Ухвала
від 27.12.2022 по справі 688/2986/22
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/2986/22

№ 1-кс/688/2468/22

Ухвала

Іменем України

27 грудня 2022 року м. Шепетівка

Слідчий суддя Шепетівського міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчих ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , подане в рамках кримінального провадження №42022242250000069 від 12 жовтня 2022 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.242, ч.1 ст.241 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку,

встановив:

Слідчий СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором Шепетівської окружної прокуратури ОСОБА_5 , звернулася до суду з клопотанням про проведення обшуку за місцем діяльності ТОВ «Зелений Парк», по вул. Миколи Микитюка, 106, міста Ізяслав Шепетівського району, де знаходиться земельна ділянка за кадастровим номером 6822110100:01:007:0141, площею 7,8825 га, із цільовим призначенням: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, яка перебуває у оренді ТОВ "Зелений парк", код ЄДРПОУ: 37728050, та перебуває у комунальній власності Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ: 04060720.

В обґрунтування клопотання слідчий послалася на те, що на адресу Шепетівської окружної прокуратури Хмельницької області надійшло письмове звернення від ОСОБА_6 із якого вбачається, що ТОВ «Зелений парк», (код ЄДРПОУ: 37728050, види діяльності: виробництво паперу та картону, виробництво паперової маси, виробництво гофрованого паперу та картону, паперової та картонної тари, виробництво паперових виробів господарсько-побутового та санітарно-гігієнічного призначення, виробництво паперових канцелярських виробів, виробництво інших виробів з паперу та картону, оптова торгівля іншими товарами господарського призначення, оптова торгівля відходами та брухтом, неспеціалізована оптова торгівля, вантажний автомобільний транспорт, збирання безпечних відходів), яке здійснює свою діяльність з виробництва паперу та картону по вул. Миколи Микитюка, 106, м. Ізяслав Шепетівського району Хмельницької області , порушує правила охорони вод (водних об`єктів), що спричинило забруднення поверхневих вод (річки Горинь), що створює небезпеку для життя, здоров`я людей чи для довкілля.

Окрім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Зелений парк», здійснює свою діяльність з виробництва паперу та картону на території міста Ізяслав Шепетівського району Хмельницької області, забруднює атмосферне повітря шкідливими речовинами, матеріалами промислового виробництва для життя, здоров`я людей чи для довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, що створює небезпеку для життя, здоров`я людей чи для довкілля, що кваліфікується за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.241 КК України.

Органом досудового розслідування, на підставі ухвали слідчого судді від 26 жовтня 2022 року (справа 688/2986/22, номер провадження №1-кс/688/1998/22), 05 листопада 2022 року проведено обшук на території ТОВ «Зелений парк» код ЄДРПОУ: 37728050, що за адресою: вул. Миколи Микитюка, 106, м. Ізяслав Шепетівського району Хмельницької області.

Відповідно до зазначеного вище обшуку було залучено спеціалістів із Державної екологічної інспекції, в ході чого було обстежено прибережну захисну смугу річки Горинь.

В ході проведення обшуку в ТОВ «Зелений Парк», що за адресою: вул. Миколи Микитюка, 106, м. Ізяслав Шепетівського району Хмельницької області, відібрано 2 проби поверхневих вод річки Горинь та одну пробу стічної води, що відібрана у першому колодязі до внутрішньо-квартальних мереж ТОВ «Зелений парк» для здійснення інструментально-лабораторних вимірювань.

В подальшому відповідно до запиту від 21 жовтня 2022 року, наданого органом досудового розслідування щодо отримання від ТОВ «Зелений Парк» завірених належним чином копій документів, щодо дотримання норм законодавства України «Про охорону атмосферного повітря», «Про оцінку впливу на довкілля», «Про затвердження Інструкції про зміст та порядок складання змісту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві», «Про затвердження Інструкції про загальні вимоги до оформлення документів, у яких обґрунтовується обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для підприємств, установ, організацій, та громадян-підприємців, «Водного кодексу України», окрім того 17 листопада 2022 року було надано запит щодо отримання інших документів, що мають значення для об`єктивного, всебічного досудового розслідування, у сфері діяльності ТОВ «Зелений парк», а саме дотримання вимог законодавства, що зазначені вище.

Однак, надані документи були не в повному обсязі, відповідно до запитів від 21 жовтня 2022 року та 17 листопада 2022 року. Тому, з метою проведення екологічної експертизи виникла необхідність у отриманні порівняльних зразків викидів забруднюючих речовин у повітря.

На даний час, з метою фіксації обставин вчинення кримінального правопорушення, отримання порівняльних зразків викидів забруднюючих речовин та документів, які не були надані відповідно до запитів наданих раніше, виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем діяльності ТОВ «Зелений Парк», по вул. Миколи Микитюка, 106, м. Ізяслав Шепетівського району Хмельницької області, відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 313189712, за вказаною адресою знаходиться земельна ділянка за кадастровим номером 6822110100:01:007:0141, площею 7.8825 га, із цільовим призначенням: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, яке перебуває у оренді ТОВ "Зелений парк", код ЄДРПОУ: 37728050, та перебуває у комунальній власності Ізяславської міської ради Ізяславського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ: 04060720.

Під час проведення обшуку за місцем діяльності ТОВ «Зелений Парк», по вул. Миколи Микитюка, 106, м. Ізяслав Шепетівського району Хмельницької області, планується відшукати порівняльні зразки викидів забруднюючих речовин та документів, а саме оригіналів: підтверджуючі документи виконання обов`язку суб`єкта господарювання щодо здійснення післяпроектного моніторингу (висновок з ОВД № 2019433307-006/1 від 15.08.2019 р.), технологічний регламент експлуатації локальних очисних споруд підприємства (разом з технічними характеристиками), документальне підтвердження (з початку виробництва і до сьогоднішнього дня) використання (застосування) флокулянтів та коагулянтів, шляхом надання документів, що підтверджують їх закупівлю, наявність, використання (акти, накладні, журнали) та технологічний регламент їх застосування, надані суб`єктом господарювання карти по коагулянту Fennofloc C50, флокулянтах Fennopol С 7507, Fennopol К 7458 та комерційні пропозиції по LYCRID N12 + DonauPAC Activis не свідчать про закупівлю, наявність, застосування, фактичне використання, схему водопровідних та каналізаційних мереж підприємства до реконструкції об`єкта, баланс водопостачання та водовідведення підприємства з документами, що підтверджують той чи інший показник (ДБН, технологічний регламент виробництва, технологічні нормативи тощо), обгрунтування потреб у воді з помісячним нормативним розрахунком водокористування і водовідведення, описом та схемою місць забору та скиду зворотних вод, технологічний регламент виробництва паперу, технологічна карта на виробництво 1 тонни продукції та калькуляцію.

Слідчі ОСОБА_3 та ОСОБА_4 в судовому засіданні підтримали клопотання, просили його задовольнити в повному обсязі, посилаючись на мотиви такого.

Прокурор ОСОБА_5 , будучи належним чином повідомленим про час, місце та дату розгляду клопотання, в судове засідання не з`явився.

Вислухавши думку слідчих, перевіривши надані матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку, що в задоволенні клопотання слід відмовити з наступних підстав.

Відповідно п.2 ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про короткий виклад обставин кримінального правопорушення, в зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання.

12 жовтня 2022 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості №42022242250000069 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.242, ч.1 ст.241 КК України, за фактом порушення ТОВ «Зелений парк» правил охорони вод (водних об`єктів), що спричинило забруднення поверхневих вод (річки Горинь), що створює небезпеку для життя, здоров`я людей чи для довкілля.

Як вбачається з клопотання та як зазначили слідчі під час судового засідання, що органом досудового розслідування, на підставі ухвали слідчого судді від 26 жовтня 2022 року, 05 листопада 2022 року проведено обшук на території ТОВ «Зелений парк», до якого було залучено спеціалістів із Державної екологічної інспекції, в ході чого було обстежено прибережну захисну смугу річки Горинь.

Крім того, в ході проведення обшуку в ТОВ «Зелений Парк» було відібрано 2 проби поверхневих вод річки Горинь та одну пробу стічної води, що відібрана у першому колодязі до внутрішньо-квартальних мереж ТОВ «Зелений парк» для здійснення інструментально-лабораторних вимірювань.

Однак, до клопотання про проведення обшуку слідчим не додано жодного доказу того, що на час розгляду клопотання проведено інструментально-лабораторні вимірювання.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч.3 ст. 234 КПК України клопотання про проведення обшуку повинно містити обґрунтування того, що доступ до речей неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей відповідно до ч. 2 ст. 93 цього кодексу або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим кодексом.

Слідчий покликається на те, що станом на час розгляду клопотання є достатні підстави для проведення обшуку за місцем діяльності ТОВ «Зелений Парк», по вул. Миколи Микитюка, 106, міста Ізяслав Шепетівського району, де знаходиться земельна ділянка за кадастровим номером 6822110100:01:007:0141, площею 7,8825 га, яка перебуває у оренді ТОВ "Зелений парк", код ЄДРПОУ: 37728050, та перебуває у комунальній власності Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ: 04060720.

Разом з тим, слідчий суддя вважає, що слідчим не доведено неможливості отримання документів, що мають значення для об`єктивного, всебічного досудового розслідування, у сфері діяльності ТОВ «Зелений парк», у добровільному порядку шляхом витребування речей відповідно до ч. 2 ст. 93 цього кодексу.

Отже, вивчивши матеріали клопотання, не вбачається достатніх підстав для проведення обшуку за місцем діяльності ТОВ «Зелений Парк», по вул. Миколи Микитюка, 106, міста Ізяслав Шепетівського району Хмельницької області.

Відповідно до п. 4 ч.5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Враховуючи те, що слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, що обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення документів, що мають значення для досудового розслідування, слідчий суддя, виходячи з принципів змагальності та диспозитивності кримінального провадження, дійшов висновку, що у задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись ст.ст.7, 22, 26, 234 309 КПК України, слідчий суддя

ухвалив:

В задоволенні клопотання слідчого СВ Шепетівського РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Шепетівської окружної прокуратури ОСОБА_5 , про проведення обшуку за місцем діяльності ТОВ «Зелений Парк», по вул. Миколи Микитюка, 106, міста Ізяслав Шепетівського району Хмельницької області, де знаходиться земельна ділянка за кадастровим номером 6822110100:01:007:0141, площею 7,8825 га, із цільовим призначенням: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості, яка перебуває у оренді ТОВ "Зелений парк", код ЄДРПОУ: 37728050, та перебуває у комунальній власності Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ: 04060720, відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення27.12.2022
Оприлюднено29.01.2024
Номер документу108600281
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —688/2986/22

Ухвала від 25.08.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Огороднік І. В.

Ухвала від 20.02.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Огороднік І. В.

Ухвала від 30.01.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 27.12.2022

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 09.01.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 09.01.2023

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Березюк О. Г.

Ухвала від 26.10.2022

Кримінальне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Огороднік І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні