Ухвала
від 01.02.2023 по справі 524/4437/22
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 524/4437/22

Провадження № 2/524/242/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.2023 року суддя Автозаводського районного суду м. Кременчука Предоляк О.С., розглянувши матеріали заяви ОСОБА_1 по цивільній справі за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: ОСОБА_1 , Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Маслова 13/19», про усунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, шляхом зняття з реєстрації та виселення, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Автозаводського районного суду м. Кременчука знаходиться справа за вищевказаним позовом.

Ухвалою суду від 20.12.2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження. Цією ж ухвалою сторонам роз`яснено їх процесуальні права та обов`язки.

Копію вищевказаної ухвалитретя особа ОСОБА_1 отримала 18.01.2023 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

31.01.2023 року до суду надійшла письмова заява третьої особи ОСОБА_1 , у якій, зокрема, просить - повернути квартиру за адресою: АДРЕСА_1 в її власність; виплатити моральну шкоду в сумі 10000 грн.; зняти арешти з квартири поручителя ОСОБА_4 по АДРЕСА_2 та автомобіля, також з 1/2 частини квартири поручителя ОСОБА_3 по АДРЕСА_3 .

Розглянувши письмову заяву третьої особи ОСОБА_1 , суд зазначає наступне.

Відповідно дост. 52 Цивільного процесуального кодексу України, треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін.

Положення статей193і194 ЦПК Українизастосовуються до позовів третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору у справі, у якій відкрито провадження (ст. 195 ЦПК України).

Відповідно до ч.ч. 1,2ст.193ЦПК України відповідачмає правопред`явити зустрічнийпозов устрок дляподання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову.

Відповідно до ч.ч.1,2ст. 194 ЦПК Українизустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред`явлення позову, повинна відповідати вимогам статей175і177цьогоКодексу. До зустрічної позовної заяви, поданої з порушенням вимог, встановлених частиною першою цієї статті, застосовуються положеннястатті 185цього Кодексу.

Вказана заява третьої особи ОСОБА_1 не відповідає вимогам ст. 175,177 ЦПК України.

Зокрема, в порушення вимогст.175 ЦПК України:

- не зазначено повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) відповідача його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти;

- не зазначено ціну позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці;

-не наведенопопереднього (орієнтовного)розрахунку сумисудових витрат,які позивачпоніс іякі очікуєпонести узв`язку ізрозглядом справи;

- не наданопідтвердження про те, що нею не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до п.п. 4,5 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити:

- зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них;

- виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

ОСОБА_1 в порушення вищевказаних норм не конкретизований зміст позовних вимог у відповідності до способів захисту встановлених ст. 16 ЦК України щодо повернення квартири, не зазначено з кого саме підлягає стягненню моральна шкода у розмірі 10000 грн., а також не обґрунтовано її розмір, не зазначено модель, марку, рік випуску та номер кузову (шасі) автомобіля з якого просить зняти арешт.

Крім того, заявник просить зняти арешт з квартир та автомобіля, які належать іншій особі - ОСОБА_4 , проте до заяви не долучено жодних документів на підтвердження повноважень Кривонос В.В. здійснювати представництво в судах від імені ОСОБА_4 з правом підпису позовної заяви та звернення з позовною заявою до суду від імені ОСОБА_4 .

Відповідно до ч.4ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідност. 4 Закону України «Про судовий збір»розмір ставки судового збору із позовних заяв немайнового характеру становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розмір ставки судового збору із позовних заяв майнового характеру становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч. 3ст. 6 Закону України "Про судовий збір"за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Відповідно до п. п. 2, 9, 10 ч. 1 ст.176 ЦПК України ціна позову визначається: у позовах про визнання права власності вартістю майна, а у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Документом, який підтверджує вартість майна та підтверджує виконані процедури з оцінки майна суб`єктом оціночної діяльності суб`єктом господарювання відповідно до договору є звіт про оцінку майна (ст. 12 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні»), висновок про вартість майна є його невід`ємною частиною.

Разом з тим, у позовній заяві не зазначено ціну позову, до заяви не надано жодного документу в підтвердження вартості майна, щодо якого заявлено вимоги про визнання права власності та не сплачено судовий збір за позовні вимоги майнового характеру відповідно до ціни позову.

Як вбачається з тексту заяви, ОСОБА_1 , крім вимог майнового характеру про повернення квартириза адресою: АДРЕСА_1 в їївласність тавідшкодування моральноїшкоди урозмірі 10000грн. заявлено три вимоги немайнового характеру - про зняття арешту з квартири за адресою: АДРЕСА_2 , зняття арешту з автомобіля, зняття арешту з 1/2 частини квартири за адресою: АДРЕСА_3 ., проте судовий збір не сплачено.

Отже, ОСОБА_1 необхідно сплатити судовий збір за три вимоги немайнового характеру у розмірі 3220,80 грн.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Тому, з урахуванням викладеного ОСОБА_1 необхідно зазначити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) відповідача його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); конкретизувати зміст позовних вимог, зазначивши щодо кожної вимоги відповідача по справі; надати докази, що підтверджують викладені у заяві обставини; навести попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; надати підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав; зазначити ціну позову; вартість майна, щодо якого заявлено вимоги про його поділ в натурі, надати докази в обґрунтування цієї вартості та сплатити відповідно до вартості майна судовий збір у розмірі 1 відсотку ціни позову, сплатити судовий збір за три вимоги немайнового характеру у розмірі 3220,80 грн.

За таких обставин, заява повинна бути залишена без руху для усунення названих недоліків.

Роз`яснити ОСОБА_1 , що для набуття процесуального статусу третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору їй необхідно виконати вищевказані вимоги, а у випадку невиконання вимог суду у встановлений строк, позовна заява буде вважатися неподаною та буде повернута.

Керуючись ст.ст.175, 177, 193-195,185 ЦПК України,

П О С Т А Н О В И В:

Дійсну заяву ОСОБА_1 - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків тривалістю 5 днів з дня отримання даної ухвали, попередивши, що у супротивному випадку заява буде визнана неподаною та повернута.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Предоляк

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108715869
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, шляхом зняття з реєстрації та виселення

Судовий реєстр по справі —524/4437/22

Постанова від 07.09.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Постанова від 07.09.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 03.08.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Ухвала від 29.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Одринська Т. В.

Рішення від 28.03.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Рішення від 28.03.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Предоляк О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні