Ухвала
від 08.02.2023 по справі 287/347/23
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 287/347/23

2-о/287/21/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2023 року м. Олевськ

Суддя Олевського районного суду Житомирської області Кононихіна Н.Ю., розглянувши заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування, про усиновлення дитини, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Олевського районного суду Житомирської області із вищевказаною заявою, в якій просять:

- дозволити їм громадянам України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усиновити ОСОБА_3 ;

- внести зміни в актовий запис цивільного стану про народження ОСОБА_3 , який народився 2020 року, в якому змінити прізвище дитини « ОСОБА_4 » на « ОСОБА_5 », по-батькові змінити з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_7 » та записати усиновлювачів батьками дитини, в графі "відомості про батька" вказати: батько - ОСОБА_2 , 1966 року народження, громадянин України, в графі "відомості про матір" вказати: батько - ОСОБА_1 , 1972 року народження, громадянин України.

Відповідно до положень ч.3 ст.294 Цивільного процесуального кодексу України (далі -ЦПК України), cправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Перевіряючи матеріали заяви на відповідність вимогам статей 175, 177, 311 ЦПК України, суд дійшов висновку, що подана заява не відповідає вимогам Кодексу, виходячи з наступних підстав.

Згідно ч.4 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч.1 ст. 311 ЦПК України заява про усиновлення дитини повинна містити: найменування суду, до якого подається заява, ім`я, місце проживання заявника, а також прізвище, ім`я, по- батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, відомості про стан здоров`я дитини.

Заява не містить дати та підписів заявників. Згідно переліку додатків до заяви вбачається, що відсутні наступні з них: копія свідоцтва про народження, довідка про стан здоров`я дитини, копія про позбавлення батьківських прав біологічної мами ОСОБА_3 , про що працівником Олевського районного суду складено відповідний акт №2 від 03.02.2023.

В поданій заяві заявники вказують, що рідна матір дитини позбавлена батьківських прав, стосовно рідного батька дитини у заяві і доданих до неї матеріалах відсутні відомості. При цьому, процесуальний статус вказаної особи під час розгляду справи заявник не зазначає.

У відповідності до ст.218 СК України, у заяві не зазначено даних про згоду дитини на її усиновлення, а в разі якщо вона не досягла такого віку та рівня розвитку, що не може її висловити, не зазначено про це.

Відповідно до ч.1 ст.312 ЦПК України суддя під час підготовки справи про усиновлення дитини до розгляду вирішує питання про участь у ній як заінтересованих осіб відповідного органу опіки та піклування, а у справах, провадження в яких відкрито за заявами іноземних громадян, - уповноваженого органу виконавчої влади.

Згідно ч.1 ст.313 ЦПК України суд розглядає справу про усиновлення дитини за обов`язковою участю заявника, органу опіки та піклування або уповноваженого органу виконавчої влади, а також дитини, якщо вона за віком і станом здоров`я усвідомлює факт усиновлення, з викликом заінтересованих та інших осіб, яких суд визнає за потрібне допитати.

Всупереч вищевказаним вимогам, заявники ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в поданій заяві в якості учасника справи вказав «орган опіки та піклування», проте який саме орган заявникам необхідно уточнити.

Також, за необхідності, заявнику необхідно конкретизувати коло осіб, які можуть бути залучені до участі у справі в якості заінтересованих осіб.

Пунктами 4 та 5 частини 3 статті 175 ЦПК України встановлено, що позовна заява повинна містити: зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до положень ч.2 ст.224 СК України, при дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини.

На виконання вказаних вимог, заявнику слід привести у відповідність вимоги заяви в частині "дозволити їм громадянам України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , усиновити ОСОБА_3 " з урахуванням того, що приписами законодавства передбачено можливість оголошення особи усиновлювачем, а не надання дозволу на усиновлення дитини.

Згідно п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

При цьому, в поданій заяві заявниками не зазначено щодо наявності у нього чи іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Відповідно до п.9 та п.10 ч.3 ст.175 ЦПК України позовна заява повинна містити: попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Натомість, подана заява не містить таких відомостей, а також не містить попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які заявники понесли, і які очікують понести у зв`язку із розглядом справи.

Відповідно до ч.5 ст.177 ЦПК позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч.ч.1, 2, 4, 5 ст.95 ЦПК України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Зокрема, відмітку про засвідчення копії документа складають із слів "Згідно з оригіналом", назви посади (якщо заява подається юридичною особою), особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища, дати засвідчення копії.

Разом з тим, копії письмових доказів, доданих до заяви, засвідчені неналежними особами, а саме начальником С(У) СД Надією Скумін Н.А., а не заявниками ОСОБА_8 , або ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, подану заяву слід залишити без руху із встановленням заявнику строку для усунення недоліків шляхом надання до суду:

- заяви про усиновлення дитини (та її примірників відповідно до кількості учасників справи) із зазначенням в ній: 1) уточненого кола осіб, які можуть бути залучені до участі у справі та їх процесуального статусу, за необхідності; 2) уточненої прохальної частини заяви (з урахуванням висновків суду викладених в даній ухвалі); 3) інформації, щодо наявності в заявника чи іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви; 4) письмового підтвердження заявника про те, що ним не подано іншої заяви з цією ж заінтересованою особою (особами), з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які заявники понесли, і які очікують понести у зв`язку із розглядом справи;

- надання примірників (відповідно до кількості учасників справи) належним чином засвідчених письмових доказів, які зазначені в якості додатків в заяві.

Керуючись статтями 175, 177, 185, 260, 261, 294 ЦПК України, суддя, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , заінтересована особа: орган опіки та піклування, про усиновлення дитини - залишити без руху.

Заявникам усунути зазначені в ухвалі суду недоліки протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

У разі якщо недоліки заяви не будуть усунуті у строк, встановлений судом, заяву буде повернуто заявникам.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: Н. Ю. Кононихіна

СудОлевський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення08.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108858262
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —287/347/23

Рішення від 04.10.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Кононихіна Н. Ю.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Кононихіна Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні