Ухвала
від 10.01.2023 по справі 922/2330/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції

10 січня 2023 року м. ХарківСправа № 922/2330/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Жигалкіна І.П.

розглянувши заяву (вх. № 241/23 від 05.01.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю "АТБ-маркет" про проведення судового засідання в режимі відеоконференції

по матеріалам справи

за позовом Товариста з обмеженою відповідальністю "АТБ-маркет", м. Дніпро до Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "Зодіак", м. Чугуїв про стягнення 636 680,00 грн

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю АТБ-МАРКЕТ" (надалі - Позивач) звернувся 28.11.2022 до Господарського суду Харківської області з позовною заявою про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Фірми "Зодіак" (надалі - Відповідач) загальну суму заборгованості 636 680,00 грн, а також суми судових витрат.

Позов обґрунтований тим, що 01 січня 2022 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «АТБ-МАРКЕТ» (Позивач/Виконавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Фірма «ЗОДІАК» (Відповідач/Замовник) був укладений Договір № 79965 (далі Договір) про надання маркетингових послуг.

Ухвалою суду від 01.12.2022 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, яку вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження з повідомленням сторін та призначенням підготовчого засідання на "15" грудня 2022 р. о 11:15.. Ухвалою суду від 15.12.2022 повідомлено учасників справи про: - у задоволені заяви (вх. №15920 від 08.12.2022) щодо відеоконференціїї відмовлено; - підготовче засідання у справі відбудеться "12" січня 2023р. о(б) 11:30год.

Від представника Товариства з обмеженою відповідальністю "АТБ-маркет" надійшла заява (вх. № 241/23 від 05.01.2023) про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Дослідивши зазначену заяву суд дійшов висновку про відмову у його задоволенні, виходячи з наступного.

Згідно з ч. 7 ст. 11 Закону України «Про судоустрій та статус суддів», учасникам судового процесу на підставі рішення суду забезпечується можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у порядку, встановленому процесуальним законом. Обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Згідно з частинами 1 та 2 статті 197 ГПК України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

З вищезазначених норм права вбачається, що винесення ухвали про розгляд справи в режимі відеоконференції є правом суду, яке реалізується за наявності технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції у справі, в якій дана сторона бере участь.

Крім того, суд звертає увагу, що незважаючи на відсутність змін до зазначеної норми, яка б відповідала умовам воєнного стану, господарський суд здійснює правосуддя пристосовуючи чинні процесуальні норми для дієвого здійснення правосуддя в умовах воєнного стану.

Господарський суд Харківської області продовжує здійснювати правосуддя.

Так, початок повномасштабних бойових дій на території України та запровадження в країні воєнного стану одночасно вплинуло на всі сфери суспільного життя, в тому числі і на процес здійснення правосуддя.

В умовах постійних ракетних та артилерійських обстрілів, бомбардування м. Харкова та вчинення на його території ворожих диверсій, Господарський суд Харківської області працює настільки, наскільки це можливо в існуючих умовах, та намагається дотримуватися балансу між безпекою суддів, працівників апарату, учасників справи та дотриманням процесуальних прав учасників справи і засад судочинства.

Основною проблемою для суддів, як і для усіх громадян стала війна. На процес здійснення судочинства вплинуло те, що люди стали менше звертатися до суду та намагаються як умога менше з`являтися у судові засідання і викладати свої процесуальні позиції в ґрунтовній письмовій формі, адже у першу чергу перед ними стало питання перемогти ворога, а не свого опонента в суді завдяки своїй присутності.

Дотримуючись рекомендацій Ради суддів України від 02.03.2022 року, проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв`язку можливе за умов наявності технічної можливості у всіх учасників судового процесу.

Початок війни для судової системи став викликом для неї, судів, суддів, сторін та всіх без виключення учасників процесу.

Суди продовжують працювати, проте в умовах воєнного стану проведення судових засідань має особливості щодо явки до суду та необхідності забезпечення безпеки відвідувачів.

Суд вважає за доцільне повідомити учасників справи про можливість надсилання документів, що стосуються розгляду справи, без особистого прибуття до приміщення суду.

При цьому, беручи до уваги вищезазначені рекомендації Ради суддів України Хоча всі судові справи, у яких на дату початку збройної агресії були відкладені судові засідання, а суддям запропоновано відкладати до часу нормалізації ситуації, учасники судових засідань та інші громадяни не позбавлені права надсилати документи, що стосуються розгляду судових справ, без особистого прибуття до приміщення суду: через особистий кабінет в системі «Електронний суд»; у разі неможливості надсилання через систему «Електронний суд» - електронною поштою на е-mail: inbox@hr.arbitr.gov.ua (з обов`язковим підписанням всіх документів кваліфікованим електронним підписом); у разі неможливості надсилання документів в електронному вигляді звичайною поштою на офіційну адресу суду.

Отже, одним із критеріїв є неможливість проведення судових засідань, у тому числі в режимі відеоконференцзв`язку, з підстав відсутності належних умов та наявності технічної можливості у всіх учасників судового процесу, таким чином суд немає можливості задовольнити дану заяву.

Так, в даному випадку суд відмовляє у проведенні засідання у режимі ВКЗ, оскільки постійні відключення електрики у місті Харкові, а також відсутність Інтернету не надають такої технічної можливості.

Суд зазначає, що на його думку, призначення судового засідання у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об`єктивних причин учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

До того ж, на деякі питання у суду може виникнути необхідність витребування у представників сторін письмових пояснень, надання яких у режимі відеоконференції є неможливим.

Також суд вважає, що проведення судового засідання у цій справі в режимі відеоконференції може значно ускладнити розгляд справи та збільшить час проведення судового засідання.

Разом з тим, суд ЗВЕРТАЄ УВАГУ та вважає за необхідне зазначити, що сторона не позбавлена права надіслати суду письмові пояснення, в яких може викласти свою правову позицію разом з клопотанням про розгляд справи у відсутності свого представника.

Керуючись ст. ст. 197 232, 234 ГПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви (вх. № 241/23 від 05.01.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю "АТБ-маркет" про проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

Повідомити учасників справи, що заяви по суті справи, заяви з процесуальних питань, клопотання, пояснення, додаткові письмові докази, висновки експертів, можуть бути ними подані в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою або дистанційними засобами зв`язку.

З урахуванням положень статті 3 Конституції України про те, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю - рекомендувати у випадку загрози життю, здоров`ю та безпеці представників учасників справи подавати до суду заяви про розгляд справи в їхній відсутності за наявними матеріалами в порядку ч. 3 ст. 196 ГПК України.

Інформацію щодо роботи суду та щодо розгляду конкретних судових справ можна отримати на сайті суду, а також за допомогою Телеграм-бота Господарського суду Харківської області https://t.me/GospSud_kh_bot.

Ця ухвала набрала законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

СуддяІ.П. Жигалкін

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення10.01.2023
Оприлюднено16.01.2023
Номер документу108359796
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/2330/22

Рішення від 02.03.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 09.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 08.02.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 12.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 10.01.2023

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

Ухвала від 01.12.2022

Господарське

Господарський суд Харківської області

Жигалкін І.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні