Рішення
від 21.08.2006 по справі 1/109-20/27
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/109-20/27

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

          

21.08.06                                                                                           Справа№ 1/109-20/27

За позовом: Управління капітального будівництва Львівської міської ради, м.Львів

до відповідача: Приватного підприємства «ВікторіС», м.Львів

Третя особа: Львівська міська рада, м.Львів

про розірвання договору та вчинення дій.

та

За зустрічною позовною заявою: Приватного підприємства «ВікторіС», м.Львів

До відповідача: Управління капітального будівництва Львівської міської ради, м.Львів

Третя особа: Львівська міська рада, м.Львів

про спонукання до виконання умов Угоди про внесення змін та доповнень до угоди.

Суддя  Манюк П.Т.

При секретарі Кравець В.П.

Представники:

від позивача: Рихвицький Р.А. - представник

           від відповідача: Дручек М.С. –представник

                       Дручек В.С. - представник

від 3 особи: Оліярник Р.І. - представник

Зміст ст.22 ГПК України представникам сторін роз'яснено.

Суть спору.

   Розглядається справа за позовом Управління капітального будівництва Львівської міської ради до Приватного підприємства «ВікторіС», з участю 3 особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Львівської міської ради про розірвання угоди від 06.06.1994 року та за зустрічною позовною заявою Приватного підприємства «ВікторіС»до Управління капітального будівництва Львівської міської ради про спонукання до виконання умов Угоди про внесення змін та доповнень до угоди від 06.06.1994 року.

           Розгляд справи відкладався з підстав, викладених у відповідних ухвалах суду.

         За клопотанням сторін строк розгляду справи продовжений в порядку, передбаченому ст. 69 ГПК України.

 Представник Управління капітального будівництва Львівської міської ради в судових засіданнях заявлені позовні вимоги підтримав, вимоги зустрічної позовної заяви заперечив.

             Представники Приватного підприємства «ВікторіС»в судових засідання позовні вимоги заеперчили, вимоги зустрічної позовної заяви підтримали.

         Представник Львівської міської ради в судових засіданнях позовні вимоги Управління капітального будівництва Львівської міської ради підтримав, вимоги зустрічної позовної заяви                  Повний текст рішення підписаний та направлений сторонам 07.09.2006 року.

Розглянувши матеріали справи, суд  встановив наступне:

   17.05.1994 р. Львівською міською адміністрацією прийнято розпорядження № 609 “Про передачу ПП “ВікторіС” дольової участі на будівництво громадського центру в мікрорайоні “Сихів –20”, яким погоджено пропозицію комісії по визначенню об‘єктів незавершеного будівництва про передачу дольової участі ПП „ВікторіС” (відповідач) на будівництво громадського центру № 82 в мікрорайоні Сихів-20 з оплатою 30 % вартості незавершеного будівництва станом на 01.01.1994 р. з розрахунку вартості 1 кв.м. загальної площі еквівалентної 200 дол. США по діючому, на день перерахування, комерційному курсу на р/р УКБ міської адміністрації (правонаступником якого є позивач). Решта суми незавершеного будівництва ПП „ВікторіС” повинно було сплатити на протязі трьох років 1995-1997 р. рівними долями з виплатою Управлінню  капітального будівництва 10% річних за користування наданою пільгою. Після завершення будівництва об‘єкту передачі ПП „ВікторіС” у власність підлягали площі, на які передана дольова участь, без збереження спеціалізації, решта площі до повної виплати підлягали передачі у безплатне користування. Пунктом 5 вказаного розпорядження доручено УКБ міської адміністрації скласти угоду з ПП „ВікторіС” на будівництво громадського центру № 82 в мікрорайоні Сихів-20.  Вказаний громадський центр (корпус № 82 згідно генплану міста) у мікрорайоні “Сихів-20”, розпочатий будівництвом в 1987 році за кошти міського бюджету. У 1994 рокі через відсутність фінансування будівництво було припинено.

Відповідно до вказаного розпорядження, 06.06.1994 року між Управлінням капітального будівництва Львівської міської адміністрації (правонаступником якого є позивач) та ПП “ВікторіС” укладено угоду на будівництво громадського центру (корпус № 82 згідно генплану) у мікрорайоні “Сихів –20”.

Згідно даної угоди, ПП “ВікторіС” зобов”язувалось на протязі 10 днів перерахувати Управлінню капітального будівництва Львівської міської ради  30% вартості незавершеого будівництва, зафіксованого контрольним обміром з розрахунку вартості 1 кв.м. загальної площі еквівалентної 200 дол. США по діючому, на день перерахування, комерційному курсу на р/р УКБ міської адміністрації. Решта суми незавершеного будівництва - рівними долями на протязі трьох років 1995-1997 р. з виплатою 10% річних за користування наданою пільгою на рахунок УКБ. За 10-ть днів до початку будівництва ПП „ВІкторіС” повинно було перерахувати на рахунок УКБ аванс у розмірі 50 % від вартості узгодженого квартального об‘єму робіт для придбання матеріальних ресурсів. Решту суми –по сумі фактично виконаних робіт в квартальному об‘ємі. Крім цього, до зобов‘язань позивача входило забезпечити охорону об‘єкту власними силами після прийняття об‘єкту робочою комісією та виплатити УКБ за виконання обов‘язків замовника 0,61 % від об‘єму фактично виконаної договірної ціни.

Приватне підприємство “ВікторіС” взяті на себе зобов‘язання належним чином не виконало, профінансувавши протягом 1994-1999 років суму, в розмірі еквівалентному 80 351 дол. США, що становить лише 33 % вартості незавершеного будівництва. В подальшому інвестування будівництва громадського центру Приватним підприємством “ВікторіС” було припинено.

З цих мотивів позивач просить розірвати угоду від 06.06.1994 року, укладену 06.06.1994 р. між Управлінням капітального будівництва Львівської міської адміністрації та ПП «ВікторіС», а також зобов‘язати ПП „ВікторіС” повідомити про рахунок, на який можна перерахувати інвестовані ПП „ВікторіС”  у будівництво громадського центру кошти, які повертаються на виконання ухвали Львівської міської ради від 11.01.2005 року № 2026.

У представленому відзиві відповідач позовні вимоги заперечив з підстав, викладених у відзиві та доповненні до відзиву, зокрема з мотивів непідвідомчості спору, а також того, що невиконання умов договору спричинене невиконанням позивачем своїх зобов‘язань, а належне виконання  відповідачем умов договору підтверджене судовими рішеннями. У зустрічний позовній заяві просить суд зобов‘язати Управління капітального будівництва Львівської міської ради виконати рішення господарського суду Львівської області від 26.10.-05.11.2004 року у справі № 1/704-9/352, підписавши Угоду про зміну і доповнення угоди від 6 червня 1994 року на будівництво громадського центру корп. № 82 в м/р Сихів-20, загальною площею 5 488 кв.м. (нова редакція), передати по акту приймання-передачі Об‘єкт – громадський центр № 82 в мікрорайоні Сихів-20 блоків А і Б, затверджену проектно-кошторисну документацію та виконавчу документацію, сплатити штраф у розмірі 1 % від вартості незавершеного будівництва у розмірі 12 020, 92 грн.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази по справі в їх сукупності суд прийшов до наступних висновків.

Відповідно до статті 161 ЦК УРСР, 526 ЦК України, 193 Господарського кодексу України зобов‘язання повинні виконуватися належним чином  і  в установлений строк відповідно до вказівок закону, акту планування,  договору, а при відсутності таких вказівок – відповідно  до вимог,  що звичайно ставляться.

Відповідно до  ст. 610 ЦК України порушенням зобов”язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов”язання.

Як вбачається із представлених позивачем матеріалів, відповідно до угоди від 06.06.1994 року ПП “ВікторіС” зобов”язувалось на протязі 10 днів з дня підписання  даної угоди перерахувати управлінню капітального будівництва Львівської міської ради 30% вартості незавершеного будівництва, а решту суми –рівними долями протягом трьох років.

Як встановлено судом, Приватним підприємством „ВікторіС” взяті на себе зобов‘язання виконані частково, шляхом перерахування протягом 1994-1999 років суми, в розмірі еквівалентному 80 351 дол. США, що становить 33 % вартості незавершеного будівництва.

Доказів виконання зобов‘язання щодо перерахування решти суми, яка відповідно до п.3.1.а угоди підлягала перерахуванню Управлінню капітального будівництва Львівської міської ради, рівними долями протягом трьох років, відповідачем не представлено.

Відсутність фінансування будівництва зі сторони ПП „ВікторіС” спричинило невиконання Управлінням капітального будівництва Львівської міської ради зобов‘язань щодо здійснення будівництва вказаного об‘єкту.  

Відповідно до ст. 651 Цивільного кодексу України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору стороною. Порушення Приватним підприємством „ВікторіС” умов договору щодо нефінсування будівництва об‘єкту суд ввважає істотними, оскільки вказаним порушенням Управління капітального будівництва Львівської міської ради було позбавлене того, на що воно розраховувало при укладенні договору, зокрема можливості здійснювати організацію будівництва об‘єкту незавершеного будівництва, а міський бюджет міста Львова недоотримав кошти від можливої передачі об‘єкта у власність ПП „ВікторіС”.

За таких обставин суд прийшов до висновку про підставність позовних вимог Управління капітального будівництва Львівської міської ради щодо розірвання угоди від 06.06.1994 року, які підлягають до задоволення.

Щодо позовних вимог про зобов‘язання ПП „ВікторіС” повідомити позивача про рахунок, на який можна перерахувати інвестовані ПП „ВікторіС”  у будівництво громадського центру кошти, які повертаються на виконання ухвали Львівської міської ради від 11.01.2005 року № 2026, то провадження у справі підлягає припиненню у зв‘язку з невідповідністю вказаних позовних вимог приписам ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, які визначають підвідомчість спорів.

Щодо зустрічних позовних вимог Приватного підприємства „ВікторіС”, то в частині позовних вимог ПП „ВікторіС”  про зобов‘язання  Управління капітального будівництва Львівської міської ради виконати рішення господарського суду Львівської області від 26.10.-05.11.2004 року у справі № 1/704-9/352 підписавши Угоду про зміну і доповнення угоди від 6 червня 1994 року на будівництво громадського центру корп. № 82 в м/р Сихів-20, загальною площею 5 488 кв.м. (нова редакція),  провадження у справі підлягає припиненню у зв‘язку невідповідністю вказаних позовних вимог приписам ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, оскільки судові рішення підлягають виконанню в порядку, передбаченому Законом України „Про виконавче провадження”.

Щодо зустрічних позовних вимог ПП „ВікторіС”  про зобов‘язання  Управління капітального будівництва Львівської міської ради передати по акту приймання-передачі об‘єкт –громадський центр № 82 в мікрорайоні Сихів-20 - блоки А і Б; затверджену проектно-кошторисну документацію та виконавчу документацію, а також сплатити штраф у розмірі 1 % від вартості незавершеного будівництва у розмірі 12 020, 92 грн., то як вбачається із зустрічної позовної заяви та представлених представниками ПП „ВікторіС” доказів, вказана угода сторонами не підписана, у Управління капітального будівництва Львівської міської ради не виникли вказані зобов‘язання, тому у задоволенні позовних вимог в цій частині слід відмовити. Посилання представників ПП ”ВікторіС” на рішення господарського суду Львівської області від 26.10.-05.11.2004 року у справі № 1/704-9/352 є безпідставними, оскільки із тексту вказаного рішення не випливає, які зобов‘язання виникли в  Управління капітального будівництва.

Враховуючи, що спір виник внаслідок неправомірних дій Приватного підприємства „ВікторіС”, судові витрати покладаються на нього в повному обсязі.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 526, 610, 651  Цивільного кодексу України, ст.ст.43, 49, 82-85 ГПК України, господарський суд,-

В  И  Р  І  Ш  И  В :  

         

     1. Провадження у справі в частині зобов‘язання ПП „ВікторіС” повідомити позивача про рахунок, на який можна перерахувати інвестовані ПП „ВікторіС”  у будівництво громадського центру кошти, які повертаються на виконання ухвали Львівської міської ради від 11.01.2005 року № 2026 та в частині зобов‘язання  Управління капітального будівництва Львівської міської ради виконати рішення господарського суду Львівської області від 26.10.-05.11.2004 року у справі № 1/704-9/352 підписавши Угоду про зміну і доповнення угоди від 6 червня 1994 року на будівництво громадського центру корп. № 82 в м/р Сихів-20, загальною площею 5 488 кв.м. (нова редакція) припинити.

2. Позов задоволити частково.

3. Угоду від 06.06.1994 року про будівництво громадського центру корп. № 82 в м/р Сихів-20, загальною площею 5488 кв.м.укладену між Приватним підприємством “ВікторіС”  та  Управлінням капітального будівництва Львівської міської адміністрації розірвати.

4. Стягнути з Приватного підприємства “ВікторіС” (79066, м.Львів, пр. Червоної Калини, 91, код ЄДРПОУ 20765905) на користь Управління капітального будівництва Львівської міської ради (79044, м.Львів, вул. Горбачевського, 10, код ЄДРПОУ 04056049) 85 грн. Державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

5. Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

6. В задоволенні решти зустрічних  позовних вимог Приватного підприємства “ВікторіС” до Управління капітального будівництва Львівської міської ради про зобов‘язання  Управління капітального будівництва Львівської міської ради передати по акту приймання-передачі об‘єкт –громадський центр № 82 в мікрорайоні Сихів-20 блоків А і Б, затверджену проектно-кошторисну документацію та виконавчу документацію, сплатити штраф у розмірі 1 % від вартості незавершеного будівництва у розмірі 12 020, 92 грн. відмовити повністю.

Суддя                                                                                                       Манюк П.Т.

Дата ухвалення рішення21.08.2006
Оприлюднено27.08.2007
Номер документу108657
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —1/109-20/27

Ухвала від 31.10.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Постанова від 01.11.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 11.10.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 13.08.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Ходаківська І.П.

Ухвала від 06.03.2007

Господарське

Вищий господарський суд України

Савенко Г.В.

Постанова від 25.12.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 27.11.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Ухвала від 21.09.2006

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Краєвська М.В.

Рішення від 21.08.2006

Господарське

Господарський суд Львівської області

Манюк П.Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні