Рішення
від 04.10.2023 по справі 287/347/23
ОЛЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Олевський районний суд Житомирської області

Справа № 287/347/23

2-о/287/21/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 жовтня 2023 року м. Олевськ

Олевський районний суд Житомирської області в складі:

головуючого - судді Винара Л.В.

присяжних Мидловець Л.М.

Курбеко А.С.

з участю секретаря Кострицької Т.П.

заявників ОСОБА_1

ОСОБА_2

представника Органу опіки та піклування Дворецької С.Л.

розглянувши у закритому судовому засіданні в приміщенні Олевського районного суду Житомирської області справу за заявою ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області про усиновлення дитини, -

В С Т А Н О В И В:

Стислий виклад поданої заяви.

До Олевського районного суду Житомирської області надійшла заява ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області про усиновлення дитини - ОСОБА_3 .

На обґрунтування своїх вимог заявники зазначили, що вони з 1993 року перебувають у зареєстрованому шлюбі. Разом з ними, крім інших дітей, проживає також ОСОБА_3 , 2020 року народження. Заявник ОСОБА_2 має постійне місце роботи де характеризується позитивно. Заявниця ОСОБА_1 отримує забезпечення як мама-вихователька дитячого будинку сімейного типу. До кримінальної відповідальності заявники не притягувалися, не знятої чи непогашеної судимості не мають, в розшуку не перебувають. Також, заявники ніколи не позбавлялися батьківських прав, не були усиновлювачами іншої дитини, не зловживають спиртними напоями чи наркотичними засобами. Рідна мати дитини ОСОБА_3 рішенням Олевського районного суду Житомирської області позбавлена батьківських прав. На переконання заявників вони мають переважне право на усиновлення дитини, оскільки вона проживає в їхньому будинку сімейного типу ще з березня 2022 року, заявники виховують ОСОБА_3 як рідну, між ними склалися досить теплі стосунки, а тому дитина вважає заявників своїми рідними батьками. Родина проживає у будинку, що належить заявнику ОСОБА_2 на праві приватної власності, житло повністю забезпечує потреби проживаючих, для виховання та розвитку дитини створені всі належні умови. Також, заявники просять суд внести зміни до актового запису про народження дитини шляхом зміни прізвища, по - батькові дитини та внесення відомостей про матір та батька.

Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями заяву розподілено судді Винару Л.В.

08.09.2023 року ухвалою суду відкрито провадження у даній справі із визначенням проведення її розгляду в порядку окремого провадження.

В судовому засіданні заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підтримали заявлені вимоги, просять їх задоволити. Зазначили, що вони дійсно, від щирого серця, мають бажання та намір офіційно оформити батьківство по відношенню до дитини ОСОБА_3 , оскільки в них склалися дуже теплі стосунки. Вони дуже люблять ОСОБА_3 , вважають її своєю рідною дочкою, піклуються про неї та доглядають. В сім`ї панує комфортне психологічне для дитини середовище, спокійна і благополучна атмосфера, а відтак дитина зростає в сімейному оточенні люблячих, близьких їй людей, в атмосфері взаємоповаги, доброзичливості, рівності з іншими членами сім`ї.

Представник заінтересованої особи - Органу опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області Дворецька С.Л. у судовому засіданні зазначила, що усиновлення відповідає інтересам дитини і тому просить задоволити подану заяву.

Фактичні обставини справи, встановлені судом.

Заслухавши пояснення осіб, які беруть участь у справі, вивчивши письмові докази по справі у їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що заявники ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у зареєстрованому шлюбі з 04.09.1993 року. Шлюб між ними зареєстрований Олевським районним відділом ЗАГС Житомирської області, актовий запис № 73 (а.с. 62).

Від шлюбу подружжя мають двох спільних повнолітніх дітей, а також п`ять дітей, які є вихованцями дитячого будинку сімейного типу.

Згідно свідоцтва про народження дитини - ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що зроблено відповідний актовий запис за № 289 Олевським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький).

В свідоцтві про народження батьками дитини записані: мати - ОСОБА_5 , батько - ОСОБА_6 (а.с. 44).

Відомості про батька внесені до актового запису про народження дитини зі слів матері відповідно до ч. 1 ст. 135 Сімейного Кодексу України, що стверджується копією повного витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису про народження № 000333621412 (а.с. 30-31).

Заочним рішенням Олевського районного суду Житомирської області від 03.11.2022 року по справі № 287/2325/21 мати дитини ОСОБА_5 позбавлено батьківських прав відносно малолітньої дитини: дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 33-39).

Відповідно до рішення виконавчого комітету Олевської міської ради Житомирської області від 20.12.2022 року № 160 «Про влаштування на виховання і спільне проживання ОСОБА_3 в дитячий будинок сімейного типу Торгонських» дитину позбавлену батьківського піклування ОСОБА_3 , яка перебувала на первинному обліку в Службі у справах дітей Олевської міської ради та на обліку дітей, які можуть бути усиновлені влаштовано з 20.12.2022 року на виховання та спільне проживання в дитячий будинок сімейного типу Торгонських (а.с. 26-27).

Відповідно до медичних висновків про стан здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 можуть бути опікунами (усиновлювачами) (а.с. 60-61).

Житлово-побутові умови в будинку заявників обстежені співробітниками Органу опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області 02.01.2023 року та встановлено, що будинок утримується в хорошому стані, облаштований та укомплектований меблями та побутовою технікою. Кімнати світлі та просторі. Заявники створили всі необхідні умови для виховання усиновленої дитини (а.с. 47).

Згідно Витягу з Інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» серії № ВР-000530536, виданого Міністерством внутрішніх справ України, за даними МВС, громадянин ОСОБА_2 станом на 26.12.2022 року до кримінальної відповідальності не притягувався, не знятої чи непогашеної судимості не має, в розшуку не перебуває (а.с. 54).

Також, згідно Витягу з Інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» серії № ВР-000530476, виданого Міністерством внутрішніх справ України, за даними МВС, громадянка ОСОБА_1 станом на 23.12.2022 року до кримінальної відповідальності не притягувалася, не знятої чи непогашеної судимості не має, в розшуку не перебуває (а.с. 55).

ОСОБА_2 має у приватній власності житловий будинок з надвірними будівлями, що розташований за адресою АДРЕСА_1 , що стверджується витягом КНП «Коростенське міжміське бюро технічної інвентаризації Житомирської обласної ради» про реєстрацію права власності на нерухоме майно (а.с. 52).

До справи додано довідку № 49 від 23.12.2023 про те, що ОСОБА_2 працює в Олевській міській раді Житомирської області та має стабільний дохід (а.с. 56).

Згідно висновку Служби у справах дітей Олевської міської ради Житомирської області від 03.01.2023 року № 07 на підставі поданих заявниками документів, Акту обстеження житлово-побутових умов Служба у справах дітей вважає, що ОСОБА_2 та ОСОБА_1 можуть бути усиновлювачами (а.с. 29).

За висновком Органу опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області від 16.01.2023 року №257/1 усиновлення малолітньої дитини, позбавленої батьківського піклування, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 громадянами ОСОБА_2 та ОСОБА_1 є доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини (а.с. 68-70).

Норми права, застосовані судом.

Відповідно до статей 3, 4, 5, 7 Сімейного Кодексу України кожна особа має право на проживання в сім`ї. Сім`я створюється, в тому числі, і на підставі усиновлення. Держава створює пріоритет сімейного виховання дитини. Дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною радою України.

За правилами ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, і усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст.211 СК України усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років.

Згідно зі ст. 217 СК України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК України щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам. Відповідно до п. 8 вказаної постанови, за змістом ст. 217 СК України у випадках, коли дитина, стосовно якої розглядається питання про усиновлення, має батьків, обов`язковою умовою його позитивного вирішення є їхня вільна та безумовна згода. При цьому необхідно враховувати, що до набрання рішенням суду про усиновлення законної сили кожен із батьків може відкликати свою згоду незалежно від мотивів.

Згідно зі ст.8 Європейської конвенції про усиновлення дітей (ETS N58), прийнятої 24 квітня 1967 року в Страсбурзі, і яка, відповідно до ст.9 Конституції України, є складовою частиною національного законодавства України, компетентний орган приймає рішення про усиновлення лише тоді, коли впевниться, що воно здійснюється в інтересах дитини. Кожного разу компетентний орган звертає особливу увагу на те, щоб це усиновлення забезпечило дитині стабільні та гармонійні домашні умови.

Виходячи зі змісту ст. 3 Конвенції ООН про права дитини, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Забезпечення дитині такого захисту і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом є обов`язком держави.

Особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини. Якщо усиновлюється дитина, яка досягла семи років, то для запису усиновлювача матір`ю, батьком потрібна згода дитини, крім випадку, передбаченого частиною четвертою статті 218 цього Кодексу. Суд задовольняє таку заяву усиновлювача, у рішенні про усиновлення, якщо це відповідає інтересам дитини (ст. 229 СК України).

Відповідно до вимог ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини. Про зміни, передбачені у цій статті, суд зазначає у рішенні про усиновлення.

Згідно зі статтею 314 ЦПК України за результатами розгляду заяви про усиновлення суд ухвалює рішення. У разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками.

Відповідно до положень ст.233 СК України, на підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове свідоцтво про народження з урахуванням цих змін.

Усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення (ст.225 СК України).

Мотиви суду.

Судом не встановлено обставин, які були б перешкодою для усиновлення, зокрема передбачених ст. 212 СК України.

Аналізуючи зібрані по справі докази, приймаючи до уваги пояснення заявників та представника заінтересованої особи, суд дійшов висновку, що заява підлягає задоволенню, оскільки заявники мають постійне місце роботи та стабільний дохід, за своїм станом здоров`я можуть та бажають виховувати дитину ОСОБА_3 , піклуються про неї, забезпечують стабільні і гармонійні умови для життя дитини. Підстав для відмови у задоволенні заяви судом не встановлено, виходячи з найкращих інтересів дитини.

Мотивом усиновлення дитини заявниками є бажання останніх забезпечити створення належних умов для виховання дитини в умовах повноцінних сімейних відносин та інтересів самої дитини.

У зв`язку з чим суд вважає, що заява про усиновлення обґрунтована та підлягає задоволенню, а тому необхідно постановити (ухвалити) рішення, яким оголосити заявників усиновлювачами дитини.

Згідно ч. 4 ст. 314 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників).

Керуючись статтями 6, 207, 208, 211, 212, 217-220, 224, 225, 228, 229, 231, 233 СК України, статтями 2, 10, 76-81, 89, 209, 258, 259, 263-265, 272, 313, 314, 354 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , заінтересована особа: Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області про усиновлення дитини - задоволити.

Оголосити громадян ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , усиновлювачами малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни в актовий запис №289, складений 20 листопада 2020 року Олевським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме:

- у графі «батько» вказати « ОСОБА_2 , громадянин України»;

- у графі «мати» вказати « ОСОБА_1 , громадянка України»;

- замінити: прізвище дитини « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 », по батькові « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

У решті відомості актового запису - залишити без змін.

Копію даного рішення, після набрання ним законної сили та на виконання вимог ч.7 ст. 314 ЦПК України, надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Житомирського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявники:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт серії НОМЕР_1 , виданий 06.02.1998 року Олевським РВ УМВС України в Житомирській області, РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий 07.04.1998 року Олевським РВ УМВС України в Житомирській області, РНОКПП НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Заінтересована особа:

Орган опіки та піклування Олевської міської ради Житомирської області, місце знаходження: 11001, м. Олевськ, вул. Володимирська, 2, Коростенського району, Житомирської області.

Суддя: Л.В.Винар

Присяжні: Л.М. Мидловець

А.С. Курбеко

СудОлевський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено10.10.2023
Номер документу113983230
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —287/347/23

Рішення від 04.10.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 08.09.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Винар Л. В.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Кононихіна Н. Ю.

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Олевський районний суд Житомирської області

Кононихіна Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні