Ухвала
від 23.01.2023 по справі 148/1864/22
ТУЛЬЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 148/1864/22

Провадження №2/148/112/23

У Х В А Л А

Іменем України 23 січня 2023 року Тульчинський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого судді Ковганича С.В.,

при секретарі Мрочко Т.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в місті Тульчині за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тульчинської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває вищевказана справа.

Позивач та її представник в підготовче засідання не з`явилися, від позивача до суду надійшли заяви, згідно яких вона просить зупинити провадження в даній справі до набрання законної сили рішення у справі №148/2172/22 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Тульчинська міська рада про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини, так як дані справи взаємопов`язані.Розгляд заявипросить превестив їїта їїпредставника відсутність.

Відповідач - представник Тульчинської міської ради в підготовче засідання не з`явився, в матеріалах спраи наявне клопотання від нього, згідно якого він просить провести розгляд справи у відсутність представника Тульчинської міської ради, за наявними в матеріалах справи документами.

В зв`язку неявкою учасників справи, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, суд вважає можливим розглянути заяви позивача та провести підготовче засідання без здійснення фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши заяву позивача, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що її слід задовольнити, виходячи з наступних підстав.

Згідно п.10ч.2ст.197ЦПК Україниу підготовчомусудовому засіданнісуд: вирішуєзаяви таклопотання учасниківсправи.

Пунктом 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України передбачено, що суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Необхідність в зупиненні провадження у справі виникає у випадку, якщо неможливо прийняти рішення у даній справі до ухвалення рішення в іншій справі. Тобто, між двома справами, що розглядаються, повинен існувати тісний матеріально-правовий зв`язок. Як правило, це виражається в тому, що факти, встановлені в одній із справ, будуть мати преюдиційне значення для іншої справи.

Як зазначено у Постанові Верховного Суду від 03.05.2018 у справі № 752/9802/17 (касаційне провадження № 61-612св17), визначаючи наявність підстав, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, застосовується в тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Отже, підставою для зупинення провадження у справі є не лише існування іншої справи на розгляді в суді та припущення про те, що рішення в ній має значення для цивільної справи, що розглядається, а саме неможливість її розгляду до вирішення іншої справи.

Враховуючи те, що вищевказана цивільна справа і дана цивільна справа пов`язані між собою і до набрання законної сили рішення у справі №148/2172/22 розгляд даної справи є неможливий, тобто наявні об`єктивні підставами у розумінні положень ст. 251 ЦПК України для зупинення провадження, оскільки рішення у справі №148/2172/22 в подальшому може вплинути на розгляд даної справи, тому суд вважає необхідним підготовче провадження по справі зупинити.

Згідно з п.5 ч. 1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених: пунктом 6 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.197, ст.251, ст.253 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Заяву позивача про зупинення провадження у справі задовольнити.

Зупинити підготовче провадження по справі №148/1864/22 за позовом ОСОБА_1 до Тульчинської міської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини до набрання законної сили рішення у справі №148/2172/22 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Тульчинська міська рада про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Копію ухвали направити до відома учасникам справи.

Ухвала суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення шляхом подачі апеляційної скарги через Тульчинський районний суд Вінницької області. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення23.01.2023
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу108544333
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —148/1864/22

Ухвала від 28.06.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 20.12.2022

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

Ухвала від 07.11.2022

Цивільне

Тульчинський районний суд Вінницької області

Ковганич С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні