Ухвала
від 16.01.2023 по справі 911/2816/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

"16" січня 2023 р. Справа № 911/2816/22

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши матеріали позовної заяви у справі

за позовом Державної екологічної інспекції Столичного округу (03035, м. Київ, вул. Солом`янська, буд. 1)

до Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма «Дім» (09130, Київська обл., Білоцерківський р-н, с. Дрозди, вул. Польова, буд. 2-Б)

про стягнення 2144830,90 грн

встановив:

Державна екологічна інспекція Столичного округу звернулась до Господарського суду Київської області із позовною заявою № 9/6/2-25/2702 від 23.12.2022 до Товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма «Дім» про стягнення збитків у розмірі 2144830,90 грн.

В обгрунтування позову Державна екологічна інспекція Столичного округу посилається на обставини заподіяння Товариством з обмеженою відповідальністю Агрофірма «Дім» збитків державі внаслідок самовільного використання водних ресурсів за відсутності спеціального дозволу на користування надрами (підземні води).

Господарський суд Київської області ухвалою від 03.01.2023 вказану позовну заяву залишив без руху та постановив усунути виявлені недоліки у строк до десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Через канцелярію суду 10.01.2023 від Державної екологічної інспекції Столичного округу надійшла заява від 09.01.2023 про усунення недоліків.

Дослідивши вказану заяву і додані до неї документи, суд установив, що позивач усунув недоліки позовної заяви, які зумовили залишення її без руху, у встановлений судом строк, що, відповідно до приписів частини третьої статті 174 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України), є підставою для прийняття такої позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Згідно з пунктом 4 частини другої статті 176 ГПК України про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначається за якими правилами позовного провадження (загального чи спрощеного) буде розглядатися справа.

Відповідно до пункту 8 частини четвертої статті 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи, в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи те, що ціна позову у цій справі перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Також у вступній частині позовної заяви позивач зазначив Білоцерківську територіальну громаду (код ЄДРПОУ 26376300) як третю особу, що не заявляє самостійних вимог.

Відповідно до визначення, наведеного у статті 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», територіальна громада жителі, об`єднані постійним проживанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адміністративно-територіальними одиницями, або добровільне об`єднання жителів кількох сіл, селищ, міст, що мають єдиний адміністративний центр

За приписами статті 3 Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад» суб`єктами добровільного об`єднання територіальних громад є суміжні територіальні громади сіл, селищ, міст. Об`єднана територіальна громада, адміністративним центром якої визначено місто, є міською територіальною громадою.

Згідно із абзацом третім частини четвертої статті 8 Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад» найменування представницького органу місцевого самоврядування об`єднаної територіальної громади як юридичної особи складається з частини, яка є похідною від власного найменування населеного пункту, визначеного її адміністративним центром, у формі прикметника та відповідного загального найменування представницького органу місцевого самоврядування (сільська, селищна, міська рада).

Відповідно до інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за кодом ЄДРПОУ 26376300 зареєстрована Білоцерківська міська рада.

Згідно з положеннями статті 47 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» та пункту 7 частини третьої статті 29, пункту 4 частини першої статті 69-1 Бюджетного кодексу України, грошові стягнення за шкоду, заподіяну внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища зараховуються до спецфондів Державного, обласних та місцевих (сільського, селищного, міського) бюджетів за місцем скоєння правопорушення.

За приписами статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Беручи до уваги обставини цієї справи та характер заявлених вимог, враховуючи те, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки Білоцерківської міської ради як органу місцевого самоврядування, що здійснює представницькі функції відповідної територіальної громади та є розпорядником грошових коштів територіальних громад, і шкода, завдана внаслідок самовільного використання водних ресурсів на території Білоцерківської об`єднаної територіальної громади, зараховується до місцевого фонду охорони навколишнього природного середовища Білоцерківської міської ради, суд дійшов висновку про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Білоцерківську міську раду.

Керуючись статтями 50, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 911/2816/22.

2. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3. Призначити підготовче засідання на 13.02.2023 о 10:30. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Київської області (м. Київ, вул. С.Петлюри, 16/108).

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача Білоцерківську міську раду (09100, Київська обл., м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого, буд. 15; код ЄДРПОУ 26376300).

5. Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву із додержанням вимог статті 165 ГПК України п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали.

6. Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову із додержанням вимог статті 168 ГПК України п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали.

7. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив (відповідь) із додержанням вимог статті 166 ГПК України п`ять днів з дня отримання відзиву.

8. Викликати в підготовче засідання повноважних представників учасників справи. Повноваження представників мають бути підтверджені документами відповідно до статті 60 ГПК України.

9. Учасникам справи письмові докази, які подаються до господарського суду, оформити відповідно до вимог статті 91 ГПК України, а пояснення викласти письмово. Подача документів здійснюється через канцелярію Господарського суду Київської області із супровідним листом.

10. Повідомити учасників справи про можливість подати заяви по суті справи та заяви з процесуальних питань поштою або в електронному вигляді на електронну адресу суду (inbox@ko.arbitr.gov.ua) із застосуванням електронного підпису, або з використанням підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд».

Інформацію по справі, що розглядається, учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (http://court.gov.ua/fair/).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Щоткін

Дата ухвалення рішення16.01.2023
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу108413300
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2144830,90 грн

Судовий реєстр по справі —911/2816/22

Рішення від 01.05.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 20.03.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 27.02.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 16.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

Ухвала від 03.01.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Щоткін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні