Рішення
від 27.01.2023 по справі 498/1068/22
ВЕЛИКОМИХАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №498/1068/22

Провадження по справі №2/498/43/23

РІШЕННЯ

іменем України

27 січня 2023 року смт. Велика Михайлівка Одеської області

Великомихайлівский районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді - Ткачук О.Л.

з участю секретаря судового засідання - Поліщук А.С.

розглянувши у порядку загального провадження у відкритому судовому засіданні в порядку ч.2 ст.247 ЦПК України цивільну справу за позовною заявою органу опіки та піклування (виконавчий комітет) Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: КУ «Центр надання соціальних послуг Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області про відібрання дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав,

ВСТАНОВИВ:

18 листопада 2022 року до Великомихайлівського районного суду Одеської області звернувся орган опіки та піклування (виконавчий комітет) Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області з позовною заявою до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: КУ «Центр надання соціальних послуг Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області про відібрання дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав. В обґрунтування позовних вимог посилаються на те що, ОСОБА_1 , являється матір`ю неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також те, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , являються батьками неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вказують, що відповідачі спів мешкають та проживають разом з неповнолітніми дітьми за адресою АДРЕСА_1 . В будинку брудно, холодно, умови для дітей не створені, продукти харчування відсутні. Громадяни ОСОБА_1 , ОСОБА_2 зловживають алкогольними напоями, ведуть аморальний спосіб життя, не працюють, не приділяють увагу дітям, не займаються їх вихованням, не привчають дітей до самостійного життя та являються негативним прикладом для дітей. Діти дуже часто прогулюють школу без поважних причин. Дитина ОСОБА_3 постійно знаходиться у бабусі в с. Мацкули, а малолітня ОСОБА_4 у сусідів ОСОБА_5 . На даний час діти влаштовані тимчасово в сім`ю родичів ОСОБА_6 та ОСОБА_7 за згодою батьків. Вважають, що з метою найбільш повного та всебічного забезпечення прав та законних інтересів дітей, доцільно відібрати неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без позбавлення батьківських прав відповідачів ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

Ухвалою судді Великомихайлівського районного суду Одеської області від 23 листопада 2022 року вищезазначену цивільну справу прийнято до провадження судді Ткачук О.Л., відкрито провадження у справі та призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження, витребувано докази.

Ухвалою Великомихайлівського районного суду Одеської області від 16 грудня 2022 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача Ларіна Т.Д. в судове засідання не з`явилась, в матеріалах справи наявна заява від останньої, в якій вона позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила їх задовольнити. Також, просила розглядати справу без її участі.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 в судове засідання не з`явились, від кожного окремо, через канцелярію суду надійшли заяви, в яких вони просять суд розглядати справу у їх відсутність, позовні вимоги визнають в повному обсязі, не заперечують проти відібрання дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , без позбавлення їх батьківських прав.

Представник третьої особи - КУ «Центр надання соціальних послуг Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області - Полякова З.О. у судове засідання не з`явилася, в матеріалах справи наявна заява від останньої, в якій вона просить розглядати справу без її участі та вказала, що вони не заперечують проти задоволення позовних вимог.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, з наступних підстав.

Частиною 4 ст.155 СК України передбачено, що ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до п.8 Постанови КМУ від 24.09.2008 р. № 866 «Про питання діяльності органів опіки та піклування, пов`язаної із захистом прав дитини» визначено, що у разі, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров`ю дитини, орган опіки та піклування, якому стало відомо про це, приймає рішення про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють.

Відповідно до роз`яснень пунктів 16 і 18 Постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30 березня 2007року "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і позбавлення батьківських прав та поновлення батьківських прав» ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу. Суд має право вирішити питання про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав та передати органу опіки та піклування (якщо цього потребують інтереси дитини), без визначення при цьому конкретного закладу.

Згідно до ст.11 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на проживання в сім`ї разом з батьками або в сім`ї одного з них та на піклування батьків.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства», виховання в сім`ї є першоосновою розвитку особистості дитини. Держава надає батькам допомогу у виконанні ними своїх обов`язків щодо виховання дітей, захищає права сім`ї.

В судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , являється матір`ю неповнолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується актовим записом про народження № 09 від 20.03.2006 року складеним виконавчим комітетом Новоборисівської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області. Відомості про батька записані відповідно до ч.1 ст.135 СК України.

Також, встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , являються батьками неповнолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується актовим записом про народження № 22 від 29.01.2010 року складеним виконавчим комітетом Новоборисівської сільської ради Великомихайлівського району Одеської області; № 356 від 16.10.2014 року складеним відділом реєстрації актів цивільного стану Великомихайлівського районного управління юстиції Одеської області.

Рішенням №164 від 11.11.2022 року виконавчим комітетом Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області прийнято відібрати із родини ОСОБА_1 та ОСОБА_2 неповнолітню ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Для тимчасового перебування передати дітей в родину знайомих ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які проживають за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно наказу служби у справах дітей Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області № 83 від 11 листопада 2022 року, неповнолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які залишились без батьківського піклування тимчасово влаштовано в сім`ю ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , що проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до частини восьмої статті 7 Сімейного Кодексу України, регулювання сімейних відносин має здійснюватися з максимально можливим урахуванням інтересів дитини, непрацездатних членів сім`ї .

Відібрання дитини - це насамперед спосіб захисту прав та інтересів дитини, в зв`язку з чим у кожному випадку треба виявити і оцінити позитивний результат у долі дитини, який має настати.

Відповідно до ч.1 ст.150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ч.1 ст.12 ЗУ «Про охорону дитинства» батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов`язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров`я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно із ч.1 ст.152 СК України, право дитини на належне батьківське виховання, забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Конвенція про права дитини, виходячи із рівності прав матері та батька, у пункті 1 статті 9 проголосила правило, за яким дитина не повинна розлучатися з батьками всупереч їх бажанню, за винятком випадків, коли таке розлучення необхідне в найкращих інтересах дитини.

Також згідно з ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини від 20 листопада 1989 року, що ратифікована Україною 27 лютого 1991 року, в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Принцип 6 Декларації прав дитини 1959 року проголошує, що дитина для повного і гармонійного розвитку її особистості потребує любові і розуміння. Вона повинна, якщо це можливо, зростати під опікою і відповідальністю своїх батьків і, в усякому разі, в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості; малолітню дитину не слід, крім тих випадків, коли є виняткові обставини, розлучати зі своєю матір`ю.

Відповідно до частини першої статті 170 СК України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини першої статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання.

Пунктами 2-5 частини першої статті 164 СК України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

Позов про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав позивачем заявлено з підстав, передбачених п. 2 ч. 1 ст.164 СК України.

Суд вважає, що на даний час є підстави для відібрання дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав, оскільки останні ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей.

Таким чином, суд, проаналізувавши матеріали справи і дослідивши зібрані докази у їх сукупності, взявши до уваги, що відповідно до фактичних обставин справи та зібраних доказів по справі, відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 належної уваги вихованню неповнолітнім дітям не приділяють, зловживають спиртними напоями, суд приходить до висновку про наявність всіх правових підстав для відібрання дітей без позбавлення батьківських прав відповідачів.

Крім того, суд враховує те, що відповідачі надали до суду заяву, в якій визнали позов, що не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб. Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відібрання дітей без позбавлення батьківських прав є тимчасовим заходом і відповідачі, відповідно до частини третьої статті 170 СК України, не позбавлені можливості повернути дітей.

Позивачем надано достатньо доказів на підтвердження позову, тому такий позов підлягає задоволенню.

Під час звернення до суду, позивач звільнений від сплати судового збору, який відповідно до ст.141 ЦПК України, підлягає стягненню з відповідачів.

Керуючись ст.ст.12, 13, 229, 259, 264, 265, 315-319 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву органу опіки та піклування (виконавчий комітет) Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , третя особа: КУ «Центр надання соціальних послуг Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області про відібрання дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав - задовольнити.

Відібрати без позбавлення батьківських прав неповнолітню дитину ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 уродженки с. Новоборисівка Великомихайлівського району Одеської області.

Відібрати без позбавлення батьківських прав неповнолітню дитину ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у матері ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 уродженки с. Новоборисівка Великомихайлівського району Одеської області та батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця с. Мацкули Великомихайлівського району Одеської області.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ОСОБА_2 судовий збір в розмірі 992,40 грн. на користь держави.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Одеського апеляційного суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: Орган опіки та піклування (виконавчий комітет) Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області, (код ЄДРПОУ - 04378304), місцезнаходження: вул. Лермонтова, 3 с.Новоборисівка, Роздільнянський (бувший Великомихайлівський) район Одеська область, 67121.

Відповідачі:

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , (РНОКПП НОМЕР_1 ), місце проживання, зареєстроване у встановленому законом порядку: АДРЕСА_3 ;

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , (РНОКПП НОМЕР_2 ), місце проживання, зареєстроване у встановленому законом порядку: АДРЕСА_3 .

Третя особа: КУ «Центр надання соціальних послуг Новоборисівської сільської ради Роздільнянського району Одеської області» (код ЄДРПОУ - 44213159), місцезнаходження: вул. Лермонтова, 3 с.Новоборисівка, Роздільнянський (бувший Великомихайлівський) район Одеська область, 67121.

Суддя О.Л.Ткачук

Дата ухвалення рішення27.01.2023
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу108983172
СудочинствоЦивільне
Сутьвідібрання дітей від батьків без позбавлення їх батьківських прав

Судовий реєстр по справі —498/1068/22

Рішення від 27.01.2023

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 16.12.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

Ухвала від 23.11.2022

Цивільне

Великомихайлівський районний суд Одеської області

Ткачук О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні