Ухвала
від 02.02.2023 по справі 120/9014/22
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

м. Вінниця

02 лютого 2023 р. Справа № 120/9014/22

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді:Дончика В.В.,

за участю:

секретаря судового засідання: Чабан Я.С.,

представника позивача: Путіліна Є.В.,

представника відповідача: Бєлкіної Н.В.,

представника третьої особи:Семенчук О.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Державної інспекції архітектури та містобудування України, за участі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "МВ8" про визнання протиправним та скасування дозволу

в с т а н о в и в:

В провадженні Вінницького окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Державної інспекції архітектури та містобудування України, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Товариство з обмеженою відповідальністю "МВ8" про визнання протиправним та скасування дозволу.

Ухвалою суду від 07.11.2022 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у адміністративній справі, розгляд справи вирішено здійснювати у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням учасників справи, судове засідання призначено на 29.11.2022 року.

23.11.2022 року на адресу суду надійшло клопотання представника відповідача заміну неналежного відповідача у справі, а саме Державну інспекцію архітектури та містобудування України на Департамент архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради.

24.11.2022 року на адресу суду надійшло клопотання представника позивача про залучення в якості співвідповідача - Департамент архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради.

Ухвалою суду, занесеною до протоколу судового засідання, 29.11.2022 року судове засідання відкладено на 20.12.2022 року.

08.12.2022 року на адресу суду надійшло клопотання представника позивача про залучення в якості співвідповідача - Департамент архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради.

20.12.2022 року справа знята з розгляду у зв`язку із відсутністю світла у приміщенні суду. Наступне судове засідання призначено на 19.01.2023 року.

19.01.2023 року справа знята з розгляду у зв`язку із зборами суддів. Наступне судове засідання призначено на 26.01.2023 року.

26.01.2023 року справа знята з розгляду у зв`язку із оголошенням повітряної тривоги на території Вінницької області. Наступне судове засідання призначено на 02.02.2023 року.

В судовому засіданні 02.02.2023 року представник відповідача підтримала заявлене раніше клопотання про заміну неналежного відповідача у справі та просила його задовольнити.

Представники позивача та третьої особи не заперечували щодо заявленого клопотання.

Вирішуючи вказане клопотання, суд виходить з наступного.

Пунктом 9 ч. 1 ст. 4 КАС України, встановлено, що відповідач це суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача.

Згідно положень статті 46 КАС України сторонами в адміністративному процесі є позивач та відповідач. Відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Відповідно до ч. 3 ст. 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Судом з`ясовано, що 02.07.2021 року Товариству з обмеженою відповідальністю "МВ8" видано дозвіл на будівництво №ВН012210701828 на об`єкт -"Нове будівництво торгівельно-офісної будівлі по вул. Пирогова, 36, м. Вінниця".

Відповідно до вимог Постанови КМУ №1340 від 23.12.2020 року "Деякі питання функціонування органів архітектурно-будівельного контролю та нагляду" утворено Державну інспекцію архітектури та містобудування України, як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра розвитку громад та територій і який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Вказаною Постановою затверджено Положення "Про Державну інспекцію архітектури та містобудування України".

Відповідно до пункту 1 Положення "Про Державну інспекцію архітектури та містобудування України" Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра розвитку громад та територій (далі - Міністр) і який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Відповідно до пунктів 4-6, 15-1 пункту 3, 4 зазначеного Положення, Державна інспекція архітектури та містобудування України відповідно до покладених на неї завдань здійснює:

- здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду за дотриманням вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил територіальними органами ДІАМ, уповноваженими органами містобудування та архітектури, структурними підрозділами Київської та Севастопольської міських держадміністрацій та виконавчими органами сільських, селищних, міських рад з питань державного архітектурно-будівельного контролю, іншими органами, що здійснюють контроль у сфері містобудівної діяльності (далі - об`єкти нагляду), під час провадження ними містобудівної діяльності;

- скасовує чи зупиняє дію прийнятих об`єктами нагляду відповідно до визначених законом повноважень рішень, які порушують вимоги законодавства у сфері містобудівної діяльності, з одночасним складенням протоколу відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення та подальшим оприлюдненням такої інформації на офіційному веб-сайті ДІАМ;

- складає акти перевірок, протоколи про вчинення правопорушень, розглядає справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності та справи про адміністративні правопорушення із прийняттям відповідних рішень, накладає штрафи відповідно до закону;

- розглядає в порядку нагляду рішення про скасування чи зупинення дії рішень, прийнятих з порушенням вимог містобудівного законодавства об`єктами нагляду, зокрема щодо документів, які дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування або анулювання зазначених документів;

- реєструє повідомлення про початок виконання підготовчих робіт, повідомлення про початок виконання будівельних робіт, здійснює внесення змін до них, а також скасовує право на початок виконання підготовчих або будівельних робіт, набуте на підставі поданого повідомлення.

З матеріалів справи, судом з`ясовано, що відповідно до документу, створеного в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва від 02.07.2021 року, дозвіл на виконання будівельних робіт №ВН012210701828 від 02.07.2021 року виданий Департаментом архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради.

Позивач, вважаючи дозвіл на виконання будівельних робіт №ВН012210701828 від 02.07.2021 року протиправним, звернулась до суду з цим позовом з вимогою скасування реєстрації такого дозволу.

Таким чином, належним відповідачем має бути орган, який видав дозвіл на виконання будівельних робіт №ВН012210701828 від 02.07.2021 року, а саме - Департамент архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради.

Враховуючи вищевикладене, керуючись положеннями ч.3 ст. 48 КАС України, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання представника відповідача.

Відповідно до ч. 6 ст. 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Керуючись ст.ст. 48, 256 КАС України, суд -

у х в а л и в :

Клопотання представника відповідача - задовольнити.

Допустити заміну первісного відповідача у справі, Державну інспекцію архітектури та містобудування України (бульвар Л.Українки, 23, м.Київ, 01133, код ЄДРПОУ 44245840) на належного відповідача - Департамент архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради (вул. Театральна, 29, м. Вінниця, 21000, код ЄДРПОУ 41042555).

Запропонувати Департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради у 15-денний строк з дня отримання ухвали подати відзив на позов із поясненнями по суті заявлених вимог та доданням підтверджуючих документів у тому числі документів, що підтверджують надіслання копії відзиву та доданих до нього документів позивачу, а також, у разі надходження відповіді на відзив, подати свої заперечення у 2 - денний термін з дня отримання відповіді на відзив.

Запропонувати позивачу у 2 - денний строк з дня отримання відзиву подати відповідь на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

Повний текст ухвали виготовлений 06.02.2023 року.

Суддя Дончик Віталій Володимирович

Дата ухвалення рішення02.02.2023
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу108826700
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування дозволу

Судовий реєстр по справі —120/9014/22

Ухвала від 25.05.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 09.05.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Постанова від 13.04.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

Ухвала від 27.03.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

Ухвала від 14.03.2023

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Шидловський В.Б.

Ухвала від 02.03.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 02.02.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 01.02.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 23.01.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 16.01.2023

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні