Ухвала
від 17.01.2023 по справі 307/3542/22
ТЯЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 307/3542/22

Провадження № 2/307/711/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2023 року м. Тячів

Тячівський районний суд Закарпатської області в складі:

головуючого судді Бряник М.М.,

секретар судового засідання Мельник Б.В.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1

представника позивача адвоката Келемен Р.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в місті Тячів заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Келемен Р.Ю. про залучення Філії «Брустурянське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до участі у справі в якості співвідповідача у цивільній справі за позовною заявою адвоката КелеменРомана Юрійовича,який дієв інтересахпозивача ОСОБА_1 до Державногопідприємства «Брустурянськелісомисливське господарство»пропоновлення нароботі тастягнення середньоїзаробітної платиза часвимушеного прогулу,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Тячівського районного суду Закарпатської області перебуває цивільна справа за позовною заявою адвоката Келемен Романа Юрійовича, який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 до Державного підприємства «Брустурянське лісомисливське господарство»про поновлення на роботі та стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Ухвалою судді Тячівського районного суду Закарпатської області від 30.09.2022 прийнято до розгляду позовну заяву та відкрито провадження у справі. Постановлено розгляд справи проводити в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін.

10.01.2023 року представник позивача, адвокат Келемен Р.Ю. подав до канцелярії суду клопотання, яке підтримав у судовому засіданні, про залучення Філії «Брустурянське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до участі у справі в якості співвідповідача.

Клопотання мотивує тим, що на момент подання до суду позовної заяви та відкриття провадження у справі, йому не було та не могло бути відомо про процес реорганізації відповідача по справі з припиненням діяльності юридичної особи ДП «Брустурянське ЛМГ», оскільки рішення про припинення діяльності відповідача було внесено до єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 31.10.2022 року.

З відкритих відомостей в ЗМІ та безкоштовного витягу з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань йому стало відомо про реєстрацію 28.12.2022 Філії «Брустурянське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Зазначає, що надаючи 28.12.2022 відзив на позовну заяву, представник відповідача про вказані обставини не повідомив. Посилаючись на положення ст.ст. 2. 5, 43, 51, 198 ЦПК України, просить суд залучити до участі у справі за позовом у якості співвідповідача Державного підприємства «Брустурянське лісомисливське господарство».

Позивач в судовому засідання клопотання свого представника підтримав та просив задовольнити.

Заслухавши пояснення представника позивача, розглянувши вказану заяву суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 ЦПК України суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціни позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Згідно ч.1-4 ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

Після спливу строків, зазначених у частинах першій та другій цієї статті, суд може залучити до участі у справі співвідповідача або замінює первісного відповідача належним відповідачем виключно у разі, якщо позивач доведе, що не знав та не міг знати до подання позову у справі про підставу залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

З долучених представником позивача до заяви про залучення до участі у справі співвідповідача, витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що з 31.10.2022 Державне підприємство «Брустурянське лісомисливське господарство» код ЄДРПОУ 32464172, яке є відповідачем, перебуває в стані припинення юридичної особи в результаті її реорганізації.

З вказаного витягу в розділі відомості про керівника юридичної особи, про інших осіб, які можуть вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори, подавати документи також вбачається, що на посаду голови комісії з припинення призначено ОСОБА_2 .

При цьому витяг не містить відомостей про дату та номер запису про державну реєстрацію юридичної особи.

Відповідно до ч.1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ч.5 ст.104 ЦК України, юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Разом з цим згідно ч.4 ст. 105 ЦК України, до комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

Таким чином під час розгляду клопотання встановлено, що ДП «Брустурянське ЛМГ» хоч і перебуває в процесі припинення юридичної особи, однак така на час розгляду клопотання не припинила свою діяльність.

Вирішуючи клопотання щодо залучення Філію «Брустурянське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України», як співвідповідача у справі, суд зазначає наступне.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що 26.12.2022 створено відокремлений підрозділ Філію «Брустурянське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

Згідно вказаного витягу новостворений відокремлений підрозділ, належить до Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» код ЄДРПОУ 44768034.

Згідно ч.3 ст. 95 ЦК України, філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Таким чином, констатуючи обґрунтованість доводів представника позивача в тій частині, що він не знав та не міг знати до подання позову у справі про обставину щодо перебування відповідача - ДП «Брустурянське ЛМГ» в стадії припинення юридичної особи, при цьому суд не вбачає підстав для задоволення заяви та залучення до участі у справі у якості співвідповідача Філію «Брустурянське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України».

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 11, 51, 55, 260, 261 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви представника позивача, адвоката Келемен Р.Ю. про залучення Філії «Брустурянське лісомисливське господарство» Державного спеціалізованого господарського підприємства «Ліси України» до участі у справі в якості співвідповідача у цивільній справі за позовною заявою адвоката Келемен Романа Юрійовича, який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 до Державного підприємства «Брустурянське лісомисливське господарство» про поновлення на роботі та стягнення середньої заробітної плати за час вимушеного прогулу, слід відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і окремому скарженню не підлягає.

Головуючий М.М. Бряник

СудТячівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення17.01.2023
Оприлюднено19.01.2023
Номер документу108427483
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них у зв’язку зі звільненням за вчинення дисциплінарного проступку

Судовий реєстр по справі —307/3542/22

Постанова від 26.10.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 01.06.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Рішення від 17.01.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Рішення від 17.01.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

Ухвала від 30.09.2022

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Бряник М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні