Ухвала
від 27.01.2023 по справі 190/125/23
П'ЯТИХАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 190/125/23

Провадження №2/190/151/23

УХВАЛА

27 січня 2023 року м.П`ятихатки

Суддя П`ятихатського районного суду Дніпропетровської області Кудрявцева Ю.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, третя особа: Перша новомосковська державна нотаріальна контора Державний нотаріус Островерхова Олена Анатоліївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

встановила:

До П`ятихатського районного суду Дніпропетровської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, третя особа: Перша новомосковська державна нотаріальна контора Державний нотаріус Островерхова Олена Анатоліївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.01.2023 року, справу передано на розгляд судді Кудрявцевій Ю.В..

Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в лікарні померла рідна тітка позивачки - ОСОБА_2 , яка до дня смерті проживала в с.Панасівка Новомосковського району Дніпропетровської області, яке відноситься до Перещепинської міської територіальної громади. Після її смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка, площею 6,230 га., в межах згідно планом розташованої на території Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області, яку тітка успадкувала після смерті свого сина ОСОБА_3 , на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 20.07.2012 року. За життя тітка ОСОБА_2 , 10.09.2018 року склала заповіт, згідно якого вона на випадок своєї смерті заповідала позивачу ОСОБА_1 , земельну ділянку, кадастровий номер:1224580500:06:002:0019 площею 6.230 га. Вказаний заповіт посвідчено ОСОБА_4 , начальником відділу надання соціальних та адміністративних послуг ВК Лихівської селищної ради П`ятихатського району Дніпропетровської області.

Позивач вказує, що вона бажає успадкувати вказане спадкове майно по заповіту, однак пропустила шестимісячний строк для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини з поважних причин, а відтак змушена звернутись до суду з позовом про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини.

Підчас вирішенняпитання провідкриття провадженняу справісуддею встановлено,що пред`явленапозовна заявапідлягає залишеннюбез рухувиходячи знаступного.

Так, зі змісту позовної заяви вбачається, що предметом позову є визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, яка складається із нерухомого майна, а саме земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,230 га, кадастровий номер 1224580500:06:002:0019, розташованої на території Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області..

ВССУ у своєму листі N 6-47/0/9-12 від 10.07.2012 (далі лист ВССУ N 6-47/0/9-12) зазначає, що територіальна підсудність визначається колом цивільних справ у спорах, вирішення яких віднесено до повноважень суду першої інстанції (ст. 108-114 ЦПК України).Ст. 109 ЦПК Українивизначає підсудність справ за місцезнаходженням відповідача, аст. 114 ЦПК Україниправила виключної підсудності. Особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до ч. 3ст. 1272 ЦКУ. При розгляді цих справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи щодо спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність в матеріалах справи обґрунтованої постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема, відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не повинен вирішувати питання про визнання за ним права на спадщину. Спадкоємець після визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини має право прийняти спадщину в порядку, встановленомуст. 1269 ЦКУ, звернувшись в нотаріальну контору, після чого вважається, що він прийняв спадщину. Відповідно до ст. 66 ЗУ «Про нотаріат», свідоцтво про право на спадщину видається за місцем відкриття спадщини. На позови спадкоємця про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини поширюються правила виключної підсудності, і вони пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини, якщо такі позови виникають з приводу нерухомого майна.

Відповідно до п. 42 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 01.03.2013 N 3 "Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ" передбачено, що виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна. Згідно з положеннямистатті 181 ЦКдо нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті364,367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті370,372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

З урахуванням викладеного, на позови спадкоємця про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини поширюються правила виключної підсудності і вони пред`являються за місцем знаходження майна або основної його частини, якщо такі позови виникають з приводу нерухомого майна.

Таким чином спір, що виник між сторонами має предметом встановлення наявності поважних причин для пропуску строку для прийняття спадщини та визначення додаткового строку для прийняття спадщини та має виключну підсудність, тобто повинен розглядатись за місцем знаходження нерухомого майна, а саме земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,230 га, кадастровий номер 1224580500:06:002:0019, розташованої на території Лихівської селищної ради Кам`янського району Дніпропетровської області.

При цьому, суд звертає увагу, що позивачем не залучено в якості співвідповідача також і Лихівську селищну раду Кам`янського району Дніпропетровської області на території якої розташовано нерухоме майно, а саме вищевказана земельна ділянка.

ЗгідноКонвенції про захист прав людини і основоположних свобод,Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини", інститут підсудності безпосередньо пов`язаний із забезпеченням права на справедливий судовий розгляд, закріпленого у п. 1 ст. 6 Конвенції, оскільки за його допомогою визначається "належний суд", тобто суд, уповноважений розглядати конкретну справу.

Таким чином, встановлено, що справа за позовом ОСОБА_1 , про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини підсудна П`ятихатському районному суду Дніпропетровської області.

Виходячи з вимог ч. 1ст. 30 ЦПК Українипозови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини. Якщо пов`язані між собою позовні вимоги пред`явлені одночасно щодо декількох об`єктів нерухомого майна, спір розглядається за місцезнаходженням об`єкта, вартість якого є найвищою.

У постанові Верховного Суду від 02 лютого 2022 року у справі N 185/8191/16-ц (провадження N 61-15124св20) зазначено, що "виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають з приводу нерухомого майна. Згідно з положеннямистатті 181 ЦК Українидо нерухомого майна належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Тобто, місцем відкриття спадщини повинно бути за місцезнаходженням нерухомого майна спадкодавця.

Відповідно до вимог п.2 ч. 3ст.175 ЦПК Українипозовна заява повинна містити :повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Позовна заява подана без додержанням вимогст.175, ЦПК України, так як не містить всіх вимог передбачених вимогами даної статті.

Згідно позовної заяви позивачем не надано до матеріалів позовної заяви ніяких підтверджуючих даних про те, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є її рідною тітко, тобто не прослідковується родинний зв`язок, а також не доведено причини пропуску строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог ст.175і177 ЦПК України, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху,в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десять днів з дня отримання ним ухвали.

Керуючись ст. ст. 175,177,185 ЦПК України, суддя, -

постановила :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, третя особа: Перша новомосковська державна нотаріальна контора Державний нотаріус Островерхова Олена Анатоліївна про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, - залишити без руху для усунення виявлених недоліків, про що повідомити позивача, надавши останньому строк в 10 днів з дня отримання позивачем копії ухвали.

Роз`яснити позивачу, що у разі невиконання вказаних вимог у встановлений строк, позовна заява вважатиметься неподаною та підлягатиме поверненню.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.В.Кудрявцева

СудП'ятихатський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено02.02.2023
Номер документу108701253
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —190/125/23

Рішення від 25.04.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Рішення від 25.04.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

Ухвала від 27.01.2023

Цивільне

П'ятихатський районний суд Дніпропетровської області

Кудрявцева Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні