Ухвала
від 16.01.2023 по справі 822/1694/18
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 822/1694/18

УХВАЛА

16 січня 2023 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Козачок І.С. розглянувши

заяви Головного управління ДПС у Хмельницькій області у справі

за позовом Головного управління ДФС у Хмельницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Яровит Інвест" про стягнення податкового боргу,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Хмельницького окружного адміністративного суду перебувала адміністративна справа за позовом Головного управління ДФС у Хмельницькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Яровит Інвест" про стягнення податкового боргу.

Рішенням Хмельницького окружного адміністративного суду від 24 травня 2018, яке набрало законної сили, адміністративний позов задоволено; стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю "Яровит Інвест" кошти у рахунок погашення податкового боргу у розмірі 115318 грн. 58 коп. за рахунок коштів платника податків з рахунків у банках, обслуговуючих платника та за рахунок готівки, що належить платнику податків, для погашення податкового боргу.

Головне управління ДПС у Хмельницькій області звернулось до суду із заявою, у якій просить:

- замінити сторону у справі з Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області на Головне управління ДПС у Хмельницькій області;

- змінити спосіб/порядок виконання рішення суду на виконання шляхом стягнення податкового боргу у порядку, визначеному Законом України "Про виконавче провадження".

Відповідно до розпорядження керівника апарату Хмельницького окружного адміністративного суду від 04 жовтня 2022 проведений повторний автоматизований розподіл справи у частині заміни головуючого судді для розгляду заяви.

Ухвала суду про призначення заяви до розгляду направлена на адресу відповідача та ним отримана, про що свідчить повідомлення про вручення поштової кореспонденції. Будь-яких пояснень стосовно заяви подано не було. У подальшому суд вирішив розгляд заяви проводити у письмовому провадженні.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 537 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1. Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань 31 липня 2019 проведено державну реєстрацію юридичної особи - Головного управління ДПС у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ 43142957).

Відповідно до додатку 2 постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 537 Головне управління ДФС у Хмельницькій області реорганізується шляхом приєднання до Головного управління ДПС у Хмельницькій області. Одночасно з цим, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 682-р «Питання Державної податкової служби» передано Державній податковій службі функції з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

Відповідно до Наказу ГУ ДПС у Хмельницькій області від 29.08.2019 №7 розпочато виконання ГУ ДПС у Хмельницькій області повноважень ГУ ДФС у Хмельницькій області, що припиняється.

Згідно з пунктом 1 постанови КМУ від 30.09.2020 № 893 "Про деякі питання територіальних органів Державної податкової служби" постановлено ліквідувати як юридичних осіб публічного права територіальні органи Державної податкової служби, у тому числі Головне управління ДПС у Хмельницької області. Наказом Державної податкової служби України від 30 вересня 2020 №529 «Про утворення територіальних органів Державної податкової служби» відповідно до статті 21-1 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади" та Положення про Державну податкову службу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 №227, утворено як відокремлений підрозділ Державної податкової служби України Головне управління ДПС у Хмельницькій області.

Наказом Державної податкової служби України від 24 грудня 2020 №755 «Про початок забезпечення здійснення територіальними органами ДПС повноважень та функцій» з 01 січня 2021 року розпочато здійснення територіальними органами ДПС, утвореними як відокремлені підрозділи згідно із наказом ДПС від 30 вересня 2020 № 529, повноважень та функцій органів ДПС, що ліквідуються відповідно до пункту 1 постанови КМУ № 893.

Відтак, Державна податкова служба України в особі відокремленого підрозділу - Головного управління ДПС у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ ВП 44070171) є правонаступником Головного управління ДФС у Хмельницькій області.

Зважаючи на це, суд вважає клопотання Головного управління ДПС у Хмельницькій області обґрунтованим.

Що стосується клопотання про зміну способу/ порядку виконання рішення, суд враховує таке.

В обґрунтування заяви позивач вказує, що рішення суду неможливо виконати у зв`язку із накладенням органом ДВС арешту на рахунки боржника в межах іншої справи. Зазначає, що інкасові доручення неодноразово направлялись банківським установам, однак повертались через наявність вказаного обмеження.

Відповідно до частини першої статті 378 Кодексу адміністративного судочинства України за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

З огляду на це, під зміною способу і порядку виконання рішення розуміється прийняття судом інших заходів для реалізації рішення у разі неможливості його виконання у раніше встановлений порядок і спосіб. Суд може змінити спосіб та порядок виконання рішення лише у виняткових випадках.

Як вбачається із заяви позивача, він просить суд змінити порядок виконання рішення суду зі: "стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Яровит Інвест" кошти у рахунок погашення податкового боргу у розмірі 115318,58 (сто п`ятнадцять тисяч триста вісімнадцять) грн. 58 коп. з рахунків відповідача у банках, обслуговуючих такого платника податків, та за рахунок готівки, що належить відповідачу" на "стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Яровит Інвест" кошти у рахунок погашення податкового боргу у розмірі 115318,58 (сто п`ятнадцять тисяч триста вісімнадцять) грн. 58 коп. у порядку визначеному Законом України "Про виконавче провадження"

Відповідно до пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Із змісту наведеної законодавчої норми випливає, що Податковим кодексом України встановлено особливий порядок виконання судових рішень про стягнення коштів з платника податків у рахунок погашення податкового боргу. Органами стягнення за такими рішеннями, які здійснюють процедуру їх примусового виконання, є контролюючі органи в розумінні Податкового кодексу України.

Механізм виконання судових рішень про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу до 01.08.2022 був передбачений главою 12 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 № 22. Цей механізм передбачав оформлення інкасового доручення для примусового стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу.

Якщо достатні для погашення податкового боргу кошти були відсутні, контролюючий орган відповідно до абзацу другого пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України повинен був звертатись до суду з позовом про надання дозволу на погашення всієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Отже, чинне податкове законодавство передбачає окремий порядок виконання судових рішень про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу, оскільки органи державної виконавчої служби при цьому до цієї процедури не залучаються. Це означає, що підстав для відкриття виконавчого провадження в порядку, передбаченому Законом України "Про виконавче провадження", немає, процедура погашення податкового боргу є самостійною процедурою, яка регулюється Податковим кодексом України, а не законодавством про виконавче провадження, відтак у адміністративних судів відсутні підстави для видачі виконавчих листів.

Крім того варто враховувати, що видача виконавчого листа для примусового виконання судового рішення про стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу може призвести до ситуації, коли судове рішення може бути виконане як за процедурою, встановленою Податковим кодексом України, так і відповідно до законодавства про виконавче провадження, що є неприпустимим.

Таким чином, заява Головного управління ДПС у Хмельницькій області про зміну способу/порядку виконання рішення є необґрунтованою та не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 248, 256, 378, 52 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

заяву Головного управління ДПС у Хмельницькій області - задоволити частково.

Замінити позивача у справі - Головне управління ДФС у Хмельницькій області його правонаступником - Головним управлінням ДПС у Хмельницькій області (код ЄДРПОУ ВП 44070171, вул. Пилипчука 17, м. Хмельницький, Хмельницька область, 29000).

У задоволенні заяви Головного управління ДПС у Хмельницькій області про зміну способу/порядку виконання рішення суду - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Головуючий суддя І.С. Козачок

Дата ухвалення рішення16.01.2023
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу108409260
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —822/1694/18

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Ухвала від 27.10.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Ухвала від 18.10.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Ухвала від 24.08.2022

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Рішення від 24.05.2018

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Салюк П.І.

Ухвала від 11.05.2018

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Салюк П.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні