Рішення
від 03.02.2023 по справі 536/896/22
АВТОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Справа № 536/896/22

Провадження № 2/524/351/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.02.2023 Автозаводський районний суд м. Кременчука в складі:

головуючого судді Гончаренка О.В.,

секретар судового засідання Топчій Т.С.,

учасники справи:

позивач товариство з обмеженою відповідальністю «Кременчукгаз-постачання»,

відповідач ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін в залі судових засідань Автозаводського районного суду м. Кременчука цивільну справу за позовом товариства з обмеженою відповідальною «Кременчукгаз-постачання» до ОСОБА_1 про стягнення боргу,

встановив:

29.07.2022 ТОВ «Кременчукгаз-постачання» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення боргу.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на те, що відповідач є споживачем послуг з газопостачання за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_1 . Відповідач ухиляється від оплати за користування природним газом, внаслідок чого має заборгованість сумі 39986 грн 96 коп. ТОВ «Кременчукгаз-постачання» просить суд стягнути з відповідача борг за спожитий природний газ в сумі 39986 грн 96 коп., 3 % річних від простроченої суми у розмірі 914 грн 87 коп. та індекс інфляції у розмірі 2318 грн 99 коп.

Ухвалою судді Кременчуцького районного суду Полтавської області від 30.08.2022 справу передано за територіальною підсудністю до Автозаводського районного суду м. Кременчука.

Ухвалою судді Автозаводського районного суду м. Кременчука від 29.09.2022 справу прийнято до провадження та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін.

Представник позивача в судове засідання не прибув, надав до суду заяву про розгляд справи без його участі, в якій позов підтримав.

Відповідач, належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи в судове засідання не прибув, причини своєї неявки суду не повідомив, відзив на позов не надав.

Ураховуючи те, що представник позивача не заперечував проти ухвалення заочного рішення, суд ухвалив провести заочний розгляд справи на підставі ст.ст. 280-281 ЦПК України.

За ч. 8 ст. 178 ЦПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК Україниу зв`язку із неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з такого.

Суд встановив, що ОСОБА_1 є споживачем послуг ТОВ «Кременчукгаз-постачання» зі споживання природного газу за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_1 .

ТОВ «Кременчукгаз-постачання» відповідно до Постанови НКРЕКП № 1685 від 04.06.2015 року отримало ліцензію АЕ № 299046 на постачання природного газу за регульованим тарифом на ліцензійній території ПрАТ «Кременчукгаз» (м. Кременчук, м. Горішні Плавні, Кременчуцький та Семенівський р-ни) та ПрАТ «Гадячгаз» (м. Гадяч, Гадяцький р-н), в свою чергу, 01 липня 2015 року Постановою НКРЕКП № 1678 від 04.06.2015 року анульовано ліцензію ПАТ «Кременчукгаз» на постачання природного газу за регульованим тарифом.

Постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2015 року № 758 «Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов`язків на суб`єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу (відносини у перехідний період») на заявника з 01 жовтня 2015 року до 01 квітня 2017 року покладено спеціальні обов`язки з постачання природного газу побутовим споживачам на території м. Кременчук, м. Горішні Плавні, м. Гадяч, Кременчуцького, Гадяцького та Семенівського районів.

01.04.2017 року набула чинностіПостанова Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 187 «Про затвердження Положення про покладання спеціальних обов`язків на суб`єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів функціонування ринку природного газу», якою покладено спеціальні обов`язки з постачання природного газу побутовим споживачам Кременчуцького, Семенівського, Гадяцького районів та м. Кременчук м. Горішні Плавні, м. Гадяч - на ТОВ «Кременчукгаз-постачання».

25.04.2017 року Постановою НКРЕКП № 549 - ТОВ «Кременчукгаз-постачання» видано ліцензію на право провадження господарської діяльності з постачання природного газу на території України.

Відповідач, порушуючи норми чинного законодавства, не здійснював своєчасно оплату одержаних послуг, в результаті чого виникла заборгованість за послуги з оплати за спожитий природній газ у період з 01.07.2015 року по 01.04.2021 року на загальну 39986 грн 96 коп.

Наданим позивачем розрахунком заборгованості абонента підтверджується заборгованість відповідача перед постачальником послуг.

Відповідно до ч. 1ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Стаття 614 ЦК Українивизначає, що особа, яка порушила зобов`язання, несе відповідальність за наявності її вини, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відносини, що виникають у процесі надання споживачам послуг з управління багатоквартирним будинком, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та поводження з побутовими відходами, а також відносини, що виникають у процесі надання послуг з постачання та розподілу електричної енергії і природного газу споживачам у житлових, садибних, садових, дачних будинках, регулюютьсяЗаконом України «Про житлово-комунальні послуги»(далі - Закон).

Згідно з п. 5 ч. 2ст. 7 Законуіндивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Порядок укладання договору з постачання природного газу здійснюється відповідно до розділу III Правил постачання природного газу, затвердженихпостановою НКРЕКП від 30.09.2015 року № 2496, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1382/27827, та Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженогопостановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2500, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1386/27381.

Постачання природного газу побутовому споживачу здійснюється на підставі договору, що укладається між ним та постачальником на умовах типового публічного договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого Регулятором, які є однаковими для всіх побутових споживачів України.

Договір постачання природного газу побутовим споживачам укладається шляхом заявочного приєднання побутового споживача до умов цього договору, що розміщений на офіційному веб-сайті регулятора та постачальника і не потребує двостороннього підписання письмової форми договору.

Відповідно до п. 4 розділу III Правил постачання природного газу затвердженихпостановою НКРЕКП від 30.09.2015 року № 2496приєднанням до умов Типового договору є вчинення однієї з наступних дій: підписання та повернення діючому постачальнику заяви-приєднання до умов Типового договору; оплата спожитого природного газу; фактичне споживання природного газу з ресурсу діючого постачальника.

Відповідач приєднався до умов Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженогопостановою НКРЕКП від 30.09.2015 року № 2500(редакцію договору розміщено на офіційному сайті НКРЕКП та на офіційному сайті ТОВ «Кременчукгаз-постачання» за посиланням:https://kgp.com.ua/assets/template/img/Typovyi_dohovir_postachannia_pryrodnoho_hazu_pobutovym _spozhyvacham3.pdf), зокрема фактичним споживанням природного газу з ресурсу постачальника зі спеціальними обов`язками, що зафіксовано представниками Оператора ГРМ у встановленому законодавством порядку.

Крім того, позивачем боржнику нараховано 3 % річних від простроченої суми у розмірі 914грн 87 коп. та індекс інфляції у розмірі 2318 грн 99 коп.

Стаття 625 ЦК Українипередбачає, що боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1ст. 81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Вирішуючи спір по суті, суд виходить з того, що споживач має право, зокрема, одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг. Такому праву відповідає визначенийЗакономобов`язок споживача оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відтак, споживач зобов`язана оплатити житлово-комунальні послуги, якщо він фактично користувався ними.

Ураховуючи те, що вимоги позивача підтверджуються належними доказами, а також те, що факт існування заборгованості не був спростований відповідачем, суд вважає вимоги позивача обґрунтованими.

За таких обставин, суд, в межах заявлених позовних вимог, вважає за можливе стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за послуги з постачання природного газу в сумі 39986 грн 96 коп., що становить суму боргу, а також 3 % річних від простроченої суми у розмірі 914 грн 87 коп. та індекс інфляції у розмірі 2318грн 99 коп.

Відповідно до ч. 1, п. 1 ч. 2ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Враховуючи викладене, з відповідача слід стягнути на користь позивача 2481 грн. 00 коп. на відшкодування понесених ним витрат зі сплати судового збору.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст.10,12,81,141,258,259,263 - 265,280-284 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов товариства з обмеженою відповідальною «Кременчукгаз-постачання» до ОСОБА_1 про стягнення боргу задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальною «Кременчукгаз-постачання» за спожитий природний газ в сумі 39986 грн 96 коп., що становить суму боргу, а також 3 % річних від простроченої суми у розмірі 914 грн 87 коп. та індекс інфляції у розмірі 2318 грн 99 коп..

Стягнути з ОСОБА_1 на користь товариства з обмеженою відповідальною «Кременчукгаз-постачання» судовий збір в розмірі 2481 грн. 00 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи,якомуповнезаочне рішеннясудунебуло врученеуденьйого проголошення,маєправона поновленняпропущеногострокуна поданнязаявипройого перегляд-якщотаказаява поданапротягомдвадцятиднів здняврученняйому повногозаочногорішеннясуду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

У разізалишеннязаявипро переглядзаочногорішеннябез задоволеннязаочнерішенняможе бутиоскарженечерезАвтозаводський районнийсудм.КременчукадоПолтавського апеляційногосудупротягомтридцяти днівздатипостановлення ухвалипрозалишеннязаяви пропереглядзаочногорішення беззадоволення.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому ЦПК України, шляхом подачі до Полтавського апеляційного суду через Автозаводський районний суд м. Кременчука апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Учасники справи:

Позивач товариство з обмеженою відповідальністю «Кременчукгаз-постачання», адреса місцезнаходження: Полтавська область, м. Кременчук, пров.Героїв Бреста, 46, код ЄДРПОУ 20071686.

Відповідач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Повне судове рішення складено 03.02.2023 року.

Суддя О.В.Гончаренко

СудАвтозаводський районний суд м.Кременчука
Дата ухвалення рішення03.02.2023
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу108771042
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —536/896/22

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Клименко С. М.

Ухвала від 01.03.2024

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Андрієць Д. Д.

Ухвала від 27.04.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

Ухвала від 15.03.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

Рішення від 03.02.2023

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

Ухвала від 29.09.2022

Цивільне

Автозаводський районний суд м.Кременчука

Гончаренко О. В.

Ухвала від 29.08.2022

Цивільне

Кременчуцький районний суд Полтавської області

Даніліна Ж. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні