Ухвала
від 09.01.2023 по справі 926/49/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

п р о з а л и ш е н н я п о з о в н о ї з а я в и б е з р у х у

09 січня 2023 року м. ЧернівціСправа № 926/49/23

Суддя Господарського суду Чернівецької області Гончарук Олег Валентинович, розглянувши матеріали справи

за позовом Приватної фірми «Труд», смт. Глибока, Чернівецької області

до Free Pathaid SRL, м. Сучава, Румунія

про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу у сумі 25602,24 Євро

ВСТАНОВИВ:

Приватна фірма «Труд» звернулася до Господарського суду Чернівецької області з позовом до Румунської фірми Free Pathaid SRL про стягнення заборгованості за договором купівлі-продажу у сумі 25602,24 Євро.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем укладеного між сторонами договору купівлі-продажу №02/09 2022 від 02.09.2022 в частині оплати вартості наданих позивачем послуг з поставки товару.

Дослідивши зміст та форму позовної заяви на предмет її відповідності вимогам статей 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про залишення позовної заяви без руху з огляду на таке.

Відповідно до статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України).

Місцезнаходження відповідача визначається за даними його державної реєстрації як суб`єкта господарювання.

Слід відмітити те, що в матеріалах позовної заяви відсутні докази перебування Румунської фірми Free Pathaid SRL в Державному реєстрі країни його реєстрації (Румунія) станом на день звернення з позовом.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Також у відповідності до Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, розрахунковий документ - (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) видається відправникові з додержанням вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» і підтверджує факт надання послуги відділенням зв`язку.

Згідно з п.п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 270 «Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку» міжнародне поштове відправлення з оголошеною цінністю - міжнародне реєстроване поштове відправлення з вкладенням паперів, документів або інших предметів, оцінка вартості яких визначається відправником.

Відтак, належним доказом відправлення відповідачеві копії позовної заяви та доданих до неї документів є опис вкладень в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Однак, позивачем до позовної заяви не додано доказів відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів з описом вкладення у лист, а із поданого позивачем знімку екрану (скріншоту) неможливо встановити офіційність електронної адреси.

З огляду на викладене суд позбавлений можливості дійти висновку про належне надіслання відповідачеві копії позовної заяви з доданими до неї документами.

У відповідності до ч. 1, 2 ст. 174 ГПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом 5-ти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху та встановлює спосіб і строк усунення недоліків, який не може перевищувати 10 днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо ж позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Таким чином, з огляду на вищевикладене позовну заяву Приватної фірми «Труд» слід залишити без руху.

На підставі викладеного, керуючись 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Приватної фірми «Труд» залишити без руху.

2. Для усунення зазначених у цій ухвалі недоліків позивачу належить надати суду документи, які підтверджують:

- докази перебування Румунської фірми Free Pathaid SRL в Державному реєстрі країни його реєстрації станом на день звернення з позовом;

- відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів;

3. Встановити позивачу строк для виправлення недоліків позовної заяви десять днів з моменту отримання цієї ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу підписано 09.01.2023.

Суддя О.В. Гончарук

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення09.01.2023
Оприлюднено12.01.2023
Номер документу108321124
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —926/49/23

Ухвала від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 27.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

Ухвала від 09.01.2023

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Гончарук Олег Валентинович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні