Ухвала
від 23.01.2023 по справі 910/904/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

23.01.2023Справа № 910/904/23

Суддя Сівакова В.В., розглянувши позовну заяву Регіонального відділення Фонду державного майна України по місту Києву (бульвар Тараса Шевченка, 50-Г, м. Київ, 01032)

до Державного підприємства "Морський торговельний порт "Чорноморськ" (вул. Праці, 6, м. Іллічівськ, Одеська область, 68001)

про стягнення 31.086,40 грн

ВСТАНОВИВ:

17.01.2023 до Господарського суду міста Києва надійшла позовна заява Регіонального відділення Фонду державного майна по місту Києву до Державного підприємства «Морський торговельний порт «Чорноморське» про стягнення 31.086,40 грн неустойки за несвоєчасне повернення об`єкта оренди згідно договору оренди нерухомого майна, що належить до державної власності № 7222 від 23.10.2015.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно статті 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023» прожитковий мінімум для працездатних осіб станом 01.01.2023 встановлено у розмірі 2.684,00 грн.

Згідно п.п. 2 п. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру справляється судовий збір у розмірі 1,5 відсотки ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 350 розмірів мінімальних заробітних плат.

З огляду на викладене, мінімальна ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру складає 2.684,00 грн, а максимальна 939.400,00 грн.

Враховуючи викладене, при зверненні з позовом до суду, позивач мав сплатити судовий збір в розмірі 2.684,00 грн, виходячи з ціни позову 31.086,40 грн.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви позивачем за подання позову надано докази сплати судового збору лише у розмірі 2.481,00 грн та заявлено клопотання про відстрочення сплати судового збору у розмірі 203,00 грн за подання позову до ухвалення судового рішення у справі.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про відстрочення сплати судового збору в сумі 203,00 грн з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 123 Господарського процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно із ст.ст. 1, 2 Закону України «Про судовий збір» судовий збір це - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат. Платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом.

Статтею 8 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

У розумінні приписів ст. 8 Закону України «Про судовий збір» відстрочення сплати судового збору є правом господарського суду, яким останній користується за наявності виключних обставин.

Суд зауважує, що підставою для вчинення судом зазначених у цій нормі дій є врахування майнового стану заявника, який унеможливлює сплату судового збору при зверненні із заявою, при цьому на заінтересовану сторону покладається обґрунтування та доведення обставин, котрі свідчать, зокрема, про утруднення здійснення сплати судового збору у встановлених законом порядку і розмірі.

В обґрунтування клопотання про відстрочення сплати судового збору у розмірі 203,00 грн позивач зазначає, що станом на момент подачі позовної заяви на рахунку Регіонального відділення у Державному казначействі України залишок коштів ля сплати судового збору складає 0,00 грн в підтвердження чого надано виписку за рахунком у ДЗК за 11.01.2023. Також зазначає, що на даний момент кошторис Регіонального відділення на 2023 рік знаходиться на погодженні у головного розпорядника коштів.

Суд, враховуючи вищевикладене та зважаючи на те, що заявник є установою, яка фінансується з державного бюджету України, приходить до висновку про задоволення клопотання позивача про відстрочку сплати судового збору в сумі 203,00 грн до ухвалення судового рішення у справі.

Розглянувши матеріали позовної заяви, господарський суд визнав їх достатніми для прийняття до розгляду та відкриття провадження у справі, а враховуючи приписи статті 12 Господарського процесуального кодексу України, предмет позову та категорію справи суд вважає за доцільне розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Суд дійшов висновку, що прийняття рішення з даного господарського спору, може вплинути на права або обов`язки Державного підприємства «Укрсервіс Мінтрансу», який є балансоутримувачем об`єкта оренди, щодо позивача, тому вважає необхідним залучити останнього до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача.

Керуючись ст.ст. 12, 50, 176 Господарського процесуального кодексу України, ст. 8 Закону України «Про судовий збір», -

У Х В А Л И В:

1. Задовольнити клопотання Регіонального відділення Фонду державного майна по місту Києву про відстрочення сплати судового збору в сумі 203,00 грн за подачу позовної заяви.

2. Відстрочити Регіональному відділенню Фонду державного майна по місту Києву сплату судового збору в сумі 203,00 грн за подачу позовної заяви до ухвалення судового рішення у справі.

3. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

4. Розгляд справи здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

5. Залучити до участі у справі третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Державне підприємство «Укрсервіс Мінтрансу» (просп. Перемоги, 6, м. Київ, 01135).

6. Зобов`язати відповідача протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали подати суду

- відзив на позов в порядку ст. 165 Господарського процесуального кодексу України з доданням доказів, що підтверджують обставини викладені в ньому, та докази направлення цих документів позивачу.

7. Зобов`язати третю особу подати пояснення щодо позову із урахуванням вимог ст. 168 Господарського процесуального кодексу України.

8. Повідомити сторони, що у разі надходження до суду відзиву відповідача на позовну заяву позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач в свою чергу має право подати заперечення на відповідь на відзив позивача у строк до закінчення підготовчого провадження

9. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України).

10. Попередити учасників судової справи, що при ухиленні від виконання вимог суду до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу, передбаченого ст. 135 Господарського процесуального кодексу України.

11. Заяви, клопотання, відзив, відповідь на відзив і заперечення на відповідь подавати тільки в письмовій формі.

12. Попередити учасників судової справи, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії (належної якості).

13. Запропонувати учасникам справи подати до суду заяву/клопотання про розгляд справи в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів або про розгляд справи без участі сторін.

14. Учасникам судової справи подати витребувані судом документи через відділ діловодства Господарського суду міста Києва або засобами поштового зв`язку.

15. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua.

СуддяВ.В.Сівакова

Дата ухвалення рішення23.01.2023
Оприлюднено24.01.2023
Номер документу108525398
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 31.086,40 грн

Судовий реєстр по справі —910/904/23

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Ухвала від 25.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сулім В.В.

Рішення від 21.03.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сівакова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні