Ухвала
від 17.01.2023 по справі 538/1546/21
ЛОХВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 538/1546/21

Провадження № 2/538/8/23

У Х В А Л А

17 січня 2023 року м. Лохвиця

Лохвицький районний суд Полтавської області в складі головуючого судді Цімботи Л.Г., за участю секретаря судового засідання Дробот О.П., розглядаючи у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Лохвиця цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 ,Головного управлінняДержгеокадастру у Полтавській області, третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог Лохвицькаміська рада Полтавської областіпро визнаннянедійсним наказута скасуваннязапису продержавну реєстраціюправа власності,

в с т а н о в и в:

В провадженні суду знаходиться вказана цивільна справа.

17 січня 2023 р. представник відповідача ОСОБА_8 адвокат Продан І.О. заявила, підтримавши подане письмово, клопотання про зупинення провадження у справі по цій справі до вирішення цивільної справи № 538/1709/22 за позовом ОСОБА_8 до ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Миргородської районної державної адміністрації, треті особи: ОСОБА_5 , . ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , Лохвицька міська рада Полтавської області, Головне Управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання недійсним та скасування державного акту на право приватної власності на землю, яке мотивувала незгодою з позовними вимогами про визнаннянедійсним наказута скасуваннязапису продержавну реєстрацію права власності, оскільки право власності ОСОБА_8 набуте з передбачених законом підстав, зокрема в результаті безоплатної приватизації, тобто у передбачений законом спосіб; натомість державний акт на право приватної власності на землю серії Р2 № 609694 від 14.04.2004, який порушує права ОСОБА_8 , як власника земельної ділянки, не відповідає законодавчим вимогам чинним на момент його видачі. При цьому посилалася на ст.ст. 27, 201, 203 ЦПК України.

Представник відповідача ГУ Держгеокадастру у Полтавській області в судовому засіданні зазначила, що вказане клопотання є обґрунтованим, вважала його таким, що задоволенню підлягає.

Позивач ОСОБА_2 та його представник адвокат Панченко О.В. вважали клопотання таким, що задоволенню не підлягає, посилаючись, зокрема, на останню частину п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, відповідно до якої «суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду» та на те, що, на їх думку, в матеріалах справи є всі докази - документи, які дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду справи про визнаннянедійсним наказута скасуваннязапису продержавну реєстрацію права власності. При цьому звернула увагу на тривалий розгляд справи, а тому, в разі зупинення провадження, буде порушене право на розумний строк розгляду справи.

Перевіривши доводи адвоката Продан І.О. та вислухавши думку учасників справи з приводу поданого клопотання, суд приходить до висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до пункту 6 частини першоїстатті 251 ЦПК Українисуд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства,до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Визначаючи наявність підстав, передбаченихстаттею 251 ЦПК України, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, визначена у пункті 6 частини першої цієї статті, застосовується у тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Межі зупинення провадження у справі не повинні призводити до зменшення розумного строку розгляду справи.

Розумність тривалості судового розгляду має визначатися з огляду на обставини справи та наступні критерії: складність справи, поведінка заявника та компетентних органів, а також важливість предмета позову для заявника у справі (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Фрідлендер проти Франції»).

Суд вважає, що підстави для обов`язкового зупинення провадження у даній справі, передбачені положенням пункту 6 частини першоїстатті 251 ЦПК України, відсутні, оскільки, по перше, заявником адвокатом Продан І.О., не доведено неможливість розгляду цієї справи до вирішення справи № 538/1709/22, а по друге, під час розгляду справи № 538/1546/21, на даний час неможливе вирішення питання щодо об`єктивної неможливості (чи можливості) розгляду справи, враховуючи те, що суд не досліджував письмових доказів, а тому не може прийти на даний час до висновку про те, чи зібрані докази дозволяють (чи не дозволяють) встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду .

Тому, суд звертає увагу, що на даній стадії судового процесу, зупинення провадження у даній справі є передчасним.

На підставі викладеного, у задоволенні поданого клопотання про зупинення провадження у справі слід відмовити.

Керуючись ст.251,260,261 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в:

У задоволенні клопотання представника відповідача ОСОБА_8 адвоката Продан І.О. про зупинення провадження у справі № 538/1546/21 до вирішення цивільної справи № 538/1709/22 за позовом ОСОБА_8 до ОСОБА_2 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , Миргородської районної державної адміністрації, треті особи: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , Лохвицька міська рада Полтавської області, Головне Управління Держгеокадастру у Полтавській області про визнання недійсним та скасування державного акту на право приватної власності на землювідмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

СуддяЛохвицького

районного суду Л.Г.Цімбота

СудЛохвицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108427012
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них:

Судовий реєстр по справі —538/1546/21

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Триголов В. М.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Рішення від 04.05.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Рішення від 04.05.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 01.05.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 17.09.2021

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 05.04.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Лохвицький районний суд Полтавської області

Цімбота Л. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні