до офіційних документів, а саме протоколів випробувань недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги» з урахуванням зміни №1, а саме:

-протоколу № 395 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 21.11.2019;

-протоколу № 396 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 21.11.2019;

-протоколу № 471 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 16.12.2019;

-протоколу № 474 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 16.12.2019;

-протоколу № 475 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 16.12.2019;

-протоколу № 519 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 23.12.2019;

-протоколу № 520 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 23.12.2019.

У подальшому ОСОБА_4 діючи за попередньою змовою групою осіб спільно з директором ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» ОСОБА_8 та провідним інженером відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_9 , реалізуючи злочинний умисел направлений на пособництво у заволодінні коштами під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками), згідно відведеної йому злочинної ролі, перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення,11-А затвердив власноручно своїми підписами зазначені протоколи, таким чином надавши вказаним документам статус офіційних.

Крім того, сприяючи реалізації злочинного умислу направленого на заволодіння коштами, виділених на виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) ОСОБА_4 , використовуючи своє службове становище та діючи на підставі п.п. 2.15, 2.1, 2.4, 2.6 своєї Посадової інструкції та п.п. 1.6, 1.7 Положення про лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області, надав вказівку підлеглому, а саме провідному інженеру лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_12 виготовити офіційні документи, а саме протоколи випробувань, в які внести вказані ним недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015«Автомобільні дороги» з урахуванням зміни №1.

У подальшому на виконання вказівки начальника лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 провідний інженер лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_12 не будучи обізнаною у злочинних намірах ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення, 11-А внесла до офіційних документів, а саме протоколів випробувань недостовірні відомості щодо суміші асфальтобетонної за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011, а саме:

-протоколу № 313 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 15.10.2019;

-протоколу № 305 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 16.10.2019;

-протоколу № 323 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 18.10.2019.

У подальшому ОСОБА_14 діючи за попередньою змовою групою осіб спільно з директором ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» ОСОБА_8 та провідним інженером відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_9 , реалізуючи злочинний умисел направлений на заволодіння коштами під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками), згідно відведеної йому злочинної ролі, перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення,11-А затвердив власноручно своїми підписами зазначені протоколи, таким чином надавши вказаним документам статус офіційних.

Крім того, сприяючи реалізації злочинного умислу, направленого на заволодіння коштами, виділених на виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) ОСОБА_4 , використовуючи своє службове становище та діючи на підставі п.п. 2.15, 2.1, 2.4, 2.6 своєї Посадової інструкції та п.п. 1.6, 1.7 Положення про лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області, надав вказівку підлеглому, а саме провідному інженеру лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_13 виготовити офіційні документи, а саме протоколи випробувань, в які внести вказані ним недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015«Автомобільні дороги» з урахуванням зміни №1.

У подальшому на виконання вказівки начальника лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 провідний інженер лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_13 не будучи обізнаним у злочинних намірах ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення, 11-А вніс до офіційних документів, а саме протоколів випробувань недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього та суміші асфальтобетонної за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги» з урахуванням зміни № 1, а саме:

-протоколу № 268 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 09.09.2019;

-протоколу № 359 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 15.11.2019;

-протоколу № 377 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 19.11.2019;

-протоколу № 375 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 19.11.2019;

-протоколу № 378 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 19.11.2019;

-протоколу № 376 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 19.11.2019.

У подальшому, 26.12.2019 директор ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» ОСОБА_8 , діючи умисно за попередньою змовою групою осіб спільно з провідним інженером відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_9 та начальником лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 , згідно відведеної йому злочинної ролі, маючи намір на привласнення коштів державного бюджету, склав та підписав документи щодо виконання будівельних робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками), до яких були внесені завідомо неправдиві відомості, щодо якості виконаних робіт з влаштування покриття з асфальтобетонних сумішей, зокрема:

-акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень-5 2019 року;

-. акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень-5 2019 року;

-акт № приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень 2019 року.

Цього ж дня, провідний інженер відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Київській області

ОСОБА_9 , будучи особою, на яку покладено обов`язки по контролю надання послуг з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками), згідно відведеної йому злочинної ролі, достовірно знаючи, що роботи з влаштування покриття з асфальтобетонних сумішей на зазначеному об`єкті не відповідають проектно-кошторисній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, з метою сприяння в реалізації злочинного умислу, направленого на заволодіння коштами, виділених на виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) посвідчив своїм підписом якість виконаних робіт, які зазначені в акті № 1 приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень-5 2019 року; акті № 2 приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень-5 2019 року та акті № приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень 2019 року.

Продовжуючи свої злочинні дії, направлені на сприяння у заволодінні коштами виділеними на проведення робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками), ОСОБА_9 діючи умисно за попередньою змовою групою осіб спільно з директором ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» ОСОБА_8 та начальником лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 , згідно відведеної йому злочинної ролі, перебуваючи в приміщенні Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення, 11-А, з метою перерахування коштів з рахунку Служби автомобільних доріг у Київській області на рахунок ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА», надав для перевірки та підписання головному інженеру зазначеної Служби ОСОБА_10 , на якого згідно посадових обов`язків покладено обов`язок з контролю якості ремонтно-будівельних робіт на об`єктах будівництва, реконструкції, ремонтів та утримання автомобільних доріг загального користування акт № 1 приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень-5 2019 року; акт № 2 приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень-5 2019 року та акт № приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень 2019 року. В подальшому головний інженер Служби автомобільних доріг в Київській області ОСОБА_10 , який відповідно до своїх службових обов`язків повинен був здійснювати контроль за обсягами та якістю ремонтно-будівельних робіт на об`єктах будівництва, реконструкції, ремонтів та утримання автомобільних доріг загального користування виконаних ТОВ «Сервіс-Буд Україна», в порушення норм чинного законодавства України, через несумлінне ставлення до свої службових обов`язків, не здійснив належного нагляду за обсягами та якістю ремонтно - будівельних робіт, відображених в акті № 1 приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень-5 2019 року; акті № 2 приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень-5 2019 року та акті № приймання виконаних будівельних робіт по формі КБ-2в за грудень 2019 року за договором № 418Д-18 на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+00 - 5+180 (окремими ділянками) та підписав зазначені акти, чим здійснив прийняття неякісно виконаних будівельних робіт з влаштування покриття з асфальтобетонних сумішей.

У подальшому, на підставі вище перелічених документів, в період часу з 26.12.2019 по 27.12.2019 Службою автомобільних доріг у Київській області на виконання умов договору № 418Д-18 на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+00 - 5+180 (окремими ділянками) від 07.11.2018 на рахунок ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» перераховано грошові кошти в сумі 18 537 583 гривень, втому числі в якості оплати за влаштування покриття з асфальтобетонних сумішей на загальну суму 4 644 495,75 гривень.

Враховуючи вищевикладені обставини, начальник лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 , зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою групою осіб спільно з директором ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» ОСОБА_8 та провідним інженером відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_9 своїми умисними діями, сприяв у заволодінні ОСОБА_8 коштами державного бюджету, достовірно знаючи, що роботи з влаштування покриття з асфальтобетонних сумішей виконано не якісно, заволодів бюджетними коштами під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+00 - 5+180 (окремими ділянками), чим завдав майнову шкоду Службі автомобільних доріг у Київській області на загальну суму 4 644 495,75 гривень, що у 600 разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, тобто є особливо великим розміром.

Крім того, встановлено, що приблизно в період часу з 09.09.2019 по 26.12.2019, точна дата та час в ході досудового розслідування не встановлена, начальник лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 , діючи умисно за попередньою змовою групою осіб спільно з провідним інженером відділу якості, технічного контролю та нових технологій Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_9 та директором ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» ОСОБА_8 , з метою сприяння у заволодінні бюджетними коштами під час проведення будівельних робіт по договору, укладеним 07.11.2018 за № 418-Д Службою автомобільних доріг у Київській області на «Послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) з ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА», вчинив підроблення офіційних документів, за наступних обставин.

Так, ОСОБА_4 , будучи службовою особою, діючи всупереч цілям та завданням, заради яких функціонував очолюваний ним структурний підрозділ Служби автомобільних доріг у Київській області безпосередньо на який покладено здійснення контролю якості матеріалів та робіт на об`єктах будівництва, капітального та поточного ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування області в процесі їх виконання, зловживаючи своїм службовим становищем, достеменно знаючи, що роботи по договору № 418Д-18 на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+00 - 5+180 (окремими ділянками) від 07.11.2018 з в частині влаштування покриття з асфальтобетонних сумішей на зазначеному об`єкті не відповідають проектно-кошторисній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, діючи з прямим умислом, затвердив власноручно своїми підписами протоколи випробувань до яких були внесені недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього та суміші асфальтобетонної за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги» з урахуванням зміни № 1, таким чином надавши вказаним документам статус офіційних.

Так, реалізуючи злочинний умисел, направлений на сприяння у заволодінні коштами, виділених на виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) ОСОБА_4 , використовуючи своє службове становище та діючи на підставі п.п. 2.15, 2.1, 2.4, 2.6 своєї Посадової інструкції та п.п. 1.6, 1.7 Положення про лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області, згідно відведеної йому злочинної ролі надав вказівку підлеглим працівникам лабораторії, а саме провідному інженеру лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_12 та провідному інженеру лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_13 , виготовити офіційні документи, а саме протоколи випробувань, в які внести вказані ним недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015«Автомобільні дороги» з урахуванням зміни № 1.

У подальшому на виконання вказівки начальника лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області

ОСОБА_4 провідний інженер лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_12 та провідний інженер лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_13 , не будучи обізнаними у злочинних намірах ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення, 11-А внесли до офіційних документів, а саме протоколів випробувань недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги» з урахуванням зміни № 1, а саме:

-протоколу № 395 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 21.11.2019;

-протоколу № 396 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 21.11.2019;

-протоколу №471 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 16.12.2019;

-протоколу № 474 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 16.12.2019;

-протоколу № 475 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 16.12.2019;

-протоколу № 519 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 23.12.2019;

-протоколу № 520 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 23.12.2019.

У подальшому ОСОБА_14 , реалізуючи злочинний умисел, направлений на сприяння у заволодінні коштами під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками), перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення, 11-А затвердив власноручно своїми підписами зазначені протоколи, таким чином надавши вказаним документам статус офіційних.

Крім того, реалізуючи свій злочинний умисел, направлений на сприяння у заволодінні коштами, виділених на виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) ОСОБА_4 , використовуючи своє службове становище та діючи на підставі п.п. 2.15, 2.1, 2.4, 2.6 своєї Посадової інструкції та п.п. 1.6, 1.7 Положення про лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області, надав вказівку підлеглому, а саме провідному інженеру лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_12 виготовити офіційні документи, а саме протоколи випробувань, в які внести вказані ним недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015«Автомобільні дороги» з урахуванням зміни № 1.

У подальшому на виконання вказівки начальника лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 провідний інженер лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області

ОСОБА_12 не будучи обізнаною у злочинних намірах ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою:

м. Київ, вул. Народного ополчення, 11-А внесла до офіційних документів, а саме протоколів випробувань недостовірні відомості щодо суміші асфальтобетонної за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011, а саме:

-протоколу № 313 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 15.10.2019;

-протоколу № 305 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 16.10.2019;

-протоколу № 323 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 18.10.2019.

У подальшому ОСОБА_14 , реалізуючи злочинний умисел направлений на сприяння у заволодінні коштами під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками), перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення, 11-А затвердив власноручно своїми підписами зазначені протоколи, таким чином надавши вказаним документам статус офіційних.

Крім того, реалізуючи злочинний умисел направлений на сприяння у заволодінні коштами, виділених на виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками) ОСОБА_4 , використовуючи своє службове становище та діючи на підставі п.п. 2.15, 2.1, 2.4, 2.6 своєї Посадової інструкції та п.п. 1.6, 1.7 Положення про лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області, згідно відведеної йому злочинної ролі, надав вказівку підлеглому, а саме провідному інженеру лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_13 виготовити офіційні документи, а саме протоколи випробувань, в які внести вказані ним недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги» з урахуванням зміни № 1.

У подальшому на виконання вказівки начальника лабораторію з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 провідний інженер лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_13 не будучи обізнаним у злочинних намірах ОСОБА_4 , перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення, 11-А вніс до офіційних документів, а саме протоколів випробувань недостовірні відомості щодо якості асфальтобетону дорожнього та суміші асфальтобетонної за показником водонасичення згідно ДСТУ Б В.2.7-119:2011 та за коефіцієнтом ущільнення ДБН В.2.3-4:2015 «Автомобільні дороги» з урахуванням зміни №1, а саме:

-протоколу № 268 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 09.09.2019;

-протоколу № 359 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 15.11.2019;

-протоколу № 377 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 19.11.2019;

-протоколу № 375 випробування матеріалів, а саме асфальтобетону дорожнього від 19.11.2019;

-протоколу № 378 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 19.11.2019;

-протоколу № 376 випробування матеріалів, а саме суміші асфальтобетонної від 19.11.2019.

У подальшому ОСОБА_14 , реалізуючи злочинний умисел направлений на сприяння у заволодінні коштами під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+000 км 5+180 (окремими ділянками), перебуваючи в приміщенні лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області за адресою: м. Київ, вул. Народного ополчення,11-А затвердив власноручно своїми підписами зазначені протоколи, таким чином надавши вказаним документам статус офіційних.

Враховуючи вищевикладені обставини, начальник лабораторії з контролю якості виробництва Служби автомобільних доріг у Київській області ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, своїми умисними діями, спрямованими на сприяння у заволодінні бюджетними коштами під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+00 - 5+180 (окремими ділянками), достовірно знаючи, що роботи з влаштування покриття з асфальтобетонних сумішей на зазначеному об`єкті не відповідають проектно-кошторисній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва, вчинив підроблення офіційних документів, які містять недостовірну інформацію про якість виконаних будівельних робіт, затвердивши їх своїм підписом, на підставі яких в подальшому було прийнято неякісно виконані ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» роботи з влаштування покриття з асфальтобетонних сумішей та період часу з 26.12.2019 по 27.12.2019 Службою автомобільних доріг у Київській області на виконання умов договору № 418Д-18 на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги Т-10-22 Миронівка-Богуслав - /Р-04/ км 0+00 - 5+180 (окремими ділянками) від 07.11.2018 на рахунок ТОВ «СЕРВІС-БУД УКРАЇНА» перераховано грошові кошти в сумі 18 537 583 гривень, втому числі в якості оплати за влаштування покриття з асфальтобетонних сумішей на загальну суму 4 644 495,75 гривень.

08.11.2022 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

У клопотанні зазначається, що обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_4 в інкримінованому йому кримінальному правопорушенню, передбаченому ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України, підтверджується сукупністю доказів, доданими до матеріалів клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Необхідність застосування до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту слідчий доводить наявністю ризиків, передбачених пунктами 1, 2, 3, 4, 5 ч. 1 ст. 177 КПК України.

Фіксування судового процесу не здійснювалося у зв`язку із знеструмленням електромерержі суду.

Прокурор подав заяву про розгляд справи за його відсутності та просив задовольнити його клопотання в повному обсязі.

Захисник до початку розгляду справи по суті надав заяву про розгляд справи за його відсутності та просив відмовити в задоволенні клопотання в повному обсязі, врахуваши письмові заперечення.

У запереченнях посилався на те, що, підставою для застосування запобіжного заходу є наявність обгрунтованої підозри , а також наявність ризиків. Ризики, на які посилається прокурор, не доведені, оскільки ОСОБА_4 має міцні соціальні зв`язки, похилий вік підозрюваного (72 роки), протягом тривалого часу проживає за однією адресою ( АДРЕСА_1 ), а саме понад більше 42 років, не є судимим, за місцем проживання та останньої роботи характеризується виключно позитивно, є учасником ліквідації на ЧАЕС, 1 категорії.

Підозрюваний до початку розгляду справи по суті надав заяву про слухання справи за його відсутності.

Розглянувши клопотання, оцінивши в сукупності всі обставини, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків.

Статтею 181 КПК України передбаченого, що домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або в певний період доби. Домашній арешт може бути застосовано до особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за вчинення якого законом передбачено покарання у виді позбавлення волі.

Відповідно до положень ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених ст. 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

При вирішенні даного клопотання підлягають встановленню та врахуванню обставини, визначені ч. 1 ст. 178, ч. 1 ст. 194 КПК України, та підстави застосування запобіжного заходу, регламентовані ст. 177 КПК України.

Перевіряючи обґрунтованість підозри, слідчий суддя виходить з практики Європейського суду з прав людини, а саме: рішення «Нечипорук і Йонкало проти України», п. 175; «Cebotari v. Moldova», п. 48; «Fox, Campbell and Hartley v. the UK», n. 32, яка вказує на те, що слова «обґрунтована підозра» означає наявність фактів чи інформації, котрі могли би переконати стороннього об`єктивного спостерігача, що особа, можливо, вчинила злочин, та в даному випадку вважає, що дані, які вказують на обґрунтовану підозру, та навіть в сторонньої людини не можуть викликати розумних сумнівів, містяться в долучених в обґрунтування клопотання матеріалах.

При цьому слідчий суддя зауважує, що обставини здійснення підозрюваним конкретних дій та доведеність його вини, правильність кримінально-правової кваліфікації діяння потребують перевірки та оцінки у сукупності з іншими доказами у кримінальному провадженні в ході судового розгляду кримінального провадження відносно ОСОБА_4 .

Такий висновок цілком узгоджується із правовими позиціями, наведеними у рішеннях Європейського суду з прав людини. Так, у справі «Мюррей проти Сполученого Королівства» (рішення № 14310/88 від 23.10.1994) суд зазначив, що «факти, які є причиною виникнення підозри, не повинні бути такими ж переконливими, як і ті, що є необхідними для обґрунтування вироку чи й просто висунення обвинувачення, черга якого надходить на наступній стадії процесу кримінального розслідування».

Отже, з урахуванням змісту долучених до клопотання матеріалів кримінального провадження в їх сукупності, слідчий суддя встановив, що зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце і підтверджуються на даному етапі розслідування достатньою сукупністю доказів.

Розглядаючи питання наявності ризиків, на які посилався прокурор, та позицію сторони захисту щодо їх недоведеності, слідчий суддя зазначає таке.

Відповідно до рішення ЄСПЛ у справі «Клішин проти України» наявність кожного ризику повинна носити не абстрактний, а конкретний характер та доводитися відповідними доказами.

У клопотанні слідчим та прокурором перелічуються ризики, визначені ст. 177 КПК України, однак обгрунтування жодного ризику відсутнє.

У відповідності до ч. 1 та ч. 2 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні. Слідчий суддя, суд зобов`язаний постановити ухвалу про відмову в застосуванні запобіжного заходу, якщо під час розгляду клопотання прокурор не доведе наявність всіх обставин, передбачених частиною першою цієї статті.

Відтак слідчий суддя доходить висновку, що у зв`язку з тим, що існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, слідчим, прокурором не доведені, то клопотання слідчого, прокурора не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 8, 177, 178, 194, 369-372, 532 КПК України, -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання залишити без задоволення.

2. Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

3. Повний текст ухвали слідчого судді буде складено та оголошено в приміщенні суду протягом 5 діб.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.11.2022
Оприлюднено06.01.2023
Номер документу108261739
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування до підозрюваного: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця російської федерації, українцю, громадянину України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у кримінальному провадженні №42018110000000455, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.12.2018 р., за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 191, ч. 3 ст. 191, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —752/12835/22

Ухвала від 08.06.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 29.12.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 07.12.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

Ухвала від 30.11.2022

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Ольшевська І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні