Рішення
від 01.02.2023 по справі 479/863/22
КРИВООЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

479/863/22

2/479/49/23

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

(заочне)

01 лютого 2023 року смт.Криве Озеро

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

В складі: головуючої судді Репушевської О.В.;

за участі: секретаря судового засідання Шумської Т.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження, цивільну справу №479/863/22 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Любашівський відділдержавної виконавчоїслужби уПодільському районіОдеської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса) про зміну способу стягнення аліментів та зменшення розміру аліментів,

у ч а с н и к и с п р а в и :

позивач ОСОБА_1 ,

представник позивача адвокат Архипова К.Г.

відповідач : ОСОБА_2 ,

третя особа: Любашівський відділ державної виконавчої служби у

Подільському районі Одеської області Південного

міжрегіонального управління Міністерства юстиції

(м. Одеса)

в с т а н о в и в :

Позивач в особі представника - адвоката Архипової К.Г. звернувся до суду з позовними вимогами до відповідача про зміну способу стягнення аліментів та зменшення розміру аліментів, зазначаючи, що 30 листопада 2021 року Кривоозерським районним судом Миколаївської області ухвалене рішення про стягнення аліментів на повнолітнього непрацездатного сина ОСОБА_3 у розмірі 5000грн., щомісячно, на весь період непрацездатності. Станом на 23 листопада 2022 позивач не має змоги виконувати рішення в повному обсязі, в результаті чого утворилася заборгованість з виплати аліментів, яка станом на 01 серпня 2022 року становить - 58709,68грн. Позивач визнає свій обов`язок щодо сплати аліментів, однак на даний час суттєво змінилися обставини його життя, в звязку з чим він змушений звертатися до суду з даним позовом.

Від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи у її відсутність, позовні вимоги підтримує, просить їх задовольнити, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Відповідач в судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце судового розгляду повідомлена належним чином. Причини неявки суду не повідомила, відзив не надала, тому суд, у відповідності до ст.280 ЦПК України, ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів.

Представник третьої особи Любашівського відділудержавної виконавчоїслужби уПодільському районіОдеської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса) в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Судом встановлено, що на підставі виконавчого листа №479/693/21 Кривоозерського районного суду від 30 листопада 2021, відкрито виконавче провадження про стягнення з ОСОБА_1 аліментів на утримання непрацездатного сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі 5000 грн., щомісячно, починаючи з 09 серпня 2021 року на весь період непрацездатності. (а.с.12-13).

Згідно розрахунку заборгованості зі сплати аліментів, виданого державним виконавцем Любашівського відділу державної виконавчої служби у Подільському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), встановлено що сума заборгованості по аліментах гр. ОСОБА_1 станом на 01 серпня 2022 року становить - 58 709,68 грн. (а.с.14,19).

Позивач являється пенсіонером, даний факт підтверджується пенсійним посвідченням № НОМЕР_1 серії НОМЕР_2 , виданий Пенсійним фондом України 31 жовтня 2018 року (а.с.15).

Відповідно до довідки про доходи №2750 5411 9177 9712, виданої Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області встановлено, що ОСОБА_1 перебуває на обліку в Кривоозерському об`єднаному управлінні ПФУ в Миколаївській області та отримує пенсію за віком, середній розмір пенсії за віком становить - 2300грн., щомісячно (а.с.16).

Відповідно до положень ч.1 ст.192 СК України, розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них.

Пунктом 23постанови Пленуму Верховного суду України від 15 травня 2006 року №3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" роз`яснено, що розмір аліментів, визначений судовим рішенням або за домовленістю між батьками, суд може змінити за позовом платника або одержувача аліментів у зв`язку зі зміною матеріального чи сімейного стану, погіршення чи поліпшення здоров`я когось із них. У новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

Верховний Суд України в постанові від 05 лютого 2014 року в справі №6-143цс13 дійшов висновку, що з огляду на відсутність імперативної заборони змінювати розмір аліментів шляхом зміни способу їх присудження, за положеннями ст.192 СК України, зміна розміру аліментів може мати під собою й зміну способу їх присудження (зміна розміру аліментів, стягнутих за рішенням суду у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини на розмір аліментів у певній твердій грошовій сумі та навпаки). При розгляді позовів, заявлених з зазначених підстав, застосуванню підлягає не тільки ст.192 СК України, але й низка інших норм, присвячених обов`язку батьків утримувати своїх дітей (ст.182 "Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів", ст.183 "Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини", ст.184 "Визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі").

Враховуючи положення ст.ст.181, 192 СК України, розмір аліментів, визначений рішенням суду, не вважається незмінним. Отже, погіршення матеріального становища батька може бути підставою для його вимоги про зменшення розміру аліментів.

Згідно положень ст.182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: 1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини; 2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; 3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; 3.1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних правна результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; 3.2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; 4) інші обставини, що мають істотне значення.

З аналізу даних правових норм вбачається, що при вирішенні питання про зменшення розміру аліментів, слід з`ясовувати чи змінилося матеріальне становище, сімейний стан та стан здоров`я сторін, і що ця зміна впливає на змогу сплачувати аліменти у вже визначеному розмірі.

Особа, яка сплачує аліменти - платник аліментів, вправі звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів на дитину у тих випадках, коли погіршилося його матеріальне становище, сімейний стан чи стан його здоров`я або ж покращилося матеріальне становище, сімейний стан чи стан здоров`я одержувача аліментів.

Якщо суд встановить, що матеріальне становище платника аліментів, не дозволяє йому утримувати дитину, він може зменшити розмір аліментів (частку заробітку (доходу), яка буде стягуватися як аліменти на дитину), що підлягає стягненню з платника аліментів.

Відповідно до ч.2 ст.182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину, який не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

На підставі викладеного, з урахуванням наведених обставин та інтересів сторін, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, а розмір стягнутих з нього аліментів підлягає зменшенню та зміни способу стягнення з 5000 грн. до 1/2 частки від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, на весь період непрацездатності сина, 1983 року народження.

Згідно положень п.23 Постанови Пленуму ВСУ від 15 травня 2006 року №3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів", у випадку зміни розміру аліментів у новому розмірі аліменти сплачуються з дня набрання рішенням законної сили.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 13, 77, 81, 89, 141, 263, 264, 265, 280-282, 430 ЦПК України, на підставі ст.ст.181, 182, 192 СК України, суд,-

п о с т а н о в и в :

Позовнівимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Любашівський відділдержавної виконавчоїслужби уПодільському районіОдеської областіПівденного міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Одеса) про зміну способу стягнення аліментів та зменшення розміру аліментів, - задовольнити.

Змінити розмір аліментів, які стягуються з ОСОБА_1 на підставі виконавчого листа Кривоозерського районного суду Миколаївської області від 30 листопада 2021 року, та стягувати з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (РНОКПП: НОМЕР_1 , місце реєстрації АДРЕСА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , в розмірі 1/2 частки від усіх видів заробітку (доходу), щомісячно, на весь період непрацездатності ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнення аліментівв новому розмірі розпочатиз часу набрання рішенням законної сили.

З часу набрання рішенням законної сили, припинити стягнення аліментів по виконавчому листу №479/693/21, 2/479/377/21.

Заочне рішення суду набирає законної сили в порядку передбаченомуст.ст.273,289 ЦПК України.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку. Апеляційна скарга на заочне рішення може бути подана до Миколаївського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом вказаних строків не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення01.02.2023
Оприлюднено03.02.2023
Номер документу108735931
СудочинствоЦивільне
Сутьзміну способу стягнення аліментів та зменшення розміру аліментів, у ч а с н и к и с п р а в и : позивач ОСОБА_1 , представник позивача адвокат Архипова К.Г. відповідач : ОСОБА_2 ,

Судовий реєстр по справі —479/863/22

Постанова від 23.05.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 22.05.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 04.05.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Ямкова О. О.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 20.03.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Рішення від 01.02.2023

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

Ухвала від 29.11.2022

Цивільне

Кривоозерський районний суд Миколаївської області

Репушевська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні