Рішення
від 07.02.2023 по справі 742/3711/21
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/742/242/23

Єдиний унікальний № 742/3711/21

ВСТУПНА ТА РЕЗОЛЮТИВНА

ЧАСТИНИ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2023 року м.Прилуки

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючої - судді Короткої А.О.,

при секретарі судового засідання Богуш Л.В.,

за участю:

представника позивача-адвоката Шмига Т.Р.,

представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Чередніченка О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, проведеному в режимі відеоконференції, цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до компанії «Teka-Group Foundation» (Тека-Груп Фаундеішн) та ОСОБА_1 про захист честі, гідності та ділової репутації, визнання інформації недостовірною та відшкодування моральної шкоди, -

В СТ АН ОВ ИВ :

Відповідно до ч.6 ст.259 ЦПК України суд оголошує лише вступну та резолютивну частини рішення.

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ) до компанії «Teka-Group Foundation» (Тека-Груп Фаундеішн) (юридична адреса: 0835, РА (Республіка Панама), Panama (м.Панама), 50-th street Global Bank Tower (вул.Глобал Банк Тауер, 50) та ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 ) про захист честі, гідності та ділової репутації, визнання інформації недостовірною та відшкодування моральної шкоди задовольнити частково.

Визнати недостовірною та такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію (порушує особисті немайнові права) ОСОБА_2 інформацію, опубліковану під заголовком: Агент ФСБ Вячеслав Юткин строит гостиницы во Львове на российские деньги и дружит с мэром Садовым в мережі Інтернет за посиланням: https://antikor.com.ua/articles/446388-agent_fsb_vjacheslav_jutkin_stroit_gostinitsy_vo_ljvove_na_rossijskie_denjgi_i_druhit_s_merom_sadovym, а саме:

1) "Агент ФСБ ОСОБА_3 строит гостиницы во Львове на российские деньги и дружит с мэром Садовым"

- в частині приналежності ОСОБА_2 до Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації та використання будь-яких зв`язків з нею при здійсненні господарської діяльності в Україні, зокрема і при будівництві та обслуговуванні готелів;

2) "Хотя, если проанализировать данные ресурса уоuсоntrol, то окажется, что почти все бизнесы, в которых участвует ОСОБА_4 , находятся в санкционных списках отечественного СНБО и международных партнеров Украины. В том числе и отели, которые активно строит ОСОБА_4 в последние годы."

3) "И даже довольно откровенно, как для разведчика, [ ОСОБА_2 ] конечно, рассказывает о том, как начинал бизнес в Украине с помощью российских спецслужб. При прошлой власти ОСОБА_4 не то чтобы «щемили», но он явно испытывал дискомфорт. Были даже какие-то уголовные дела относительно его предприятий. Удалось даже отыскать постановление суда про выемку документов из принадлежащего ему «Парк-готеля «Киев» в 2018 году, произведенную в рамках уголовного дела №32018100080000005 [...] Да и судя по всему, это была обычная разборка на высоком уровне между неподелившими что-то бизнесменами, ведь вменяли структуре ОСОБА_4 банальную неуплату налогов. Но факт того, что под ОСОБА_4 во времена правления ОСОБА_5 качнулась почва - налицо;

4) "В отличие от многих, ОСОБА_4 не скрывает, что работал и работает в тесной связке с российскими коллегами и на российские же деньги. Как и то, что вместе с ними работает много его коллег по службе, выходцев из Комитета государственной безопасности СССР."

[...]

"В том числе и на крупный бизнес, которым как раз и занимается в нашей стране ОСОБА_6 , используя российские деньги и связи со своими коллегами по КГБ СССР и ФСБ РФ"

[...]

Впрочем, повторимся - российский капитал и связи с российскими спецслужбами, которые ОСОБА_6 не афиширует, но особо и не скрывает, совсем не мешают ему вести бизнес в Украине. Как и санкции СНБО."

- в частині приналежності ОСОБА_2 до Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації, інших спецслужб іноземних держав та використання зв`язків з ними під час здійснення господарської діяльності в Україні, зокрема і під час будівництва готелів та комплексів для відпочинку, а також в частині існування відносно українських компаній, де засновником та/або кінцевим бенефіціаром та/або керівником виступає ОСОБА_2 санкцій РНБО.

5) Но факт того, что под ОСОБА_4 во времена правления ОСОБА_5 качнулась почва - налицо. Это опосредовано подтверждал и сам ОСОБА_4 , заявив, что « ОСОБА_5 участвует в недопущении конкурентов в страну». Правда, это заявление было связано не с отелем, а с решением руководства страны не допустить в Украину « ІНФОРМАЦІЯ_1 », когда последний собирался купить украинский филиал «НРБ», возглавляемый ОСОБА_4 .

Визнати недостовірною та такою, що принижує честь, гідність та ділову репутацію (порушує особисті немайнові права) ОСОБА_2 інформацію, опубліковану під заголовком: ІНФОРМАЦІЯ_2 ? в мережі Інтернет за посиланням: ОСОБА_7 , а саме:

1)" ІНФОРМАЦІЯ_2 "

[...]

"Интересная получается ситуация: ФСБшник ОСОБА_3 вместо того, чтобы быть под персональными санкциями, преспокойно продолжает заниматься строительством модных гостиниц во Львове" (перший абзац публікації);

[…]

"Вот такое у нас равноправие в стране: вместо наложения персональных санкций - ФСБшник ОСОБА_3 продолжает возводить элитные гостиницы во Львове, в том числе и за российское бабло... А что же будет дальше?" (останній абзац публікації з приміткою постскриптум)

-в частині приналежності ОСОБА_2 до Федеральної Служби Безпеки Російської Федерації та використання будь-яких зв`язків з нею при здійсненні господарської діяльності в Україні, зокрема і під час будівництва та обслуговування готелів;

2) "Непонятно, но факт: компании ОСОБА_4 числятся в санкционных списках, а он лично нет. Заметим, если пройтись по всем компаниям Юткина на сайте YouControl, то увидим, что большинство из них числятся в 8 санкционных списках, в отличие от самого ОСОБА_8 ";

3) "Компания также входит в 8 санкционных списков"

- в частині щодо, начебто, входження товариства з обмеженою відповідальністю "Інтербау Юніон" (ідентифікаційний код юридичної особи - 35677662) до 8-ми санкційних списків;

4) "А помните о скандальной элитной надстройке в столичной многоэтажке в самом АДРЕСА_3 ? Это также творение ФСБшника, банкира и бизнесмена-строителя Юткина ценой в 186 миллионов, которое совершенно не оценили киевляне.

[...]

Так вот, по информации издания, строительные работы по достройке дополнительных этажей на крыше этой модной высотки, которыми руководил ОСОБА_3 , проводились незаконно.

Вот лишь некоторые нарушения, которые имели место в том случае:

-нарушение Правил благоустройства города;

-нарушения части 14 Закона Украины «Об историческом наследии»;

-нарушения градостроительных условий;

-нарушения статьи ІНФОРМАЦІЯ_3 »;

-уклонения от проектной документации и т.д."

Зобов`язати компанію «Teka-Group Foundation» (Тека-Груп Фаундеішн) (юридична адреса: 0835, РА (Республіка Панама), Panama (м.Панама), 50-th street Global Bank Tower (вул.Глобал Банк Тауер, 50) спростувати недостовірну інформацію та таку, що принижує честь, гідність, ділову репутацію (порушує особисті немайнові права) ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ), у той же спосіб, в який її було поширено, а саме: розмістити на веб-сайті https://antikor.com.ua/ в мережі Інтернет протягом 10 календарних днів після набрання даним рішенням суду законної сили його резолютивну частину із зазначенням, що розповсюджена інформація є недостовірною і такою, що принижує честь, гідність і ділову репутацію (порушує особисті немайнові права) ОСОБА_2 .

Стягнути з компанії «Teka-Group Foundation» (Тека-Груп Фаундеішн) (юридична адреса: 0835, РА (Республіка Панама), Panama (м.Панама), 50-th street Global Bank Tower (вул.Глобал Банк Тауер, 50) на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 ,адреса проживання: АДРЕСА_1 ) грошові кошти в розмірі 250000,00 (двісті п`ятдесят тисяч) гривень в рахунок відшкодування моральної шкоди у зв`язку з розповсюдженням щодо нього недостовірної інформації та такої, що принижує честь, гідність, ділову репутацію (порушує особисті немайнові права) ОСОБА_2 .

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Стягнути з компанії «Teka-Group Foundation» (Тека-Груп Фаундеішн) (юридична адреса: 0835, РА (Республіка Панама), Panama (м.Панама), 50-th street Global Bank Tower (вул.Глобал Банк Тауер, 50) на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_1 , адреса проживання: АДРЕСА_1 ) сплачений ним при поданні позову судовий збір розміром 5112 (п`ять тисяч сто дванадцять) гривень 00 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Чернігівського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Повне судове рішення буде складено 17.02.2023 року.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Анна КОРОТКА

Дата ухвалення рішення07.02.2023
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108813957
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності та ділової репутації, визнання інформації недостовірною та відшкодування моральної шкоди, - В СТ АН ОВ ИВ : Відповідно до ч.6 ст.259 ЦПК України суд оголошує лише вступну та резолютивну частини рішення

Судовий реєстр по справі —742/3711/21

Рішення від 03.03.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Рішення від 07.02.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 01.03.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Рішення від 07.02.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 31.01.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 01.12.2022

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 30.11.2022

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коротка А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні