Ухвала
від 17.01.2023 по справі 570/2843/20
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

17 січня 2023 року

м. Київ

справа № 570/2843/20

провадження № 51-219 ск 23

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянувши касаційну скаргу захисника ОСОБА_4 в інтересах засудженого ОСОБА_5 на вирок Рівненського районного суду Рівненської області від 15 березня 2022 року та ухвалу Рівненського апеляційного суду від 18 жовтня 2022 року щодо останнього,

встановив:

У касаційній скарзі захисник порушує питання про перегляд вказаних судових рішень у касаційному порядку.

Перевіривши касаційну скаргу на відповідність вимогам ст. 427 КПК України, колегія суддів дійшла висновку про необхідність залишення її без руху із наданням строку для усунення недоліків, з огляду на таке.

Згідно з п. п. 4, 5 ч. 2 ст. 427 КПК України у касаційній скарзі зазначається обґрунтування вимог особи, яка подала касаційну скаргу, із зазначенням того, у чому полягає незаконність чи необґрунтованість судового рішення та вимоги особи, яка подає касаційну скаргу, до суду касаційної інстанції.

Такі вимоги мають узгоджуватися із приписами ст. 436 КПК України, згідно з якими суд касаційної інстанції за наслідками розгляду касаційної скарги має право:

1) залишити судове рішення без зміни, а касаційну скаргу - без задоволення;

2) скасувати судове рішення і призначити новий розгляд у суді першої чи апеляційної інстанції; 3) скасувати судове рішення і закрити кримінальне провадження; 4) змінити судове рішення.

Однак, викладені у касаційній скарзі вимоги до касаційного суду не узгоджуються з вищенаведеними положеннями в частині повноважень суду касаційної інстанції за наслідками касаційного розгляду. Зокрема, захисник просить скасувати оскаржувані судові рішення і закрити кримінальне провадження, однак не наводить конкретної підстави для закриття кримінального провадження, передбаченої у ст. 284 КПК України. Разом з цим, в порушення п. 4 ч. 2 ст. 427 КПК України, ОСОБА_4 не обґрунтовує свої доводи у частині закриття кримінального провадження за однією із таких підстав.

Окрім цього, із касаційної скарги не можливо однозначно визначити межі оскарження судових рішень, оскільки в мотивувальній частині захисник наводить доводи щодо незаконності судових рішень в цілому, однак у вимозі просить їх скасувати в частині.

Також, в обґрунтування власних доводів, захисник стверджує про недостатність доказів для доведення винуватості ОСОБА_5 у вчиненні всіх кримінальних правопорушень, ставлячи під сумнів частину доказів покладених в основу обвинувального вироку, яким вона надає власну оцінку, відмінну від оцінки наданої судами попередніх інстанцій, водночас залишає поза увагою решту доказів покладених в основу вироку.

Окрім цього, за змістом касаційної скарги ОСОБА_4 стверджує, що судовий розгляду суді першої інстанції був неповний, а висновки суду не відповідають фактичним обставинам кримінального провадження, що в силу статей 433, 438 КПК України не є предметом перевірки суду касаційної інстанції.

Також, за приписами ч. 6 ст. 427 КПК України, до касаційної скарги додаються її копії з додатками в кількості, необхідній для надіслання сторонам кримінального провадження і учасникам судового провадження.

Однак, в порушення вказаної правової норми, захисник додала до касаційної скарги лише шість їй копії з додатками, що не відповідає кількості учасників вказаного кримінального провадження. Згідно доданих до касаційної скарги копій судових рішень, учасниками кримінального провадження, окрім неї, є прокурор, засуджений, та п`ять потерпілих.

Наявність вказаних недоліків унеможливлює відкриття провадження за касаційною скаргою захисника.

У зв`язку із зазначеним, керуючись вимогами ч. 1 ст. 429 КПК України, касаційну скаргу ОСОБА_4 слід залишити без руху, надавши їй п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали для усунення зазначених недоліків.

Колегія суддів звертає увагу, що недоліки касаційної скарги можуть бути усунуті шляхом складання нового тексту касаційної скарги, якщо зауваження колегії суддів стосувалися змістовної частини скарги, та/або шляхом подання додаткових документів, якщо всупереч вимогам КПК України не додано усіх документів, які мають подаватися разом з касаційною скаргою.

На підставі викладеного та керуючись ч. 1 ст. 429 КПК України, Суд

постановив:

Касаційну скаргу захисника ОСОБА_4 в інтересах засудженого ОСОБА_5 на вирок Рівненського районного суду Рівненської області від

15 березня 2022 року та ухвалу Рівненського апеляційного суду від 18 жовтня 2022 року щодо останнього залишити без руху, надавши їй п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії даної ухвали для усунення вказаних недоліків.

У разі неусунення в установлений строк недоліків касаційної скарги, залишеної без руху, така скарга повертається особі, яка її подала.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено18.01.2023
Номер документу108423813
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —570/2843/20

Ухвала від 23.03.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 17.01.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 18.10.2022

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 18.10.2022

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 17.10.2022

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 22.04.2022

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Ухвала від 21.04.2022

Кримінальне

Рівненський апеляційний суд

Полюхович О. І.

Вирок від 15.03.2022

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Коробов С.О.

Ухвала від 14.02.2022

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Коробов С.О.

Ухвала від 20.12.2021

Кримінальне

Рівненський районний суд Рівненської області

Коробов С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні