Рішення
від 22.06.2023 по справі 533/111/23
КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

22.06.2023 року КОЗЕЛЬЩИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 533/111/23

Провадження № 2-о/533/8/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2023 року селище Козельщина

Козельщинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючої судді - Козир В.П.,

присяжних - Криворучка С.І. та Мурашко Н.І.,

за участю:

секретаря судового засідання - Лобач М.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради, комунальне некомерційне підприємство «Козельщинська центральна лікарня» Козельщинської селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

06 лютого 2023 року заявник ОСОБА_1 звернувся до Козельщинського районного суду Полтавської області зі заявою про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, у якій просив визнати ОСОБА_2 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити йому опікуна - ОСОБА_1 .

На обґрунтування заяви заявник ОСОБА_1 зазначив, що його батько ОСОБА_2 страждає на деменцію при хворобі Альцгеймера.

У зв`язку зі захворюванням ОСОБА_2 не пристосований до самостійної праці, не може керувати своїми діями та не здатний усвідомлювати їх значення, знаходиться на диспансерному обліку у лікаря-психіатра та відповідно потребує постійного стороннього догляду. У зв`язку з тим, що його батько ОСОБА_2 не усвідомлює значення своїх дій та не може керувати ними, він, відповідно, не може вчиняти будь-які правочини, зокрема укладати цивільно-правові угоди та бути учасником цивільно-правових відносин.

З метою представництва інтересів ОСОБА_2 , а також захисту його прав і обов`язків та забезпечення доглядом і лікуванням просив суд визнати батька недієздатним, встановити над ним опіку та призначити заявника опікуном.

Ухвалою Козельщинського районного суду Полтавської області від 07 лютого 2023 року відкрито провадження у даній справі. Постановлено розгляд справи проводити у порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних Лисівця Романа Володимировича та Мурашко Наталії Ігорівни , витребувано з комунального некомерційного підприємства «Козельщинська державна лікарня» Козельщинської селищної ради історію хвороби та амбулаторну картку громадянина ОСОБА_2 , призначено судове засідання для розгляду справи на 13 березня 2023 року.

Розпорядженням голови Козельщинського районного суду Полтавської області від 02.03.2023 Лисівця Романа Володимировича увільнено від виконання обов`язків присяжного.

Ухвалою Козельщинського районного суду Полтавської області від 13 березня 2023 року постановлено замінити у цивільній справі присяжного Лисівця Романа Володимировича на іншого присяжного із списку присяжних шляхом автоматичного визначення Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, передано справу до канцелярії суду для заміни присяжного. Протоколом автоматичного визначення присяжних від 13.03.2023 визначено основний склад присяжних, у тому числі присяжний Криворучко Сергій Іванович.

13 березня 2023 року ухвалою суду долучено до матеріалів справи медичну картку амбулаторного хворого ОСОБА_2 , зобов`язано орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради підготувати та надати висновок про можливість виконувати опікунські обов`язки ОСОБА_5 щодо ОСОБА_2 .

Цією ж ухвалою задоволено клопотання заявника ОСОБА_1 та призначено у цивільній справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Полтавської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інституту психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України». Провадження у справі до закінчення проведення експертизи зупинено.

29 березня 2023 року, на виконання ухвали суду від 13 березня 2023 року, від виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради надійшло рішення від 28 березня 2023 року № 40 та висновок опікунської ради при виконавчому комітеті Новогалещинської селищної ради від 27 березня 2023 року.

16 травня 2023 року на адресу Козельщинського районного суду Полтавської області надійшов висновок судово-психіатричної експертизи та матеріали цивільної справи.

17 травня 2023 року ухвалою Козельщинського районного суду Полтавської області поновлено провадження у цивільній справі та призначено судове засідання на 22 червня 2023 року.

У судове засідання 22 червня 2023 року заявник ОСОБА_1 та його представниця не з`явилися, належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду справи. 20.06.2023 представницею заявника ОСОБА_1 - ОСОБА_6 подано клопотання, у якому вона просила суд проводити судове засідання без участі заявника ОСОБА_1 та представника заявника, вимоги, викладені у заяві підтримала та просила суд їх задовольнити.

Заінтересована особа 1: виконавчий комітет Новогалещинської селищної ради як орган опіки та піклування належним чином повідомлений про дату, час та місце судового розгляду, подав заяву про розгляд справи без участі представника.

Заінтересована особа 2 - комунальне некомерційне підприємство «Козельщинська центральна лікарня» Козельщинської селищної ради належним чином повідомлена про дату, час та місце судового розгляду, направила заяву про розгляд справи без участі представника, заяву підтримала (визнала), заперечень не висловила.

Особа, відносно, якої розглядається справа про визнання її недієздатною, - ОСОБА_2 у судовому засіданні участі не брав, зважаючи на висновок експерта про нездатність ОСОБА_2 усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Згідно зі ч. 1 ст. 223 ЦПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце його засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цієї статтею.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, встановив таке.

Заявник ОСОБА_1 є рідним сином ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 28.02.1975 (а.с. 3).

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянином України, має зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_2 , що підтверджується копією довідки від 12.04.2022 № 1613-7000698891 про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (а.с. 10).

Згідно з довідкою виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради від 02.02.2023 № 02-29/89 (а.с. 11) ОСОБА_1 проживає за адресою: АДРЕСА_2 , і має такий склад сім`ї: батько - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та мати - ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до акту обстеження умов проживання, складеного представниками виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради від 23 січня 2023 року, за адресою: АДРЕСА_2 , без реєстрації проживає сім`я у складі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 (батько) та ОСОБА_7 (матір), які мають статус внутрішньо переміщених осіб, переїхали з міста Барвінкове Харківської області та ближчим часом повертатися не збираються. Так як ОСОБА_2 не в змозі контролювати свої дії та потребує постійної сторонньої допомоги, його син ОСОБА_1 постійно проживає разом з батьками та дбає про них . Сім`я має постійний дохід, забезпечені усім необхідним, продуктами харчування, засобами гігієни тощо (а.с. 12).

Відповідно до довідки про доходи від 19.01.2023 № 4180641857213106, наданої ГУ Пенсійного фонду в Полтавській області, ОСОБА_2 є пенсіонером та отримує пенсію за віком (а.с. 14).

Згідно з копією консультаційного висновку спеціаліста від 26.12.2022 ОСОБА_2 потребує постійного стороннього догляду (а.с. 15).

Відповідно до копії висновку ЛКК від 18.01.2023 № 15 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , страждає на діагноз: деменція при хворобі Альцгеймера, виражена стадія. За станом здоров`я не здатний до самообслуговування, потребує постійного стороннього догляду безтерміново (а.с. 16).

Згідно з висновком КНП «Центр ПМСД Пришибської сільської ради» від 18.01.2023 № 15 ОСОБА_2 рекомендовано соціальні послуги у вигляді денного догляду та отримання соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі від фізичної особи (а.с. 17).

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта від 02.05.2023 № 183 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на даний час виявляє ознаки стійкого психічного розладу у вигляді судинної (атеросклеротичної) деменції. Вищезазначений стійкий психічний розлад на даний час позбавляє досліджуваного здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с. 66-71).

Відповідно до висновку опікунської ради при виконавчому комітеті Новогалещинської селищної ради від 25 січня 2023 року (а.с. 21), затвердженого рішенням виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради від 31 січня 2023 року № 6 (а.с. 20), зазначено, що заявник ОСОБА_1 створив усі необхідні умови для проживання свого батька, протипоказань за станом здоров`я, психіатричних та наркологічних не виявлено, до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має.

Заявник ОСОБА_1 до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має та у розшуку не перебуває, що підтверджується витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Міністерства внутрішніх справ України станом на 19.01.2023 (а.с. 19).

Згідно з висновком КНП «Козельщинська центральна лікарня» Козельщинської селищної ради про стан здоров`я від 12.01.2023 ОСОБА_1 здатний виконувати обов`язки опікуна (а.с. 18).

З висновку опікунської ради при виконавчому комітеті Новогалещинської селищної ради від 27 березня 2023 року (а.с. 61), затвердженого рішенням виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради від 28 березня 2023 року № 40 (а.с. 60), вбачається, що заявник ОСОБА_1 може бути опікуном. Опікунська рада при виконавчому комітеті Новогалещинської селищної ради дійшла висновку про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_2 у разі обмеження його цивільної дієздатності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 30 Цивільного кодексу України цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними (ч. 1 ст. 39 ЦК України).

Частиною 6 ст. 300 ЦПК України передбачено, що строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Згідно зі ч. 1 ст. 41 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

У відповідності до ч. 1 ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно зі ч. 2- ч. 4 ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю. Фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до положень ст. 62 ЦК України та п. 2.4 Правил опіки та піклування, затверджених наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерства охорони здоров`я України, Міністерства освіти України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88 опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 60 ЦК України).

Отже, враховуючи вищевикладене, суд уважає, що заява заявника про визнання ОСОБА_2 недієздатним та встановлення над ним опіки і призначення йому опікуна підлягає задоволенню, оскільки суду надано достатньо доказів, що громадянин ОСОБА_2 підлягає визнанню недієздатним, потребує встановленню над ним опіки та його опікуном може бути призначений його син ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 10 ст. 139 ЦПК України, якщо у справах окремого провадження виклик свідків, призначення експертизи, залучення спеціалістів здійснюються за ініціативою суду, а також у випадках звільнення від сплати судового збору або зменшення його розміру, відповідні витрати відшкодовуються за рахунок державного бюджету.

Згідно зі ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

У відповідності до ч. 7 ст. 294 ЦПК України при ухваленні судом рішення у порядку окремого провадження судові витрати не відшкодовуються.

У матеріалах справи міститься лист Полтавської філії судово-психіатричних експертиз державної установи «Інституту психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» від 08.05.2023 № 226-ц (а.с.72-73), згідно з яким вартість експертизи у даній справі становить 4303,52 грн з ПДВ, які експертна установа просить відшкодувати за рахунок держави.

Отже, керуючись ч. 10 ст. 139, ч. 2 ст. 299 ЦПК України суд уважає, що витрати, пов`язані з проведення судово-психіатричної експертизи щодо визначення психічного стану ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у сумі 4303,52 грн підлягають відшкодування за рахунок держави.

На підставі вищенаведеного, керуючись статтями 30, 39-41, 58, 60, 62, 63 ЦК України, ст. 4, 7, 18, 139, 258-259, 264-265, 268, 273, 294-300, 352, 354-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування в особі виконавчого комітету Новогалещинської селищної ради, комунальне некомерційне підприємство «Козельщинська центральна лікарня» Козельщинської селищної ради, про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити повністю.

Визнати ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 ) - недієздатним.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначити у два роки з наступного дня після дня набрання рішенням законної сили.

Установити над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , опіку та призначити його опікуном ОСОБА_1 .

Відшкодувати за рахунок держави витрати, пов`язані з проведення судово-психіатричної експертизи, у сумі 4303 гривень 52 копійки з ПДВ. Оплату експертизи здійснити за такими реквізитами: 04803492, ДУ «ІПСПЕМН МОЗ України», ІПН 048034926566, п/р НОМЕР_3 , МФО 820172 ДКСУ у Подільському районі м. Києва. Призначення платежу: «Експерт Пасічний А.А., за проведення експертизи ОСОБА_2 ».

Рішення суду після набрання ним законної сили надсилається судом органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення, визначеного рішенням суду.

Скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання через Козельщинський районний суд Полтавської області апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга в електронній формі подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Заявник: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_4 , місце проживання: АДРЕСА_3 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 ; тел.: НОМЕР_5 ).

Заінтересована особа 1: виконавчий комітет Новогалещинської селищної ради як орган опіки та піклування (адреса місцезнаходження: вул. Центральна, буд. 95, селище Нова Галещина, Кременчуцький район, Полтавська область, 39140; ідентифікаційний код: 05384784; тел.: 0534297000).

Заінтересована особа 2: комунальне некомерційне підприємство «Козельщинська центральна лікарня» Козельщинської селищної ради (місцезнаходження: вул. Монастирська, буд. 20, селище Козельщина, Кременчуцький район, Полтавська область, 39100; ідентифікаційний код 01999320; електронна пошта: info@kozelschyna-crl.pl.ua; тел.: 0534231253).

Повний текст рішення складено 22 червня 2023 року.

Суддя В.П. Козир

Присяжні:

Криворучко С.І.


Мурашко Н.І.


Дата ухвалення рішення22.06.2023
Оприлюднено27.06.2023
Номер документу111711393
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —533/111/23

Рішення від 22.06.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 17.05.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 13.03.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

Ухвала від 07.02.2023

Цивільне

Козельщинський районний суд Полтавської області

Козир В. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні