Ухвала
від 06.01.2023 по справі 141/12/23
ОРАТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 141/12/23

Провадження №2/141/30/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

06 січня 2023 року смт Оратів

Суддя Оратівського районного суду Вінницької області Климчук С.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Зарудянської сільської ради Оратівського району Вінницької області про визнання заповіту недійсним, застосування наслідків недійсності заповіту,

У С Т А Н О В И В :

02.01.2023 до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Зарудянської сільської ради Оратівського району Вінницької області про визнання заповіту недійсним, застосування наслідків недійсності заповіту.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд дійшов наступних висновків.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 175, 177 ЦПК України.

Зокрема, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування (ч.1 ст. 175 ЦПК України).

Відповідно до пунктів 4,5 ч.3 ст. 175 України позовна заява повинна містити, окрім іншого, зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; а також виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Зокрема, предмет позову це безпосередньо матеріально-правова вимога позивача до відповідача, щодо якої особа звертається до суду за захистом своїх прав чи інтересів. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

При цьому, суд зауважує, що предмет позову має бути викладено чітко і зрозуміло, не породжуючи будь-яких суперечностей та протиріч.

Натомість, як вбачається з матеріалів позовної заяви, в порушення зазначених процесуальних норм, позивачем не повністю вказано предмет позову, зокрема, не вказано які правові наслідки недійсності правочину слід застосувати у випадку визнання його недійсним.

Також згідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Як вбачається з матеріалів справи, в позовній заяві об`єднано дві вимоги немайнового характеру, зокрема вимоги щодо:

1) Визнати недійсним заповіт ОСОБА_2 , складений на ім`я ОСОБА_3 , посвідчений 23.01.2020 секретарем Зарудянської сільської ради Оратівського району Вінницької області та зареєстрований в реєстрі за № 02. Застосувати наслідки недійсності заповіту ОСОБА_2 на ім`я спадкоємиці ОСОБА_3 , посвідчений 23.01.2020 секретарем Зарудянської сільської ради Оратівського району Вінницької області та зареєстрований в реєстрі за № 02.

2) Визнати недійсним заповіт ОСОБА_4 складений на ім`я спадкоємиці ОСОБА_3 , посвідчений 23.01.2020 секретарем Зарудянської сільської ради Оратівського району Вінницької області та зареєстрований в реєстрі за № 03. Застосувати наслідки недійсності заповіту ОСОБА_4 на ім`я спадкоємиці ОСОБА_3 , посвідчений 23.01.2020 секретарем Зарудянської сільської ради Оратівського району Вінницької області та зареєстрований в реєстрі за № 03.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач не додав докази сплати судового збору, про що складено відповідний акт від 02.01.2023.

Відповідно до пп.2 п.2 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір, що становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб 992,40 грн.

Оскільки позовну заяву позивачем направлено до суду 28.12.2022, суд вважає за доцільне при визначенні вартості судового збору застосувати ставки розміру судового збору, чинні у 2022 році.

Статтею 7Закону України«Про державнийбюджет Українина 2022рік» встановлено прожитковиймінімум дляпрацездатних осібв розмірі 2481 грн.

Відтак, оскільки позивачем заявлено дві вимоги немайнового характеру, при цьому доказів сплати судового збору суду не надано, позивачу потрібно сплатити судовий збір за заявлені у позовній заяві дві вимоги немайнового характеру у загальному розмірі 1984,80 грн (992,40 х 2), про що надати суду оригінал платіжного документа.

Реквізити рахунку для оплати судового збору: отримувач коштів: ГУК у Він.обл./смт Оратiв/22030101, Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37979858, Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.), Код банку отримувача (МФО): 899998, Рахунок отримувача: UA118999980313131206000002806, Код класифікації доходів бюджету: 22030101.

Окрім цього, відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

При цьому, згідно ч. 2 ст. 51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Згідно ст. 8 Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад» об`єднана територіальна громада вважається утвореною за цим Законом з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об`єднання територіальних громад, або з моменту набрання чинності рішенням про підтримку добровільного об`єднання територіальних громад на місцевому референдумі та за умови відповідності таких рішень висновку, передбаченому частиною четвертою статті 7 цього Закону. Повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, завершуються в день набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою. Об`єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов`язків територіальних громад, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об`єднаною територіальною громадою. З дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою у порядку, визначеному цим Законом, здійснюється реорганізація відповідних юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, та розміщених поза адміністративним центром об`єднаної територіальної громади, шляхом їх приєднання до юридичної особи - сільської, селищної, міської ради, розміщеної в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади. Після завершення реорганізації відповідні юридичні особи - сільські, селищні, міські ради припиняються у порядку, визначеному цим Законом. Юридична особа - сільська, селищна, міська рада, розміщена в адміністративному центрі об`єднаної територіальної громади, є правонаступником прав та обов`язків всіх юридичних осіб - сільських, селищних, міських рад, обраних територіальними громадами, що об`єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною об`єднаною територіальною громадою.

Відповідно до пп. 4 п. 2 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України від 16.04.2020 р. № 562 «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад» (далі Закон № 562) повноваження сільських, селищних, міських рад, сільських, селищних, міських голів, старост сіл, селищ територіальних громад, які увійшли до складу територіальних громад, території яких затверджено Кабінетом Міністрів України на підставі цього Закону, припиняються в день набуття повноважень сільських, селищних, міських рад, обраних на перших місцевих виборах у 2020 році.

Таким чином, суд звертає увагу позивача, що Оратівська селищна рада є правонаступником прав та обов`язків Зарудянської сільської ради в силу Закону.

Враховуючи викладене, суд пропонує позивачу зазначити належного відповідача по справі відповідно до вимог п. 2 ч.1 ст.175 ЦПК України, вказавши його місцезнаходження, поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти.

При здійсненні позивачем заміни неналежного відповідача позивачу слід надати суду відповідно виправлену позовну заяву та її копії у кількості, що відповідає кількості учасників справи.

Також, відповідно до ч.1 ст. 177 ЦПК України, позивач повинен додати до позовної заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї, відповідно до кількості відповідачів і третіх осіб.

Згідно з частиною другою статті 95ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Частинами четвертою шостою статті 95 ЦПК Українивстановлено, що копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Якщо оригінал письмового доказу не подано, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги.

В разі подання копії документу вона повинна бути засвідчена відповідно до вимог чинного законодавства України (Закону України "Про нотаріат", Закону України"Проадвокатуру таадвокатську діяльність" або ін.). Відповідно до п. 5.26 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2020) відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

Натомість, всупереч вказаним нормам, копії письмових доказів, які додані до позовної заяви, надані без належного їх засвідчення, а тому позивачу необхідно засвідчити копії письмових доказів, які додані для суду та відповідачів, на відповідність оригіналу, з урахуванням вимог ст. 95 ЦПК України.

Вказані обставини перешкоджають вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Відповідно до частини 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи встановлені обставини, суд доходить висновку про необхідність залишення позовної заяви без руху та надання позивачу терміну для усунення виявлених недоліків позовної заяви. Зокрема, позивачу необхідно чітко викласти свої вимоги щодо предмету спору та конкретизувати, які правові наслідки недійсності правочину (заповіту) слід застосувати, сплатити судовий збір за дві вимоги немайнового характеру, про що надати суду оригінали платіжних документів, належним чином засвідчити копії документів, доданих до позовної заяви від 23.12.2022, а також вказати у позові належного відповідача.

Для усунення недоліків позовної заяви позивач має подати до суду в письмовому вигляді позовну заяву в новій редакції з урахуванням наведених в даній ухвалі недоліків щодо її змісту.

На підставі викладеного та керуючись ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Зарудянської сільської ради Оратівського району Вінницької області про визнання заповіту недійсним, застосування налідків недійсності заповіту залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк з дня отримання ухвали суду для усунення вказаних в ухвалі суду недоліків.

Роз`яснити позивачу, що в разі якщо у вказаний строк недоліки позовної заяви не будуть усунуті, позовна заява буде вважатися неподаною і повернута позивачу.

Ухвала суду остаточна і оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Климчук

СудОратівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення06.01.2023
Оприлюднено09.01.2023
Номер документу108278991
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —141/12/23

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні