Ухвала
від 13.02.2023 по справі 453/1733/21
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 453/1733/21 Головуючий у 1 інстанції: Курницька В.Я.

Провадження № 22-ц/811/2673/22 Доповідач в 2-й інстанції: Савуляк Р. В.

У Х В А Л А

судового засідання

13 лютого 2023 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого судді: Савуляка Р.В.,

суддів: Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І.,

секретаря: Салати Я.І.,

без участі сторін, розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Львові заяву Львівської торгово-промислової палати про відвід колегії суддів Львівського апеляційного суду у складі судді- доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р. та Приколоти Т.І від розгляду цивільної справи за апеляційною скаргою Львівської торгово-промислової палати на рішення Сколівського районного суду Львівської області від 22 вересня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Львівської торгово-промислової палати, ОСОБА_2 , Спільного Українсько-Польського підприємства в формі товариства з обмеженою відповідальністю «МОДЕРН-ЕКСПО», за участі третьої особи - Приватного виконавця виконавчого округу Львівської області Баірової Наталії Михайлівни, Приватного виконавця виконавчого округу Львівської області Михайловського Сергія Володимировича про зняття арешту з нерухомого майна,-

ВСТАНОВИЛА:

09 лютого 2023 року представник Львівської торгово-промислової палати - Гордон І.М. звернувся до суду із заявою про відвід колегії суддів Львівського апеляційного суду у складі судді- доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р. та Приколоти Т.І.

В обґрунтування вимог заяви покликається на те, що вказана колегія суддів Львівського апеляційного суду у 2022 році вже розглядала справу №453/338/20 (провадження 22-ц/811/2673/22) за позовом Львівської ТПП до ОСОБА_2 , треті особи ОСОБА_1 , приватний нотаріус Х.М. Барбуляк «Про розірвання договору купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки».

Вказував, що предметом спору у вищезазначеній справі та у справі, що розглядається є одні і ті самі об`єкти нерухомості, а саме житловий будинок загальною площею 133 квадратних метри, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та земельна ділянка, площею 0.15 Га. цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, кадастровий номер 4624555700:01:008:0270, що розташована за адресою : АДРЕСА_1 . Рішенням Львівського апеляційного суду від 01 серпня 2022 року у складі вказаної колегії рішення суду першої інстанції, яким було задоволено частково вимоги позивача - Львівської ТПП. було скасовано в цій частині і постановлено нове рішення, яким відмовлено у позовних вимогах Львівської ТПП та задоволено апеляційну скаргу ОСОБА_1. як третьої особи.

На думку заявника, вказані обставини можуть викликати сумнів в неупередженості або об`єктивності колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі судді - доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І. при розгляді даної справи

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи заяви, колегія суддів приходить до висновку про відсутність підстав для відводу колегії суддів у складі судді - доповідача Савуляка Р.В. та суддів Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І. від розгляду даної справи.

Згідно ч. 1 статті 36 ЦПК України суддя не може розглядати справу і підлягає відводу (самовідводу), якщо:

1) він є членом сім`ї або близьким родичем (чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, брат, сестра, дід, баба, внук, внучка, усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, член сім`ї або близький родич цих осіб) сторони або інших учасників судового процесу, або осіб, які надавали стороні або іншим учасникам справи правничу допомогу у цій справі, або іншого судді, який входить до складу суду, що розглядає чи розглядав справу;

2) він брав участь у справі як свідок, експерт, спеціаліст, перекладач, представник, адвокат, секретар судового засідання або надавав стороні чи іншим учасникам справи правничу допомогу в цій чи іншій справі;

3) він прямо чи побічно заінтересований у результаті розгляду справи;

4) було порушено порядок визначення судді для розгляду справи;

5) є інші обставини, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності судді.

Питання про відвід (самовідвід) судді може бути вирішено як до, так і після відкриття провадження у справі. Питання про відвід судді вирішує суд, який розглядає справу. Суд задовольняє відвід, якщо доходить висновку про його обґрунтованість (частини 1, 2 статті 40 ЦПК України).

Системний аналіз змісту та доводів заяви Львівської торгово-промислової палати про відвід не свідчить про існування об`єктивно обґрунтованих обставин, що викликають сумнів в неупередженості або об`єктивності колегії суддів Львівського апеляційного суду у складі судді- доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р. та Приколоти Т.І. при розгляді справи, а зводяться до незгоди з процесуальним рішенням суддів та припущень, які не підтверджені жодними доказами та не вказують на необ`єктивність чи упередженість суддів.

Відповідно до усталеної практики Європейського суду з прав людини наявність безсторонності відповідно до п.1 ст.6 повинна визначатися за суб`єктивним та об`єктивним критеріями.

Відповідно до суб`єктивного критерію беруться до уваги особисті переконання та поведінка окремого судді, тобто чи виявляв суддя упередженість або безсторонність у даній справі.

Відповідно до об`єктивного критерію визначається, серед інших аспектів, чи забезпечував суд як такий та його склад відсутність будь яких сумнівів у його безсторонності (див, серед іншого (inter alia), рішення у справі «Фей проти Австрії» (Fey v. Austria) від 24 лютого 1993 року, пп.27,28 and 30; рішення у справі «Ветштайн проти Швейцарії» (Wettstein v. Switzerland) №33958/96, п.42, ЄСПЛ 2000-ХІІ). У кожній окремі справі слід вирішувати, чи мають стосунки, що розглядаються, таку природу та ступінь, що свідчать про небезсторонність суду (див. рішення у справі «Пуллар проти Сполученого Королівства») (Pullar v.United Kingdom), від 10 червня 1996 року, п.38).

Стосовно суб`єктивного критерію, особиста безсторонність суду презюмується, поки не надано доказів протилежного.

У контексті об`єктивного критерію окремо ЄСПЛ відзначає поведінку суддів, а саме необхідно визначити, чи існували переконливі факти, які могли б викликати сумніви щодо їхньої безсторонності. Це означає, що при вирішенні того, чи є у справі обґрунтовані причини побоюватися, що певний суддя був небезстороннім, позиція заінтересованої особи є важливою, але не вирішальною. Вирішальним є те, чи можна вважати такі побоювання об`єктивно обґрунтованими (п.п.49,50,52 Рішення Європейського суду з прав людини від 09 листопада 2006 року у справі Білуха проти України).

Враховуючи наведене, об`єктивно обгрунтованих даних про те, що колегія суддів Львівського апеляційного суду у складі судді- доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р. та Приколоти Т.І. виявляє упередженість або безсторонність відносно Львівської торгово-промислової палати у заяві про відвід не зазначено і таких матеріали справи не містять.

Керуючись ст.ст. 36, 39, 40 ЦПК України, колегія суддів Львівського апеляційного суду судової палати з розгляду цивільних справ,-

УХВАЛИЛА:

Відвід колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі судді - доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І., заявлений Львівською торгово-промисловою палатою - визнати необґрунтованим.

Вирішення питання про відвід колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ Львівського апеляційного суду в складі судді - доповідача Савуляка Р.В., суддів Мікуш Ю.Р., Приколоти Т.І. передати на розгляд іншого судді, який не входить до складу суду, що розглядає дану справу, призначення якого провести в порядку, передбаченому ч. 1 ст. 33 ЦПК України.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Повний текст ухвали складено: 13 лютого 2023 року.

Головуючий: Савуляк Р.В.

Судді: Мікуш Ю.Р.

Приколоти Т.І.

Дата ухвалення рішення13.02.2023
Оприлюднено16.02.2023
Номер документу108961726
СудочинствоЦивільне
Сутьзняття арешту з нерухомого майна

Судовий реєстр по справі —453/1733/21

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 07.02.2024

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Постанова від 29.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 22.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 18.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Постанова від 16.03.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Постанова від 16.03.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

Ухвала від 15.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Цяцяк Р. П.

Ухвала від 13.02.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Савуляк Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні