Ухвала
від 01.02.2023 по справі 676/2097/22
КАМ'ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 676/2097/22

Номер провадження 2-п/676/2/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2023 року м. Кам`янець-Подільський

Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючої судді Шевцової Л.М.

з участю секретаря судового засідання Сопрун С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Кам`янець-Подільському заяву Фермерського господарства «Михайлівські землі» про перегляд заочного рішення по справі № 676/2097/22 за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Михайлівські землі», про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, -

В С Т А Н О В И В :

16.01.2023 року Голова Фермерського господарства «Михайлівські землі» М.Кошоватий, подав заяву про перегляд заочного рішення від 25.10.2022 року по справі № 676/2097/22 за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Михайлівські землі», про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.

Обґрунтовуючи підставидля переглядузаочного рішення,відповідач вказує,що зданим рішеннямкатегорично непогоджується,оскільки вказує,що рішенняотримав вЄдиному державномуреєстрі судовихрішень 23.11.2022року.Ознайомившись ізним детально,вважає,що суд поверхневодослідив обставини провідсутність укладеннядоговору орендиміж ФГ«Михайлівські землі»та позивачкою ОСОБА_1 .

Згідно матеріалів справи вбачається, що голова Фермерського Господарства «Михайлівські землі», був повідомленний про розгляд справи на 05.09.2022 року, на 18.10.2022 року він відмовлявся отримувати судові повістки. В судове засідання, яке було призначено на 25.10.2022 року голова ФГ «Михайлівські землі»,не з`явився та відмовився від вручення судової повістки, що підтверджується в матеріалах справи, конвертом,який повернувся до суду 31.10.2022 року, причиною повернення вказано: за письмовою відмовою одержувача. Також з заяви вбачається, що його повідомляли про судове засідання в телефонному режимі та просили принести оригінал договору оренди між ФГ «Михайлівські землі» та ОСОБА_1 ,про що він повідомив, що не може з`явитися у судове засідання.

Крім того, ФГ «Михайлівські землі» було направлено поштовою кореспонденцією заочне рішення від 25.10.2022 року, але конверт повернуто по суду 08.11.2022 року, причиною повернення вказано: адресат відмовився від отримання.

Частино 3ст. 287 ЦПК Українивстановлює, що у результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою: 1) залишити заяву без задоволення; 2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду за правилами загального чи спрощеного позовного провадження.

Заочний розгляд судом цивільної справи відповідно дост. 280 ЦПК Українидопускається у тому разі, коли відповідач або всі відповідачі у справі, якщо їх було кілька, повідомлені належним чином про час і місце судового розгляду, не з`явилися в судове засідання при відсутності в ньому їх представників і від них не надійшло повідомлення про причини неявки чи зазначені ними причини визнані неповажними і проти такого розгляду справи не заперечує позивач та ним не було змінено предмета або підстави позову чи розміру позовних вимог.

Згідно п. 3 ч. 2ст. 285 ЦПК України, у заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це.

Так, поважними причинами неявки можуть бути хвороба, тривале відрядження, інші обставини, що об`єктивно перешкоджають явці до судового засідання, які, безумовно, повинні бути підтверджені документально відповідними доказами, тобто, повинні додаватися до заяви про перегляд заочного рішення. Крім того, відповідач має подати документи, що свідчать про неможливість повідомити суд про причини неявки у судове засідання.

Водночас, з`ясування причин неявки не може бути підставою для скасування заочного рішення. Для цього відповідач має вказати докази, які мають значення для справи, та можуть привести до ухвалення рішення, протилежного заочному повністю або частково, або до його зміни. Тобто, якщо б ці докази були відомі суду при розгляді справи, то у справі було б ухвалено інше рішення.

В судове засідання сторони не з`явились, про день та час розгляду справи повідомлялися своєчасно, належним чином.

Голова ФГ «Михайлівські землі», надіслав суду заяву про розгляд справи у його відсутності, рішення суду від 25.10.2022 року по даній справі просить скасувати.

Представник позивачки ОСОБА_1 - ОСОБА_2 , подав заяву про розгляд справи без участі позивачки та її представника, по даній справі просить заяву залишити без задоволення.

Суд розглядає справу у відсутності сторін. Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до

ч. 2 ст. 247 ЦПК України.

Дослідивши заяву про перегляд заочного рішення, матеріали справи, суд приходить до висновку, що відповідач був належним чином повідомлений про розгляд справи в суді, в заяві відсутні посилання на будь-які докази, які мають істотне значення для справи, які не були досліджені судом при винесенні заочного рішення.

Таким чином, оскільки підставами скасування заочного рішення є поважність неявки в судове засідання відповідача та наявність істотних доказів у справі в обґрунтування заперечень проти вимог позивача, за відсутності зазначених обставин у сукупності, суд не має законних підстав для скасування заочного рішення, отже, у задоволенні заяви про перегляд заочного рішення відповідача слід відмовити.

Окрім того згідно ч.2 ч.3 ст.284 ЦПК України заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи,якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення,має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд- якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Представник відповідача відмовився отримати заочне рішення суду,яке було їм направлено,про що свідчить відмітка на поштовому відправленні,а тому вони пропустили строк звернення до суду із заявою про перегляд заочного рішення.

А тому заяву відповідача про перегляд заочного рішення слід залишити без задоволення.

Відповідно до ч.4ст.287 ЦПК Україниу разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом.

Керуючись ст.ст.284-288 ЦПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Заяву відповідача - Фермерського господарства «Михайлівські землі» про перегляд заочного рішенняКам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької областівід 25 жовтня 2022 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Михайлівські землі», про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, - залишити без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена в загальному порядку, встановленому ст.354 ЦПК України.

Суддя Кам`янець-Подільського

міськрайонного суду Шевцова Л.М

СудКам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108733254
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —676/2097/22

Повістка від 27.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Постанова від 23.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Постанова від 23.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні