Ухвала
від 08.02.2023 по справі 953/6237/21
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 953/6237/21

н/п 1-кс/953/1059/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"08" лютого 2023 р. Київський районний суд м. Харкова у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченої ОСОБА_4 , адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду заяву адвоката ОСОБА_5 в інтересах обвинуваченої ОСОБА_4 про відвід судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_6

В С Т А Н О В И В:

07.02.2023 року до Київського районного суду м. Харкова надійшла заява адвоката ОСОБА_5 в інтересах обвинуваченої ОСОБА_4 про відвід судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_6 при розгляді кримінальної справи за обвинуваченням ОСОБА_4 , за ч.4 ст. 191 КК України.

В заяві про відвід адвокат вказує, що в неї є сумніви в неупередженості судді ОСОБА_6 , оскільки він при розгляді кримінальної справи здійснював тиск на обвинувачену з метою усунення адвокатів, зазначав, що адвокати не підключалися до відео конференції в судовому засіданні, пропонував обвинуваченій призначити адвокатів з Центру безоплатної правової допомоги.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 07.02.2023 року дана заява надійшла для розгляду судді ОСОБА_1 , для участі викликані всі учасники судового розгляду.

Заявник адвокат ОСОБА_5 в судовому засіданні заяву про відвід підтримала, просила задовольнити, посилаючись на обставини, вказані у заяві про відвід.

Обвинувачена ОСОБА_4 в судовому засіданні підтримала заяву про відвід, просила її задовольнити.

Прокурор проти задоволення відводу заперечував, вважаючи його необґрунтованим та таким, що спрямованим на затягування розгляду справи.

Дослідивши доводи заяви про відвід від 07.02.2023 року, вислухавши учасників судового розгляду, суд приходить до наступного.

Стаття 75 КПК України визначає обставини, які виключають участь судді в кримінальному провадженні та підстави для його відводу.

Так вч.1ст.75КПК Українівказано,що «слідчий суддя,суддя абоприсяжний неможе братиучасть укримінальному провадженні:1)якщо вінє заявником,потерпілим,цивільним позивачем,цивільним відповідачем,близьким родичемчи членомсім`ї слідчого,прокурора,підозрюваного,обвинуваченого,заявника,потерпілого,цивільного позивача,цивільного відповідача;2)якщо вінбрав участьу цьомупровадженні яксвідок,експерт,спеціаліст,представник персоналуоргану пробації,перекладач,слідчий,прокурор,захисник абопредставник; 3) якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім`ї заінтересовані в результатах провадження; 4) за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості; 5) у випадку порушення встановленогочастиною третьою статті 35цього Кодексупорядку визначенняслідчого судді,судді длярозгляду справи.

Згідно ст. 80 КПК України за наявності підстав, передбаченихстаттями 75-79цього Кодексу, слідчий суддя, суддя, присяжний, прокурор, слідчий, дізнавач, захисник, представник, експерт, представник персоналу органу пробації, спеціаліст, перекладач, секретар судового засідання зобов`язані заявити самовідвід.

Під час розгляду заяви про відвід судом встановлено, що на розгляді судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_6 знаходиться кримінальна справа за обвинуваченням ОСОБА_4 , за ч.4 ст. 191 КК України.

В обґрунтування клопотання про відвід заявник адвокат ОСОБА_5 вказує, що суддя не може приймати участь у даному провадженні за наявністю обставин, що викликають сумнів в неупередженості та об*єктивності судді, оскільки при розгляді кримінальної справи суддя здійснював тиск на обвинувачену з метою усунення адвокатів, пропонував обвинуваченій призначити адвокатів з Центру безоплатної правової допомоги.

Дослідивши доводи заявника, суд зазначає, що заявлений відвід судді ОСОБА_6 не містить належних та підтверджених даних, які б свідчили про наявність таких підстав відводу, що передбачені вищезазначеними нормами КПК України, які викладені у ст.ст. 75-76 КПК України.

Заявником не надано достатніх та беззаперечних доказів, що вказують на належні підстави для відводу та необ`єктивність або упередженість судді при розгляді даної кримінальної справи. Посилання заявника на тиск з боку судді на обвинувачену є голослівним, нічим не підтвердженим, а доводи щодо навмисного переривання зв*язку під час відео конференції спростовані прокурором та самою обвинуваченою під час розгляду заяви про відвід.

Будь-яких інших визначених законом підстав для відводу судді при розгляді кримінальної справи відносно ОСОБА_4 в ході розгляду заяви про відвід судом встановлено не було.

Згідно практики Європейського суду з прав людини, існування безсторонності для цілей пункту 1 статті 6 Конвенції повинно визначатися на підставі суб*єктивного критерію, в контексті якого слід враховувати особисті переконання та поведінку певного судді, що означає необхідність встановити, чи мав суддя у певній справі будь-яку особисту зацікавленість або упередженість, а також на підставі об*єктивного критерію, в контексті якого необхідно встановити, чи забезпечував суд і, серед інших аспектів, його склад, достатні гарантії аби виключити будь-які обґрунтовані сумніви щодо його безсторонності (рішення у справі «Фей проти Австрії» (Fey v. Austria) від 24 лютого 1993 року, пп. 27, 28 і 30, Series A, no. 255, і рішення «Ветштайн проти Швейцарії» (Wettstein v. Switzerland), заява № 33958/96, п. 42, ECHR 2000XII).

Таким чином, необхідно у кожній окремій справі вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду (рішення у справі «Пуллар проти Сполученого Королівства» (Pullar v. United Kingdom), від 10 червня 1996 року, п. 38).

Згідно з рішенням Європейського суду з прав людини «Білуха проти України» (заява №33949/02) від 09 листопада 2006 року, особиста безсторонність суду призюмується, поки не надано доказів протилежного (про що зазначено у рішенні у справі «Ветштайн проти Швецарії» (Wettstein v. Switzerland), пункт 43).

В даному провадженні, станом на теперішній час суд зазначає, що переконливих даних та підстав, передбачених КПК України для відводу судді ОСОБА_6 по розгляду кримінальної справи заявником під час розгляду заяви про відвід не надано. Доводи заявника, що викладені у заяві є безпідставними та необґрунтованими, нічим не підтверджені, є голослівними.

Стосовно об*єктивного критерію Європейський суд з прав людини також вказує, що необхідно перевірити чи існували переконливі факти, які б могли свідчити про його безсторонність. Це означає, що при вирішенні того, чи є у цій справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був не безсторонній, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним же є те, чи можна вважати такі побоювання об*єктивно обґрунтованими (рішення у справі «Ветштайн проти Швейцарії» (Wettstein v. Switzerland), п. 44; та рішення у справі «Ферантелі та Сантанжело проти Італії» (Ferrantelli and Santangelo v. Italy), від 7серпня 1996 poку, п. 58).

Як визначенов ст.126Конституції України,незалежність і недоторканістьсудді гарантуєтьсяКонституцією ізаконами України.Вплив насуддю в будь-якийспосіб забороняється.

За відсутності обставин, визначених в ст.ст. 75-76 КПК України підстав для відводу судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_6 не вбачається, а тому заява адвоката ОСОБА_5 від 07.02.2023 року про відвід судді задоволенню не підлягає.

Керуючись нормами Конституції України, ст. ст. 75, 76, 80, 81 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву адвоката ОСОБА_5 в інтересах обвинуваченої ОСОБА_4 від 07.02.2023 року про відвід судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_6 - залишити без задоволення.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає.

СУДДЯ -

Дата ухвалення рішення08.02.2023
Оприлюднено10.02.2023
Номер документу108863906
СудочинствоКримінальне
Сутьвідвід судді Київського районного суду м. Харкова ОСОБА_6

Судовий реєстр по справі —953/6237/21

Ухвала від 14.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 08.02.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 08.02.2023

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Губська Я. В.

Ухвала від 23.12.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 24.11.2022

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 27.09.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 08.04.2021

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні