Ухвала
від 31.01.2023 по справі 991/752/23
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

справа №991/752/23

провадження №2-а/991/5/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

«31» січня 2023 року м. Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі:

головуючого: Шкодіна Я.В.,

суддів: Задорожної Л.І., Федорова О.В.,

перевіривши матеріали позовної заяви Міністерства юстиції України (місто Київ, вулиця Городецького, 13, 01001, код ЄДРПОУ 00015622) до ОСОБА_1 (остання відома адреса перебування: російська федерація, АДРЕСА_1 ; АДРЕСА_2 ) про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції»,

ВСТАНОВИВ:

30 січня 2023 року до Вищого антикорупційного суду звернулось Міністерство юстиції України (далі - позивач) з адміністративним позовом до ОСОБА_1 (далі - відповідач) про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», та стягнення активів у дохід держави.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд вважає за необхідне відкрити провадження в адміністративній справі та призначити її до судового розгляду з огляду на таке.

У відповідності до ч.5 ст. 22 КАС України, адміністративні справи щодо застосування санкції належать до юрисдикції Вищого антикорупційного суду, як суду першої інстанції.

Справа про застосування санкції вирішується колегією у складі трьох суддів Вищого антикорупційного суду протягом 10 днів з дня надходження позовної заяви до суду (ч. ч. 1, 4 ст. 283-1 КАС України).

Абзацом другим частини першої статті 5 Закону України «Про санкції» передбачено, що заява щодо застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», подається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення в дохід держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції, до суду в порядку, визначеному статтею 51 цього Закону.

Таким центральним органом виконавчої влади, у відповідності до пункту 1 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 липня 2014 року № 228, є Міністерство юстиції України, яке, згідно із підпунктом 543 пункту 4 згаданого Положення, уповноважено звертатися до суду з позовами та брати участь у справах про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції».

Отже, позивач є особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

Позовну заяву подано до суду із дотриманням вимог статей 160, 161, 2831 КАС України, перешкод для відкриття провадження не встановлено. Таким чином, згаданий адміністративний позов необхідно призначити до судового розгляду у відкритому судовому засіданні.

Оскільки для цієї справи в ч. 4 ст. 283-1 КАСУ передбачено її розгляд Вищим антикорупційним судом протягом 10-денного строку, то вона належить до справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Тому, згідно з ч. 2 ст. 12 КАС України, її належить розглядати в спрощеному позовному провадженні, з урахуванням особливостей, передбачених ст. 283-1 КАСУ.

На підставі викладеного, керуючись статями 171, 257, 268, 2831 КАС України,

ПОСТАНОВИВ:

Відкрити провадження в адміністративній справі за позовною заявою Міністерства юстиції України до ОСОБА_1 про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції».

Розгляд справи здійснювати колегією у складі трьох суддів Вищого антикорупційного суду: головуючого Шкодіна Я.В., суддів Задорожної Л.І., Федорова О.В. за правилами спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні з повідомленням сторін відповідно до положень статті 2831 КАС України.

Призначити судовий розгляд справи на 09 годин 30 хвилин 06 лютого 2023 року у залі судових засідань Вищого антикорупційного суду за адресою: 01601, місто Київ, проспект Перемоги, 41.

Ухвалу про відкриття провадження у справі оприлюднити на веб-порталі судової влади України.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до частини 2 статті 268 та статті 2831 КАС України учасник справи вважається повідомленим належним чином про дату, час та місце розгляду справи з моменту оприлюднення судом на веб-порталі судової влади України відповідної ухвали про відкриття провадження у справі, дату, час та місце судового розгляду. Неявка у судове засідання учасників справи та/чи їх представників не перешкоджає розгляду позовної заяви по суті та не може бути підставою для зупинення строків її розгляду, відкладення засідання на інший час чи дату або оголошення перерви в судовому засіданні. Особа, щодо якої ставиться питання про застосування санкцій, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції», у дводенний строк із дня одержання позовної заяви, але не пізніше дня судового розгляду, має право подати відзив на позовну заяву згідно вимог статті 162 КАС України. Відзив на позовну заяву, клопотання, звернення направляються на зазначену вище поштову адресу суду або на офіційну електронну адресу: inbox@vaks.gov.ua.

Учасники справи можуть прийняти участь у судовому засіданні безпосередньо, через своїх представників або в режимі відеоконференції, про що потрібно подати відповідну заяву до суду.

Інші особи, у разі коли рішення у справі може вплинути на їх права, свободи, інтереси або обов`язки, можуть вступити у справу до початку судового засідання за їх клопотанням, клопотанням учасників справи або шляхом заявлення самостійних вимог щодо предмету спору (позовної заяви).

Повідомити учасників справи, що вони можуть отримати інформацію по цій справі на офіційному веб-порталі Вищого антикорупційного суду: https://hcac.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий Я. ШКОДІН

Судді О. ФЕДОРОВ

Л. ЗАДОРОЖНА

СудВищий антикорупційний суд
Дата ухвалення рішення31.01.2023
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108807311
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —991/752/23

Ухвала від 26.06.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Білоус І. О.

Рішення від 06.02.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Шкодін Я. В.

Ухвала від 31.01.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Шкодін Я. В.

Ухвала від 31.01.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Шкодін Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні