Постанова
від 27.01.2023 по справі 420/18136/21
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 січня 2023 р.м.ОдесаСправа № 420/18136/21Головуючий в 1 інстанції: Цховребова М.Г.

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Федусика А.Г.,

суддів: Бойка А.В. та Єщенка О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в м.Одесі апеляційну скаргу Чорноморської селищної ради Одеського району Одеської області на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 02 листопада 2022 року по справі за позовом ОСОБА_1 до Чорноморської селищної ради Одеського району Одеської області про визнання недійсним та скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В:

У вересні 2021 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Чорноморської селищної ради Одеського району Одеської області (далі СР), в якому просив:

- визнати недійсним та скасувати рішення відповідача 15 сесії 8-го скликання №203-VIII від 03 серпня 2021 року в частині відмови в переведенні належного позивачу садового будинку, розташованого за адресою АДРЕСА_1 (далі Адреса), в жилий;

- зобов`язати відповідача розглянути питання про переведення садового будинку, належного позивачу, розташованого за адресою в жилий відповідно до вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 року №321 «Про затвердження Порядку переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам у жилі будинки».

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 02 листопада 2022 року позов задоволено.

Не погоджуючись з даним рішенням суду, відповідач подав апеляційну скаргу.

В апеляційній скарзі зазначено, що рішення судом першої інстанції ухвалене з порушенням норм матеріального та процесуального права, у зв`язку з чим апелянт просив його скасувати та ухвалити нове про відмову у задоволенні позову повністю.

Розглянувши матеріали справи, доводи апеляційних скарг, заслухавши суддю-доповідача, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах позовних вимог і доводів апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку про відсутність підстав для її задоволення з огляду на таке.

Судом першої інстанції встановлено, що позивач звернувся до відповідача із заявою від 06.01.2021 року про переведення дачного (садового) будинку у жилий будинок, вхід. № П-2-8/250 (а.с.46), в якій просив перевести дачний або садовий будинок, що належить йому на праві власності відповідно до договору купівлі-продажу ВРМ 097208 від 11.07.2011 року.

Додатками до вказаної заяви позивачем зазначено документи, копії яких на виконання ухвали подано відповідачем до суду (а.с.47-63):

1. Копія документа про право власності на будинок, засвідчена в установленому порядку.

2. Письмова згода співвласників (за наявності) на переведення будинку у житловий.

3. Звіт про проведення технічного огляду будинку.

Рішенням 15 сесії СР VIII скликання від 03 серпня 2021 р. №203-VIII «Про повторний розгляд заяви громадянина України ОСОБА_1 за №П-2-8/250 від 06.01.2021 року» (а.с.8) визначено: на підставі рішення Одеського окружного адміністративного суду справа № 420/6160/21 від 18 червня 2021 року та розглянувши повторно клопотання за №№ П-2-8/250 від 06.01.2021 року про переведення садового будинку у житловий, на території садового товариства «Ветеран ОдВО», яке розташовано на території СР (в межах смт. Чорноморське), враховуючи те, що садовий будинок знаходиться на земельній ділянці з цільовим використанням 01.05 для індивідуального садівництва для ведення садівництва та не передбачена для житлового будівництва, більш того існує діючий державний акт на право постійного користування на весь масив СТ «Ветеран ОдВО», виданий для ведення садівництва, у відповідності до Генерального плану сел. Чорноморське дана територія не передбачена для житлового будівництва, таким чином неможливо розміщувати на даній території житлові будинки, керуючись ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про звернення громадян», Постановою Кабміну № 321 від 29.04.2015 року, Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», Земельним кодексом України, Чорноморська селищна рада вирішила, зокрема:

1.Відмовити громадянину України ОСОБА_1 у переведенні садового будинку у жилий будинок на території Чорноморської селищної ради (в межах смт. Чорноморське) за адресою.

Не погоджуючись з рвказаним ішенням відповідача в частині відмови в переведені належного йому садового будинку в жилий, позивач звернувся до суду із вищенаведеними вимогами.

На доведення обставин, на яких ґрунтуються заперечення проти позовних вимог, та на виконання ухвали суду відповідачем також надано копії (а.с.64-68):

- Державного акту на право постійного користування землею від 1 березня 1999 року, серія ІІ-ОД № 003320, виданого Садівничому товариству «Ветеран ОдВО» (місцезнаходження: Одеська область, Комінтернівський район, с.м.т. Чорноморське) у тому, що зазначеному землекористувачу надається у постійне користування 8.0697 гектарів землі в межах згідно з планом землекористування для ведення колективного садівництва;

- роздруківки з Публічної кадастрової карти України щодо земельної ділянки кадастровий номер: 5122755900:02:002:0093, з інформацією про ділянку, зокрема, тип власності: приватна власність; цільове призначення: А.01.05 - Для індивідуального садівництва для ведення садівництва; площа: 0.12 га.

Вищевказані обставини щодо відмови в переведенні садового будинку у жилий будинок і стали підставою для звернення з даним позовом до суду.

Приймаючи рішення про задоволення позову, суд першої інстанції виходив з того, що на підставі вимог законодавства, які регулюють спірні правовідносини, та встановлених судом обставин, суд дійшов висновку, що позиція відповідача зі спірних питань є помилковою, такою, що не відповідає положенням законодавства України, яке регулює спірні правовідносини, та/або фактичним обставинам справи, з таких підстав.

Суд значив, що законодавством передбачено вичерпний перелік підстав для відмови в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок; переведення дачних і садових будинків в жилі є процедурою, яка передбачає надання садовому будинку статусу житлового за умов відповідності даної споруди будівельним стандартам, що висуваються до житлових домоволодінь; будь-яких вимог до земельних ділянок, на яких розташовані дані будинки, цей Порядок №321 не містить, також не містить будь-яких умов і ЖК УРСР, на виконання ч.1 ст.8-1 якого Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 29 квітня 2015 р. № 321.

Суд звернув увагу відповідача, що відмінність будівельних норм у частині вимог до окремих конструктивних рішень, що застосовуються під час будівництва житлових будинків у порівнянні зі садовими будинками, не позбавляє останніх ознак, притаманних житлу, і не спростовує їхньої придатності для постійного проживання, за умови, що власник садового будинку з власної ініціативи пристосував його для цього, встановивши додаткове обладнання чи комунікації.

Колегія суддів погоджується з вказаними висновками суду першої інстанції і вважає їх такими, що відповідають вимогам статей 2, 6, 8, 9, 73, 74, 75, 76, 77, 78 КАС України, з огляду на таке.

Відповідно до ст.8-1 ЖК УРСР, громадяни відповідно до закону мають право на переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Рішення про переведення дачних і садових будинків у жилі будинки приймається відповідними органами місцевого самоврядування

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. №321 затверджено Порядок переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки (далі Порядок), який визначає механізм переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки. (п.1 Порядку)

Пунктом другим Порядку передбачено, що переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки здійснюється безоплатно органами місцевого самоврядування села, селища, міста, з якими відповідні дачні поселення та садівничі товариства пов`язані адміністративно або територіально.

Відповідно до пункту 3 Порядку для переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок громадянин, який є його власником, або уповноважена ним особа (далі - власник) подає до виконавчого органу сільської (селищної, міської) ради, а у разі, коли в сільській раді виконавчий орган не утворено, - сільському голові (далі - уповноважений орган) заяву за формою згідно з додатком 1, до якої додаються:

копія документа про право власності на дачний чи садовий будинок, засвідчена в установленому порядку (крім випадку, коли право власності на такий будинок зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно);

письмова згода співвласників (за наявності) на переведення такого будинку в жилий;

звіт про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам за формою згідно з додатком 2.

Технічний огляд дачного чи садового будинку проводиться без застосування обладнання для визначення характеристик конструкцій та виконання вишукувальних робіт на підставі укладеного договору суб`єктом господарювання, у якого працює один або більше відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов`язаних із створенням об`єктів архітектури, які пройшли професійну атестацію згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2011 р. № 554 Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов`язаних із створенням об`єктів архітектури (Офіційний вісник України, 2011 р., № 41, ст. 1668).

Згідно з пунктом 4 Порядку за результатами розгляду заяви та доданих до неї документів уповноважений орган протягом місяця з дня їх надходження приймає рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок або про відмову в такому переведенні.

Прийняття рішення про відмову в переведенні дачного чи садового будинку у жилий будинок допускається за наявності хоча б однієї з таких підстав:

неподання документів, зазначених у пункті 3 цього Порядку;

виявлення в поданих документах недостовірних відомостей;

встановлення невідповідності дачного чи садового будинку вимогам державних будівельних норм, що зазначені у розділі I (обов`язковий) результатів технічного огляду звіту про проведення технічного огляду дачного чи садового будинку (додаток 2).

Відповідно до п. 5 Порядку місцева рада у триденний строк з дня прийняття рішення про переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки видає або надсилає власникові рекомендованим листом з описом вкладення рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок із зазначенням його адреси (рішення про відмову в переведенні разом з поданими документами). Рішення про переведення є підставою для використання дачних і садових будинків як житло, зокрема для реєстрації місця проживання.

Так, приймаючи спірне рішення, відповідач посилався на те, що садовий будинок знаходиться на земельній ділянці з цільовим використанням 01.05 для індивідуального садівництва для ведення садівництва, та не передбачена для житлового будівництва; більш того, існує діючий державний акт на право постійного користування на весь масив СТ «Ветеран ОдВО», виданий для ведення садівництва, а у відповідності до Генерального плану сел.Чорноморське дана територія не передбачена для житлового будівництва, таким чином неможливо розміщувати на даній території житлові будинки.

Колегія суддів не погоджується з вказаним обґрунтуванням та зазначає, що вказані посилання, як підстава для відмови, не передбачена діючим законодавством, зокрема, Порядком, при цьому, суд першої інстанції правильно зазначив, що будь-яких вимог до земельних ділянок, на яких розташовані дані будинки, Порядок не містить, також не містить будь-яких умов і ЖК УРСР.

Також, слід наголосити, що справа містить відповідний перелік документів, передбачений для переведення садового будинку в житловий (копія документа про право власності на будинок, звіт про проведення технічного огляду садового будинку з висновком про його відповідність державним будівельним нормам, тощо), і до вказаних документів не було зазначено жодних претензій відповідачем.

Позивач також надав Державний акт на право постійного користування землею від 1 березня 1999 року, серія ІІ-ОД № 003320, виданого Садівничому товариству «Ветеран ОдВО» (місцезнаходження: Одеська область, Комінтернівський район, с.м.т. Чорноморське) у тому, що зазначеному землекористувачу надається у постійне користування 8.0697 гектарів землі в межах згідно з планом землекористування для ведення колективного садівництва; роздруківки з Публічної кадастрової карти України щодо земельної ділянки кадастровий номер: 5122755900:02:002:0093, з інформацією про ділянку, зокрема, тип власності: приватна власність; цільове призначення: А.01.05 - Для індивідуального садівництва для ведення садівництва; площа: 0.12 га.

З огляду на зазначене колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції з приводу того, що позиція відповідача зі спірних питань є помилковою, такою, що не відповідає положенням законодавства України, яке регулює спірні правовідносини, та/або фактичним обставинам справи.

Таким чином, на підставі встановлених в ході судового розгляду обставин, суд першої інстанції правильно дійшов висновку щодо спірних правовідносин.

Доводи апеляційної скарги, яким була дана оцінка в мотивувальній частині рішення, ґрунтуються на суб`єктивній оцінці фактичних обставин справи та доказів. Зазначені доводи не містять посилань на конкретні обставини чи факти або на нові докази, які б давали підстави для скасування рішення суду першої інстанції.

Колегія суддів вважає, що суд першої інстанції порушень матеріального і процесуального права при вирішенні справи не допустив, а наведені в скаргах доводи правильність висновків суду не спростовують. За таких обставин, апеляційна скарга задоволенню не підлягають.

З огляду на залишення рішення суду першої інстанції без змін відповідно до приписів статті 139 КАС України підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 308, 309, 315, 321, 322, 325 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Чорноморської селищної ради Одеського району Одеської області - залишити без задоволення, а рішення Одеського окружного адміністративного суду від 02 листопада 2022 року без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом тридцяти днів у випадках, передбачених підпунктами а), б), в), г) пункту 2 частини 5 статті 328 КАС України.

Головуючий суддя Федусик А.Г.Судді Бойко А.В. Єщенко О.В.

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу108640560
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них

Судовий реєстр по справі —420/18136/21

Ухвала від 18.08.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

Ухвала від 25.05.2023

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

Постанова від 27.01.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 19.01.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Ухвала від 21.11.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Федусик А.Г.

Рішення від 02.11.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

Ухвала від 05.10.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Цховребова М.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні