Рішення
від 10.01.2023 по справі 734/264/22
КОЗЕЛЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/734/9/23 Справа № 734/264/22

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 січня 2023 року смт. Козелець

Козелецький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді - Бараненка С.М.,

при секретарі судових засідань Красівській Ж.В.,

за участю:

представника відповідача Рудь О.Ф.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в приміщенні залу суду в смт. Козелець цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ДП «Чернігівське лісове господарство», про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу, -

В С Т А Н О В И В:

До суду з позовом до ДП «Чернігівське лісове господарство», про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу звернулася ОСОБА_1 , мотивуючи позов зокрема тим, що позивач працювала на посаді юрисконсульта 1 категорії ДП «Остерський військовий лісгосп».

31.12.2021 року наказам № 228-ОС позивача було звільнено з посади юрисконсульта 1 каегорії на підставі пункту 1 статті 40 КЗпП України у зв`язку зі змінами організації виробництва і праці, зміною істотних умов праці, а саме припинення підприємства, шляхом реорганізації.

Позивач вважає її звільнення незаконним, таким, що не відповідає вимогам чинного законодавства.

В судове засідання позивач не з`явилася, але надала суду письмову заяву, згідно якої просить проводити розгляд справи за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнав в повному обсязі та надав письмовий відзив на позовну заяву.

Суд заслухавши пояснення представника відповідача та дослідивши докази по справі приходить до наступних висновків.

Відповідно ст.. 80 ЦПК України достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ч. 1,5 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

21 жовтня 2021 року головою Комісії з припинення ДП «Остерський військовий лісгосп» було видано наказ № 171 «Про зміни в організації виробництва і праці та зміну істотних умов праці».

Відповідно до п.1 наказу № 539 від 27.09.2021 року виданого Державним агентством лісових ресурсів України « Про припинення ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ОСТЕРСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ ЛІСГОСП» та затвердження складу Комісії з припинення» - припинити ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ОСТЕРСЬКИЙ ВІЙСЬКОВИЙ ЛІСГОСП», код згідно з ЄДРПОУ 14304732, шляхом реорганізації, а саме приєднання до ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ЧЕРНІГІВСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО», код згідно з ЄДРПОУ 00993490.

Згідно «Попередження про зміни в організації виробництва і праці , зміну істотних умов праці та про вивільнення ОСОБА_1 юрисконсульта» голови комісії з припинення від 29.10.2021 року ОСОБА_1 від підпису відмовилася в присутності членів ліквідаційної комісії.

Згідно листа голови комісії з припинення від 30.09.20221 року, адресованого голові профспілкового комітету ДП « Остерський військовий лісгосп» ОСОБА_2 , зокрема зазначено, що повідомляється, що з 31 грудня 2021 року, у зв`язку з припиненням ДП Остерський військовий лісгосп» та приєднання його до ДП «Чернігівський лісгосп» плануються зміни в організації виробництва і праці та внесення змін до штатного розпису, у зв`язку з чим можливе звільнення працівників.

Згідно штатного розпису працівників апарату управління і цехових підрозділів Державного підприємства « Чернігівське лісове господарство» на 2021 рік (вводиться в дію з 01.10.2021 року) зазначено назви структурного підрозділу та посад і кількість штатних посад, одиниць.

Згідно штатного розпису працівників наскрізних професій Державного підприємства « Чернігівське лісове господарство» на 2021 рік (вводиться в дію з 01.10.2021 року) зазначено назви структурного підрозділу та посад і кількість штатних посад, одиниць.

Згідно штатного розпису працівників апарату управління і цехових підрозділів Державного підприємства « Чернігівське лісове господарство» на 2022 рік (вводиться в дію з 01.01.2022 року) зазначено назви структурного підрозділу та посад і кількість штатних посад, одиниць.

Згідно штатного розпису працівників наскрізних професій Державного підприємства « Чернігівське лісове господарство» на 2022 рік (вводиться в дію з 01.01.2022 року) зазначено назви структурного підрозділу та посад і кількість штатних посад, одиниць.

Згідно подання голови комісії з припинення ДП «Про надання згоди на звільнення за п.1 ст. 40 КЗпП України» № 783 від 14.12.2021 року, адресованого голові профспілкового комітету ДП « Остерський військовий лісгосп» Вернигорі Л.П. надати згоду на звільнення працівників за списком, що додається, у зв`язку зі змінами в організації виробництва і праці, відповідно до п.1 ст. 40 КЗпП України. В додатку № 1 до подання № 783 від 14.12.2021 в списку працівників, що підлягають скороченню штату та чисельності по ДП «Остерський військовий лісгосп» зазначена зокрема ОСОБА_1 (юрисконсульт І кат.).

Згідно листа голови ППО Остерського військового лісгоспу, адресованого голові Комісії з припинення ДП «Остерський військовий лісгосп» , зокрема зазначено, що на підстві Протоколу № 27 від 24.12.2021 року зборів профкомітету ДП «Остерський військовий лісгосп» відмовити у наданні згоди на звільнення за п.1 ст. 40 КЗпП України за скороченням штату та чисельності наступних працівників у зв`язку з вищезазначеним обґрунтуванням, ОСОБА_1 .

Згідно наказу голови Комісії з припинення ДП «Остерський військовий лісгосп» № 228-ОС від 28 12.2021 року «Про звільнення» - звільнити ОСОБА_1 , юрисконсульта І категорії 31 грудня 2021 року у зв`язку зі змінами організації виробництва і праці, зміною істотних умов праці, а саме припинення підприємства, шлчхом реорганізації, згідно з п.1 ст. 40 КЗпП України. Підстава: попередження від 29.10.2021 року, наказ голови Комісії з припинення від 21.10.2021 року № 171 « Про зміни в організації виробництва і праці та зміну істотних умов праці».

Згідно листа Голови ППО Остерського військового лісгоспу за вихідним № 28 від 26 листопада 2021 року, адресованого Голові Чернігівської обласної організації професійної спілки працівників лісового господарства України , зокрема зазначено, що первинна профспілкова організація Остерського військового лісгоспу вбачає підстави для перегляду проведення процедури реорганізації, яка здійснюється відповідно до наказу Держлісагенства № 539 від 27.09.2021 року з численними порушеннями вимог, передбачених ст.. 49-2 49-4 КЗпП України, ст. 22 Закону України « Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Внаслідок чого здійснюється порушення прав та гарантій працівників ДП «Остерський військовий лісгосп».

Згідно ч.3 ст. 32 КЗпП України - у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Згідно ст. 36 КЗпП України - у разі зміни роботодавця, а також у разі їх реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи роботодавця можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників (пункт 1 частини першої статті 40).

Згідно ч.1-4 ст. 49-2 КЗпП України:

Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

Одночасно з попередженням про звільнення у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, у фізичної особи працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно. У разі якщо вивільнення є масовим відповідно до статті 48 Закону України "Про зайнятість населення", власник або уповноважений ним орган, фізична особа, яка використовує найману працю, повідомляє державну службу зайнятості про заплановане вивільнення працівників. Повідомлення має містити інформацію про заплановане масове вивільнення працівників, визначену частиною другою статті 49-4 цього Кодексу, та проведення консультацій з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). Повідомлення обов`язково подається виборному органу первинної профспілкової організації (профспілковому представнику). У разі наявності кількох первинних профспілкових організацій повідомлення надсилається спільному представницькому органу, утвореному ними на засадах пропорційного представництва, а за відсутності такого органу - виборному органу первинної профспілкової організації (профспілковому представнику), що об`єднує більшість працівників цього підприємства (установи, організації).

Вимоги частин першої-третьої цієї статті не застосовуються до працівників, які вивільняються у зв`язку із змінами в організації виробництва і праці, пов`язаними з виконанням заходів під час мобілізації, на особливий період, а також у зв`язку з неможливістю забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв`язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Згідно ч.1,7 ст. 43 КЗпП України:

Розірвання трудового договору з підстав, передбачених пунктами 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2-5, 7статті 40 і пунктами 2 і 3статті 41 цього Кодексу, може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, крім випадків, коли розірвання трудового договору із зазначених підстав здійснюється з прокурором, поліцейським і працівником Національної поліції, Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань України, Національного антикорупційного бюро України, Бюро економічної безпеки України чи органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового та митного законодавства.

Рішення виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника) про відмову в наданні згоди на розірвання трудового договору повинно бути обгрунтованим. У разі якщо в рішенні немає обгрунтування відмови в наданні згоди на розірвання трудового договору, роботодавець має право звільнити працівника без згоди виборного органу первинної профспілкової організації (профспілкового представника).

Згідно п.1ч.1ст.40КЗпП України- трудовийдоговір,укладений наневизначений строк,а такожстроковий трудовийдоговір дозакінчення строкуйого чинностіможуть бутирозірвані роботодавцемлише увипадках змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

Згідно ч.2 ст. 40 КЗпП України - звільнення з підстав, зазначених у пунктах 1, 2 і 6 цієї статті, допускається, якщо неможливо перевести працівника, за його згодою, на іншу роботу.

Згідно ч.3 ст. 22 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» - у разі, якщо роботодавець планує звільнення працівників з причин економічного, технологічного, структурного чи аналогічного характеру або у зв`язку з ліквідацією, реорганізацією, зміною форми власності підприємства, установи, організації, він повинен завчасно, не пізніше як за три місяці до намічуваних звільнень надати первинним профспілковим організаціям інформацію щодо цих заходів, включаючи інформацію про причини наступних звільнень, кількість і категорії працівників, яких це може стосуватися, про терміни проведення звільнень, а також провести консультації з профспілками про заходи щодо запобігання звільненням чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом`якшення несприятливих наслідків будь-яких звільнень.

Відповідно до правової позиції ВерховногоСуду,якій у постановівід 27березня 2019року усправі №756/5243/17,при цьомузазначаючи щодоаналізу причинзвільнення зач.1ст.40КЗпП наступне:«Суди встановили,що позивачбув повідомленийпід підписпро майбутнєзвільнення,наявні вакантніпосади чиробота завідповідною професієючи спеціальністю,чи іншавакантна робота,яку позивачміг виконуватиз урахуваннямйого освіти,кваліфікації,досвіду,були відсутніна підприємстві,відповідач бувпозбавлений реальноїможливості запропонуватиїх позивачута якнаслідок йогопрацевлаштувати....Ураховуючи те,що підприємствовправі самостійно визначати свою організаційну структуру, встановлювати чисельність працівників і штатний розпис, висновок судів про те, що на підприємстві не відбулося скорочення чисельності штату працівників є передчасним. Суди фактично увійшли в обговорення питання доцільності скорочення чисельності або штату працівників, що лежить поза межами компетенції суду. ... Разом із тим, повноваження щодо призначення та визначення обсягу необхідної кваліфікації працівника на ту чи іншу посаду належить власнику або уповноваженому ним органу. Якщо це право не використовувалось, суд не повинен обговорювати питання про доцільність такої перестановки (перегрупування)».

Аналізуючи в сукупності вище викладене, суд остаточно приходить до висновку, що позивачем не надано суду доказів в підтвердження заявлених позовних вимог, її звільнення відбулося відповідно до вимог чинного трудового законодавства України, тому в задоволенні позову необхідно відмовити в повному обсязі у зв`язку з недоведеністю заявлених позовних вимог.

Питання по судових витрат необхідно вирішити відповідно до ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст. 32, 36, 40, 43 49-2 КЗпП України, ст. 22 ЗУ «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», ст. 80, 81, 82, 259, 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

В задоволенні позову ОСОБА_1 до ДП «Чернігівське лісове господарство» про визнання звільнення ОСОБА_1 з посади юрисконсульта 1 категорії ДП «Чернігівське лісове господарство» незаконним, визнання незаконним та скасування наказу від 31.12.2021 року № 228-ОС, поновлення ОСОБА_1 на посаді юрисконсульта 1 категорії ДП «Чернігівське лісове господарство» з 01.01.2022 року та стягнення з ДП «Чернігівське лісове господарство» ЄДРПОУ 14304732 на користь ОСОБА_1 середнього заробітку за час вимушеного прогулу з 01.01.2022 року до дня фактичного поновлення ОСОБА_1 на роботі з розрахунку 4071,66 грн. день, - відмовити в повному обсязі.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, а на ухвалу суду - протягом п`ятнадцяти днів з дня його (її) проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження:

на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду;

на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається через Козелецький районний суд Чернігівської області до Чернігівського апеляційного суду.

Рішення в повному обсязі виготовлено 20 січня 2023 року.

Головуючий суддя С.М. Бараненко

Дата ухвалення рішення10.01.2023
Оприлюднено25.01.2023
Номер документу108545266
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення на роботі та стягнення заробітної плати за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —734/264/22

Рішення від 10.01.2023

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Рішення від 10.01.2023

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 07.12.2022

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 12.09.2022

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 02.03.2022

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Козелецький районний суд Чернігівської області

Бараненко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні