Ухвала
від 13.01.2023 по справі 135/688/19
ЛАДИЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 135/688/19

Провадження № 2/135/1/23

У Х В А Л А

іменем України

13.01.2023 м. Ладижин Вінницька область

Ладижинський міський суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Волошиної Т.В.,

з участі секретаря судових засідань Глушко І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Ладижині Вінницької області клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертно юридична фірма Соломон», які пов`язані з проведенням експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду знаходиться вказана вище цивільна справа.

Ухвалою суду від 02.11.2022 призначено додаткову судову земельно-технічну експертизу, виконання якої доручено ТОВ «Експертно-юридична фірма Соломон».

10.01.2023 до суду надійшов лист директора вказаної експертної установи Крижанівського О.М., в якому він просить погодити строк проведення експертизи.

Крім того10.01.2023до судунадійшло клопотання судового експерта вказаної експертної установи Лесько І.В. про залучення для проведення експертизи сертифікованого спеціаліста інженера землевпорядника (інженера-геодезиста) та надання додаткових матеріалів, а саме:

копії з «Технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки членам фермерського господарства «Діброва» розташованого на території Ладижинської міської ради Тростянецького району Вінницької області», а саме: «розрахунок вартості та розміру земельної частки (паю) в фізичних гектарах по агровиробничих групах ґрунтів по даній ділянці» та «розрахунок вартості земельної частки (паю)» станом на 2016 рік. Інформацію надати стосовно земельної ділянки кадастровий номер 0510600000:02:001:0020 площею 5,0693 га;

інформації про проходження агровиробничих груп ґрунтів з шифром: 29е та 37е в межах земельної ділянки з кадастровим номером 0510600000:02:001:0020 розташованої на території Ладижинської міської ради (ФГ «Діброва»). Інформацію надати на магнітному носієві в електронному вигляді в програмному забезпеченні Digitals в системі координат 1963 року.

10.01.2023 для вирішення клопотання експертної установи було відновлено провадження у справі, призначено до судового розгляду.

Від представника позивача адвоката Мовчана В.В. надійшла заява про розгляд клопотань експертної установи без його та позивача участі, проти їх задоволення не заперечують.

Інші учасники судового розгляду в судове засідання не з`явились, про час і місце розгляду клопотань повідомлені належним чином, що не перешкоджає розгляду у їх відсутність.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотань експертної установи, виходячи з наступного.

Ухвалою суду від 02.11.2022 визначено строк проведення додаткової судової земельно-технічної експертизи в один місяць з часу отримання експертами ухвали.

Пункт 1.13 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженоїнаказом Міністерстваюстиції України від 08.10.1998 № 53/5передбачає, що строк проведення експертизи встановлюється керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) і не повинен перевищувати 90 календарних днів.

У разі значного завантаження експерта (за наявності у нього на виконанні одночасно понад десять експертиз, у тому числі комісійних та комплексних) більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

Отже, законодавство, що врегульовує порядок проведення експертиз у кримінальному провадженні та інші нормативні положення вимагають від керівника експертної установи (його заступника) визначити строк проведення експертизи у регламентовані інструкцією строки, а якщо це обґрунтовано неможливо, то в розумні строки, погоджені з органом, який призначив експертизу.

З огляду на викладене, беручи до уваги роз`яснення експертної установи, суд вважає за необхідне, погодити строк проведення експертизи у порядку визначеному листом директора вказаної експертної установи Крижанівського О.М. за № 001/23 від 04.01.2023.

Відповідно дост. 72 ЦПК Україниексперт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Спеціалістом згідно зістаттею 74 ЦПК Україниє особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками, необхідними для застосування технічних засобів, і призначена судом для надання консультацій та технічної допомоги під час вчинення процесуальних дій, пов`язаних із застосуванням таких технічних засобів (фотографування, складання схем, планів, креслень, відбору зразків для проведення експертизи тощо). Допомога та консультації спеціаліста не замінюють висновок експерта.

Суд вважає, що клопотання експерта про надання дозволу залучити сертифікованого спеціалістаінженера землевпорядника(інженера-геодезиста) для проведення експертизи підлягає до задоволення, оскільки це необхідно для виконання ухвали суду про призначення експертизи та узгоджується з приписами нормативних актів щодо порядку проведення експертизи та залучення спеціаліста у цивільному процесі.

Відповідно до частини 1, 3 статті 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиз, а призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи. При визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

З огляду на вищевикладене, клопотання експерта про надання додаткових матеріалів слід задовольнити та витребувати у відповідних організацій та установ необхідну для проведення експертизи інформацію.

Керуючись статтями 72, 74,107,252,254,353 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертно юридична фірма Соломон» - задовольнити.

Погодити строк проведення експертизи за ухвалою Ладижинського міського суду Вінницької області від 02.11.2022 у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності, у відповідності до листа директора Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертно юридична фірма Соломон» Крижанівського О.М. за № 001/23 від 04.01.2023.

Надати дозвіл експерту Товариства з обмеженою відповідальністю «Експертно юридична фірма Соломон» на залучення сертифікованого спеціалістаінженера землевпорядника(інженера-геодезиста) для проведення експертизи за ухвалою Ладижинського міського суду Вінницької області від 02.11.2022 у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про виділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності.

Витребувати з ДП «Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» (вул. Келецька, 63, м. Вінниця, 21027):

1) належним чином завірену копію з «Технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки членам фермерського господарства «Діброва» розташованого на території Ладижинської міської ради Тростянецького району Вінницької області», а саме: «розрахунок вартості та розміру земельної частки (паю) в фізичних гектарах по агровиробничих групах ґрунтів по даній ділянці» та «розрахунок вартості земельної частки (паю)» станом на 2016 рік. Інформацію надати стосовно земельної ділянки кадастровий номер 0510600000:02:001:0020 площею 5,0693 га;

2) інформацію про проходження агровиробничих груп ґрунтів з шифром: 29е та 37е в межах земельної ділянки з кадастровим номером 0510600000:02:001:0020 розташованої на території Ладижинської міської ради (ФГ «Діброва»). Інформацію надати на магнітному носієві в електронному вигляді в програмному забезпеченні Digitals в системі координат 1963 року.

Витребувані документи направити на адресу Ладижинського міського суду (м. Ладижин, вул. Енергетиків, 13) протягом п`яти днів з дня отримання ухвали суду.

У випадку неможливості подати докази, які вимагає суд, взагалі або у встановлений судом строк, необхідно повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання ухвали.

За неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі з причин, визнаних судом неповажними, винні особи несуть відповідальність, встановлену законом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази.

Провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 провиділ унатурі часткиіз майна,що єу спільнійчастковій власності,- зупинити на час проведення експертизи.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи,якому ухваласуду небула врученау деньїї складення,має правона поновленняпропущеного строкуна апеляційнеоскарження,якщо апеляційнаскарга поданапротягом п`ятнадцятиднів здня врученняйому відповідноїухвали суду.

Суддя

Дата ухвалення рішення13.01.2023
Оприлюднено17.01.2023
Номер документу108394158
СудочинствоЦивільне
Сутьвиділ у натурі частки із майна, що є у спільній частковій власності

Судовий реєстр по справі —135/688/19

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 13.01.2023

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 21.08.2022

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 07.10.2021

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 06.08.2020

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 11.06.2020

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 06.05.2020

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Ладижинський міський суд Вінницької області

Волошина Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні