Ухвала
від 30.01.2023 по справі 141/12/23
ОРАТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 141/12/23

Провадження № 2/141/30/23

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

30 січня 2023 року смт Оратів

Суддя Оратівського районного суду Вінницької області Климчук С.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , адреса для листування: АДРЕСА_2 ) до Оратівської селищної ради Вінницького району Вінницької області (вул. Героїв Майдану, 78, смт Оратів Вінницького району Вінницької області, 22600) про визнання заповіту недійсним,

У С Т А Н О В И В:

02.01.2023 до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Зарудянської сільської ради Оратівського району Вінницької області про визнання заповіту недійсним, застосування наслідків недійсності заповіту.

06.01.2023 ухвалою суду матеріали позовної заяви ОСОБА_1 залишено без руху, надано позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі суду недоліків.

25.01.2023 на адресу суду надійшло клопотання представника позивача адвоката Матвійчука А.В. від 20.01.2023, зі змісту якого вбачається, що недоліки, вказані в ухвалі суду від 06.01.2023, усунуто.

Таким чином, на теперішній час позовна заява відповідає вимогам статей 175, 177 ЦПК України. Підстав для повернення чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Відповідно до ст. 19, 23, 27ЦПК України справа належить до юрисдикції та підсудна Оратівському районному суду Вінницької області.

Підстави, передбачені ст. 185 ЦПК України для залишення позовної заяви без руху, повернення заяви, - відсутні.

Згідно із ч. 1 ст. 187 ЦПК України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 185цього Кодексу; якщо відповідачем вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суд відкриває провадження не пізніше наступного дня з дня отримання судом у порядку, передбаченому частиною восьмою цієї статті, інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного) та окремого провадження.

В даному випадку, зважаючи на обставини, передбачені ст. 274 ЦПК України, зокрема, категорію та складність справи, наявність у справі доказів, суд вважає за необхідне розгляд даної справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Окрім цього, у позовній заяві зазначено як третю особу ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.1, ч.3 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Приймаючи до уваги предмет спору та зміст заявлених вимог, суд доходить висновку про необхідність залучення в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача ОСОБА_2 .

Також з метою з`ясування обставин справи, керуючись ст. 84 ЦПК України, суд вважає за необхідне витребувати з Погребищенської державної нотаріальної контори Вінницької області інформацію щодо відкриття спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 та інформацію щодо внесення реєстраційного запису про посвідчення заповіту ОСОБА_3 від 23.01.2020 року до Єдиного реєстру заповітів та спадкових справ, а також чи відкривалася спадкова справа після смерті ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , та інформацію щодо внесення реєстраційного запису про посвідчення заповіту ОСОБА_4 від 23.01.2020 року до Єдиного реєстру заповітів та спадкових справ.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 53, 84, 174-177, 187, 189-190, 274 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі №141/12/23 за позовом ОСОБА_1 до Оратівської селищної ради Вінницького району Вінницької області про визнання заповіту недійсним.

2. Справа буде розглядатися суддею Климчуком С.В. у порядку загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче судове засідання з повідомленням учасників справи на 28.02.2023о 10год 30хв в залі судових засідань № 1 Оратівського районного суду Вінницької області (вул. Героїв Майдану, 88, смт Оратів, Вінницької області, 22600).

4. До участі у справі залучити в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 ).

5. В судове засідання викликати сторони.

6. Зобов`язати позивача та його представника надати суду оригінали документів, доданих до позовної заяви, для огляду в судовому засіданні, а також надати належним чином засвідчені копії свідоцтв про смерть ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . Вказані матеріали надати суду до 28.02.2023.

7. Витребувати у Погребищенської державної нотаріальної контори Вінницької області інформацію щодо того, чи відкривалася спадкова справа після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , надати відповідні витяги із Спадкового реєстру, у випадку відкриття спадкової справи надати її суду, а також витребувати інформацію щодо внесення реєстраційного запису про посвідчення заповіту ОСОБА_3 від 23.01.2020 року до Єдиного реєстру заповітів та спадкових справ. Вказану інформацію надати суду до 23.02.2023.

8. Витребувати у Погребищенської державної нотаріальної контори Вінницької області інформацію щодо того, чи відкривалася спадкова справа після ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , надати відповідні витяги із Спадкового реєстру, у випадку відкриття спадкової справи надати її суду, та витребувати інформацію щодо внесення реєстраційного запису про посвідчення заповіту ОСОБА_4 від 23.01.2020 року до Єдиного реєстру заповітів та спадкових справ. Вказану інформацію надати суду до 23.02.2023.

9. Довести до відома учасників справи про наявність можливості у Оратівському районному суді Вінницької області забезпечити їх участь у судовому засіданні у режимі відео конференції, крім випадків, коли явка учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції учасник справи повинен подати клопотання не пізніше як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

10. Установити п`ятнадцятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали відповідачу - для подання відзиву на позовну заяву; третій особі - для подання пояснень щодо позову або відзиву на позовну заяву. Роз`яснити відповідачу, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

11. У поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

12. До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - шостою статті 178 цього Кодексу.

13. Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання до суду відповіді на відзив з наданням усіх доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтується відзив, якщо такі докази не надані позивачем або відповідачем, та документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до неї доказів іншим учасникам справи.

14. Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення на відповідь з наданням усіх доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтується заперечення на відповідь, якщо такі докази не надані позивачем або відповідачем, та документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечення на відповідь і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

15. Попередити учасниківсправи, що письмові докази подаються до суду в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (ст. 95 ЦПК України). В разі подання копії документу вона повинна бути засвідчена відповідно до вимог чинного законодавства України (Закону України "Про нотаріат", Закону України"Проадвокатуру таадвокатську діяльність" або ін.). Відповідно до п. 5.26 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (ДСТУ 4163-2020) відмітку про засвідчення копії документа складають зі слів "Згідно з оригіналом", назви посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії, засвідчуватись повинна кожна сторінка документу з відтиском печатки підприємства, установи, організації, іншої юридичної особи.

16. Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається - https://or.vn.court.gov.ua/sud0218/.

17. Копію ухвали надіслати учасникам справи та Погребищенській державній нотаріальній конторі Вінницької області рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштового відправлення, копію позовної заяви з додатками надіслати відповідачу та третійособі,яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на поштову адресу.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Климчук

СудОратівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.01.2023
Оприлюднено31.01.2023
Номер документу108650384
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за заповітом

Судовий реєстр по справі —141/12/23

Ухвала від 07.06.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 21.04.2023

Цивільне

Погребищенський районний суд Вінницької області

Бойко А. В.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Ухвала від 30.01.2023

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

Ухвала від 06.01.2023

Цивільне

Оратівський районний суд Вінницької області

Климчук С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні