Повістка
від 27.04.2023 по справі 676/2097/22
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(додаткова)

27 квітня 2023 року

м. Хмельницький

Справа № 676/2097/22

Провадження № 22-з/4820/59/23

Хмельницький апеляційний суд у складі

колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Янчук Т.О. (суддя-доповідач),

Грох Л.М., Ярмолюка О.І.,

розглянувши у порядку спрощеного провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про стягнення понесених судових витрат у справі за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Михайлівські землі» про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою,

в с т а н о в и в :

У травні 2022 року ОСОБА_1 звернулася в суд із позовом до ФГ «Михайлівські землі», в якому просила усунути перешкоди ОСОБА_1 у користуванні належною їй земельною ділянкою площею 1,0000 га з кадастровим номером 6822489500:06:005:0001 шляхом витребування її з незаконного володіння ФГ «Михайлівські землі», скасувати державну реєстрацію іншого речового права (права оренди) щодо земельної ділянки площею 1,0000 га з кадастровим номером 6822489500:06:005:0001, що зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, з одночасним припиненням права оренди ФГ «Михайлівські землі» на земельну ділянку площею 1,0000 га з кадастровим номером 6822489500:06:005:0001, а також стягнути судові витрати.

Заочним рішенням Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 25 жовтня 2022 року позов задоволено: усунуто перешкоди ОСОБА_1 у користуванні належною їй земельною ділянкою площею 1,0000 га з кадастровим номером 6822489500:06:005:0001 шляхом витребування її з незаконного володіння ФГ «Михайлівські землі»; скасовано державну реєстрацію іншого речового права (права оренди) щодо земельної ділянки площею 1,0000 га з кадастровим номером 6822489500:06:005:0001, що зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, з одночасним припиненням права оренди ФГ «Михайлівські землі» на земельну ділянку площею 1,0000 га з кадастровим номером 6822489500:06:005:0001; стягнуто з ФГ «Михайлівські землі» на користь ОСОБА_1 витрати по оплаті судового збору в розмірі 1984,80 грн. та 15000 грн. витрат на правничу допомогу.

Постановою Хмельницького апеляційного суду від 23 березня 2023 року апеляційну скаргу Фермерського господарства «Михайлівські землі» залишено без задоволення. Заочне рішення Кам`янець-Подільського міськрайонного суду Хмельницької області від 25 жовтня 2022 року залишено без змін.

30 березня 2023 року Рудик В.М. звернувся до суду із заявою про стягнення понесених судових витрат у справі, оскільки під час розгляду справи в суді апеляційної інстанції представником позивача було заявлено клопотання про розподіл судових витрат після ухвалення апеляційним судом судового рішення.

Зазначені судові витрати підтверджено доданими до заяви доказами, а саме: рахунком-фактурою №2 від 23.03.2023 року на суму 6000 грн., актом №2 про надання послуг за договором від 23.03.2023 року,

Ознайомившись з матеріалами справи, апеляційний суд приходить до висновку про задоволення заяви з таких підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

У п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України передбачено, що витрати на професійну правничу допомогу відносяться до витрат, пов`язаних з розглядом справи.

За нормами частини 8 статті 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Статтею 60 ЦПК України встановлено, що представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Згідно зі ст.15 ЦПК України представництво у суді як вид правничої допомоги здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

У відповідності до статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокатська діяльність - це незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту.

Договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Частинами 1,2 статті 137 ЦПК України передбачено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Із матеріалів справи вбачається, що на підставі договору про надання правової (професійної правничої) допомоги від 05.04.2022 року №01-22/фо, укладеного між ОСОБА_1 та Адвокатським об`єднанням «Юридична компанія «Рудик та партнери» (а.с. 11), адвокат Рудик В.М. надавав ОСОБА_1 професійну правничу допомогу у справі. За умовами цього договору сторони визначили гонорар адвоката у розмірі 1500 грн. за одну годину роботи (пункт 4.1). Клієнт сплачує виконавцеві гонорар на підставі рахунку-фактури за результатами надання виконавцем професійної правничої допомоги клієнту протягом 30 днів з моменту підписання сторонами акту приймання-передачі наданих послуг за договором (пункт 4.2).

На підтвердження витрат на правничу допомогу представником ОСОБА_1 до заяви про ухвалення додаткового рішення надано: рахунок-фактуру №2 від 23.03.2023 року на суму 6000 грн., акт №2 про надання послуг за договором від 23.03.2023 року.

Згідно Акта №2 про надання правової допомоги за договором вбачається, що АО «ЮК «Рудик та партнери» надано ОСОБА_1 юридичні послуги у цивільній справі №676/2097/22, а саме: підготовка відзиву на апеляційну скаргу 2 год. - 4500 грн., підготовка до судового засідання та безпосередня участь у судовому засіданні 23.03.2023 року 1 год. - 1500 грн.

23 березня 2023року Адвокатське об`єднання «Рудик та партнери» склало рахунок-фактуру №2 на оплату ОСОБА_1 6000 грн. за надання правової допомоги.

Частинами 3-5 ст.137 ЦПК України передбачено, що для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на правничу допомогу, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення неспівмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами, що вказано у ч. 6 ст. 137 ЦПК України.

Суд вправі зменшувати розмір витрат на правову допомогу, в разі заявлення іншою стороною клопотання про їх не співмірність.

Представником відповідача ФГ «Михайлівські землі» клопотання про зменшення судових витрат на професійну правничу допомогу до суду апеляційної інстанції не подавалося.

Із матеріалів справи вбачається, що адвокатом Рудиком В.М. подано до апеляційного суду в інтересах ОСОБА_1 відзив на апеляційну скаргу, також 23 березня 2023 року Рудик В.М. приймав участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Апеляційний суд, з урахуванням наведених норм права, конкретних обставин справи, вважає що розмір понесених позивачем у даній справі судових витрат на професійну правничу допомогу у суді апеляційної інстанції в розмірі 6000 грн. документально обґрунтований, доведений та відповідає критерію розумної необхідності таких витрат, а отже такі витрати підлягають стягненню із відповідача на користь позивача.

Керуючись ст.ст. 141, 270, 389, 390 ЦПК України, апеляційний суд,-

п о с т а н о в и в:

Заяву ОСОБА_1 про стягнення понесених судових витрат у справі №676/2097/22 задовольнити.

Стягнути з Фермерського господарства «Михайлівські землі» на користь ОСОБА_1 витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 6000 грн.

Додаткова постанова набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена в касаційному порядку протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Судді: Т.О. Янчук

Л.М. Грох

О.І. Ярмолюк

СудХмельницький апеляційний суд
Дата ухвалення рішення27.04.2023
Оприлюднено01.05.2023
Номер документу110512760
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —676/2097/22

Повістка від 27.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 03.04.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Постанова від 23.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Постанова від 23.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 21.02.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 20.02.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Янчук Т. О.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Кам'янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області

Шевцова Л. М.

Ухвала від 05.01.2023

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Талалай О. І.

Ухвала від 22.12.2022

Цивільне

Хмельницький апеляційний суд

Гринчук Р. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні