Ухвала
від 07.02.2023 по справі 533/111/23
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07.02.2023 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 533/111/23

Провадження № 2-о/533/8/23

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

07 лютого 2023 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області у складі головуючої судді Козир В.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради, комунальне некомерційне підприємство «Козельщинська центральна лікарня» Козельщинської селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

06 лютого 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до Козельщинського районного суду Полтавської області зі заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, у якій просить:

- визнати його батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Свердловськ, Російська федерація, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , недієздатним;

- встановити опікунство щодо ОСОБА_2 та призначити його, ОСОБА_1 , його сина, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном на підставі рішення органу опіку та піклування;

- призначити судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Свердловськ, Російська федерація, який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , щодо встановлення здатності усвідомлювати ним свої дії та керувати ними.

Заява відповідає вимогам ст. 297 ЦПК України, підстави для повернення заяви, відмови у відкритті провадження відсутні.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Згідно з протоколом автоматичного визначення присяжних від 06.02.2023 основними присяжними у складі суду визначені Лисівець Роман Володимирович та Мурашко Наталія Ігорівна.

За приписами ч. 3 ст. 65, ст. 66 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» особа, включена до списку присяжних, зобов`язана повідомити суд про обставини, що унеможливлюють її участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.

Відповідно до ч. 3, ч. 6 ст. 67 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» письмове запрошення для участі у здійсненні правосуддя суд надсилає присяжному не пізніше ніж за сім днів до початку судового засідання. Запрошення містить інформацію про права та обов`язки присяжного, вимоги до нього, а також підстави для увільнення від виконання обов`язків. Одночасно із запрошенням надсилається письмове повідомлення для роботодавця про залучення особи як присяжного. Присяжний зобов`язаний вчасно з`явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні. Неприбуття в судове засідання без поважних причин вважається неповагою до суду.

Таким чином, слід повідомити присяжних про дату та час судового розгляду справи у порядку, встановленому законом, та запропонувати присяжним повідомити суд про обставини, якщо такі існують, що унеможливлюють їх участь у здійсненні правосуддя.

Вирішуючи клопотання заявника про призначення експертизи у справі, суд уважає, що таке клопотання є передчасним та має вирішуватися під час судового розгляду справи з урахуванням думки усіх учасників. Крім того, клопотання про призначення експертизи не містить пропозицію заявника про експерта чи експертну установу, яким слід доручити проведення експертизи, а також не містить переліку питань, з яких має бути призначена експертиза.

Тому суд під час відкриття провадження у справі не розглядає заявлене заявником клопотання по суті, так як уважає, що вирішення такого клопотання потребує виклику сторін.

Також суд уважає за необхідне з метою з`ясування обставин справи за власною ініціативою витребувати як докази історію хвороби та амбулаторну картку громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які необхідні для розгляду даної справи, та без яких неможливо призначити у справі судово-психіатричну експертизу.

На підставі викладеного вище та керуючись статтями 187, 258-261, 293, 297, 299 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради, комунальне некомерційне підприємство «Козельщинська центральна лікарня» Козельщинської селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, та відкрити провадження у цивільній справі.

Розгляд справи проводити у порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних.

Запросити присяжних Лисівця Романа Володимировича та Мурашко Наталію Ігорівну для участі у судовому засіданні. Запропонувати присяжним повідомити суд про обставини, якщо такі існують, що унеможливлюють їх участь у здійсненні правосуддя.

Призначити судове засідання для розгляду справи на 13 березня 2023 року о 10 годині 00 хвилин у приміщенні Козельщинського районного суду Полтавської області, за адресою: Полтавська область, Кременчуцький район, селище Козельщина, вулиця Остроградського, буд. 75/15.

Зобов`язати заявника забезпечити участь ОСОБА_2 у розгляді справи в судовому засіданні або надати відомості щодо неможливості такої участі особи за станом її здоров`я.

З метою підготовки справи до розгляду витребувати до 09 березня 2023 року з комунального некомерційного підприємства «Козельщинська державна лікарня» Козельщинської селищної ради (місцезнаходження: вул. Монастирська, буд. 20, селище Козельщина, Кременчуцький район, Полтавська область, 39100; ідентифікаційний код 01999320) історію хвороби та амбулаторну картку громадянина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце фактичного проживання: АДРЕСА_1 .

Роз`яснити учасникам, що відповідно до частин 6-8 ст. 84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Надіслати заінтересованим особам копію заяви з копіями доданих до неї документів та запропонувати надати до суду письмові пояснення.

Копію ухвали надіслати учасникам справи та установам, у яких витребовується інформація.

Закликати учасників судового провадження:

- з розумним інтервалом часу цікавитися провадженням у їх справах, добросовісно користуватися належними процесуальними правами та неухильно виконувати процесуальні обов`язки;

- зареєструвати електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі;

- зареєструватися в підсистемі "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи;

- використовувати функціонал "Електронного кабінету" для ознайомлення з поданими документами в електронній формі;

- при подачі до суду процесуальних документів зазначати електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або іншу електронну адресу, через яку суд може здійснювати комунікацію;

- при подачі до суду процесуальних документів зазначати мобільний номер телефону та найбільш зручний месенджер, через які суд може здійснювати виклики та повідомлення, або обмінюватися електронними документами;

- при наявності на офіційних сайтах судів інформації про мобільні телефони, альтернативні поштові адреси, через які учасники судових проваджень зможуть комунікувати з судом (або офісом судді) - використовувати їх для комунікації з судом;

- при подачі значного обсягу документів до суду в електронній формі (понад 30 аркушів) - додатково подавати їх суду в паперовій формі.

Роз`яснити учасникам справи, що у суду є технічна можливість проводити судові засідання у режимі відеоконференції. Про участь у судовому засіданні у режимі відеоконференції учасник справи має подати заяву у порядку, визначеному ст. 212 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за вебадресою: https://court.gov.ua/sud1611/.

Ухвала не підлягає оскарженню окремо від рішення суду. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1 ; тел.: НОМЕР_2 ).

Заінтересована особа 1: виконавчий комітет Новогалещинської селищної ради як орган опіки та піклування (адреса місцезнаходження: вул. Центральна, буд. 95, селище Нова Галещина, Кременчуцький район, Полтавська область, 39140; ідентифікаційний код: 05384784; тел.: 0534297000).

Заінтересована особа 2: комунальне некомерційне підприємство «Козельщинська центральна лікарня» Козельщинської селищної ради (місцезнаходження: вул. Монастирська, буд. 20, селище Козельщина, Кременчуцький район, Полтавська область, 39100; ідентифікаційний код 01999320; електронна пошта: info@kozelschyna-crl.pl.ua; тел.: 0534231253).

Суддя В.П. Козир

Дата ухвалення рішення07.02.2023
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу108814973
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —533/111/23

Рішення від 22.06.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні