Ухвала
від 31.01.2023 по справі 214/5238/22
САКСАГАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 214/5238/22

2/214/541/23

У Х В А Л А

щодо розгляду клопотання про проведення судового засідання

в режимі відеоконференції

31 січня 2023 року м. Кривий Ріг

Суддя Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області Ткаченко А.В., розглянувши клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Белікова Вадима Ігоровича про проведення судового засідання в режимі відеоконференції по цивільній справі №214/5238/22 за позовною заявою ОСОБА_1 до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Корабельний районний відділ державної виконавчої служби у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Регіональний сервісний центр МВС у Херсонській області, про зняття арешту, визнання права власності на транспортний засіб, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою шляхом направлення поштовою кореспонденцією 24 вересня 2022 року (надійшла до суду 06 жовтня 2022 року), в якій просить суд: визнати за ним право власності на транспортний засіб марки MERCEDES-BWNZ, модель S550, седан-В, 2007 року випуску, колір чорний, номер кузова НОМЕР_1 ; зняти арешт із вказаного транспортного засобу, накладений Корабельним районним відділом державної виконавчої служби у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса); вирішити питання розподілу судових витрат.

Ухвалою суду від 12 грудня 2022 року позовну заяву прийнято до розгляду з відкриттям загального позовного провадження та початком підготовчого провадження у справі. Проведення підготовчого судового засідання у справі призначено на 13.15 год. 23 грудня 2022 року (а.с.54).

27січня 2023 року на електронну пошту суду надійшло клопотання представника позивача ОСОБА_4 адвоката Белікова В.І., підписане КЕП та датоване 25 січня 2023 року, про його участь в судовому засіданні, призначеному на 10.30 год. 31 січня 2023 року, та інших судових засідань у справі, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, через Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська. Доцільність участі в судовому засіданні дистанційно мотивував дальністю його перебування від Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, який розглядається дана справа. Вказані обставини виключають можливість його прибуття в судове засідання.

Клопотання представника позивача про проведення судового засідання в режимі відеоконференції суд вважає за можливе розглянути без участі сторін в письмовому порядку.

Суд, дослідивши вимоги клопотання, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч.1-3 ст.212 ЦПК України (з урахуванням змін і доповнень), учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-комунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Відповідно до ч.5 ст.212 ЦПК України, ризики технічної неможливості участі в відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Враховуючи необхідність забезпечення права на доступ до правосуддя, рівність учасників процесу перед законом і судом, з метою забезпечення своєчасного розгляду цивільної справи, суд вважає за необхідне клопотання представника позивача задовольнити та проводити судові засідання по справі за його участю дистанційно, в режимі відеоконференції, через Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська, з урахуванням наявності технічних можливостей у судах.

Разом з тим суд вважає за необхідне звернути увагу представника позивача, що в період дії воєнного стану, з огляду на уникнення учасниками справи особистої участі в судових засіданнях та переважну участь дистанційно, в режимі відеоконференції, технічні можливості проведення відеоконференцій між судами є обмеженими. Крім того, з огляду на проблеми з електропостачанням по території всієї України та складну поточну ситуацію в енергосистемі в результаті воєнних дій та масованих обстрілів, постійні стабілізаційні та екстрені відключення електропостачання у Дніпропетровській області, у тому числі поза графіком, суд з об`єктивних причин позбавлений можливості спланувати проведення судового засідання в режимі відеоконференції між судами. При цьому представник позивача вправі заявити у встановленому процесуальним законом порядку клопотання про його участь в судовому засіданні через сервіс відеоконференцзв`язкуЄСІТС в системі EasyCon з використанням власних технічних пристроїв, можливість забезпечення чого за вказаних вище обставин є більш реальною. Також представник позивача не позбавлений права направити письмові пояснення, в яких викласти свою правову позицію, разом з клопотанням про розгляд справи за його відсутності.

Керуючись ст.ст.212, 260 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Белікова Вадима Ігоровича про проведення судових засідань в режимі відеоконференції по цивільній справі №214/5238/22 задовольнити.

Розгляд цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Корабельний районний відділ державної виконавчої служби у місті Херсоні Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), Регіональний сервісний центр МВС у Херсонській області, про зняття арешту, визнання права власності на транспортний засіб здійснювати дистанційно, в режимі відеоконференції за участю представника позивача ОСОБА_1 адвоката Белікова Вадима Ігоровича.

Доручити Індустріальному районномусуду м.Дніпропетровська забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції в приміщенні цього суду об 11.00год.06березня 2023року та наступних судових засідань (за необхідності) за участю представника ОСОБА_1 адвоката Белікова Вадима Ігоровича, із перевіркою його явки до суду, встановленням особи та перевіркою повноважень як представника.

Копію ухвали надіслати Індустріальному районномусуду м.Дніпропетровська для організації її виконання, та адвокатові Белікову Вадимові Ігоровичу, який братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції для відома.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвалу складено та підписано 31 січня 2023 року.

Суддя А.В. Ткаченко

Дата ухвалення рішення31.01.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108731532
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання

Судовий реєстр по справі —214/5238/22

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Корчиста О. І.

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Рішення від 17.10.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Ухвала від 04.04.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Ухвала від 12.12.2022

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

Ухвала від 22.11.2022

Цивільне

Саксаганський районний суд м.Кривого Рогу

Ткаченко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні