Ухвала
від 26.06.2023 по справі 991/752/23
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/752/23

Провадження 2-азз/991/5/23

ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

26 червня 2023 року м.Київ

Вищий антикорупційний суд колегією суддів у складі: головуючої судді Білоус І.О., суддів Кравчука О.О., Крука Є.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Міністерства юстиції України про скасування заходів забезпечення позову в справі за позовом Міністерства юстиції України до ОСОБА_1 про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції»,

В С Т А Н О В И В :

1. Історія справи

30 січня 2023 року до Вищого антикорупційного суду звернулось Міністерство юстиції України (далі - Позивач) з адміністративним позовом до ОСОБА_1 про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 Закону України «Про санкції» та стягнення активів у дохід держави. Одночасно Позивачем подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою суду від 31 січня 2023 року відкрито провадження у справі за вказаним позовом.

Ухвалою суду від 31 січня 2023 року задоволено заяву про забезпечення позову та заборонено органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, державним реєстраторам органів місцевого самоврядування, особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії (реєстрацію прав власності, скасування реєстрації права власності та інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам та інше) щодо об`єкту нерухомого майна, який належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянину рф, РНОКПП - НОМЕР_1 , а саме: житлового будинку з надвірними будівлями загальною площею 56,4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішенням Вищого антикорупційного суду від 06 лютого 2023 року позов задоволено та стягнено в дохід держави зазначений житловий будинок.

21 червня 2023 року до Вищого антикорупційного суду Позивачем подано клопотання про скасування заходів забезпечення.

2. Обґрунтування клопотання про скасування заходів забезпечення

Відповідно до частини 3 статті 51 Закону України «Про санкції» рішення суду про застосування санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 цього Закону, в день набрання ним законної сили надсилається до Кабінету Міністрів України для визначення суб`єкта, порядку та способу його виконання.

Кабінет Міністрів України уповноважений доручити здійснення заходів, пов`язаних із тимчасовим управлінням активами, які підлягають стягненню в дохід держави як санкції, передбаченої пунктом 11 частини 1 статті 4 цього Закону, центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Фонду державного майна України, військовим адміністраціям та/або іншим органам державної влади, суб`єктам господарювання державного сектора економіки.

На виконання вказаної норми Закону України «Про санкції» розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07 квітня 2023 року № 295-р «Про визначення уповноваженого органу управління активами, стягнутими в дохід держави» визначено Фонд державного майна України уповноваженим органом правління активами (нерухомим майном, корпоративними правами (акціями, частками) господарських товариств), що стягнуті в дохід держави згідно з рішенням Вищого антикорупційного суду від 06 лютого 2023 року у цій справі.

У клопотанні зазначається, що після задоволення адміністративного позову, набрання рішенням суду законної сили та встановлення порядку стягнення активів підсанкційної особи в дохід держави, заходи забезпечення у вигляді заборони на проведення реєстраційних дій унеможливлюють перереєстрацію права власності на стягнуті активи.

На обґрунтування вказаних обставин Позивач надав наступні документи:

-лист Фонду державного майна до Міністерства юстиції України № 10-24-15000 від 16 червня 2023 року, у якому вказано, що у зв`язку з забороною вчинення реєстраційних дій неможливо здійснити заходи з реєстрації права власності відповідно до рішення Вищого антикорупційного суду від 06 лютого 2023 року у справі № 991/752/23;

-рішення державного реєстратора прав на нерухоме майно № 67799307 від 30 травня 2023 року про зупинення реєстраційних дій за заявою від 24 травня 2023 року № 55460257;

-заява № 55460257 від 24 травня 2023 року про державну реєстрацію прав на будинок АДРЕСА_1 .

У зв`язку з цим Позивач просить скасувати заходи забезпечення позову, ужиті ухвалою Вищого антикорупційного суду від 31 січня 2023 року.

3. Щодо порядку вирішення клопотання про скасування заходів забезпечення

Клопотання про скасування заходів забезпечення, подане Міністерством юстиції України як позивачем в адміністративній справі. Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 4 КАС України позивачем в адміністративному судочинстві є, у тому числі, суб`єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подано позов до адміністративного суду.

Позивач був повідомлений про дату та час розгляду його клопотання телефонограмою та повісткою про виклик на його офіційну електронну адресу (т. 2 арк. 16, 18), та подав заяву про розгляд без його участі (т.2 арк. 22).

Відповідач у судове засідання 26 червня 2023 року не з`явився; про час та місце розгляду клопотання повідомлявся належним чином, зокрема, шляхом публікації повістки про виклик у судове засідання на офіційному сайті Вищого антикорупційного суду, про що свідчить скріншот з сайту суду (том 2, арк. 21), а також шляхом направлення повістки на електронну адресу відповідача (том 2, арк. 20).

Відповідно до абзацу 2 частини 5 статті 2831 КАС України неявка в судове засідання учасників справи та/чи їх представників не перешкоджає розгляду позовної заяви по суті та не може бути підставою для зупинення строків її розгляду, відкладення засідання на інший час чи дату або оголошення перерви в судовому засіданні.

Пунктом 10 частини 1 статті 4 КАС України визначено, що письмовим провадженням є вирішення окремого процесуального питання в суді першої інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до частини 9 статті 205 КАС України у разі, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З урахуванням наведених положень КАС України, розгляд клопотання Позивача про скасування заходів забезпечення позову здійснюється судом за правилами письмового провадження.

4. Мотиви та висновки суду

Порядок скасування заходів забезпечення адміністративного позову визначено статтею 157 КАС України.

Відповідно до частини першої статті 157 КАС України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Як вбачається з наданих Позивачем доказів Фонд державного майна не має змоги виконати рішення Вищого антикорупційного суду від 06 лютого 2023 року щодо стягнення в дохід держави житлового будинку АДРЕСА_1 , у зв`язку з наявністю заборони вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо такого майна.

З огляду на те, що рішення Вищого антикорупційного суду від 06 лютого 2023 року набрало законної сили, то у подальшому застосуванні заходів забезпечення позову відпала потреба, а тому заходи забезпечення позову, застосовані у цій справі, підлягають скасуванню.

На підставі викладеного, керуючись ст. 157, 248 КАС України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання Міністерства юстиції України про скасування заходів забезпечення позову, ужитих ухвалою Вищого антикорупційного суду України від 31 січня 2023 року, - задовольнити.

Скасувати заборону органам державної реєстрації прав на нерухоме майно, державним реєстраторам прав на нерухоме майно, державним реєстраторам органів місцевого самоврядування, особам, які виконують функції державного реєстратора прав на нерухоме майно, вчиняти будь-які реєстраційні дії (реєстрацію прав власності, скасування реєстрації права власності та інших речових прав, у тому числі реєстрацію правочинів щодо відчуження, передачі у володіння та користування третім особам та інше) щодо об`єкту нерухомого майна, який належить ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянину рф, РНОКПП - НОМЕР_1 , а саме: житлового будинку з надвірними будівлями загальною площею 56,4 кв.м., що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та з цього дня підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного протягом п`ятнадцяти днів з дня складення її повного тексту.

Головуюча суддя: Білоус І.О.

Судді Кравчук О.О.

Крук Є.В.

СудВищий антикорупційний суд
Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено04.07.2023
Номер документу111928654
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —991/752/23

Ухвала від 26.06.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Білоус І. О.

Рішення від 06.02.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Шкодін Я. В.

Ухвала від 31.01.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Шкодін Я. В.

Ухвала від 31.01.2023

Адміністративне

Вищий антикорупційний суд

Шкодін Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні